Actualizarea pensiilor militare

(Articol modificat – update interpretare) Amendamentele finale admise in raportul comun al Comisiilor din Camera deputatilor include o singura prevedere diferita de informarea anterioara a SNPP si anume Art II care se adauga proiectului de lege privind actualizare pensiilor militare:

Art. II .

(1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, casa de pensii sectorială actualizează din oficiu toate pensiile militare de stat aflate în plată, în conformitate cu dispozițiile prevăzute la art. 59^1 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta lege.

(2) Fondurile necesare pentru plata, în anul 2024, a drepturilor prevăzute la art.591 din Legea nr.223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare precum si cele aduse prin prezenta lege , se suportă din bugetele aprobate instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Prin urmare, articolul de final raportat la noul art 59^1 genereaza interpretarea ca doar pensiile aflate in plata pana in 2015 (anul intrarii in vigoare a L.223/2015) se actualizeaza dupa intrarea in vigoare a legii noi dar si ulterior de cate ori apar cresteri salariale (SF+grad) in scopul diminuarii diferentelor dintre pensii; celelalte pensii in plata (dupa 2015) nu se actualizeaza. Pensiile viitoare vor avea evident in calcul cresterile la SF si grad dar pe viitor (dupa deschiderea drepturilor) nu se vor mai actualiza.

Precizam ca proiectul a fost transmis rapid la Senat fiind aprobata procedura de urgenta pentru acest viitor act normativ care initial a fost depus la Senat insa Consiliul Legislativ a criticat procedura astfel incat, ordinea camerelor parlamentare a fost schimbata. Ramane de vazut forma finala care se va vota in Senat dar si rezultatul asteptatei sesizari privind neconstitutionalitatea (amenintare USR) atat pe fond dar mai ales pe procedura din perspectiva principiului bicameralismului.

Distribuie

47 de răspunsuri

  1. Bună ziua . Îndeplinesc condițiile de pensionare în decembrie 2024. Dacă aleg ca perioada de calcul ianuarie 2023-ianuarie 2024, baza de calcul se va actualiza cu (SF+grad) ???

    1. Nu stiu ce salarii ai avut in ianuarie 2023-ianuarie 2024 dar pierzi pt ca nu se actualizeaza cu SF si SG doar cu IPC lunar care inseamna cam 1% maxim 2% din pensie adica 100 lei!Acum se face media la cele 13 luni alese!Aduni brutul celor 13 luni faci media si iti da o suma din care scazi 41,5% iar restul e pensia ta la care o sa se adauge IPC-ul ti-am 100 maxim 150 lei!

    2. PĂI și ce faci măi nene dai cu piciorul la mărirea salariului de grad din Mai pana în Decembrie 2024 …….totusi sunt 8 luni de marire …………. Dacă alegi ca perioada de calcul ianuarie 2023-ianuarie 2024 !?!?!?

    1. nu pare clar faptul ca legea cadru este terminata si urmeaza una noua / in plus prin lege in campanie nu se pot adopta norme cu impact salarial

  2. Eu cred că fac la mișto totul… Păi, este neconstitutional să actualizeze, ori de câte ori cresc cele două componente financiare, doar pentru unii. Și, da, cred că fac așa să nu dea nimic acum și nici altădată. Ei știu că nu e constituțional și știu și că usr va contesta legea și că valul de ură se va îndrepta spre ăștia și, PSD și PNL, vor fi bine merci în continuare, milionari în euro și noi tot fraierii de serviciu.

  3. Nu prea e bine.Noi cei dupa 2017 fara salarii compensatorii fara O.M.M. fara mariri in viitor. Ce ziceti nu e discriminare ca sa pice la CURTEA CONSTITUTIONALA ?

    1. Din același motiv pentru care nu au plătit CASS ( sanatate) , nu plătesc supraimpozitare sau primesc indexare la NET ci nu la BRUT !
      Din același motiv pentru care nu au plătit CASS ( sanatate) , nu plătesc supraimpozitare sau primesc indexare la NET ci nu la BRUT !
      Din același motiv pentru care nu au plătit CASS ( sanatate) , nu plătesc supraimpozitare , primesc indexare la NET ci nu la BRUT ! Daca vine un guvern care relaxeaza politicile fiscale cu 5%, netul dvs. creste cu 5% !
      Oricum acel 58,5% din baza de calcul pentru pensionarii de după anul 2017 ESTE MULT MAI MARE (în valoarea reală a acestor pensii) față de 85% (sau chiar 102%) din baza de calcul a pensionarilor de dinainte de 2017 !

    1. corectat articol/interpretare
      actualizare se aplica doar pentru pensiile in plata inainte de intrarea in vigoare a l223/2015

      1. E simplu!
        La pensiile aflate în plata se actualizează baza de calcul privind solda de grad și funcție!
        Adică în prezent recalcularea se face pentru cei la care există diferențe în calculul soldei de grad și funcție.
        Pe viitor la orice mărire a soldei de grad și funcție,la toți pensionarii se reactualizeaza în mod corespunzător baza de calcul.

      2. prin ,,prezenta lege” la care se face referire în art 59^1 litera ,,a” nu se face referire la legea de modificare a Legii 253/2015, adică la legea care se dezbate în Parlament?

      3. Unde e derogarea de la oug 59? Care plafoneaza? Cum actualizam daca nu permite legea?
        Prevederea asta trb sa ramana in vigoare pt toate pensiile actuale si cele viitoare, sau cum e pana la urma dle Teoroc?

      4. Banuim ca veti interveni pt aceasta bataie de joc, toate pensiile trb sa se actualizeze ori de cate ori, pai acum ce facem, iar ne batem joc de altii??

      5. Cum interpretați ,în termen de 30 de zile de la data intrari in vigoare a prezentei legi, când legea 223 a întrat în vigoare în 2015

      6. Woooooooooow….
        Iar cei iesiti la pensie intre anii 2015 si 2024, de ce sunt restrictionati/exclusi sa beneficieze de prevederile prezentului proiect inaintat ?

        Conform Art.2 din Ordonanta nr.137/2000

        (1) Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi ORICE ALT CRITERIU care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.

  4. Deci, cei care au ieșit la pensie după 2015 nu primesc nimic. Cei care s-au pensionat după septembrie 2017 au pensiile plsfonate, nu beneficiază de OMM, nu au primit salarii compensatorii, iar acum nu vor avea actualizată solda de grad/funcție. Să înțeleg că este diferență între gradele militare sau asimilate obținute înainte de 2015 și gradele militare sau asimilate obținute după 2015

  5. Adică să nu înțelegi ce înseamnă toate pensiile aflate în plată, de unde ați scos pe asta cu…Prin urmare, articolul de final raportat la noul art 59^1 genereaza interpretarea ca doar pensiile aflate in plata pana in 2015 (anul intrarii in vigoare a L.223/2015) se actualizeaza dupa intrarea in vigoare a legii noi dar si ulterior de cate ori apar cresteri salariale…” că nu rezultă din cuprinsul art II. Toate pensiile aflate în plată ( indiferent de anul pensionării) sunt pensii militare de stat guvernate de legea 223/2015. Sigur nu ați citit toată legea 223/2015, altfel ajungeați și la art 109 „Articolul 109
    (1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, cu modificările ulterioare, revizuite în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările și completările ulterioare, cele plătite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, cu modificările ulterioare, precum și pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995, cu modificările și completările ulterioare, devin pensii militare de stat și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi.”

  6. Domnule președinte, mă întreb și eu, în imbecilitatea mea, dacă actualizarea se aplică numai pentru cei pensionati până la intrarea în vigoare a legii 223 /2015, de ce se mai face referire la exceptarea de la art. 60 din OUG 59 /2017, adică exceptarea de la plafonare? Că cei pensionati până în 2015 nu au nicio treaba cu asta, doar cei pensionati după septembrie 2017…Mulţumesc frumos.

  7. Pai, nu e echitabil ! Cei care au iesit la pensie pana in 2009 au primit salarii compensatorii iar indexarea se facea dupa o lege speciala, cam jumate din procentul de crestere salariala. La cei care s-au pensionat intre 2009 si 15.09.2017 cuantumul pensiei depasea salariul net. Pensiii f mici au fost intre 15.09.2017 si 2019. Ar mai fi o categorie de pensionari de dupa 2023 cu pensii babane Si ar mai fi inca o cagorie, cei pansionati anticipat, asa zisele pensii medicale, f mari ptr varste fragede de 37-40 de ani si cu vechime efectiva de 15=17 ani in sistemul penitenciar. Curat murdar….

  8. Mizerii, minciuni si umilirea militarilor permanent Doamne ajuta cu iubirea ta la cat mai multi TREZITI. Am răbdat umilință si nedreptatea prea mult, a venit vremea TREZIRII NOASTRE, nu mai acceptati umilința, TREZITI-VA si cereti drepturile care vi se cuvin!

  9. In afara de actualizarea soldei de grad si a soldei de functie, aceasta reforma este valabila si pentru acele cadre militare in rezerva care au lucrat inainte sau dupa in viata civila ? ( care au cotizat la sistemul public civil de pensii)
    In situataia mea, cei 12 ani lucrati in viata civila, au fost adaugati la pensia militara, doar ca cifra, nu ca si drepturi banesti, pe motiv ca armata nu opereaza cu principiul contributivitatii muncii din viata civila.
    Daca tot se fac modificari la legi, de ce nu se are in vedere si aceste particularitati ce vizeaza drepturile acelor rezervisti care in afara de vechimea miltara, au si vechime civila in activitate (contributivitate la sistemul asigurarilor sociale, de stat, sanatate, si somaj)

  10. Să se actualizeze dar nu numai salariul de grad/funcție ci și numărul lunilor in baza de calcul a pensiei. Condiții egale pt toți.

