Relocarea unităților din orașe

Memorandum - termen de realizare incert

Guvernul are pe ordinea de zi un Memorandum propus de Ministerul Justitiei privind relocarea unităților din orașe, în afara acestora. Este vorba despre Oradea, Satu Mare, Târgu Mureș, Iași, Ploiești, Timișoara si Secția Exterioară Cluj din cadrul Penitenciarului Gherla. Dintre aceste unități, doar Secția Exterioară Cluj se reține ca demers realizabil  pe termen mediu. Celelalte unități vor rămâne exact cum sunt, mult timp de acum încolo. Nu spunem asta pentru a arunca în derizoriu planurile ministeriale axate probabil pe o analiză coerentă și nu pe presiuni exercitate pentru a se pune mâna pe niște terenuri cu potențial imobiliar uriaș, ci pentru a liniști eventuale temeri și pentru ca e bine să fim realiști. Spre exemplificare reproducem un paragraf din document:

IV. Asigurarea demersurilor instituționale necesare prin Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile penitenciare și direcții principale de explorat

În îndeplinirea acestui obiectiv instituțional, pe baza datelor comunicate de unitățile prevăzute la pct. I, la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost analizată situația fiecărei unități penitenciare pentru care se are în vedere relocarea în afara zonelor urbane și soluțiile alternative identificate în varianta relocării, astfel cum sunt prezentate în anexă.

De asemenea, pentru realizarea acestui obiectiv este necesară mandatarea Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile penitenciare, pentru inițierea unor demersuri în vederea identificării, în colaborare cu autoritățile locale, a unor soluții viabile și în acord cu cadrul legal aplicabil, pentru relocarea unor unități de detenție. În acest sens, avem în vedere inclusiv posibilitatea relocării unităților penitenciare prevăzute la pct. I pe terenuri libere de construcții, aflate în domeniul public al unităților administrativ teritoriale, terenuri care vor fi identificate de către unitățile penitenciare care fac obiectul prezentului Memorandum, cu sprijinul autorităților publice locale.

Memorandumul (proiect)

În orice caz, chiar dacă perspectivele nu sunt certe nici măcar pe termen lung atâta cât timp România nu reușește să mai construiască un penitenciar de două decenii, rămânem totuși atenți la demers, în scopul protejării intereselor membrilor de sindicat care pot fi afectați de aceste posibile relocări, indiferent de momentul din viitor cand acestea ar deveni realizabile. Până atunci, este prioritar să focusăm pe angajamentul premierului setat în întălnirea cu sindicatele organizată la sediul MJ pe 23 ianuarie 2024, privind suplimentarea statelor de funcții cu un total de 1600 de posturi reprezentând 10% în plus față de posturile prevăzute în prezent.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Relocarea unităților din orașe

Distribuie

107 răspunsuri

  1. Bună ziua! Ce se mai aude la ANP in legătură cu modificarea fișelor de post de către DMRU pentru primirea indemnizației de doctorat? Sunt unități în care în luna ianuarie nu s-a pus în plată această indemnizație de doctorat.

      1. Raspuns ANP:
        Nu DMRU modifică fișele de post, pentru ca noi nu cunoaștem toate particularitățile specifice ale postului din perspectiva legislației și atribuțiilor specifice.
        Se lucrează acum la nivel de top management la un set de atribuții în sensul ăsta, pe care să le introducem în fișa postului.
        Din păcate textul de lege e foarte restrictiv. Dar pentru majoritatea colegilor se va găsi o soluție garantat.

