Asa cum am informat anterior, pentru acordarea majorarii de 75% parintilor, conform OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice, ANP a propus un proiect de ordin in aplicarea ordonantei de urgenta. Proiectul se afla de mult timp la MJ pentru avizare si semnare, forma propusa de ANP  fiind una care reglementa metodologic anumite situatii, fara a veni cu cine stie ce surprize. Resursele din MJ au avizat favorabil ordinul care a avansat catre Directia financiar-contabila cu care avem in general o grija (probabil va veni curand momentul in care vom detalia de ce).

Intre timp, OUG 147/2020 a fost modificata pentru corelare cu normele (adoptate prin ordin comun MEC/MS) referitoare la scenariile de functionare a unitatilor/institutiilor de invatamant, modificari care s-au dovedit ca nu impun vreo actualizare a proiectului de ordin oprit din circuitul spre semnare. Cu toate acestea, in structura de aparare a inceput un turbion care s-a format initial la MAI dar s-a extins. Influentati de divergentele din sistemul sanitar, cei de la Interne interpreteaza ca majorarea nu poate fi acordata decat daca ambii parinti sunt salariati in structura de aparare. Cu aceasta interpretare adanc intiparita in scopurile pe care le urmaresc si care intelegem ca vizeaza protejarea unui buget cam distrofic, MAI a contactat atat Ministerul Muncii smulgand din doua incercari un raspuns in coada de peste dar totusi util scopului, precum si celelalte institutii din sistemul de aparare, inclusiv ANP.

Aveti mai jos textul din OUG 147/2020 speculat de MAI in sens restrictiv, text care limiteaza acordarea majorarii intr-o anumita situatie speciala fara a conditiona generic acordarea majorarii doar pentru cei aflati in acea situatie speciala:

Art 4, alin (3) – În cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin. (1), doar unul dintre aceștia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite (…)

In ANP a avut loc o intalnire pe aceasta speta, la finele saptamanii trecute iar ANP a adoptat o pozitie corecta (legislativ) mentinand proiectul initial atat timp cat nu au aparut modificari relevante in ordonanta de urgenta. Insa toxina MAI/MS/MMPS s-a intins cu repeziciune in doar cateva zile, astfel incat astazi pe cand SNPP verifica stadiul proiectului, MJ tocmai informa ANP ca sunt necesare modificari in proiect avand in vedere faptul ca acesta excede prevederile art 4 din OUG 147/2020 care stabileste ca majorarea se acorda numai daca ambii parinti sunt salariati in structura de aparare nationala! Si se pare ca acelasi mod fortat de interpretare a prevederii mentionate mai sus a fost convenit de toate institutiile din sistemul de aparare.

Daca acest lucru s-ar fi urmarit la adoptarea actului normativ, atunci prevederea trebuia sa fie clara in acest sens. Cat timp la acest moment avem doar textul mai sus indicat, vom aprecia ca abuz orice limitare operata prin norme subsecvente si vom reactiona sindical pentru eliminarea restrictiei contrare legii. In mod evident aceasta pozitie a MJ deschide o noua era a divergentelor precum si o noua serie de procese. Avand in vedere ca la interne divergenta cu sindicatele pe aceasta tema a fost initiata saptamana trecuta, politistii din Sindicatul EUROPOL afiliat PUBLISIND ca si SNPP au notificat primaria capitalei privind organizarea unui miting in fata MAI pe data de 5 noiembrie 2020. SNPP sustine si sprijina actiunea EUROPOL si ia in calcul organizarea unui miting in fata MJ in cazul in care problema nu va fi rezolvata.

In cursul zilei de astazi a avut loc o intalnire MAI-sindicate pe proiectul de ordin insa MAI isi sustine interpretarea desi impactul calculat nu este unul mare avand in vedere ca maxim 10% din personal se regaseste in situatia prevazuta de OUG 147/2020 iar o mare parte dintre acestia sunt exceptati de la drept prin faptul ca celalalt parinte beneficiaza de zile libere intrucat interesul principal este ca parintii sa stea cu copiii si nu sa-i inchida singuri in casa. Este important de precizat faptul ca, pentru clarificarea problemei, in Proiectul Legii pentru aprobarea OUG 147/2020 care a trecut de Senat si are toate avizele urmand sa intre la vot in plenul Camerei Deputatilor, a fost introdus un amendament sustinut de deputatul Adrian Solomon asa cum puteti observa in imaginile de mai jos. Dupa publicarea legii care urmeaza a fi adoptata, situatia se clarifica insa doar pe viitor, iar majorarea se va acorda exact ca pe durata starii de urgenta cand prevederile din norma au fost mult mai detaliate si clare.

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Toxina dinspre MS si MAI infecteaza si MJ. Restrictii impuse la majorarea de 75% pentru parinti

40 de răspunsuri

 1. Noi ne molipsim doar de ce este rău din alte sectoare , ce este bun rar am preluat ! Ce trebuie sa pună in aplicate mj nu pune , încearcă sa regândească ce este cât de cât bun ( decontarea ratei , majorarea pentru părinți etc) ! Nici nu ne așteptăm la altceva ! In alta ordine de idei Dl Teoroc dacă intram in stare de urgenta se suspenda concursurile ?

