Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu nr. L4/2022 își va continua procedura de adoptare rapidă având în vedere amendamentele admise în Senat ca urmare a hotărârilor coaliției de guvernare. Urmează adoptare Senat și trecere la Camera deputaților, avize și rapoarte în comisiile din cameră, adoptare prin vot în Camera deputaților, probabil sesizare CCR care se va face de USR și apoi trimitere la promulgare la Președintele României; după aprobarea legii prin decret, va fi transmisă la publicare și va produce efecte la 3 zile după publicarea în Monitorul Oficial.
Este un proces accelerat dar nu se va întâmpla peste noapte, asta ca să răspundem din nou întrebărilor frecvente pe temă. De asemenea nu știe nimeni data exactă de la care modificările vor produce efecte și care vor fi exact modificările integrale la final, deși înclinăm către opinia că vor rămâne cele admise în Senat. Având în vedere iminența acestor modificări am cerut directorului general ANP să urgenteze procedurile de acordare a majorărilor pentru misiuni speciale care impacteaza drepturile de pensie și care sunt de durată până la momentul în care se materializează plata efectivă:
85 de răspunsuri
Deci, până la urmă, oricum o dăm, ne ard la pensie! Inițiativa sindicatului, descrisă în articol, este lăudabilă…sper să răspundă și ANP, pozitiv, la aceasta!
In coditiile actuale nu e nicio arsura la pensie, cu exceptia perioadei alese de 12 luni unde practic (nu teoretic) nu poti sta fara un libere, concediu de odihna! Rezisti fara liber CO sase luni, un an mai greut!
Toate minunatiile prevazute acum sunt de fapt in vigoare, sunt praf in ochi pentru… habar nu am cine! Nici acum nu se iau in calculul pensiei de serviciu chestiunile mentionate in Proiectul de lege, NH, prime de instalare, transport, samd!
Chiar cu chestiunea vehiculata, 45% din brut baza de calcul, e aceeasi treaba!
Explic:
-45% din brut
-plus 15% Ordinul Meritul Militar (in cazul a 20 ani de sistem)
-plus 10% – procent calculat pentru conditii speciale (in cazul a 20 ani de sistem)
Tragem linie! Ce avem? 70% din brut!
Tragem impozitul de 10%, raman 60% din brut.
Pensia este plafonata la venitul/solda net(a), la 58,5% din brut!
Nu exista nicio pierdere!
Bineinteles, sindicatele nu isi permit sa spuna ce am mentionat!
Sindicatele isi fac treaba , punand presiune pe factorii de decizie, atentionand ca existam!
Nu imi pare rau dupa niciun leu – cotizatie la sindicat, au rolul lor, s-au obtinut o multime de drepturi!l
Problema este pentru termen lung, eu/TU/VOI vom beneficia de o pensie care sa ne asigure subzistenta? Avem comentarii ale cadrelor pensionate acum 15 ani… 3000 lei o pensie de serviciu pentru subofiter, 4600 lei o pensie de serviciu pentru un ofiter cu functie de conducere!
Peste 15 ani ce pensie vom avea, daca apucam?!
Aveți perfectă dreptate. Puțini înțeleg, insă.
Cei care vor avea de suferit sunt cei ieșiți până în 2017 care au pensii brute mai mari de 6000 lei având în vedere că peste această sumă se impozitează cu 15%.
Ești în eroare. Cine ti-a spus ție ca cei care au ieșit la pensie pana în 2017 au pensie de 6000 lei. Vezi ca este invers.
Există posibilitatea de a renunța la pensia militară în favoarea pensiei civile?
Dpmdv nu cred ca ar trebui sa întâmpine probleme decât dacă nu ai îndeplini criteriul de vârsta
Cam in cat timp credeti ca se va intampla toata aceasta procedura?
Păi 30 de zile lucrătoare sau 45 calendaristice ! Nu ști!
La aceasta lege va mai dura pana produce efecte 45 de zile??
Am fost subofiter de penitenciare:Am avut la trecerea in rezerva cu drept de pensie coieficient maxim pentru subofiteri,respectiv 2,90,grad maxim de plt.adj.sef,vechime efectiva 38 ani,vechime cumulata cu grupele de munca 50 ani.Am pensie militara in prezent de 3000lei. Ne sfideaza multi civili ca avem pensii nesimtite prin prisma ca generalul Ciuca are peste 18000lei,iata cata diferenta,civilii cred ca toti avem pensii foarte mari.Daca as avea pensia calculata pe contributivitate valoarea acesteia ar fii peste 5400 lei.In situatia mia sunt foarte multi rezervisti iesiti in pensie inainte de 2007.Ce fel de pensie militara este aceasta daca este sub nivelul calculului contributiv si nimeni nu vorbeste de aceste situatii nici liderii de sindicat nici faimosii generali care apar seara de seara pe posturile tv. nationale .Actualizari cu activii nu s-au mai facut din 2017,indexari mici si sporadice s-au mai dat cand s-a vrut o sa ajungem asistati sociali ,despe asta nu se face nimic sau se asteapta ca cei mai in varsta sa murim.Ar fi multe de spus dar ma opres aici.
Mda. In ziua de azi daca nu mai ai un job, daca nu mai muncesti dupa pensie inca un stagiu minim de cotizare de 15 ani, chiar ajungi in stadiul de asistat social! S-a ajuns la momentul in care o pensie civila de acum 15 ani care atunci era jumatate din o pensie de serviciu, sa depaseasca in acest moment acea pensie de serviciu! Pensiile militare…
Aveți dreptate datorită neactualizarii am rămas cu pensii foarte mici. Sunt pensionar MApN ieșit la pensie în anul 2005 cu grad mm.cl1 si am o pensie de 2600 lei.
Din ce spuneti rezulta ca va doriti calculul pensiei pe principiul contributivitatii. Asadar si noi civilii si dvs militarii doriti principiul contrbutivitatii pentru toti. Singurii care nu vor sunt guvernantii?
Pe principiul contributivității când ne va aduce la egalitate cu civilii la care se vor calcula acordul global, orele suplimentare, astfel militarilor trebuie să le plătească orele suplimentare muncite în timpul activității și care se regăsesc în OZU (servicii de zi, misiuni,stagiii de pregătire, alarme,tabere de pregătire) după care statul să plătească contribuțiile la fondul de pensii pentru orele suplimentare și discutăm
Pe principiul contributivității când ne va aduce la egalitate cu civilii la care se vor calcula acordul global, orele suplimentare, astfel militarilor trebuie să le plătească orele suplimentare muncite în timpul activității și care se regăsesc în OZU (servicii de zi, misiuni,stagiii de pregătire, alarme,tabere de pregătire) după care statul să plătească contribuțiile la fondul de pensii pentru orele suplimentare și discutăm
Aveți pretenții ca armata să intervină la inundații, dezastre , etc. atunci când civilii stau în casă dar sunteți împotriva pensiilor militare de care beneficiază toți militarii NATO . Rușine
Am fost Maior MApN(disponibilizat 1998 ) și am o pensie nesimțită de 2700 lei
Si la data trecerii în rezervă ai luat salarii compensatorii ( ordonanța așa cum este ea numită în popor)? Câți bani au fost la nivelul anului 1998?
Despre asta de ce nu zici? Fiți corecți. Ai iesit maior , deci ai maxim 18 ani de vechime. Raportat la valoarea și idei din 1998 ai o pensie acceptabilă.
Voi Răspunde eu Anonimule – anonim prin tot ce ești
Acele solde au fost praf in ochi
Mulți au căzut in plasa soldelor care într-un an au devenit – nimic in buzunar – datorită inflației
Unii au plătit impozit cât casa
Și exemplele pot continua.
O șleahtă de ,,anonimi” care nu merita sa fie acceptați pe aici
Domnule, sa fii sănătos! Din moment ce deja aveti 25 de ani la pensie, e foarte bine pentru dumneavoastră. V-ati pensionat tânăr! Ati încasat până acum 810000 lei. 😉
ai luat și plăți compensatorii la ieșirea la pensie ?
Platile astea compensatoirii se aduc in discutia publica intr-un ton peiorativ insa nu se cunosc substraturile acestor plati compensatorii. Ca orice angajator, atunci cand desfiinteaza sau pun ”pe liber” angajati, contractele de munca prevad aceste plati compensatorii. Le gasesti păeste tot, combinate siderurgice, intreprinderi, etc…
In sistemul militar a existat o trecere intr-o era, cea a NATO si UE. In special aderarea la NATO a implicat disponibilizarea a mii de cadre din sistemul de aparare ca si conditie la aceasta aderare. Ce ar fi trebuit sa faca acei oameni/militari disponibilizati? Sa fie lasati pe strazi fara niciun sprijin ? E jenant ca nu se cunosc si nu s pune intr-o lumina corecta aceste sume compensatorii.
Civil ieșit la pensie din mediul privat – plati compensatorii – 20000 RON
Despre restantele salariale nimic? Despre Norme nimic????
Pe ăștia i-am votat pe ăștia îi avem!
Adevarat.Doar sefii cei cu grade mari si putere de decizie au niste pensii csat de cat decente. Eu 34 ani conditii speciale gr.1 si dupa toate indexarile 3000 lei. Pe contributivitate 2 puncte jematste ar prebui sa fie undeva la 4300.Civilii nu stiu ca militarul nu avea voie sa mearga nici in fundul gradinii fara aprobare fara raport si cate alte oprelisti au avut si au si in prezent. 24 din 24 ore la dispozitie. Stiti ca grefierii (dactilografele din M.J.)au 2 pensii, una speciala si una contributiva ca si cum au lucrat 16 ore din 24? Asta este dreptatea cu care suntem obligati sa mai traim
In acest weekend am descoperit ca exista Decizia ICCJ nr 19/11.04.2022 prin care Completul pentru Dezlegarea unor Chestiuni de Drept a avut spre analiza Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in ceea ce priveste daca reducerea, ca urmare a conditiilor speciale de munca in care a lucrat salariatul, se aplica la pragul maxim, de 65 de ani, sau la pragul prevazut in Anexa conform lunii si anului solicitarii. Am constatat ca si Legea 223 din 2015 privind pensiile militare de stat este construita identic, insa diferentele sunt la varste. Pentru civili decizia este obligatorie, insa, din pacate la noi nu se aplica mutatis mutandis aceasta decizie, ci trebuie sa ajungi in instanta, unde sansele sunt de 100%. Ar insemna ca in acest moment, martie 2023, pragul ar fi de 58 de ani, la care s-ar aplica diminuarea si nu 60 de ani…
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/256473
Exact in aceiasi situatie sunt si eu maistru de aviatie pensionat in 2014 cu un punctaj de 63 pe l263 si trecut abuziv pe l223 in 2017 si cu pensia inghetata cu ord. 57,59. Propun sa ne treaca iar pe punctaj.
Ce muncește un polițist sa beneficieze de pensie de servici ,stă la colțul străzii te pândește, primeste șpagă, iese la pensie la 45 -47 de ani și iese cu pensie mai mare ca salariu și un muncitor de exemplu in construcții muncește 35 de ani iese la pensie la 65 de ani și iese cu o pensie de mizerie vi se pare corect? Mie nu mi se pare .
La 30 de ani când te-ai luat tu de munca erau polițiști care munceau de vreo 10 ani. Pai e corect? Îți respect meseria de constructor însă cerneala are și ea beneficiile ei dacă ai fi folosit-o la timp.
Bravooo
@Anonim: de ziaristi si alte categorii nu te intereseaza? De faptul ca statul se foloseste de banii mei pentru ca lucrez si dupa pensie si recalcularea si stagiul civil se fructifica abia dupa atingerea varstei de pensionare nu vrei sa stii? Zic si eu. Inafara de clisee mai stiti si altceva?
E greu sa înțelegi. Nu e hate, însă cei care amesteca berea cu vodcă în loc sa mearga la scoală, ajung mai târziu sa amestece nisip cu ciment.
De ce nu te-ai facut politist?
Bună ziua, ce vârstă aveati la data ieșirii la pensie ” înainte de 2007″ , domnule? Știți ca suntem un anul 2023 și d-voastră sunteți la pensie de ~ 20 ani ??? Noi, “civilii” vom ieși la pensie la 65 de ani și speranța de viață este 70 de ani pentru bărbați… Dacă tot beneficiați și în continuare de “pensie de serviciu”, atunci sa beneficiați începând cu 65 de ani. Multumesc
Chiar si-așa! Sa execute misiuni operative la 60 de ani, ce naiba! Ca in toate statele NATO, nu? Pfff… cât de primitoare e grădina Sfintei Maice ….
Ce ai spune dumneata dacă în situația în care vei fi atacat de către un infractor si suni la 112 sa vina în apărarea dumitale doi polițiști în vârstă de 65 ani?
(Editat). Admin: ne pare rau insa in majoritatea continutului se regasesc cuviinte ce nu pot fi postate. Desi suntem de acord ca exprima un punct de vedere pertinent. Dar totusi… 🙂
Sunt lt. col. (r), ieșit la pensie în 2008 de pe o funcție de conducere iar suma încasată, după indexare este de 4332 lei. Așadar, cuantumul pensiilor difera jenant de mult între grade egale, funcții egale dar momente diferite de plecare în,, civilie,,… Consider ca este o pensie pentru care sunt stigmatizat de 15 ani și considerat un beneficiar de pensie nesimțită. Judecați magistrații și alți colegi care reprezinta excepții și care au eludat cu tupeu orice raționament legal și moral…
Singura diferenta care nu o mentionezi este ca atunci,la deschiderea dreptului de pensie ai primit multe salarii compensatorii pe care cei care ies acum nici nu le viseaza…
Bine spus…
(Editat) de abia aștept să se scoale din mormânt Vlad Țepeș să vă tragă în țeapă, cum și voi le dați tuturor românilor țeapă….huoooo ,băi, dacă nu cunoașteți pensiile militare sunt de pe vremea domnitorului Cuza și sunt recunoscute în toată Lumea, voi nu faceți altceva decât să vă declarați slugile “orânduirii” și să vă prostituați pentru un săculeț de “Euro-i” ca să aveți de unde fura și să vă oblăduiți în fața propriului vostru popor spunând că de fapt voi sunteți niște patri”hoți și sunteți în slujba lui…de ce nu stați 30 de ani pe strada și zi si noapte, să fiți în permanență în pericol și voi și familiile voastre prin prisma serviciului, să ți se ingradească dreptul la muncă în afara serviciului, să nu știi mai la rând ce înseamnă să te bucuri alături de cei dragi de weekend-uri libere că trebuie să-ți îndeplinești îndatoririle de serviciu, cum în ziua de azi pensionar fiind plătesc impozit în contextul in care lucrez in prezent plătesc impozit și asigurări, deși le-am plătit o viață întreagă, iar TU statule care mă reprezinți prin șleahta ta de hoți, mafioți și trădători de neam și țară, te intreb: Vrei să te mai respect? Dar TU, mă RESPECȚI pe mine, TOT furâdu-MĂ și băgând mâna în buzunarul meu gol ,atentând la sărăcia mea, deci cocluzia: Trăiască România și poporul ei și huooooo băi hoților care vă dați drept patrioți, trădători și vânzători de țară!!!
Felicitări d.le”pensionar “..am fost civil în armata 15 ani,nimeni nu are dreptul să judece armata.Civilii stati la cârciumă din colt si așteptați să vină armata..jandarmii..sa va dezapezeasca,sa va ajute la innundatii..etc.
Si apropo….au iesi cu ordonanțe si la pensie ptr ca li sau desfiintat unitatile…asta multumita NATO.
Si sa stiti ca in civilie sau dat salarii compensatorii mult mai mari ..un exemplu -OMV ul.
Un popor care își denigreaza armata este popor de ..cacat.
De cate oei ati fost voi astia care stateati la tuica si gratar cand noi astia cu pensii spciale care spuneti voi,eram la ordin ca vrem nu vrem la deszapeziri,inundatii, etc.cate nopti ai dormit acasa in confortul tau. Invidiosilor. De ce nu va-ti angajat si voi la bugetari. Asa face vulpea xan nu ajunge la cascaval.
Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni.”
Ce mi-aș dori să se îndeplinească la propiu aceste versuri ca să mă pot bucura alături de poporul meu, de românii mei dragi că am scăpat de aceste slugi și scursuri occidentale, de aceste “prostituate” care se dau drept reprezentanții mei! Huooooo băi politicienilor, slugi netrebnice în frunte cu tradatorul de neam și țară care apare mereu în “prim plan” că îl doare i inima, dar nu pentru noi românii, pentru că știe că intr-o bună zi va fii judecat pentru toate nelegiuirile lui! Trăiască România și poporul român!
. Am avut un brut de 5700 ron in 2007 si am fost disponibilizat cu o pensie de 2200 ron dupa unii e ma mare ca salariu
S-a ieșit la pensie pe legi diferite și pensiile nu au fost actualizate, indexate, au rămas înghețate, de aceea exista inechități, aceași vechime, același grad, și diferență de 1000 lei la pensie. În special Legea 223 /2015 nu a fost aplicată cum a fost dată de Parlamentul României, din start priministrul Cilos prin OUG a diminuat considerabil cuantumul pensiei, după care tanti Olguța Vasilescu, rămânând plafonate, și în 2023 indexate cu rata inflației din 2021.
Domnul colonel sa ne spuneți și suma pe care ați luat-o la trecerea în rezervă.Acum nu se mai ia nimic la ieșirea la pensie.
S-a ieșit anticipat, deci cu penalizare și cu salariile compensatorii primite în perioada devalorizării leului, cu sute de procente pe minus în fiecare lună. 5440000, a devenit în lei denominați 544! Deci compensatoriile, practic, au fost diferența dintre pensie și solda avută, o excrocherie a noilor emanați. În lipsa numerarului le-am primit în 8 tranșe și le-am cheltui imediat . Nebăutor și, nefumător, înainte de inflație aveam solda netă de aproximativ 3750 lei.Mai economiseam și ceva mărunțiș în fiecare lună. În bătaie de joc, am primit, multe milioane în monede de 3 și 1 leu,ambalate în saci de rafie( zeci de kg. în fiecare lună). Vechime cumulată 41,ani,4 și 5 zile ( 12 ani de grupă specială(grupe de intervenție), am ajuns un neica nimeni că Boc și ai lui băsiști nu ne-au permis cumularea pensiei cu salariul dar ei privatizând avutul public. Indexări de pensie nu au fost în fiecare an. Astfel am rămas de căruță. Dacă nu ar fi magazinele de vechituri, nu nu știm ce ne-am face.
S-a ieșit anticipat, deci cu penalizare și cu salariile compensatorii primite în perioada devalorizării leului, cu sute de procente pe minus în fiecare lună. 5440000, a devenit în lei denominați 544! Deci compensatoriile, practic, au fost diferența dintre pensie și solda avută, o excrocherie a noilor emanați. În lipsa numerarului le-am primit în 8 tranșe și cheltuit imediat . Nebăutor și, nefumător, înainte de inflație aveam solda netă de aproximativ 3750 lei. Mai economiseam și ceva mărunțiș în fiecare lună. În bătaie de joc, am primit, multe milioane în monede de 3 și 1 leu,ambalate în saci de rafie( zeci de kg. în fiecare lună). Vechime cumulată 41,ani,4 și 5 zile ( 12 ani de grupă specială(grupe de intervenție), am ajuns un neica nimeni că Boc și ai lui băsiști, nu ne-au permis cumularea pensiei cu salariul dar ei au privatizat avutul public. Indexări de pensie nu au fost în fiecare an. Astfel am rămas de căruță. Dacă nu ar fi magazinele de vechituri, nu știm ce ne-am face. Marșuri, trageri la Capul Midia, tabere alpine la Creasta Cocoșului în munții Gutinului, Salturi cu parașuta în munții Buzăului și Bobocu…., toate degeaba. Păcat pentru eforturi și sacrificii,,,,.
O tara de frustrați și de hoți, nu vedeți ca aveți toți salariile și pensiile mici? Va îndrăznesc și aducă ura roman contra roman, noi stam și ne certam și iei iasi umola buzunarele.cum vor. Ne meritam soarta.
Mă băieți mă dacă mâine se instituie mobilizare câți veți merge pe front? Veți invoca că aveți peste 55 de ani Pai până atunci să aveți pensie de serviciu că nu vor merge pe front generalii din TV eu am lucrat cu generalii Pălimarul Vasile Ionel sau Otto
Pt ăia care comentează împotriva militarilor…. Dacă este așa de bine in sistemul militar cu solde (salarii) mari și pensii nesimțite cum spune USR ul și alți lătrăi din presă și tv…de ce nu aplică și ei Dar trebuie avertizați că meseria asta vine la pachet cu …Alarme la orice oră din zi și din noapte cu prezentare imediată la unitate indif dacă e zi de weekend sau sărbători legale…mutarea în altă garnizoana de pe teritoriul României la ordin care nu se discută ( pt civili . orașe,sate,comune) cu tot cu mobilă, soție (serviciu dacă mai găsește),copii(mutare cu școala) interzicerea practicării altor meserii pt venituri suplimentare..chiar dacă soția nu are serviciu și nu-ți ajung banii pt copii și casă..lucrul în ture continue unii chiar toată cariera (25-30 ani)… să participi la pregătire suplimentară obligatorie,trageri cu armament și muniție din dotare, ședințe etc …din timpul tău liber fără să fi plătit … să execuți ordinul fără să comentezi dacă nu-ți convine… că te paște tribunalul militar ca pe ăla care a luat 3 luni de închisoare pt că ia spus superiorului…o să încerc…..posibilitatea ca la sfârșitul carierei să spună guvernul că s-ar putea să nu mai beneficiezi de pensie…
După bătaia de joc la adresa sistemului militar iată că va veni și ziua scadentei…la vot în anul 2024… când nemernicii din parlament care se gândesc cum să măcelărească pensiile celor care au servit țara zi și noapte.. pe ploaie, vânt, zăpadă etc Toți se miră de ce AUR a crescut în sondaje ca făt frumos din poveste.. Vă spun eu de ce…Referindu mă la ce propune PNL ul, USR ul, UDMR ul care vor distrugerea armatei și tot ceea ce reprezintă ea pt țară AUR măcar sa abținut la voturile din parlament împotriva distrugerii pensiilor militare Așa Cred Eu a obținut simpatia dacă nu și intenția de vot poate cu mici excepții a celor 180 000 rezerviști , alaturi de soții,copii (peste 18 ani) Dacă sunt uniți în crez… această formațiune poate lua în afară de civilii nationalisti care îi votează…cam 500 000 voturi Nu că aș vrea eu…dar asta este realitatea pe care ar tb s o accepte celelalte partide care au făcut legea de la revoluție…
Nemernici sunteti voi care abuzati bugetul Romaniei.Am ajuns sa ne imprumutam ca sa va platim salariile.
In ce tara din lumea asta un militar iasa la pensie la 42 -47 de ani?
Aveti tot felul de drepturi aberante,drept de hrana,drept de haine platite,rate de la casa platite de catre statul roman,sistem de sanatate separat ,vaucere de concedii,etc. Nu va este rusine?
Nu incerc sa-ti demontez opinia pentru ca e doar o opinie si deloc de condamnat cat timp nu survine ca urmare a unei informari corecte ci doar un stereotip de gandire ieftina si ineficienta. Daca ai pretentia sa fii respectat si punctul de vedere sa-ti fie de luat in seama, transpune toate drepturile enumerate de tine alaturi de toate restrictiile, disponibilitatea si incompatibilitatile unui militar de-a lungul carierei.
1. Norma de hrana – activitatea unui militar presupune un efort fizic si psihic deosebit ombilical legat de modul de hranire (nu poti efectua o misiune de cercetare/patrulare/scotocire printr-un teatru de operatiuni pe burta goala). De asemenea pregatirea pe timp de pace presupune o conditie fizica si psihica pe masura, pregatit permanment ca in orice clipa sa plece de acasa pentru a-ti oferi securitate si aparare in cazul unui conflict armat sau alte tipuri de misiuni.
2. Norma de echipare. Un militar poate executa serviciul si misiunile operative in bermude si sacou? Statul nu poate asigura constant elemente de tinuta necesara instructiei si executarii misiunilor de aceea puhne la dispozitie o norma din care militarul isi achizitioneaza de muklte ori tinuta de care vorbim. Dar e prea clara situatia asta ca sa nu o poti intelege.
3. Pensionarea la 42-47 de ani. Esti intr-un scenariu absolut infantil in care te-au tarat scamatorii politici. La 42 de ani te poti pensiona doar pe caz de boala la fel ca in privat! La 47 de ani te poti pensiona doar daca ai cumulat minim 26 de ani de serviciu militar si cu conditia sa-ti fi inceput aceasta cariera de la 20 de ani !!! In opinia ta, ce crezi ca presupune asta? Sa incepi de la 20 de ani si stai minim 26 de ani in sistem militar ? Haiu ca te ajut putin: in 26 de ani ca militar te pricopsesti cu o viata liniara social (determinata de reguli si restrictii) la final devenind o ”leguma”. Cand alti oameni isi desavarsesc experientele profesionale la 47 de ani, militarul este deja o epava. Vlaguit de puterea de a ramane in forma fiziaca si psihica necesara statutului de militar. In opinia ta, pana ala ce varsta poti fi operativ ? As putea umple pagini cu ce se intampla in viata unui militar si cum il contorsioneaza social cariera asta militara… si asta doar pentru a beneficia tu de o mana de ”fraieri” care sa puna mana pe arma la comanda ta sa-ti apere funduletul ipocrit! Ca asta am devenit ! Motivele voastre de a va sustine dejectiile incompatibile cu bunul simt !
4. Rata la casa. Cand termini o scoala miulitara sau te incadrezi direct in sistem, pentru a fi operativ constant ai nevoie de un minim de confortt financiar si psihic pentru a te pregati pentru toate lucrurile spuse mai sus. Plata ratelor a ajuns sa fie inclusiv un mijloc de manipulare a militarilor pentru a-i tine in sistem. Si de aici tot pagini intregi ti-as putea scrie vis-a-vis de calitatea profesionala si de pregatiure a militarilor, atractabilitatea fata de sistem fiind alarmant de redusa in ultimul timp. Chiar si cu plata ratelor pe care o blamezi!
5. Vouchere de vacanta. Ca in intreg sistemul bugetar si privat (daca domn patron te respecta).
De ce sa ne fie rusine, intr-un final? Piatra pe care ai ridicat-o sa o arunci, loveste cu putere oglinda in care te uiti! Un om cerebral, echilibrat si care-si foloseste creierul macar iun procentul minim acceptat ar incerca sa faca lucruri pentru el pentru a fi respectat. Judeca-ti singur munca pe care o prestezi si cere patronului sa te respecte cu drepturile ce ti se cuvin! In ce ne priveste, luptam pentru respect profesional si social. Si tu poti face la fel!
Alții prostovani sau fătuci care se cred moderatori tv la știri… și care cred că nu au făcut nici măcar serviciul militar obligatoriu sau măcar să aibă habar cu ce se mănâncă serviciul militar…se minunează de ce a ajuns admiterea la școlile militare ( licee,sc.subof , maiștrii militari și ofițeri) o bătaie de joc cu admitere doar la probe fizice și medicale obligatorii și concurență 0 ( unul pe un loc)Am vb cu câțiva ofițeri și medici care au făcut parte din comisiile de evaluare….dezastru total..Vin la probe fete și băieți umflați de shaorma și chipsuri cu obezitate (100-120 kg),cu boli grave de inimă, piele ( ciuperci), cu tatuaje și piercinguri pe tot corpul ..unii din ei chiar puțin aghesmuiți să-și facă curaj la probele sportive… alții în urma verif sunt eliminați deoarece au cazier judiciar pt infracțiuni ..unii cu bărbi până la piept precum călugării…Acesta este purul adevăr care tb spus nu prostiile debitate pe sticlă….
Când va veni războiului și la noi (curând) cei care azi ne hulesc și urlă să ne taie pensiile, ne vor trimite la moarte spunând că patria ne va fi recunoscătoare, în timp ce ei își vor salva fundurile prețioase fugind. Serios? Am văzut cât de recunoscătoare este patria cu cei care trebuie să o apere. O să aveți o mare surpriză când cei batjocoriți vor ajunge pe front.
Prostești poporul cu televizorul și prostimea nu observa care este telul politicienilor de fapt.
Sunt disperați sa pună mana pe banii din PNRR cu riscul de a-și distruge singuri siguranță națională.
Condițiile de munca pe care le au cei din apărare și alte asemenea instituții nu le observa poporul.. este ușor sa vb de pe canapea fără sa știi la ce riscuri se spun acei oameni.. Sunt un altfel de job-uri la care nu mai ești în putere sa le îndeplinești.. ca sa nu mai spun ca 10 ani în sistemul respectiv te îmbătrânesc cât 15.. Dar lumea este asmutita în aceasta direcție voit.. iar mulțimea pune botul la aceasta mascarada.
De ce nu zice nimeni nimic de ANI, de APIA care vor primii creșteri de 25%, li se va da spor neutopsihic(ce naiba.. lucrează cu infractori??? II bat pământul??) și au norma de hrana de 4000 de lei..
Jalnic..
Suntem un popor trădător și indiferent..
Da va ți mutat dar ați avut un servici stabil noi a trebui sa plecam sa muncim afara și am lăsat familiile în tara. Pentru noi nu a fost greu??
Știe cineva de ce dacă ma lucrat în civilie 3 ani și 8 luni în grupa a2a de munca cu 98% de ce nu beneficiez de reducere la pensie.(mi sa spus ca trebuia sa am 6 ani lucrati in grupa a2a ca să beneficiez de reducere).nu mi se pare corect.
Am fost Mr MAPN ( disponibilizat in 1998
și am o pensie nesimțită de 2700 lei
Respect pentru armata Română…voi ați participat la toate marile șantiere …e o realitate care trebuie spusă.. Dumnezeu să vă binecuvânteze !
Rezervistule, cate clase ai? cum ai intrat in sistem? care crezi ca este valoarea ta adevarata “pe piata reala“? spune-mi, acum, dupa ce probabil ai iesit la pensie, cam ce loc ti-ai fi gasit in “civilie“? iti spun eu: maxim un lucrator de paza. Iti mai spun ceva: cu ce au gresit cei ce nu vor sa vina in sistemul asta murdar si plin de frustrati?! nu vor, stiu ca e mult mai bine in alte domenii. O pensie normala iti doresc!
Pt “anonimul ” de la ora 22 07 Dacă îți este greu te mai întreb odată…De ce nu aplici la vreun comisariat MApN sau insp de pol,pompier,jandarm, că nu e prea greu acum cu încadrările directe din viața civilă… fără examen…doar să fii sănătos… că sunt locuri căcălău….numai să vrei .. că tot vrei stabilitatea locului de muncă… și spui…că și alții că e boierie in sistemul militar…apoi pensii babane…sau nesimțite cum spune Boc, Olguța și alții de teapa lor Îți spun eu de ce te nu vrei… Ori ai avut probleme cu legea,ori vrei să pleci de la locul de muncă când dorești că nu-ți mai place salariul că nu-ți mai place moaca șefului,ori vrei mărire de salar din lună în lună etc. Accepți lucrul la negru acolo…. îmbătrânești..și nu mai poți…te apropii de 65 ani… și vii în țară să ceri pensie… și ce să vezi ..vechime ioc… pensie nema …așa că vii să ceri ajutorul social de la primărie și strigi din toți bojocii in fața guv că ai fost oropsit de soartă.
Pt D nul Anghel Marius… Dacă dorești să ți bage in decizia de pensie cei 3 ani și 8 luni lucrați… bănuiesc înainte de cariera militară efectuati …tb să aduci actele doveditoare la serviciul personal al unității înainte de a face raportul de pensionare.. îți spun sigur că și eu am avut 4 ani înainte…se va lua în decizie adică la vechimea totală cumulată DOAR VEHIMEA fără grupe , contribuții la civili etc Dacă ai lucrat după încheierea carierei militare…și stabilirea pensiei militare…la împlinirea vârstei de 65 ani ( nu înainte)Te duci d ta frumos la casa de pensii sectorială de care aparții….ceri doar adeverință că ai lucrat cel puțin 15 ani in sist militar( sunt obligați să o dea dacă o soliciți in scris)atenție:pe această perioadă ai contribuit la bugetul statului nu la civili (la casa națională de pensii) iar cu această adev și cu cele lucrate in civilie 3 ani și 8 luni) te duci la casa de pensii civilă de jud sau la str Nerva Traian pt București…Apoi ăia îți vor da o decizie de pensie civilă care cu vechima ta ar fi cam 1/3 din val pct pensie care acum este cam 1787 lei parcă… adică cam in jur de 550 lei …doar dacă ai 65 ani ACUM…Succes
Sal. Sunt comisar șef, in rezervă de 7 ani. Am ieșit la 45. Pensia atunci, măreață, 1878 lei. Fără salarii compensatorii, fără nimic. Funcție de conducere, muncă operativă dificilă, vechime 25 ani plus alți doi înainte. Am deschis proces în instanță. A durat 5 ani. S a recalculat, dar din urmă nu am primit nimic. Acum este relativ OK, impozit 20%, sănătate 5%… Dar după noile “cerințe” cred că o să vorbesc singur. Oare de ce dracu’pensiile militare sunt considerate speciale?! In toate țările “civilizate” să zicem, pensiile militare sunt considerate drepturi normale ale unor cetățeni care au muncit intr un sistem, doar la noi sunt speciale. Separat de asta, unde dracu’s a mai văzut să dai instituții în judecată ca să ți dea dreptul câștigat prin muncă și să recalculeze corect?! In fine! Trăim în România și asta ne face “fericiți”! Tot timpul!
Buna ziua,
Sunt intr-o situatie asemanatoare si as dori sa stiu daca imi puteti da detalii despre proces, obiect cerere, temei legal etc.
Toti vreti pensii mari..dar majoritatea nu faceti mai nimic la serviciu…mai ales politistii de la sectii..
De ce nu suntem toti de acord ca cei ce beneficiaza de pensii speciale in Romania sunt favorizati fata de cei cu pensii bazate pe contributivitate !?
Cand fac aceasta afirmatie aduc ca argumente reglementarile din UE si din USA; astfel avem cele mai multe pensii speciale din UE alaturi de Portugalia cred dar nu acest lucru este cel mai ingrijorator ci profesiile care le primesc si modul de calcul al acestora.(HALUCINANT)
Fac o mica incursiune in domeniul militarilor si al politistilor si ma intreb cu cine lupta militarii nostri (in afara de operatiuni gen Irak…Afganistan nu stiu in cine tragem ) si ma gandesc la serifii americani care au parul alb si sunt angrenati in lupte armate stradale .
Vad la televizor tineri generali romani in rezerva pe post de consilieri pe probleme militare ….in loc sa fie pe campul de lupta
In alt plan vad judecatori pensioneti atunci cand devin mai experimentati (sfatul batranilor era format din oameni cu experienta de viata)
Vad fosti mineri pensionati pe buna dreptate dupa o lege in care au intrat si casierii de la metrou(cred..) si nu zaresc echitatea .
Vad civili pensionati care au grija zilei de maine…desi tara are potential economic.
Nu vreau sa supar pe nimeni si nu cred ca sunt depozitarul adevarului suprem pentru ca s ar putea ca informatiile mele sa nu fie corecte.
Dar as vrea sa cunosc adevarul si voi puteti sa mi l aratati cu exemple si argumente ,pentru ca pentru moment ma simt nedreptatit in tara mea si poate ca nu am dreptate.
Va rog sa ma convingeti ca am o parere gresita si sa im ararati ADEVARUL.
Cu respect.
Pt anonimul din 28 03 ora ora 21 09 Pt știința celor ce citesc aici . . Dacă ai lucrat sau lucrezi în construcții de 35 ani și ai o pensie de mizerie…cum spui tu.. trebuie să completezi aici…ca să afle lumea că așa este corect….salariul tău este la gri adică minimul pe economie…iar dif la negru….Nu,nu este vina ta recunosc…dar o accepți chiar dacă știi ca ți va afecta pe viitor cuantumului pensiei…este vina patronului care dorește să plătească taxele la stat cât mai mici…Apoi trebuie să recunoști altceva aici…. conform legii ” lucrătorii din construcții nu au impozit pe salariu” față de sistemul militar care se plătește la bugetul de stat …Iar după orele de program dacă ți se pare că venitul tău este insuficient …ai posibilitatea să ți rotunjești veniturile din alte activități ( la militari acest lucru este interzis) conexe meseriei pe care o practici…legal( plătind taxe ca pers autorizată) sau ilegal ( adică la negru) … instalator la domiciliu,electrician, faianță – gresie,parchet,sau taxi,Uber,etc Așa este corect să recunoști… fără să fi invidios sau să te superi pe cineva…
Bravo domnule “rezervist”!
.
Pt Vasile 31 03 ora 07.36 Spre știința ta ….Pe lângă sc milit…am și liceul la zi și un pic de facultate făcută tot la zi înainte de 89 nu ca alții Biotera,Spiru Haret,Titu Maiorescu ( frecvență redusă sau la distanță) și altele de renume galactic și fără cazier judiciar ca unii …După ce am ieșit la pensie la 52 ani legal datorită grupelor de muncă pe care o au și unele categorii de civili ( vopsitori,mineri, fochiști, radiații etc) categorie din care cred că nu faci parte ca să poți ieși și tu mai devreme la pensie…ca alții Așadar să revin… După pensie( cuprinsă între 3500-4000 lei net care după opinia ta și a altor lătrăi ar fi nesimțită….m-am angajat la o multinațională pe post de contabil cu un salariu f.bun…legal..care este cam dublul net al pensiei militare in plată.La intrare într-adevăr se află o firmă de pază …spre știința ta.. că am vb cu ei ….toti civili din zonele limitrofe capitalei,în ture, culeși pe la 3 dimineața cu microbuzul din fața primăriei pe rază de vreo 12 comune Toți sunt în vârstă fără studii multe ( max 8 clase) amărâți,cu soțiile fără serviciu pe ajut social dat de primării ( 150-200 lei) fără vechime că au lucrat cu ziua prin sat sau prin Spania unii, Italia alții la negru…. toată viața… Se apropie vârsta de pensionare …au intrat în panică…Și sau angajat acum să facă măcar cei 15 ani necesari pt pensia minimă de 1150 lei… Cred că acești oameni au o meserie onestă, cinstită chiar dacă tu râzi de ei și de meseria pe care o practică , sunt respectuoși onesti și își acceptă soarta…pe care și-au ales o singuri nu invidioși ca tine și alții pe capra vecinului Gândește… înainte să mai deschizi gura… că sunt aprox 45 000 de așa zisi paznici la nivel național care păzesc poate ce a mai rămas din economie
Pt anonimul de la 1 aprilie ora 19,31… Dacă este așa de bine…în poliție…nu ai vrea d ta să te faci polițist…să nu faci nimic…? Ce zici…Acum e oferta…. fără examen … fără studii….Poate acum te incadrezi….la condiții…Dar ai grijă când vii pt prima oară… să-ți scoți belciugele din nas, urechi dacă ai, să te abții să tragi pe gură sau pe nas in dimineața respectivă, să dai jos barba aia de călugăr… că nu se face din prima zi….Apoi odată văzut cu porcii in căruță( angajat)…. poți purta ițari ( pantaloni de uniformă modificați ilegal la croitorie, mai strâns pe pulpe) și bărbi lungi precum am văzut pe stradă la ăia tineri de la circulație….Ce zici….
Domnule președinte ne mai puteți spune dacă cei care s-au pensionat pe 03.01.2023 primesc și solda de grad actualizata la pensie ?
Mulțumesc!
Pt anonimul din 03 04 ora 15 54 … Președintele are alte priorități acum…. nu pensia ta militară…Azi vorbește pe limba lui maternă cu tata Shultz… că se înțeleg de minune…Oricum nu iubește armata… Dacă nu crezi…. citește cartea lui ” Pas cu pas” unde la o anumită pagină ( te las pe tine s o găsești) spune așa…Când am satisfăcut stagiul militar obligatoriu la TR( termen redus pt studenți ) fiind înainte de 89,am obținut o permisie….am ajuns acasă la mama( la Sibiu) A fost foarte deranjant pt mine în acea perioadă…nu m-am putut odihni de loc…deoarece zilnic trec camioane mari ale armatei ,zgomotoase, prin fața geamului… și nu mă pot odihni…Concluzia….te las pe tine… că eu sunt lămurit de mult
Pt anonimul din 03 04 ora 15 54 … Președintele are alte priorități acum…. nu pensia ta militară…Azi vorbește pe limba lui maternă cu tata Shultz… că se înțeleg de minune…Oricum nu iubește armata… Dacă nu crezi…. citește cartea lui ” Pas cu pas” unde la o anumită pagină ( te las pe tine s o găsești) spune așa…Când am satisfăcut stagiul militar obligatoriu la TR( termen redus pt studenți ) fiind înainte de 89,am obținut o permisie….am ajuns acasă la mama( la Sibiu) A fost foarte deranjant pt mine în acea perioadă…nu m-am putut odihni de loc…deoarece zilnic trec camioane mari alei armatei ,zgomotoase, prin fața geamului… și nu mă pot odihni…Concluzia….te las pe tine… că eu sunt lămurit de mult
Impozitarea este o mizerie neconstituțională
Vezi decizia CCR din 15.12.2022
,,degeaba explicati analfabetilor daca de sus e putred totul…”
Așa da d le Vasile…. văd că observi și d ta adevarata realitate….respect pt dumneata că în sfârșit înțelegi…
Pt D nul Echitabil 2 aprilie ora 21 13 Sunt de acord cu d ta într-o singură privință…ca pensiile să fie echitabile atât cele pe contributivitate cât și cele calculate prin alte legi speciale,de serviciu…. atâta timp cât și condițiile de muncă,de viață,sociale,politice sunt egale… în perioada activă. Dacă ești civil și nu știi…este scuzabil… Îți explic imediat pe înțelesul d tale.. Constituția Romaniei garantează pt toți cetățenii…1) dreptul să ai câte locuri de muncă vrei ( unii au și 2-3 locuri de munca că nu le ajung banii pt fam și copii) sau să te muți cu serviciul de colo colo dacă nu-ți convine șeful,salariul, programul ,colegii etc ,milit îi este interzis 2)dreptul să faci politică, să intri in partide ca membru sau să fi ales în funcții publice…militarului are numai drept de vot restul îi este interzis 3) să te asociezi …militarului îi este interzis să fie patron firme,asociat , să lucreze în privat dacă soția nu are serviciu…ca nu-și găsește în a 5 a garnizoană unde sa mutat obligatoriu cu soțul militar… copii( mutați și ăia cu școala),cu mobila etc4) dreptul de circulație, călătorie oriunde fără îngrădire….militarul are dreptul să părăsească garnizoana ( satul,com, orașul,)în care domiciliază sau țara ( numai în concediu) numai cu aprobarea comandantului ( sunt și excepții când se refuză întemeiat) … și nu ai ce face…Plecarea și revenirea se face strict între orele stabilite în aprobare fiind interzise prelungirea lor doar dacă sunt întemeiate și aprobate de cmd… Dacă refuzi să te întorci la unitate ….la civili e simplu că acum îți poți da demisia și prin telefon…după câteva ore…se lasă cu sancțiuni drastice conform disciplinei militare iar la câteva zile lipsă se cheamă dezertare care este infracțiune și se pedepsește pe timp de pace cu închisoare iar la război cu glonțul la zid…5 ) dreptul la opinie…. militarului îi este interzis să comenteze ordinul primit de la superior,care trebuie întâi executat întocmai și la timp apoi să aibă vreo opinie dacă-l mai ascultă cineva … 6) dreptul la viață…civilul pleacă repede peste hotare dacă se anunță vreo mobilizare..ca să și salveze pielea….vezi cozile imense formate la pașapoarte după 24 februarie 2022 la noi….militarul trebuie să apere țara …chiar cu prețul vieții….etc 7)dreptul la odihnă Civilul are dreptul la muncă la 8 ore restul plătite dublu sau triplu conf contr stabilit cu angajatorul Militarul este in serviciu 24/7 oricând poate fi chemat la datorie zi, noapte, sărbători legale ,Florii, Paște, Crăciun, Anul Nou, weekend . trageri cu armamentul din dotare, aplicații, ședințe, deszăpeziri ale localităților, calamități etc chiar și din concediu de odihnă dacă primește telefon trebuie întrerupt imediat dacă situația se înrăutățește…stare de asediu,de necesitate ( la cutremur de ex) de război…nu contează… dacă primește ordin D voastră vedeți vreo echitate… că eu nu vad…
Dacă nici acum n_a înțeles d_nul ECHITABIL …. no comment. De fapt nu cred ca vrea ( vor ) sa_nteleaga.
Am discutat mai deunăzi pe holul blocului unde domiciliez la casierie unde plătesc întreținerea…cu câțiva tineri de 22-25 ani care mă cunosc…și m-au întrebat ce fac ei dacă se dă mobilizarea…Le-am răspuns că vor fi chemați la arme negreșit… să apere țara.Apoi îmi răspund cam în bătaie de joc ..Auzi nene… să te duci mata să aperi țara că ai pregătire… că noi suntem fără de armată..si șmecheri…. plecăm repede afară …. țuști bâști…iar care e mai slab de fugă și-l înhață la oaste…asta e… dăm banu la dom colonel și ne bagă la curățat de cartofi la bucătărie sau înapoia frontului…la cărat de cadavre… când se dă Time out Te cărăm și pe tine că nu ești prea greu Te lăsăm pe tine in față, în linia 1 să iei toate gloanțele in piept..de la Putin….că ai pensie nesimțită cum spun ăștia la tv… Să mai spui ceva…Asta este dragostea de țară asta este școala pe care o vrea… John
De ce functionarii casei de pensii a MAPN nu respecta dreptul pensionarilor militari care au lucrat in sistemul civil ,dupa pensionare,sa valorifice stagiile civile separat,tinand cont ca pensiile militare sunt plafonate.Spre exemplu , in cazul meu pierd 550 lei pentru circa 3 ani si 4 luni, lucru care e valabil pentru toti in situatia mea.
Costel T
Asta e schema politicienilor! Ne învrăjbesc , și ei și cei din Justiție care i susțin și nu aplica legile au salarii și pensii incredibile!presa la fel , mânjită și plătită! F bine că cei din 2008 au luat compensatorii și cei de acum pensie mai mare! Ambele categorii au folosit momentul și e normal! N am văzut proteste serioase! Deci e bine!