Răspundem în acest articol în mod clar și fără fente la zecile de întrebări pe tema majorării CSAT și sperăm să închidem acest set nesfârșit de interpelări pe temă. Din start explicăm faptul că dreptul este în vigoare prin OUG 56/2023 și nu este atins, eliminat, blocat sau modificat în vreun fel de niciun alt act normativ ulterior! De asemenea, conform OUG 56/2023, CSAT a emis în cursul anului trecut hotărâri pentru toate instituțiile din structura de apărare, hotărâri care nu au o aplicabilitate limitată în timp și pe baza cărora ordonatorii principali de credite (pentru Poliția Penitenciară ordonatorul principal este MJ) au aprobat ordine privind procentul de majorare, categoriile de personal și durata acordării (anual).
În 2025 este deci necesară prelungirea duratei de aplicare a ordinelor date în 2024, încât dreptul să poată fi acordat și în anul 2025 sau, cum este cazul MAI apare posibilitatea (utilizată ca amenințare pentru sindicaliști) chiar de modificare a condițiilor prevăzute în ordin. Astfel, în întâlniri anterioare pe care MAI le-a organizat cu sindicatele din poliție, reprezentanții MAI au venit cu idee de a rigidiza și mai mult condițiile de acordare a majorării, pentru polițiști, prin includerea condiției de a trece probele sportive care sunt parte din evaluarea profesională anuală și nu doar de a participa la acestea cum prevede ordinul din 2024.
Astfel, pe tema “sporului Bayraktar” în MAI a fost tergiversată aprobarea ordinului, situație care a impactat negativ și semnarea ordinului Ministrului Justiției care a asumat în întâlnirea cu sindicatele din penitenciare că va semna OMJ-ul imediat ce vicepremierul Predoiu semnează OMAI-ul. În Poliția Penitenciară nu există divergențe pe conținutul ordinului, iar privitor la continuitatea dreptului, în toată structura de apărare s-a convenit ca majorarea se va acorda integral, începând cu 1 ianuarie 2025, începând deci cu salariul din 10 februarie în cazul Poliției Penitenciare. De altfel nici în Poliție nu există cel mai mic risc de neplată a majorării, fiind stabilită menținerea atât a procentelor cât și categoriilor de personal, având în vedere și prevederile OUG 156/2024 care îngheață salariile la nivelul lunii noiembrie 2024, singura divergență fiind pe condiții așa cum am explicat. Este deci chestiune de zile până la închiderea situației.
15 răspunsuri
Lumea este agitată întrucât nici cu orele de weekend nu existau riscuri( oricum ne-au fentat de luna ianuarie fiind luna cu cele mai multe ore de weekend, ce coincidență…). Nu este vorba de dvs. aici, ci de cuvântul politicienilor pe care nu îl au. De asta existau acele întrebări. Pe viitor ar trebui să ne gândim bine și în privința sporului de noapte, știați ca în medie la subofițeri este de 80 lei net pe lună, iar la ofițeri de 130 luni lei net? Știu ca este raportat la 2009, dar trebuie amintit guvernanților.
De ce suntem noi conditionati de predoiu ca si semnare?
Suntem secretarii MAI??
Suntem minister distinct cu procente/norme distincte, de ce sa asteptam sa semneze predoiu?
Dragă coleg, logica este simplă.Facem parte din aceeași familie ocupațională și în plus nu este niciun dubiu că mișcarea sindicală din structura de apărare și ordine publică nu trebuie fracționată, mai ales acum.
Știți de ce lumea nu mai crede un cuvânt din ce spun acești oameni de la putere și întreabă de aceste drepturi în mod repetat? Pentru ca din 89 încoace lumea s-a săturat de minciuni până în vârful capului, mai ales in ultimii ani când acești politicieni nu doar ca ne mint, ne mint de pe o zi pe alta și se sucesc ca la Ploiești tot de pe o zi pe alta. Nu mai exista siguranța zilei de mâine sau credibilitate în orice cuvânt ar spune pentru ca s-a demonstrat de nenumărate ori contrariul. În aceste condiții noi toți suflăm și în iaurt.. cum ar zice Toparcranu in celebra parabola.
orele suplimenare de pe noiembrie ,ce se intampla cu ele?
Se platesc conform legislatiei dein 2024, adica dupa 60 de zile.
La pompieri e condiționată de multe. Să nu ai abateri disciplinare, avertismente (cred), să ai probele sportive luate cu minim bine (la satisfăcător îți dă 75% din 14%), să fii apt psihologic, să ai controlul medical efectuat în luna nașterii, să fii admis la trageri… când oricare dintre astea pică, pică și mărirea. a, și să ai examenul de smurd semestrial luat.
Diferența dintre militărie și democrație, domnule!
Milităria vine cu plusuri și minusuri, ce-i drept plusuri mai mult pe partea de carieră și formare de caracter/caractere. Cine alege milităria, fie ea din mapn sau din mai, nu o alege pentru salariu pe primul loc, banii sunt la și altele. Voi toți știți cum e acolo și pentru ce v-ați dus acolo și nu în poliții. Arată-mi pe cineva din tabăra asta, dacă știi, care poate spune cariera întâi și salariu apoi. Mergi între ei și strigă Atenție! Să vezi cum pun mâinile toți în cap să nu le cadă ceva.. Asta e viața, fiecare cu bune și cu rele..
Ce tine de sindicat cred ca s-a facut, din păcate suntem și la mana “prezentului politic”. Indiferent ce am face și indiferent cât de mult presiune am pune dacă “domnii” miniștrii nu vor pur și simplu pierdem. Din păcate și ei sunt niște slugi (chiar și Predoi – chiar dacă nu pare, este și el sluga altora) și asculta niște ordine. Noi trebuie sa menținem unitatea și sa răspundem pozitiv la astfel de chemari cum a fost mitingul din 17 ianuarie – CEL MAI MARE MITING DIN FAMILIA ORDINE PUBLICĂ ȘI APĂRARE NAȚIONALĂ.
Succes pe viitor!
Bună ziua! Cu a doua revendicare privind indexarea pensiilor ce s a stabilit? Mulțumesc!
s-a pus in discutie la intalnirea din guvern / seful cancelariei nu a avut mandat de asumare a vreunui angajament pe linia asta / s-a exprimat doar pe majorarea sdsl si chiar si pe aceasta f circumspect, fara asumari concrete
Pensionarii militari ar trebui să stea acasă să nu mai fie purtați pe drumuri.Anul acesta nu se va da nici o indexare sau mărire de grad.Daca se putea obține ceva se obținea anul trecut când a obținut toată lumea în afară de pensionari militari.Cu tot respectul pentru cei care au fost la negocieri sa văzut că nu reprezentam nimic.Noi nu putem să ne comparăm cu cei în activitate să obținem ceva.Am ratat trenul anul trecut și am prins trenulețul anul acesta.Pana la anul mai avem de așteptat pentru o inflație de 5% pe care sigur o vor acorda.
Sesiune de mutări la cerere între unități 2025 ar trebui să înceapă tot în primăvară ?
In ultimii ani in luna mai a fost sesiunea de mutari, nu cred sa modifice anul asta, dar intrebam si comunicam raspunsul.
Și de SDLS?A zis Ciolacu ceva cu data de 3 februarie, deci luna ianuarie, luna cu cele mai sărbători legale o sa fie dată uitării?