        1. Bună seara. Textul de lege nu este foarte restrictiv. Se păstrează prima teză din forma anterioară ( persoană să-și desfăsoare activitatea în domeniul pentru care deține titlul – iar verificare se face prin Ordinul de acordare a titlului publicat în MO, care conține specialitatea/domeniul), și este adaugată o nou cerință- aceea de a fructifica suplimentar competențele prin introducerea în fișa postului a unui set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită o verificarea lunară.
          În funcție de competența întocmirii fișelor de post, persoanele responsabile vor introduce atribuții suplimentare în acest sens.
          Până la o eventuală emitere a unui decizii ANP- care să conțină tipurile de atribuții agreate de ANP, răspunderea modificărilor din fișele de post este, pentru unități, în conformitate cu OMJ privind organizarea și funcționarea unităților penitenciare.
          Și pentru a fi foarte exigenți, se poate realiza și o verificare lunară a îndeplinirii responsabilităților prevăzute în fișa de post.
          Mai mult, se poate abserva că leguitorul nu a lăsat la aprecierea conducătorului unității dacă consideră necesar ( sau nu) acordarea acestui drept. Nici că el decide arbitrar.
          Nici nu a specificat ce tip de atribuții trebuie incluse în fișa de post.
          Ba mai mult, așa cum se observă în aliniatul următor din OUG 115/2023, a dat un termen de 30 de zile să modifice fișele de post.
          ( de reținut exprimarea din textul de lege:
          “au obligația” de a dispune modificarea fișelor de post, în condițiile art. XXXV din OUG 115/2023).
          Situația pare puțin similară cu OMJ prin care se acorda sporul de 25% pentru agenții cu studii superioare care își desfășoară activitatea în specialitatea postului, cu particularitățile amintite.
          Cred că ANP ul a înțeles să fie mai restrictiv decât prevede textul de lege.
          ANP trebuie să sustină, să faciliteze și să încurajeze pregătirea profesională. Atât pentru agenti, cât și pentru ofițeri.
          Complexitatea sarcinilor profesionale este extrem de crescută în prezent. În contexul legislativ și administrativ actual, avem nevoie de cunoștințe multiple, din mai multe domenii conexe și capacități ridicate de sinteză și analiză.
          Perfecționarea personalului de penitenciare trebui să fie o prioritate pentru ANP.
          Și chiar o mândrie. Doar cine a finalizat un program de doctorat știe câți peri albi a căpătat. Dincolo de câteva excepții mult mediatizate, studentul-doctorand de rând a trecut prin furcile caudine până a finalizat ciclul de doctorat. Verificări antiplagiat la sânge, articole publicate în reviste indexate, susțineri la conferințe, multe costuri financiare, susțineri de rapoarte de progres în fata comisiilor științifice, etc.
          Mai este de menționat și demersul reprezentaților ministerului educației care au depus un proiect de modificare a legii 145/2017, în sensul că această verificare și evaluare să aibă loc anual, și nu lunar, ținând cont de evaluarea anuală a activității profesionale, dar și din considerente raționale. Fructificare cunoștințelor la acest nivel se poate realiza prin participarea la grupuri de lucru la nivel înalt, realizarea unor studii în domeniu, publicarea unor cercetării, participarea la întocmirea unor metodologii, etc., activități care chiar dacă se derulează pe parcursul anului sunt greu de cuantificat lunar.

  2. În legătură cu majorarea soldei de grad am un deja-vu foarte puternic. E același sentiment cu cel de anul trecut, legat de majorarea sporului ANP… Dragi colegi, nu simțiți același lucru?!

    1. e diferit / cu pericolul a fost vorba spusa de un ministru / cu gradul acum este angajament premier / plus ca nu ar fi prima deblocare la grad / este cel mai facil de facut pentru ca nu sunt riscuri de extindere impact bugetar la alte categorii

      1. Pai nu vorbim acum de deblocarea ambelor proiecte cum ati informat dle presedinte? Adica salariu grad si norma hrana?

        1. gradul este sigur / speram si norma / am explicat detaliat / la intalnire premierul a avut reticente pe norma dar a promis ca va analiza propunerea din sistem

          1. Și care ar fi termenul concret pentru actualizarea soldei de grad? Vad ca certitudini sunt dar luna se apropie de sfârșit și nu s-a întâmplat nimic, nu era vorba ca se va actualiza în februarie?

              1. Si cand au sanse Dle Tudorache, a trecut mai mult de o luna de la discutii….daca se voia cu adevarat se faceau in 3 zile..stim cu totii… e doar tragere de timp..

              2. Si acum Dle Teoroc cum este? Nici acum nu se termina luna??
                De ce nu ne spuneti nimic??
                Este normal??

          2. Gradul este sigur dar care e valoarea la care va fi?
            Cea din proiectul publicat de dvs acum ceva timp sau cea PLAFONATA la salariul de 3000 lei?

  3. Ce ne împiedică sa ieșim în strada? Cine ne împiedică sa ieșim în strada? Suntem niște pioni pe tabla lor de șah. A politicienilor. Ne facem ca facem proteste când ne dau ei voie. Avem cel puțin 5 motive sa ieșim în strada de săptămâna viitoare, dar nu și nu, așteptăm să ne dea voie de sus. Norma de hrana de actualizat cel puțin pe 2 ani în urmă (pe vremea când nu era sindicatul, primeam actualizarea normei de hrana și retroactiv). De norma de echipament nici nu se mai vorbește nimic( și aici avem de primit retroactiv pe 2 ani) . De Sporul ANP nu se mai aude nimic. De impactul sporului ANP asupra bazei de calcul pentru orele din RSL nu vorbește nimeni, gradul și multe altele…. Toate aceste însumând peste 1500 lei net. Și noi am primit 5% ( care apropo e pomana electorala, nu demers sindical) care înseamnă 132 lei net. Dar noi cotizam și așteptăm. Avem de primit. Ne meritam soarta. Faceți voi singuri diferența și vedeți dacă se merită.

      1. Nici sistemul nu va vrea. Sunt concursuri în așteptare de aproape un an. Cei care s-au înscris au și uitat la ce s-au înscris. Așa procedura nu există nicăieri. Nu va mai plângeți ca nu aveți oameni dacă un examen durează un an. Apoi mai aduni încă vreo jumătate de an să primești avizul orniss și uite așa ai îmbătrânit. Depuneți dosarele de înscriere la concursuri odată cu alea de pensie, sfatul meu, e posibil să vină pensia prima.

  4. Buna ziua domnule presedinte.
    La noi in unitati, sporul de 50% pentru lucrari de exceptie a fost calculat corect (baza de calcul), ca cei din MAI zic ca la ei a fost calculat gresit. Multumesc anticipat pentru raspuns.

  5. Se mai scot la concurs funcții de conducere în operativ în viitorul apropiat ? Mulțumesc

      1. Promiteati in finalul anului, scoaterea functiilor la concurs prioritar in inceputul lui 2024, INCLUSIV TCO…..se pare ca nimic nu mai e de actualitate

        1. Intr-o cursa nebuna a politicului dupa obtinere de capital este evident ca lucrurile se pot schimba de la o zi la alta. Interesele noastre le avem in vedere si, in functie de cum evolueaza lucrurile, vom informa din timp asupra oricaror aspecte care au legatura cu insertia de personal in sistem din dursa externa ori interna. Repet, desi lucrurile astea s-au mai spus, trebuie sa ne pliem pe context pentru a ne atinge scopurile.

  6. Buna!
    Este corect ca un polițist de penitenciar ce are domiciliul în orașul unde își desfășoară activitatea sa nu beneficieze de “chirie” și altul care locuiește “in chirie” (in apartamentul părinților, sau al socrilor…) sau pe buna dreptate in chirie…sa beneficieze de decontarea “chiriei”?
    Nimeni nu îl pune să muncească într-o altă localitate…deci și-a asumat această treabă…
    De ce sunt dezavantajați cei care au o locuință în localitatea unde își desfășoară activitatea?
    Deoarece scutește statul de la anumite cheltuieli?
    Deoarece și-au făcut credit pt locuința respectivă?
    Deoarece nu și-au trecut imobilul pe numele altcuiva înainte de data încadrării?
    Părerea mea este că ar trebui sa fim egali…

  7. Bună ziua! Dacă tot se modifică ordinul cu chirii/rate, nu se poate înlătura prevederea privind fondul locativ ca să ne putem deconta în orașele de domiciliu unde avem achiziționate imobile chiar dacă lucrăm în alte orașe care beneficiază de fond locativ?

      1. Și la jumătatea lui martie pt mai și tot așa. Cunoaștem algoritmul, de anul trecut…

        1. Sunt informatii smulse cu greu din zona politicului si a cercului decizional vis-a-vis de aceste actualizari. Cum ar fi trebuit sa procedam in viziunea ta ? Ne-ai cerut stadiul discutiilor si ti -lam oferit. Cum altfel sa obtinem aceste informatii? Cu parul? Hai sa cuplam totusi la o gandire rationala.

            1. Vedem cum s-or gasi cateva miliarde pentru NH si apoi vedem si pentru echipare. Oamenii se pregatesc de campanie…razbati greu. Sunt lucruri ce ar putea fi deduse de la sine. Noi ne urmarim interesul nostru nu cel politic insa ambele se intampla printr-un cordon ombilical.

  8. Buna ziua domnule presedinte Teoroc. Ne puteti spune ce discutii au fost vineri la sedinta ANP – Sindicate, cu privire la sporul de misiuni speciale de 50%? In spatiul public se vehiculeaza faptul ca ANP are in vedere acordarea diferentelor. Cei de MAI asa au primit instructiuni sa calculeze si acorde diferentele pe 3 ani in urma, fara a mai fi nevoie de deschiderea unor procese.