 2. Nu ne asteptam la nimic bun…se merge doar pe bete in roate …
  Domnule Teoroc de ce nu se ia in calcul la pensie si acea majorare de 75% data pentru spor supraveghere copii?
  Este corect sa iti opreasca din acei bani pentru pensie,dar nu este corect sa fie luata in calcul pentru pensie.

 3. Absurd! Cum să interpretezi așa? De unde până unde? Nu zice nicăieri că ambii părinți trebuie să lucreze în structura de apărare ci doar se reglementează situația în care ambii părinți lucrează în structura de apărare…
  De ce nu se leagă mai bine de poliția locală? Că ăia „iau la mișto” poliția națională prin toate drepturile și facilitățile care li se acordă.

 4. Ok, dar ce facem cu cei care lucrează 1 în sist de aparare și celalalt în sist de sanatate publica?
  In alta ordine de idei revin cu ce am mai spus: dacă nu mișcăm acum, la 1 ian nu vom vedea nici o mărire, indexare, respectare a lg. salarizarii, și vom da iar în jud. cu procese interminabile.

  1. situatia asta este reglementata

   oug 147/2020 art 4

   (3) În cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin. (1), doar unul dintre aceștia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută la art. 1 alin. (1).

   (1) Angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere prevăzute la art. 1.

 5. Să facem cererile și să depunem actele? Tergiversarea asta in acordarea sporului de 75% are ca efect și pierderea sporului pe perioada trecută deja, că așa este la noi, când se va clarifica problema o să zică că nu se dă din spate că nu ai facut solicitarea in termen așa cum zice OUG 147. Toți bugetarii beneficiază de zile libere pentru supravegherea copiilor. Nu vor să dea spo să ne dea zule libere!

 6. Bună ziua! Îmi puteti spune dacă aceasta majorare se va da retroactiv? Copilul meu este la hibrid de la începutul anului școlar. Mulțumesc!

 7. Buna ziua !
  Referitor la adresa 53001 la ce ar trebui să mă aștept daca am lucrat cu ppl si sunt testat pozitiv?
  Alt gest de bunătate arătat de Anp subordonaților.

 8. Va salut?! Circula zvonul ca se intenționează ocuparea cu prioritate a posturilor din sursa externa și concursurile din sesiunea unica se lasa la urma în ceea ce privește programarea pt psihologic și procedura propriu zisa de concurs, „în cazul în care se va mai putea”, e adevărat?

 9. Domnule Președinte de luni se închid școlile și grădinițele, nu se poate pune presiune pentru a se introduce pe ordinea de zi a acelui proiect. Eu, ca și restul colegilor, plătesc cu acei bănuți o bona sa stea cu copilul. Va rog dacă se poate urgenta sau face ceva.

   1. Si cand se estimeaza a fi primit?(se poate verifica la MJ ca si in alte dati)
    Mai sunt sanse de plata in 2020 a concediului cu sporuri?
    Toti eram entuziasmati de aceasta victorie,chiar si dvs acum ceva timp!!!

 10. Bună seara!
  Când se estimează că se va afișa programarea testării psihologice pentru sectorul economico-administrativ?
  Vă mulțumesc!

   1. Domnule Președinte după ce se vor îndeplini și condițiile enumerate de dvs mai sus, se v-a putea formula cererea de acordare a 75% din salariu și de cei care au DOAR UN PĂRINTE CARE LUCREAZĂ ÎN SISTEMUL DE APĂRARE NAȚIONALĂ și celălalt lucrează în privat dar nu poate lucra de acasă?

    1. mai este necesar ordin de ministru / cel propus de anp a fost trimis inapoi / daca se elimina restrictia interpretata, norma se va aplica asa cum prevede oug in ansamblul ei / angajatorii cu exceptia domeniilor de interes national au teoretic obligatia de a acorda zile libere

     1. Cine e în măsura sa evalueze dacă celalalt părinte poate lucra de acasă? Spre exemplu la mine soția lucrează în justiție, nu ii da nimeni zile libere plătite pt ca și ei sunt aproape de colaps din cauza lipsei de personal și a nr mare de colegi infectati/contacti aflați în izolare. În noua forma a ordonanței nu se va putea solicita ca în martie-iunie, cand alăturai cererii declaratia celuilalt părinte ca nu se afla în co, cm, ccc, telemunca?

     2. Cum sa i dea liber soției, cand ea recoltează PCR în fiecare zi de dimineata pana seara?suntem în toiul pandemiei.faptul că lucrează în privat nu ma poate priva de sporul de 75%.va rog dle presedinte,nu mi se pare corect,faceti ceva!!!

 11. Adică dacă se elimina restricția aceea faptul ca soția mea lucrează la privat și nu poate sa beneficieze de liber (conform legii, pentru ca dacă soția ar sta acasă efectiv ar însemna închiderea activității pentru firma), eu nu voi beneficia de acei 75%?

 12. Ordonanța 1472020 A trecut de CAMERA DEPUTATILOR pe data 11.10.2020 privind Majorarea de 75% . Urmează să meargă la promulgat . Mai urmăriți știrile.!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *