Potrivit legislației în vigoare, Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare apără drepturile și libertățile salariaților care au statutul de mebru de sindicat.
Această condiție este, practic, o condiție „sine qua non” care elimină posibilitatea Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare de a interveni în apărarea drepturilor și libertăților salariaților care nu au solicitat și obținut aprobarea de a deveni membri de sindicat.
Primul pas pe care trebuie să-l faci în dobândirea calității de membru de sindicat este să verifici dacă Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP) are constituită filială în unitatea ta. Liderul filialei îți poate da toate amănuntele legate de înscrierea în sindicat.
Un lucru absolut necesar este să citești Statutul Sindicatului și Regulamentul de Organizare și Funcționare – ROF. Numai după ce ești sigur că ai înțeles care sunt drepturile și obligațiile membrului de sindicat poți să treci la pasul următor.
Exprimarea dorinței de a deveni membru de sindicat și, implicit, de a respecta prevederile Statului Sindicatului și Regulamentului de Organizare și Funcționare ale Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciar se face prin completarea Cererii de Aderare la sindicat.
Cererea de aderare la sindicat poate fi obținută de la liderul filialei sindicale, completată online sau poate fi descărcată de aici (.pdf sau .docx). După completare, cererea de aderare la sindicat va fi transmisă liderului de filială.
Prin completarea cererii de înscriere îți dai acordul și asupra reținerii, pe statul de plată, a cotizației de sindicat. Cuantumul cotizației de sindicat este de 0,8% din salariul brut sau 20 lei în cazul foștilor salariați.
Este bine să știi că, potrivit legislației fiscale în vigoare, cotizația de sindicat este considerată cheltuială deductibilă. Astfel, valoarea cotizației de sindicat se scade din valoarea salariului brut supus impozitării. Practic, o parte din cotizația ta de sindicat este suportată de către Bugetul de Stat prin diminuarea corespunzătoare a impozitului pe salariu datorat. Cotizația de sindicat evidențiată pe fluturașul de salariu este cotizația brută, înainte ca aceasta să devină sumă deductibilă.
Statutul de membru de sindicat cu drepturi depline îl ai asigurat numai după aprobarea cererii în cadrul Biroului Executiv al Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare.
Un bun punct de pornire în activitatea sindicală ar trebui să fie și consultarea celor 10 reguli de aur pe care trebuie să le respecte un bun sindicalist.
Desigur, nu este pierdere de timp nici consultarea legislației specifice sistemului penitenciar, precum și a legislației care reglementează activitatea sindicală.
În apărarea drepturilor și libertăților membrilor săi de sindicat, Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare face uz și de legislația internațională la care România a aderat prin ratificarea prevederilor acesteia.