    1. ce inseamna mai exact ca MAI a primit instructiuni sa acorde diferentele din ultimii 3 ani? in ce context si in ce forma s-a exprimat aceasta instructiune? discutii si vorbe sunt multe …

  9. Dle Teoroc, chiar nu ne oferiti si noua niciun detaliu de stadiul salariului fe grad si al normelor?

  10. Ce vorbești domnule ? Asta cu de ce te freacă grija de alții sau câinele more de drum lung și p…. De grija altuia sunt cam expirate .
    A venit timpul ca toate hoțiile să fie sesizate, normal ca celor care fentează legea n-or să le convină dar așa este normal .
    Nu mai merge, unul șmecher și altul prost . Îndemn toți colegi să semnaleze factorii de decizie, ANP ul, ANAF ul și chiar parchetul cand iau la cunoștință de aceste fapte . Este timpul să trăim într-o lume bazată pe respect, corectitudine și seriozitate .
    Stop hoției, pilosilor si “șmecherilor” care fura .

    1. Sa sperăm că se vor face verificări cu mascații la adresele respective (la “chirii”)
      De aceea merge țara așa…

    2. @Politist
      @Bro
      Sesizati ce vreti voi, unde vreti voi!
      Cand vreti pentru voi drepturi, puneti-va pe scris!!! Macaneala pe net… sunt satul!
      Cand aveti dubii referitor la drepturile colegilor, fuga la DCPT! Lasati maraiala pe la colturi si pe net!
      Sifoanelor!
      Sunteti categoria care daca se intampla ceva, este un necaz, voua nici gura nu va miroase, voi sunteti regulamentari, cinstiti! Dar aruncati motanul pe altii, oricare/oricine! Voi sa fiti lolo!
      Hai, va bagati la un parchet pentru sustinerea colegului?! Sa spunem ca un coleg injura un “hot”.
      Nooo!!!
      Da’ pe voi va doare de ce ia colegul!
      Ma. daca nu ia el iti da tie?!
      Va umflati cand e vorba de pensii speciale! Ca vecinul, nu intelege chestii, se ia de politisti, militari!
      Vecinul nu intelege ca daca i se ia politistului/militarului, nu ii da nimeni, nimic lui!
      Asa si voi, va tufe grija de altul!

      Hai, fuguta la DPCT, la Director, ca voua nu va da, altora le da!
      Sif**nelor!

      Studiati legea, gasiti metode pentru a beneficia!

  11. Cu respect! Se deconteaza interventiile stomatologice pt copiii aflati in intretinere( plombe, extractii etc)? Multumesc

      1. Digi a transmis ca dupa sedinta CSAT s-au întâlnit Predoiu cu Tîlvăr la sediul MAPN si au discutat despre solutii privind deblocarea salariului de grad si norma de hrană.
        Cunoașteți ceva aspecte din interior?
        Mulțumesc pt raspunsul anterior!

        1. Am raspuns si la un alt comentariu ca aceste informatii au fost smulse cu greu din aceasta zona. Momentan perspective din martie cu impact pe salariul din aprilie.

      2. V-a dat cineva garantie scrisa de sinteti atit de sigur de ce spuneti? nu de alta dar apa este involburata si nu se vede fundul(vezi scena politica)

        1. Nu s-a taiat niciun ministru la vene sa jure ca asa va fi. De ce ne ducem in zone de genul asta? Suntem cu totii constienti de revitalizarea acestei structuri de aparare si de renasterea interesului pentru o cariera militara. La fel cum si ei sunt constienti…sau nu! Inca nu suntem in punctul critic de a ne organiza sindical pe tema, daca asta insinuezi.

        2. Pana acuma era vorba de februarie si ca vom simti in martie, hai ca suntem din nou pe drumul cel bun, mai bine zis, vom simti ca si pana acuma!

      3. Si noi reluam, de ce am renuntat la incepand cu februarie si acordare martie CUM S A STABILIT CU CIOLACU??

      4. De ce nu reluam protestele? Ne au mințit anul trecut cu sporul Anp, acum ne mint cu salariul de grad și norma de hrana.. Haideți sa protestam masiv, profesorii asa au obținut măririle!

          1. Pai s au conștientizat..niste lucruri! De aia ne tot amână! 🤣😂 au văzut ca suntem slabi!!!

  12. Bună ziua,
    Odată cu creșterea salariului de grad o să crească și compensația pentru chirie?

  13. Se spune în spațiul public ca la alegerile din 9 iunie sa fie un referendum pe eliminarea pensiilor speciale care sa fie scrisa în constituție. Sa vedeți ca vor fi incluse și pensiile militare. Vor sa fie pe contributivitate. Asa vrea partidele din opoziție.

    1. Pensiile militare se duc deja pe contributivitate cu ce avem acum. In 2035 baa de calcul va fi fix ultimii 25 de ani de activitate. Ar fi bun referendumul de care zici si sa reintegram pensiile de serviciu acolo unde le este locul. 🙂

  14. Sa traiti! Pe grupurile de la politie circula informatii cum ca marirea salariului de grad si a normei de hrana este cu mult mai mica decat ce s-a anuntat anterior. Se discuta de sume de 3 lei pe zi la norma de hrana, iar salariul de grad marit cu 100 si ceva de lei. Aveti informatii in acest sens?

