Reactia BNS - scrisoare deschisa

Pe 31 decembrie 2020 am declansat actiuni sindicale contra deciziei lui Florin Cîțu de a ingheta si taia tot ce prinde, inclusiv dialogul si chiar sindicatele. Din 10 februarie 2021, in fata Parlamentului Romaniei, PUBLISIND si SNPP au lansat un nou format de actiune sindicala. Proteste care includ utilizarea dispozitivelor cu fum colorat (permise de lege).

Pana acum, cea mai notorie actiune a noastra este cea de la Cotroceni din 24 februarie, notorietatea fiind asigurata doar de actiunile agresive ale jandarmilor. Dupa finalizarea calendarului de mitinguri decis de PUBLISIND, a fost organizat un protest suplimentar, in format atipic, este vorba despre mitingul derulat in tacere pe 1 Martie 2021, la Ministerul Muncii, ca urmare a declaratiilor anti-sindicale dar mai ales anti-democratice ale lui Florin Cîțu.

In niciun caz aceasta nu este ultima actiune in care SNPP se va implica alaturi de colegii din Federatia PUBLISIND. In cel mai scurt timp va vom chema din nou alaturi de noi in strada de unde vom continua sa sanctionam neobositi derapajele si abuzurile celei mai proaste guvernari din ultimele decenii, de unde vom continua sa dam cu fum colorat pentru ca nici amenintarile si nici amenzile nu ne sperie!

Articol publisind.ro:

Atac dupa atac, prim-ministrul Cîțu a luat la tinta mai intai bugetarii si apoi sindicatele. Deranjat de proteste, de fumigene, de criticile noastre, Cîțu si-a cam pierdut si ultima bruma de echilibru in mesajele lansate in media, aceasta fiind singura forma de dialog pe care o cunoaste. S-a saturat si de sindicate, vrea sa le inchida. Ne face hoti, vrea sa opreasca cotizatiile si sa scape de reactii in acest mod. Acest tip de abordare din partea unui premier este fara precedent in Romania post-decembrista.

Nu stim daca fumul nostru colorat l-a enervat intr-atat dar ii promitem ca nu ne oprim si va mai primi mesaje colorate de la PUBLISIND. Am vazut ca dor actiunile in Piata Victoriei si cele de la Cotroceni. De aceea le vom repeta, cu maxim de energie. Am invatat multe in aceste prime doua luni din 2021 in care am organizat 10 mitinguri in capitala si aproape 60 in teritoriu la prefecturi sau penitenciare angrenand multe mii de oameni in protestele prin care am sanctionat blocarea legii de salarizare, taierea voucherelor, amenintarile cu taieri de salarii dar si antagonizarea salariatilor din privat cu cei din public prin manipulari mediatice parsive.

Daca prim-ministrul Romaniei vrea sa inghete si dialogul ca salariile, eliminand sindicatele, noi cei din PUBLISIND, alaturi de colegii de miscare din BNS ii declaram razboi. Suntem decisi sa murim doar luptand. Desi noi nu credem ca Florin Cîțu va reusi sa-si duca planul la capat, pentru ca suntem in Europa, unde printre valorile democratiei se regaseste si dreptul de a protesta liber, de a critica puterea.

Este poate cea mai grea perioada pe care Romania o travereseaza dupa revolutie, si iata ca tocmai in aceasta perioada avem in fruntea executivului un premier ostil bugetarilor, un premier care vrea sa distruga sistemul public si nu sa-l reformeze asa cum declara (reforma nu se face taind bugete), un premier care, agasat de sindicate, promite ordonante de urgenta pentru blocarea cotizatiilor.  Dupa ce in campanie au promis ca ne va fi mai bine! El va incerca, noi ne vom opune. Vom vedea care pe care! Exact in acest punct suntem!

Scrisoare deschisă adresată Primului Ministru Florin Vasile Cîțu de către Congresul Național BNS

Bucureşti, 04-03-2021

Congresul Blocului Național Sindical, reunit statutar astăzi, 04.03.2021, în București, în urma analizei suitei de declarații publice pe care le-ați făcut domnule Prim Ministru Vasile Florin Cîțu la adresa mișcării sindicale din România, constată următoarele:

Sursa: Congresul Național al Blocului National Sindical

1. Ați dat dovadă de o crasă necunoaștere a prevederilor constituționale și legale ce stau la baza exercitării dreptului la liberă asociere  a lucrătorilor din România, ca unul dintre drepturile fundamentale ale omului.

Libertatea de a funcționa în baza statutelor proprii, de a-și alege reprezentanții, de a-și organiza gestiunea și activitatea sau de a a-și formula programe proprii de acțiune sunt drepturi garantate de lege și nici o autoritate publică (așa cum este și cazul dvs Domnule Cîțu) sau patronat nu au voie să intervină în modul în care sunt exercitate aceste drepturi.

Justiția este singura care validează statutele, procedurile și certifică corectitudinea proceselor de alegere a liderilor sindical, în conformitate cu prevederile legale și cele ale statutelor proprii.

Se pare că dumneavoastră domnule Cîțu, la fel ca și alți oameni politici ajunși în funcții înalte în acești 30 de ani, v-ați obișnuit ca o dată ajunși la putere să puneți în funcție de conducere oamenii dvs. Ne confundați cu o instituție publică domnule Cîțu! Avem dreptul să ne alegem liber oamenii care să ne conducă!

Ca să vă ajutăm să înțelegeți repede am extras alăturat prevederile Constituției, prevederile legii dialogului social și prevederile a două documente internaționale ratificate de România și pe care aveți obligația să le respectați.

 • CONSTITUȚIA ROMÂNIEI, art.9, prevede că:“Sindicatele, patronatele și asociațiile profesionale se constituie și își desfășoară activitatea potrivit statutelor lor, în condițiile legii.”
 • LEGEA 62/2011, art.2, alin.(1), prevede că:“Organizațiile sindicale sunt independente față de autoritățile publice, de partidele politice și de organizațiile patronale.”,
 • CONVENȚIA OIM 87/1948, ratificată de România, prevede la art. 3, că: “(1). Organizaţiile de muncitori şi patroni au dreptul să-şi elaboreze statutele şi regulamentele administrative, să-şi aleagă liber reprezentanţii lor, să-şi organizeze gestiunea şi activitatea şi să-şi formuleze programul de acţiune. (2). Autorităţile publice trebuie să se abţină de la orice intervenţie de natura sa limiteze acest drept sau să-i împiedice exercitarea legală.”
 • CARTA SOCIALĂ EUROPEANĂ REVIZUITĂ, la art.3 – Dreptul sindical, prevede că: “In vederea garantării sau promovării libertății lucrătorilor și patronilor de a constitui organizații locale, naționale sau internaționale pentru apărarea intereselor lor economice și sociale și de a adera la aceste organizații, părțile se angajează ca legislația națională să nu aducă atingere sau să fie aplicată de o manieră care să aducă atingere acestei libertăți.”

Intențiile dvs declarate nu încalcă doar legislația națională, pe care de altfel ne-am obișnuit în ultima perioadă să o aplicați doar acolo unde vă convine. Încălcați cu această inițiativă tratate și convenții internaționale ratificate de România. Vom avea grijă ca abordarea dvs împotriva drepturilor sindicale și împotriva principiilor de bază ale Uniunii Europene să fie cunoscute la nivelul tuturor instituțiilor europene și internaționale cu atribuții să sancționeze un astfel de derapaj.

Acum nu mai puteți spune că nu ați știut!

2. Inducerea în eroare a opiniei publice cu privire la ”plata automată a cotizației sindicale”. Ceea ce afirmați dvs domnule Cîțu, în traducere liberă înseamnă FURT.

Ar fi trebuit să stiți că nu se pot face rețineri din salariu fără acceptul salariatului sau fără o hotărâre judecatorească.

Mișcarea sindicala din România respectă întru totul prevederile legale care statuează faptul că reținerea și virarea cotizației către sindicat se face cu acordul membrilor de sindicat (art 24, alin 1, Legea 62/2011). Asta înseamnă că doar pe baza acordului individual al membrului se comunică angajatorului opțiunea de reținere și virare în contul sindicatului a sumei aferentă cotizației, în conformitate cu prevederea statutului la care angajatul a aderat liber, fără constrângeri.

Pe lângă otrăvirea minților oamenilor care ar dori să constituie organizații sindicale noi sau să adere la unele deja constituite, dumneavoastră ați lansat un șantaj public la adresa întregii mișcări sindicale din România. ”Nu vă potoliți, vă ating la resursele financiare și implicit vă voi pune în imposibilitatea de a funcționa”.  Trebuie să vă comunicăm că acest lucru, conform Legii 62/2011, art. 218, alin 2, reprezintă o infracțiune și dacă chiar veți da curs acestei amenințări (prin adoptarea unei OUG), nu vom ezita să înregistrăm plângeri penale împotriva dvs și a tuturor celor care vor susține un astfel de abuz.

Vă solicităm domnule Cîțu să încetați a învrăjbi lucrătorii din sectorul public cu cei din sectorul privat!

Faptul că mulți lucrători din sectorul privat au salarii mai mici decât cei din sectorul public este consecința unor legi modificate abuziv de unii din colegii dvs de partid care în 2011, atunci în haina PDL, prin asumarea răspunderii, au modificat legi prin care au restrâns libertatea de asociere, libertatea de a negocia și dreptul la grevă al lucrătorilor din România.

Nu ați avut proteste anul trecut pentru că ați avut șansa să faceți parte dintr-un Guvern care a avut disponibilitate de dialog și negociere cu liderii noștri.

Așa s-au găsit soluții pentru protejarea celor 1,4 milioane de salariați din sectorul privat care au avut șansa să beneficieze de soluții negociate, fie că s-a numit șomaj tehnic sau ”kurzarbeit”.

Din acest motiv nu ati avut proteste!

Cei 1,4 milioane de salariați din privat la care faceți referire au fost și ei anul trecut și unii sunt încă ”aproape bugetari”.

În plus restricțiile prevăzute în decretele prezidențiale sau în alte acte normative au limitat formele de manifestare a nemulțumirilor membrilor de sindicat. Am respectat și respectăm în continuare aceste resctricții domnule Cîțu, altfel ați fi văzut cu siguranță zeci de mii de oameni în proteste pe stradă.

3. În ceea ce privește acuzațiile de manipulare politică a pichetelor noastre de protest, dezinformați opinia publică cu nonșalanță, ceea ce nu face decât să vă discrediteze ca om politic.

Criticați protestele din acest moment ale lucrătorilor din sectorul bugetar. De ce ar fi protestat bugetarii în condițiile în care pe durata guvernărilor succesive, începând cu Guvernul USL (PNL si PSD), continuând cu Guvernul Cioloș și apoi cu Guvernele PSD, toate au crescut salariile în sectorul public.

Vrem să vă aducem aminte că BNS a avut reacție publică la creșterea de taxe făcută de Guvernul PSD, odată cu adoptarea OUG 79/2017, în toate formele de protest permise de lege.

Am uzat atunci de prevederile constituționale, în același mod ca și voi cei din PNL, aflați în opoziție în acel moment. Am sesizat imediat Avocatul Poporului, am atacat în instanță cazurile individuale ale salariaților afectați în drepturile lor și am mers la Curtea Constituțională cu demersul nostru.

Spre rușinea voastră, la începutul anului trecut, când v-am informat că OUG 79/2017 a ajuns la Curte și v-am cerut să trimiteți un punct de vedere al Guvernului pe această speță, ați tăcut. Așa ați lăsat judecătorii să ia în analiză speța cu un punct de vedere exprimat de dna Viorica Dăncilă în numele Guvernului.

V-ați dezis cam repede de principii domnule Cîțu după ce ați ajuns la putere, mai ales că ar fi trebuit să fiți primul interesat de o așezare justă a sarcinii fiscale între capital și forța de muncă, în calitatea dvs de Ministru de Finanțe.

Având în vedere cele de mai sus Congresul BNs vă cere domnule Cîțu să respectați Constituția României, așa cum ați jurat la investire.

