Ce s-a intamplat azi dimineata iese puternic din tiparul comunicarii din ultima perioada, presarate cu stiri false si propagari agresive de informatii care genereaza in mod deliberat isterie. Toti am primit mai intai documentul care s-a dovedit ca a scapat pe scurgere de la nivel oficial, situatia facand in prezent obiectul unui dosar penal. Este vorba despre un document de lucru al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020” care se refera la interdictia de parasire a domiciliului cu exceptia unor situatii prevazute expres.
O parte dintre noi am primit si un mesaj care semnala informarea ca fiind fake, insa nici documentul nici dezmintirea nu erau vizibile pe nicio pagina asumata de vreo institutie, pana la momentul la care site-ul COVID-19 Stiri oficiale a publicat urmatoarea informatie asumata de Grupul de Comunicare Strategica :
1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism aflat în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest lucru demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuire de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Traim deci vremuri noi, in care viteza enorma pe care o atinge comunicarea prin Internet, aplicatii, platforme, social-media, faciliteaza transmiterea de informatii incomplete, neasumate sau false. Atat de rapida este propagarea, accentuata evident si de interesul mare al populatiei, incat pana si declararea ca Fake news a unui proiect real dar scapat pe surse, s-a raspandit instant, confuzand si mai mult oamenii care ascultau primele explicatii date pe posturile de stiri si nu mai stiau pe cine sa creada.
Trebuie sa retinem cel putin doua aspecte care ne pot ajuta in trierea informatiilor. Primul ar fi conditia de publicare a actelor normative adoptate, pentru ca acestea sa intre in vigoare. Este destul de simpla verificarea paginii Monitorului Oficial al Romaniei – Partea I, pentru a observa in timp real ce acte se publica si deci devin aplicabile (click pe imagine).
De asemenea, comunicarea oficiala (atat hotararile in vigoare, cat si semnalarea unor informatii false) legata de virusul care a generat pandemia actuala, pe langa paginile Guvernului si Ministerului afacerilor Interne, se realizeaza prin website-ul lansat anume pentru acest scop (click pe imagine)