Ce? Cel de-al doilea training organizat in cadrul proiectului Leadcor
Mai exact…? Leadeshipul si managementul stresului in sistemul penitenciar
Unde? Lisabona, Portugalia
Cand? Perioada 31 ianuarie – 4 februarie 2022
Cine? Mihai Alexandru Dinu (SNPP Penitenciar Margineni), Ionut Cosmin Vintila (SNPP Penitenciar Spital Rahova), Ion Panaete (SNPP Rahova)
Proiectul Leadcor, avand ca obiectiv de baza reducerea stresului profesional prin dezvoltarea competentelor de leadership in contextul penitenciar, a organizat acest gen de activitati pentru liderii sindicali interesati care activeaza in sistemul penitenciar si care isi doresc sa-si dezvolte abilitati mai mult sau mai putin formate, insa cu siguranta imperios necesare in aceasta lume a sistemului penitenciar.
Sindicatul National al Politistilor de Penitenciare, partener in cadrul proiectului, urmare informarii presedintilor si vicepresedintilor de filiale asupra cursurilor care se vor desfasura, cei interesati sa participe la o astfel de sesiune de training au raspuns afirmativ invitatiei noastre. Astfel, ca in urma manifestarii disponibilitatii, precum si a CV-urilor considerate cele mai potrivite pentru activitate, cei trei lideri sindicali au fost desemnati de SNPP sa participe la cea de-a doua activitate organizata in format fizic de catre echipa de management a proiectului, fiind continuare a primei activitati organizate in septembrie 2021.
Mai jos, i-am rugat sa ne dea cate un feedback scurt si cuprinzator. A iesit in final o mica poveste. Le multumim de participare si ii asiguram ca implicarea liderilor in astfel de activitati reprezinta o prioritate pentru SNPP.
În urma participării la a doua sesiune de pregătire la Lisabona în cadrul proiectului LEADCORE pot să afirm cu tărie că este un proiect de succes și recomand și colegilor să participe la astfel de proiecte europene. Organizarea a fost una excepțională și colegii portughezi au fost la înălțimea așteptărilor. Cursurile au fost de un real interes, lectorii folosind o engleză ușor de înțeles. Din discuțiile cu colegii portughezi, belgieni și germani am aflat cum sunt organizate sistemele lor penitenciare.
Polițiștii de penitenciare din 4 țări europene(Germania, Belgia, Portugalia și România) au încercat în perioada 30.01.2022-05.02.2022, în Lisabona, Portugalia, să găsească soluții la o problemă a lucrătorilor din sistemele penitenciare din aceste țări, de altfel diferite din punct de vedere legislativ, social, economic.
Această problemă, denumită generic stres ocupațional, și dezvoltarea abilităților de leadership în vederea reducerii acesteia au reprezentat principalele subiecte supuse studiului și dezbaterii.
Experiența a fost una benefică pentru noi deoarece am realizat faptul că problemele sunt comune si ele nu țin cont de nivelul social ci de mediul în care ne aflăm. Totodată a fost interesant de aflat de la colegii noștri belgieni, de modul în care aceștia privesc stresul, în sensul în care ei îl consideră principala cauză a problemelor din sistemul penitenciar belgian.
Dacă, așa cum spuneam mai sus, sistemele penitenciare din aceste 4 țări europene diferă din punct de vedere legislativ, social și economic, ele se aseamănă izbitor când discutăm de provocările și dificultățile zilnice: agresiuni verbale și fizice din partea deținuților asupra personalului, lipsa resursei umane, fenomenul de supraaglomerare, subfinanțare, imaginea negativă din societate ș.a.
Interesant a fost schimbul de idei realizat între noi și cei din Portugalia, fapt care mi-a întărit ideea că ne asemănăm foarte mult cu ei din punct de vedere al populației carcerale, încercând prin acest schimb de experiență să găsim soluții comune cu privire la factorii care trebuie să fie luați în calcul pentru a putea depăși cu succes stresul ocupațional.
Sesiunile de lucru au fost structurate într-un mod foarte echilibrat, însă dacă ar fi să punctăm un lucru negativ, acela ar fi faptul că nu s-a realizat și o vizită cu participanții într-un penitenciar din Portugalia , acest lucru fiind benefic pentru a putea vizualiza efectiv maniera de lucru a colegilor din aceasta țară.
Astfel, privind aceste provocări și dificultăți, am stabilit că managementul stresului reprezintă o temă foarte importantă pentru a duce la bună îndeplinire misiunea pe care ne-am asumat-o să o îndeplinim și pentru a putea fi persoanele echilibrate de care au nevoie familiile noastre, în afara zidurilor înalte.
Mihai Alexandru Dinu
În perioada 31.01 – 04.02.2022, 30 de lucrători din penitenciarele din Portugalia, Belgia, Germania și România împreună cu specialiști din cadrul IPS Innovative Prison System, au încercat să identifice probleme din aceste 4 sisteme penitenciare și totodată să găsească soluții de rezolvare a acestor probleme, cu toate că cele 4 sisteme diferă din punct de vedere legislative, al resurselor umane, al infrastructurii și al dotărilor.
Principalele subiecte de dezbatere și de studiu, au fost cele legate de stresul ocupational și dezvoltarea abilităților de leadership.
Pentru noi, a fost o reală surpriză să constatăm faptul că desi există diferențe mari între sistemul nostru si ale lor, problemele par a fi aceleași : lipsa resursei umane, agresiuni verbale și fizice ale deținuților asupra personalului, fenomenul de supraaglomerare, imaginea negativă din societate etc..
Aparent, sistemul nostrum se aseamănă cu cel portughez atât din punct de vedere salarial, cât și din punctul de vedere al infrastructurii și al dotărilor, cu mențiunea că ei au foarte multe servicii externalizate.
Sedințele de lucru au fost extrem de interesante (cu un plus pentru sesiunile avute cu Pedro Neves), acestea cuprinzând schimburi de idei, de probleme întampinate de fiecare în desfășurarea activităților și totodată am încercat să găsim soluții pentru rezolvarea acestora, în tentativa de a diminua nivelul stresului ocupational, dar regretul nostru a fost acela că din cauza restricțiilor cauzate de pandemiei, nu am putut vizita un penitenciar, pentru a vedea exact cum se desfășoară activitățile în sistemul penitenciar portughez.
Aș vrea să închei prin faptul că ne-am bucurat să fim într-un un oraș minunat, încărcat de istorie și amestec cultural, cu oameni extrem de calzi și primitori.