  11. Dle Teoroc,
    Dar de omj ul de prelungire a sporului de pana la 30% care expira la finalul anului ce stim? Este o componenta primordiala si foarte importanta a salariului nostru.
    Avand in vedere ca anul acest s a luat proportional de cand a fost publicat, cum face ca sa putem beneficia cu 1 ianuarie 2025?
    Inseamna ca el sa fie semnat si publicat pana la 31..12.24,nu?
    Ce perspective avem?

      1. Putin probabil sa abroge in mod express asta, mj nu sprinina nimic, doar se aliniaza marii familii ocupationale, noi nu avem initiativa niciodata la nimic.

        1. Felul in care pozitionezi lucrurile in privnta asta nu-l inteleg. Atunci cand SNPP a venit cu argumente sanatoase si nu cancanisme de dragul imaginii sindicale, MJ a raspuns pozitiv. Ultima informare legata de sprijinul MJ cu privire la mentinerea acestei majorari este cat se poate de concreta. Poate ca nu retii sau nu vrei sa recunosti ca de multe ori am ”iesit din banda” cu unele drepturi in favoarea sistemului penitenciar…pozitionarea asta este absolut absurda avand in vedere ca sunt multe drepturi acordate in afara ”schemei” politistilor de penitenciare cu sprijinul exclusiv al unui MJ convins de sindicate (SNPP – ca structura majoritara relevanta). Pentru a te convinge este suficient sa-ti intrebi colegii de breasla din MAI de ce grupa de munca beneficiaza in administrativ. Si nu numai MAI….de rahatisme de genul asta cum ca nu avem niciodata initiativa suntem cam satuli…inteleg frusstrarile unor organizatii sindicale mici si nerelevante…fac si ele parte dintr-un scenariu…la fel de irelevant pentru colegii politisti de penitenciare…

  12. Bună seara. ,,Înainte de întrarea în vigoare a PREZENTEI legi” face referire la legea dezbătută în prezent, adică cea pe care ne dorim să o aprobe. În deschidere scrie clar LEGE pentru completare L223/2015. În concluzie scrie clar ca vor fi actualizate toate pensiile aflate în plată înainte de întrarea în vigoare a prezentei legi 59 cu 1 litera a.(să sperăm că va fi aprobată).

  13. Lamuriti-ne , vă rog …acum se dă diferența de grad la toți pensionarii , și după aceea , ori de câte ori creste la cei activi , se actualizează doar la cei care au ieșit la pensie până în 2015 ? Sau încă de acum se dă diferența de grad doar la cei care au ieșit la pensie până în 2015 ?

  14. celor pensionati dupa sept 2017 le-au plafonat prin Oug 59/2017, pana si ord militar onorific( stiu si le pasa, doar celor afectați), ceea ce nu e constitutional😪😪😪….nu mai vorbim si de alte plafonari 😪😪😪….de ce nu se doreste abrogarea 57, 59 si 114 care au plafonat multe art din lg223/2015 ???? chiar nu va pasa, dragi colegi de aceste ord ? e mai usor sa se ceara pe bucatele si cu multe explicatii ? Toti mancam cu o singura gură….lucrurile materiale sunt decat aici, pe Pamânt…se pare ca sunt alte interese….nu e vina nici a celor pensionati pana in dec 2015, nici a celor de dupa dec 2015….vina e acelor alesi pt ca stiu sa manipuleze, pt ca nu primesc(daca si cand primesc) la masa negocierilor pe oricine ș.a.m.d Lg223/2015 a fost in AVANTAJUL multora dintre pensionari, mai ales a celor pensionati pana la 31 dec 2015…… ex : cei cu functii, cei cu prime de 30% , 50% , cei cu doctorate, cei care lucrau in ture, sambete/duminici/sarbatori legale….
    cand multi colegi de la Serv Financiare/SRU, au muncit zi si noapte si in weekend-uri pt , recalcularea pensiilor in plata…..dar, dupa ord sus stipulate 57/59/114, cei afectati, cel mai mult, au fost si vor fi doar colegii rezervisti dupa septembrie 2017….sa speram ca se va face ceva si pt acestia din urma…. sa speram ca cineva va avea curajul sa fie de acord cu cele 3 abrogari, altfel….. O zi minunata si Dumnezeu sa ne ocroteasca !

  15. Deci se actualizează ( mai pe românește ,se dau bani ) doar pt cei care au ieșit la pensie înainte de 2015 , iar ceilalți rămân cu alte sume pt același grad (mai mici )? Nu era vorba că pt același grad și funcție trebuie ca fiecare să ia aceiași bani ???Acum s-a făcut dreptate ?

  16. Formularea “prezenta lege” nu se refera la legea propusa, asta cu actualizarea soldelor? Ca nu e propusa legea 223 spre dezbatere. Deci actualizarile ar trebui sa fie pentru toti valabile.

  17. Buna seara dl presedinte. Deci sa inteleg ca cei care am iesit in 2021 nu primim nimic? Bine ca noi am iesit cu pensile plafonate iar iei maresc pensile celor care au iesit inainte de 2015.Pai da, se gandesc ca cei care au iesit inainte de 2015 sunt mai putini. Sa le fie rusine. Dar nu este nimic ca acum sunt alegerile!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.