De asemenea vă cere să vă așezați la masa dialogului cu partenerii sociali, așa cum au facut-o și cei mai mulți din predecesorii dvs.

Și nu în ultimul rând vă cerem să prezentați scuze public pentru derapajele comunicaționale pe care le-ați avut, călcând astfel în picioare efectiv drepturile fundamentale ale omului garantate de Constituția României și Tratatele Internationale la care Romania este parte.

În cazul în care veți continua pe aceeași linie vom cere Președintelui României și PNL să vă retragă sprijinul politic. De asemenea vom sesiza Organizația Internațională a Muncii, Consiliul Europei, Comisia Europeană, Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European și nu în ultimul rând PPE cu privire la derapajele dvs față de mișcarea sindicală din România.

Vă reamintim domnule Prim Ministru că de mai bine de 3 ani România este monitorizată în ceea ce privește modul în care se exercită dialogul social și ne vom asigura că aceste derapaje se vor vedea și vor fi cunoscute și la nivel european și internațional.

  files/1-000-0000-00007/2021/declaratie_congres.docx

Congresul National BNS

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Un premier anti-bugetari, anti-dialog, anti-sindicate, anti-democratie

33 de răspunsuri

 1. Dacă renunțăm, ne merităm soarta! Media cumpărată aruncă cu mizerii și joacă un joc murdar alături de acest Guvern corupt!
  Ei cu salarii babane, la nivelul anului 2022 (din 2017), noi trebuie să fim bugetarii de sacrificiu care salvează întotdeauna situația!
  În loc sa fie ei (guvernul) exemplul, suntem tot noi cei care în 2010 am avut de suferit! Ei cu averi colosale din salarii de bugetari, noi cu nesiguranța financiară!
  Propun să nu mai intrăm în servici! Dacă cu vorba bună nu suntem înțeleși, atunci…

 2. Aceaste marionete a băncilor numite Câtu și parlamentul de putori vor ierta băncile de niste multi bani datorați statului.Dar altfel se plang de faptul că nu au bani.

 3. Iohannis și “guvernul meu”, ca de altfel toate javrele ce constituie PNL(PDL) și, vă rog să nu cenzurați, sunt niște trădători de neam și țară. Sunt pur și simplu “săgețile” celor care ne vor o “COLONIE” a celor de “afară”. Asta e ceea ce cred eu și asta se dovedește în fiecare zi, prin acțiunile întreprinse de către ei. SUCCES în continuare, în tot ceea ce faceți pentru oameni.

 4. Ok cu demersurile în perspectiva dar… pana atunci?
  Salariile nu, vouchere nu, multe alte nu…
  Urmeaza pensiile și salariile noastre asa cum de fapt au anunțat.
  Iarăși stam în expectativa și ne pun în fata faptului împlinit?
  Iarăși o sa ne adunam 100 de fraieri 2 ore pe sapt. și oricum nu vom rezolva nimic deoarece legea sau ordonanță data de cuțu va fi produs deja efecte?
  Cat mai suportam d-le Teoroc pana va hotărâți sa trecem la acțiuni serioase, acțiuni de natura a pune în mișcare guvernul asta de 2 bani?
  Aduceți-vă aminte de Băsescu și PDL în 2010 când am fost în strada câteva sute de mii pentru 25%, noi scandam și ei tăiau fără să-i doară capul. Suntem în aceeași situație și avem experienta faptului împlinit fără dialog social fără consultări etc.
  Sa nu facem aceleași greșeli d-le Teoroc.

   1. Propunerea d-le Cristian Tudorache este cea pe care am menționat-o și în Decembrie, când mi-ați răspuns ca nu exista obiect la atenționarile pe care le-am lansat vis a vis de preconizatele tăieri și inghetari, și anume refuzul de a intra în serv, refuzul de a prezenta det la instante, IML, etc. Aveți mai multe idei decât mine, sunt convins.
    Refuzul pana când vine cineva din minister sa vb cu noi și semnare un acord între sindicat și minister… ceva… nu știu, repet aveți mai multe idei decât mine-noi.
    Expectativa în care ne aflam va genera și mai multe abuzuri asupra noastră.
    Cu stima

    1. Inteleg aceste forme de protest. Cel mai probabil se va ajunge si la modalitatea asta de a protesta insa reiterez ce am spus mai devreme…initiativa colectiva de a achiesa la formele de protest este esentiala.

     1. Va salut. Nea Tudorache : despre sporul de 75% pentru familii monoparentale nu spuneti nimic. ?

 5. Bună ziua. In afara subiectului, dacă se poate, cum vedeți dvs. Noul mod de calcul al ratei pentru case? Vi se pare normal ca din creditul acordat de banca, unitatea sa scadă avansul plătit din sume proprii? Nu pot înțelege ce legătură au cele doua?
  Va rog sa ma lamuriti dacă puteți, va mulțumesc!

   1. Pai cum asa??
    Suma imprumutata este totalul creditului, tocmai asta e si idee….
    De ce sa se scada din credit avansul daca eu am imprumutat tot creditul luat si in plus am dat si un avansa ca asa e legea, PENTRU CA IN LIPSA AVANSULUI CREDITUL ERA SI MAI MARE.
    Care este logica, explicati ne si noua mai bine!!!

    1. Intr-un fel ti-ai explicat singur cel mai bine.Ai dat un avans si pentru restul sumei ai contractat un credit…Corect? Daca apartamentul a costat 2 miliarde si dat avans 10% ,adica 20,000 lei, a ramas sa contractezi numai 180,000, nu? Cum sa contractezi inclusiv avansul? Aia sunt banii tai cash cu care ai contribuit la cumpararea apartamentului. Practic, pentru ce iei efectiv de la banca ti se calculeaza rata…adica la 180,000 pe exemplul de mai sus… Ai fi fost de acord sa ti se deconteze ionclusiv avansul pe care l-ai dat din mana? Nu e firesc…

     1. Cred ca nu ne intelegem.
      Eu ma refer la ceea ce a spus colegul mai sus:
      “vi se pare normal ca din creditul acordat de banca, unitatea sa scadă avansul plătit din sume proprii?”
      Adica, sa mergem pe exemplus dvs: iei o casa de 2 miliarde, dai avans de 20.000 lei, asta inseamna ca mai ai de plata 180.000, fraza spusa de colegul nostru mai sus indica faptul ca se scade avansul din suma contractata la banca(adica 180.000) , nu ca se scade avansul din valoare proprietatii.
      Asta inseamna ca scadem 20.000 din 180.000 , care e logica, creditul este pe 180.000 in totalitate luat de la banca.
      Undeva nu ne intelegem…

     2. Posibil o mica fractura de logica. Sa reluam putin. Apartamentul costa 2 miliarde, ok? Banca iti cere sa achiti un avans de 200 milioane drept avans. Acesti bani ii achiti avans din banii proprii,ok? Deci, in cazul asta, valoarea creditului efectiv contractat este de 180,000. Pe de alta parte, avansul nu este clar ca se scade din valoarea proprietatii? 🙂 Apartamentul valoreaza 200,000, banca iti cere avans 20,000 si mai ramane sa-ti acorde imprumut 180,000,

     3. Ca avansul se scade din valoarea proprietatii e oarecum normal sa fie asa, insa SUB NICIO FORMA nu e normal sa fie scazut din valoarea creditului( pt ca, creditul reprezinta valoarea totala imprumutata , adica fix diferenta dintre valoarea proprietatii si avansul platit din banii nostri).
      Gresesc cumva?
      Am vazut si textul din omj, logic ar fi sa fie cum am prezentat mai sus.
      Insa, la cati specialisti din ANP sunt si mari juristi, nu ma mira nimic!

 6. (editat) ăsta, (editat) asta de premier, ca nu am cum să – i zic altfel, nu mai permite cumularea pensiei cu salariul dar numai pentru “fraieri”! Nu știu, dar neapărat trebuie să ieșim și până nu scăpăm de guvernul ăsta să nu ne lăsăm! Ar trebui să nu mai intram în serviciu…să – i obligam cumva să aplice legea salarizării și să plece! Pur și simplu nu mai pot să văd ce mizerabili sunt!

   1. Traieste sau nu in lumea lui, el cuvanta in lumea asta reala in care traim cu totii. Partea proasta e ca unii o vor amplifica.Si asta pe trendul ascendent cu “sa moara bugetarii” indiferent de domeniu.

   2. Domnule Tudorache, noi ii lasam sa traiasca unde doresc dumnealor…..problema este ca NOI avem de suferit!
    Si conform proverbului”cainele latra, caravana trece!”, vom inghiti toate mizeriile aruncate de ei. Ma faceti sa cred ca si dumneavoastra, ca lideri de sindicat, ati batut palma “mai marii” nostri! Tot amanati actiuni care, pana la acest moment, ERA NECESAR sa fie in derulare!

    1. Daca batutulpalmei a insemnat 2 luni de stat in strada in plina pandemie asumandu-ne riscuri si fumul caree l-a disperat pe Citu, asumandu-ne cate trei actiuni pe saptamana in diferite orase si multe in Bucuresti cand toate organizatiile sindicale au fost extrem de timide…daca asta inseamna batutul palmei cu ”mai marii”…ce sa mai zic ?
     Ne reorganizam. Speram sa fii alaturi de noi!

     1. Am fost alaturi de fiecare data si ori de cate ori a fost nevoie! Problema este ca actiunile noastre sunt destul de timide….se simte teama…ori nu asta trebuie sa aratam!
      Haideti sa actionam mult mai convingator, sa demonstram ca exista forta si putere si astfel inlaturam ideea, pentru ceilalti colegi, ca am fi aserviti!
      Noi, membrii de sindicat, va suntem alaturi, doar ca tactica trebuie schimbata!

     2. Actiunile noastre, iti pot garanta ca au incetinit mult, foarte mult razboiul impotriva bugetarilor. In tot acest timp am apelat la sprijin intyernational si l-am obtinut. Sunt in curs de derulare si alte astfel de demersuri care au starnit interesul partenerilor internationali. Ce este si mai cert, este aceea ca partenerii nostri s-au convins singuri de capacitatea Guvernului de (nu) dialoga.

 7. Domnule presedinte Teoroc! Ce facem cu concursurile? S-a dat testarea psihologica si uitati-va cati neprezentati sunt! De ce? Ca nu ne-a anuntat nimeni. Doar nu trebuia din noiembrie anul trecut si pana acum sa stam zi de zi cu ochii pe site! Am cheltuit bani, am fost sa depunem dosare si ne-am trezit pe dinafara! Este vorba despre trecerea agentilor in corpul ofiterilor! Faceti ceva, va rugam!

  1. Colegule nu uita sa respiri.Poate ajuta vietii.Nu vreti sa dea altii examenele si voi doar cu gradele , pozele de prin masini si banii?

   1. Era de bun simt ca dupa atatea luni sa se anunte psihologicul. Sau asa se vrea, sa fie numai Neprezentati. Nu vrem sa dea nimeni examenul in locul nostru Jumbo, pastreaza-ti (editat) pentru tine.

    1. Colegule daca iti spun cei de la RU sa urmaresti site-ul ce e greu in asta? Prea ati ajuns – unii – niste (editat) si vreti totul pe tava.

 8. Buna Dimineata . Nea Tudorache : I ti multumesc pentru raspuns . O altă întrebare: noua lege a pensiilor militare numărul 223 , in ce stadiu se află ? Multumesc.

  1. Noua lege a pensiilor? Nu exista decat o singura lege a lensiilor militare…223, Pe net gasesti o gramada de variante propuse, soparle aruncate cu ocazia unor declaratii ale oamenilor politici, etc… Daca va exista o intentie serioasa care va starni atentia noastra, s vom aborda problematica frontal. Pana atunci…doar turbulente pentru capital politic…

 9. Off topic:încă nu se știe nimic despre 75%(scoala online)?deja au trecut 30 de zile de când am depus hârtiile, si niciun răspuns.unde ne aflăm?în Congo?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *