Noua coaliție născută din aroganța lui Cîțu

A murit o coaliție și a apărut alta. Avem Guvern? Un fel de. Cu premier rotativ! Stelian Ion a fost buturuga mică. Carul mare al PNL-USR PLUS a fost rasturnat pe aroganță. Nu stim care dintre Klaus Iohannis și Florin Cîțu a fost mai arogant. Dar sigur Cîțu a fost, este de fapt, mai antipatic. De ce vorbim la trecut? Pentru că PSD.  Nu facem politică și nu susținem partide. Dar dacă cuiva îi pare rău că de PNL se alege praful, că USR e pe nicăieri și că PSD a trecut la butoane, să dea niște motive! Le căutăm și noi.

Câțu prezenta public simptome de râie la vederea unui bugetar, încă de cand era un deputat din grămadă. SNPP l-a sancționat public pentru nesimțirea cu care vorbea despre bugetari. Apoi a devenit premier și nici nu s-a instalat bine pe scaun că prima măsură luată a fost să înghețe salarii și pensii, blocând legea-cadru de salarizare, apoi a eliminat vouchere de vacanță și s-a opus creșterii salariului minim. Totul fără să discute nimic cu nimeni și în timp ce repeta obsesiv la televizor că avem un super-boom economic și că toti o ducem prea bine. De-ale lu’ Superman…

Întențiile lui Cîțu au fost să taie mai mult, să diminueze salarii în sistemul public chiar din 2021. Ne-am mobilizat și am protestat. PUBLISIND, organizație din care SNPP face parte, este singura federație din România care, la startul guvernării penelist-useriste axate pe taiere de salarii si pensii, a umplut trotuarele din București și din țară organizând 60 de mitinguri în care au fost implicați 6000 de sindicaliști în lunile ianuarie și februarie 2021, pe vânt, pe ploaie și pe zăpadă. A fost un test pentru noi și un mesaj clar pentru ei. L-am scris cu lozinci, cu zgomot, cu fumigene, cu tot ce am putut. Am fost provocați, am primit amenzi, le-am platit, le-am contestat. Majoritatea le-am recuperat în instante.

Salariile au rămas neatinse în 2021 iar noua lege de salarizare a fost anunțată apoi pentru 2023. Am oprit deci protestele dar mai înainte am arătat că ne ținem de cuvânt și am parcurs calendarul anunțat, pas cu pas fără nicio amânare sau eschivă. La 10 luni de la protestele PUBLISIND încă se dau imagini cu noi la toate știrile care anunță mișcări sindicale, indiferent că este vorba despre alte organizații. Pentru că alte imagini relevante nu există. Am asaltat fără frică Cotroceniul, Guvernul și Parlamentul și am fost preluați inclusiv de agenții de presă străine.

Reamintim toate aceste lucruri pentru că din nou răbdarea noastră este pe final. Ba nu avem ministru, ba avem interimat, ba nu mai avem deloc guvern. Acum avem de toate, Chiar avem prea mulți premieri. Și suntem nerăbdători să reluam acțiunile. Să facem ceea ce știm mai bine și am demonstrat ca și putem. Cîțu a refuzat orice dialog. Vedem ce va face premierul Ciucă. Nu vrem nimic în plus decât aplicarea legii. Vrem acordarea titlului de specialist de clasă prevăzut de lege și vrem aplicarea legii-cadru, este simplu. Nu se poate – dăm cu fum!

La Justiție îl avem pentru al câtelea mandat cine mai știe pe Cătălin Predoiu pentru care ne-am bucurat ca a reapărut în guvernarea anterioară, dar s-a plictisit repede de noi. Avea ținte mai importante. Acum PNL a mai pierdut din fibra musculară și poate vom găsi mai multă atenție și disponibilitate la MJ. Noi vom încerca! Niciodată nu am protestat de dragul de a o face. Am cerut dialog și am căutat soluții armonioase. Pentru tot ceea ce vizează drepturile polițiștilor de penitenciare, ministrul Predoiu si susținerea lui sunt esențiale!

Sigur că toți membrii noștri se așteaptă de la o guvernare în care PSD a intrat cu energie, să se reactiveze legea de salarizare și sa se spulbere acel nor amenințător cu care bugetarii s-au obișnuit deasupra capului în ultimul an. Cîțu nu vorbea despre altceva decât despre reforme bazate pe tăieri, în timp ce își planta fără scrupule pupilele în toate pozițiile cald-bugetare. Însă vom tempera puțin din așteptări aruncând o privire în Planul de guvernare 2021-2024. Nu vom insista pe ușoarele creșteri de pensii, alocații și salariu minim, preconizate și pe care se bat tobele la TV ci pe zona de așteptări despre care vorbeam. Și iată ce găsim (sursa hotnews):

Sporuri de performanță pentru bugetari

În ceea ce privește salarizarea din sectorul bugetar, guvernul își propune să realizeze o evaluarea globală a impactului legislației privind salarizarea. De asemenea, se va realiza o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE.

Programul de guvernare propune și o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE, dar și „acordarea unui spor de performanță lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției/autorității publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activități cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepțional ori a avut un volum de activitate ce depășește în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de lege”.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale?

În ceea ce privește pensiile speciale, noua coaliție de guvernare vrea să aplice principiul contributivității, astfel încât pensiile de serviciu să fie recalculate. Nu este prevăzut un termen până la care să se întâmple acest lucru.

„Legislația din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, fiind introduse o serie de legi speciale prin care s-au reglementat categorii de pensii care nu au ca temei principiul contributivității. Susținem aplicarea generală a principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie, sens în care modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechităților și reducerea decalajelor.

În ceea ce privește cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivității, cu respectarea jurisprudenței Curții Constituționale”, se precizează în programul de guvernare.

Extrase interesante:

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Un guvern, doi premieri, trei partide. Și un plan de guvernare
Share on facebook
Distribuie

6 răspunsuri

  1. o sedinta cat mai repede cu membri guvernului si premierul, nu individual cu ministrul fiecaruia pt ca nu primim decat tergiversari……….

  2. Ce inteleg din acest act, este: nu aplicam legea salarizarii pentru ca trebuie umblata din nou la ea. Au 30 de ani de cand modernizeaza.

    1. Legea salarizarii sa o aplicam pt toti asa cum a fost ea gandita si ulterior sa se faca modificarile necesare, nu sa ramanem singuri prosti care nu au apucat sa ajunga la maximum ei pe cand altii se bucura din 2017 ….
      Ne meritam soarta daca nu fortam LA MAXIM cu toate efectivele si FEDERATIILE pe acest final de an!
      Ps: chiar daca sunt orgolii, putem cere suport si la dl coarna, chiar daca el are afinitate pt politisti(pe buna dreptate).

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.