    1. Nu urmaresc aceste grupuri. Fiecare isi ia informatia de unde vrea si mai important, de unde poate! SNPP ramane la opinia initiala, cea de pe urma intalnirii cu prim ministrul Romaniei si cei doi ministri de resort.

  15. Urmare a sedintei CSAT de ieri s-a prezentat public masura actualizarii soldei de grad si normei de hrana ca solutie pentru mentinerea si atragerea personalului. Urmarim sedinta de guvern.

  16. Gurile rele spun ca aplicarea din 01.04 si slaariu din mai, am fi chiar rasul bugetarilor

  17. Alte surse spun ca de fapt salariul de grad si norma de hrana vor intra in vigoare din aprilie cu plata efetctiva in mai !!! Cum e pana la urma?

  18. Normal ca isi bat joc de noi, atat timp cat ii lasam sa isi bata joc de noi…, nicio reactie

  19. Este bine și în mai.Important este că primim această mărire la salariu.Rabdare,Răbdare!

  20. Probabil vom avea joia viitoare HG, fix pe 29, cu publicare in MO pe 01.03. Norma se va plati in martie, solda de grad in aprilie. Se aude si de ceva banuti si in vara, la rectificare. Spor!

  21. Domnule Tudorache ! Vă rugăm să puneți o întrebare la RU sau să faceți o postare cu o simulare cu ce înseamnă actualizarea lunilor cu indicele prețurilor de consum lunar . Nimeni nu știe ce înseamnă asta .
    Dacă viitorul pensionar și-a făcut lunile ( 6,12,13 în funcție de fiecare ) cum se actualizează aceste luni ?
    Mulțumim

    1. Se ia fiecare lună din bază și se raportează la luna deschiderii dreptului de pensie. Pentru fiecare lună din bază raportată la această lună este câte un indicator (suma). Înmulțești netul lunii din bază cu această sumă și împarți la 100. Ițit vă da noul net al lunii respective. Așa faci cu fiecare lună din bază și apoi faci media aritmetică. Vei obține noul net calculat cu indicele de consum lunar

  22. Pentru cei ce urmează să iasă la pensie in 2024 se în calcul la pensie mărirea de la solda de grad.Va mulțumesc

  23. Pt.cei care urmează să iasă la pensie in 2024, la calculul pensiei se ține cont și de mărirea soldei de grad ,aferenta lunilor selectate.Va mulțumesc

  24. Indicele de consum lunar pe lunile ianuarie -decembrie 2023 cu ieșire la pensie ianuarie 2024 este 3,6 % înmulțit cu netul celor 12 luni.

    1. Nu. Fiecarei luni din baza ii corespunde un procent raportat la luna deschiderii dreptului de pensie. Si obtii noul net care nu va trebui sa fie mai mare decat netul din luna deschiderii drepturilui de pensie

  25. Asta spuneam și eu, media procentelor pe cele 12 luni(ianuarie -decembrie 2023)este de 3,6% raportat la luna ianuarie 2024.Exemplu pensie 4000 lei netul pe cele 12 luni la care se adaugă procentul de 3,6% cu dreptul ieșirii la pensie in ianuarie 2024 este de 4144 lei.

  26. De unde aveti d-voastra modul acesta de calcul?Eu ies in aprilie la pensie am dat email la Casa de Pensii a MApN(sunt cadru militar)!Raspunsul a fost ca dureaza 60 minute incepand cu 01.01.2024 pana vor aparea normele de aplicare in legatura cu IPC!D-voastra ati intrat in posesia acestor norme de aplicare sau dati raspunsuri cum banuiti d-voastra?

      1. Nu va suparati dar nu inteleg clar care e metoda sau logica de calcul!Puteti fi va rog mai explicit?

  27. Paul explica sa poata intelege lumea ce calcul faci tu de iti da 3,6%?INS a dat IPC pe ianuarie decembrie 2023 si a fost 10,4%!Tie de unde iti da 3,6%?Nu inteleg logica!Poti prezenta mai detaliat?

  28. Bună ziua. Despre baza de calcul pentru majorarea de 50% pentru lucrări de excepție ce se mai AUDE? A fost CORECT APLICATA baza la noi la ANP?

  29. Pe 29.02 este sedinta de Guvern. Sunte sanse sa fie aprobate atunci cele doua acte normative privind salariul de grad si norma de hrana? Aveti vreo informatie in acest sens?

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.