Pentru deblocarea concursurilor din Politia Penitenciara, in aplicarea Legii nr. 145/2019 modificate prin OUG 8/2020, este necesara semnarea unui ordin de ministru prin care sa se aprobe Regulamentul privind modul de organizare şi desfăşurare a concursurilor/examenelor de ocupare a posturilor vacante de polițist de penitenciare şi a Procedurii de desfăşurare a verificărilor specifice şi criteriile de apreciere a comportamentului corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist de penitenciare.

Pentru operativitate, ANP a pregatit din timp ordinul si imediat dupa publicarea OUG 8/2020 l-a trimis in unitati si catre sindicate precipitandu-se sa culeaga observatii in viteza, cu gandul, bun de altfel, de a grabi deblocarea posturilor. Insa gandul bun nu a fost si practic. Proiectul initial a fost retras dupa o prima consultare, constatandu-se ca multe dintre prevederi erau redundante, dublandu-se inutil dispozitiile legii, si am primit astazi un nou proiect pe care il punem la dispozitia tuturor pentru eventuale observatii care pot fi utile. Ne dorim sa scurtam la maximum etapa de elaborare dar fara insa a pierde din vedere propuneri care pot fi importante. Nu uitam ca urmeaza etapa inevitabila a transparentei decizionale pe parcursul careia proiectul este publicat pe pagina MJ cu 30 de zile inainte de avizare/aprobare.

Astazi incepand cu ora 15,00 la sediul ANP are loc o intalnire pentru discutii pe proiectul de ordin de mai jos, precum si privitor la pachetul de posturi care se vor scoate in prima faza la concurs, raportat la bugetul existent si la prioritatile identificate. Este vorba despre aproximativ 320 de posturi, cele 254 stabilite initial pentru sectoarele operativ, economic si medical fiind suplimentate cu inca aproape 60 de posturi din domeniul medical.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Un pas pana la deblocare concursuri. Proiect de ordin si sedinta ANP pentru posturi

14 răspunsuri

 1. Dacă nu va supărați, am și eu doua întrebări : 1. E vorba și de posturile de șef tura, șef secție?
  2.cam când preconizati sa fie scoase?
  Mulțumesc anticipat!

  1. Ca data efctiva, anunturile se vor publica imdiat dupa ce vedem ordinul publicat in monitor / cele 320 de posturi despre care vorbim nu includ pachetul der ss st – proceduri suspendate / sunt doar posturi de executie

 2. Domnule Ștefan, știți cumva cele de șef secție&co când sunt șanse? Și dacă bine am văzut se vor da probe sportive si limbă străină oral? Vă mulțumesc. Cu respect.

  1. oug 8 vine cu un text care permite angajatorului sa reia sau nu procedurile dar totodata sa le deschida si pentru intern:
   Art. II
   (1) Concursurile pentru ocuparea funcţiilor vacante de poliţist de penitenciare, de conducere sau de execuţie, începute anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, nu mai continuă, acestea fiind reluate în acord cu noile dispoziţii legale şi în raport cu necesităţile instituţionale de ocupare; taxele plătite de candidaţii care nu se reînscriu la noile concursuri se restituie.

 3. De va oferi sansa celor din sistem intai?
  Cum e la MAI si peste tot?
  Intai din sursa interna trecerea in corpul ofiterilor si dupa din sursa externa daca nu se gasesc oameni competenti…..?
  Vor fi grila testele ca sa scapam de orice interpretare?

  1. sunt proceduri diferite / sesiunea unica pentru agenti va fi in faza urmatoare / acum nu se blocheaza posturile tintite in majoritate de agenti in operativ dar este nevoie disperata de anumite posturi de nisa in economic si medical / care oricum nu se pot ocupa din intern / nu este decisa modalitatea grila sau sinteza / pe grila se scapa de interpretari dar multi scapa si de studiu 🙁

 4. Buna seara,
  Domnule Teoroc,

  1.Va deranjez si eu cu o intrebare,putin off topic.
  Ma contrazic cu un coleg din MAI pe subiectul grupei 2 de munca,stiu ca la noi nu prea face obiectul, insa nu e modificat de anul trecut ca la fiecare an sa primesti 4 luni si nu 3 cum era inainte?
  Aveti cunostinte in acest sens?

  2.La noi in sistem grupa 2 se aplica vreunei categorii de politisti de penitenciare,inclusiv aparatul central al ANP si MJ ?

  Cand aveti dvs timp ,v-as fi foarte recunoascatoare daca m-ati ajuta cu aceste detalii .

  Legea 263/2010 modificata
  Articolul 18
  Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează:
  a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
  (la 17-11-2019, Litera a) din Articolul 18 , Capitolul I a fost modificată de Punctul 1, ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 215 din 14 noiembrie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 921 din 14 noiembrie 2019 )
  b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă.
  (la 01-01-2018, Articolul 18 din Capitolul I a fost modificat de Punctul 28, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 103 din 14 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1010 din 20 decembrie 2017 )

  1. Bună seara
   Da este modificata legea de anul trecut și se acordă 4 luni la an lucrat față de vechiul sistem
   Apoi mai sunt niște modificări importante însă cred că este timpul să mai puneți mintea la contribuție și nu să așteptăm de la alții să ne explice
   In cazul tau pune mana și citește legea și observi cum era înainte și cum este in prezent pentru că pun rămășag că primești spor de studii superioare
   Noapte bună

 5. va rog sa ne spuneti cum putem sa ne recuperam banii cheltuiti in timpul concurusurilor care au fost intrerupte ca urmare a deciziei de neconstitutionalitate.
  precizez ca nu intentionez sa particip la urmatoarele incadrari.
  va multumesc

  1. se vor recupera dupa declansarea noilor concursuri / informam cu detalii / inca sunt discutii in anp / ar fi utile chitantele dar si daca sunt la dosar se poate / taxa concurs si taxa testare psiho, in principiu

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *