Demers SNPP la care ANP raspunde favorabil

ANP raspunde rapid si favorabil la propunerea argumentata a SNPP si extinde optiunea de a utiliza telemunca pentru tot personalul din Politia Penitenciara. In prima faza de la aceasta modalitate de organizare a activitatii, definita pe larg in Decizia 479/2020, au fost exceptate sectoarele operativ, medical si reintegrare sociala. Ulterior s-a simtiti nevoia de a utiliza telemunca pentru operativ, in special pentru schimbul al 5-lea care isi realizeaza cu mari dificultati fondul de timp (norma de munca) pentru un salariu integral.

Daca propunerea SNPP care viza modificarea schemei pe 5 schimburi dispuse de ANP nu a fost inca asimilata (promisiunea este ca urmeaza o analiza si o decizie imediat dupa sarbatori), alternativa era ca schimbul 5 sa fie chemat la program de 8 ore mai multe zile pe luna, in cazul in care nu sunt la dispozitie zile de recuperare pentru munca suplimentara prestata anterior, care sa fie acordate; a abuza de zilele de concediu de odihna nu este o optiune justa – personalul nu trebuie sa sufere prejudicii inutile in materie de drepturi pe criteriul modificarilor de program decise in stare de urgenta.

Dar pentru ca alternativa era complicata, s-a luat decizia de a fi permisa telemunca pentru schimbul 5 aceasta fiind prima exceptie de la D.479/2020, salariatii din al 5-lea schimb urmand sa ramana la domiciliu si sa citeasca niste teme de pregatire (nu insistam pe relevanta acestei activitati – nu se urmareste un nivel ridicat de formare, sa fim realisti). Este in esenta o justificare legala a platii integrale a salariului desi angajatul nu este prezent in unitate. Permanenta la domiciliu nici nu este prevazuta de lege si nici nu este o optiune agreata de cei care trebuie sa stea efectiv la domiciliu in asteptarea unui telefon.

Ulterior, SNPP a receptionat propunerri pe linia telemuncii si a redactat un material, aceasta varianta de activitate fiind foarte utila in anumite tipuri de organizare a programului, pentru a evita epuizarea zilelor de concediu de odihna de care vom mai avea nevoie in 2020. Nu vrem sa mai stresam cu perspective pandemice, insa trebuie sa fim realisti si sa ne obisnuim sa traim cu Corronavirus pana la eradicare; in orice caz iarna lui 2020 nu va fi simpla si trebuie sa privim in perspectiva  cand ne calculam optiunile si resursele!

Prin urmare SNPP a elaborat si transmis o propunere argumentata solicitand extinderea telemuncii la intreg personalul:

ANP a reactionat in prima faza cu o varianta ponderata  dar suficienta pentru etapa aceasta. A fost permisa telemunca insa strict cu justificarea formarii profesionale in limita zilelor prevazute in ordinele pe linie (care sunt in curs de modificare). Adaugam si prevederile invocate in decizie: „OMJ 2855/C/2004, Anexa I, Art. 25 – Pentru activităţile de pregătire continuă se alocă anual 60 de ore, repartizate astfel: a) pregătirea de specialitate – 48 de ore; b) pregătirea prin discipline de sprijin – 12 ore.”

Decizia 423/16.04.2020 – extras

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Telemunca pentru toti. Solutii pentru fondul de timp in Politia Penitenciara

17 Responses

  1. sindicatul nostru ce face pentru noi ..adica pentru personalul care este obligat sa munceasca o luna continuu in acesta schema .cine a gandit asa ceva ?? Oare el a facut servici macar o tura de noapte sa cunoasca oboseala acumulata ??

    1. cine munceste o luna in care schema? jumatate de luna 12/12 apoi pauza doua saptamani
      schimbul 5 are program atipic dar turele se rotesc / nu raman aceeasi in schimbul 5
      o trece si starea asta de urgenta si ne revenim la normal / sanatosi sa fim si fara cazuri de Coronavirus
      ca atunci ritmul turelor devine nerelevant / colegii de la Dej ne pot spune

      1. Schimbul trei lucreaza 15 aprilie-16 mai continuu 12/12 ,dupa 16 mai pauza 2 saptamani
        Unde s a produs eroarea?la ANP sau unitati ?
        Va rugam sa ne informati dvs

        1. Practic se lucreaza continuu cu 2 schimburi timp de 14 zile dupa care intra alte doua schimburi. Nu inteleg de ce afirmi ca un singur schimb lucreaza continuu timp de 1 luna. Intermediar intra si schimbul 5 in ture. Daca la voi este o exceptie de la regula asta, trimite mail la snpp@snpp.ro

  2. Și la evidenta unde suntem câteva muste la un efectiv imens de ppl ce facem ? Ideea cu schimbatul programului deja ne a dat peste cap , abia făceam fata toți la munca dar acum jumătate !! Din fata laptopului este ușor de organizat oamenii in teritorii !! Dacă mai rămân câțiva acasă noi restul ne îngropăm in dosare penale !! Sa ne lase Anp cu prostelile lor si sa lase programul așa

      1. Ce telemunca de la evidenta ? Ca nu este posibil ! Spune-ți penitenciarul dacă aveți solicitări !! Poate Rahova unde au un efectiv de …. ppl și sunt 28 de agenți și 3 ofițeri !! Dar in rest la același efectiv de ppl sunt 7-8 agenți și un ofițer !! Nu toate unitățile suntem Rahova !! Abia ducem munca pana la capăt toți dar dacă mai băgați și in telemunca ne omorati !! Căutați alte soluții altfel vor apărea dezastre !!

        1. nimeni nu va fi fortat sa intre in telemunca / este doar o solutie pentru angajati nu contra lor / pentru situatiile in care se doreste menajarea concediului si nu exista alta solutie pentru realizarea fondului de timp / atentie la detalii!

  3. Este o formă mascată de a plăti 75% așa cum dorește guvernul si cei din ANP, cei care sunt întotdeauna foarte multumiti dacă reușesc să mai reducă ceva din salariu, să nu dea toate drepturile.

    1. 75% din salariul de functie (daca ar fi existat risc de somaj tehnic) inseamna cam 40% din salariul net / la telemunca se pastreaza SF integral, grad gradatie indemniz de cond spor pericol / antena praf nu se acorda / e practic acelasi salariu ca in concediu numai ca nu omori zilele de concediu / nu e chiar asa complicat, Costel

  4. Urat… Cum adică stai acasă? Interesul tuturor e sa nu piardă la salariu, nu sa stea acasă. Sindicatele sa faca presiuni pe anp sa nu pierdem la salariu, nu sa găsească chichițe, gen telemunca, spunând ca stai acasa. Pentru bani venim la munca domnilor, mai ales in perioadele astea in care se anunță taieri salariale.

    1. Interesul tuturor e sa nu ne confruntam cu cazuri de imbolnavire/alternativa la acordarea concediilor cu tenta abuziva (fara acordul salariatului) s-a regasit in telemunca. Practic, in telemunca nu ti se acorda sporurile de prezenta (antena, praf/etc). Nimeni nu-ti cere socoteala pentru orele ce ar trebui sa le petreci citind, pregatindu-yte. Sindicatele au facut presiuni sa se implementeze un echilibru in starea asta de urgenta in care, trebuie sa recunoastem, inca-i facem fata respectabil avand im vedere ca la nivel de sistem doar un singur caz confirmat in randul personalului si niciunul in randul detinutilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *