Un comunicat al CCR informează cu privire la amânarea pentru data de 2 august a dezbaterii programate pentru astăzi a obiecției de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecție formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Noul ministru al muncii, Simona Bucura-Oprescu anunță că sunt pregătite mai multe planuri pentru fiecare variantă de soluție pe care o poate decide CCR:
„Scenariile sunt că: CCR declară constituțională legea, parțial neconstituțională sau integral neconstituțională. Indiferent de decizie, la nivelul Ministerului Muncii ne-am pregătit”, a mai spus ea. Potrivit oficialului din Guvern, așteptările Comisiei Europene referitoare la pensiile de serviciu sunt ca acestea să ajungă „cât mai aproape de sistemul de contributivitate”. Premierul Marcel Ciolacu spunea că dacă legea pensiilor speciale nu va trece de Curtea Constituţională a României, va fi o sesiune parlamentară extraordinară în august pentru a transpune decizia CCR.” (digi24.ro)
Tot ministrul muncii informează că reprezentanții Comisiei Europene sunt de acord cu derogările în cazul pensiilor speciale, respectiv perioada de grație de 5 ani în care magistrații și salariații din structura de apărare națională se pot pensiona în condițiile actuale. Încă nu sunt clare strategiile pregătite de guvern pentru situația în care CCR va declara legea neconstituțională în parte sau chiar integral.
43 de răspunsuri
Noi ce planuri avem pregatite??
La rectificare vom primi actualizarea sporurilor cu 1 septembrie sau cu 1IULIE CUM A FOST PROMIS?
Da asa ar trebui / ministrul Predoiu a reiterat angajamentul fostului ministru Bode / pentru toata structura
Asa ar trebui pt care varianta? 1 iulie sau 1 septembrie?
am mai explicat / initial asteptarile au fost pt actualizare sporuri cu iulie dar ulterior informatia a indicat mai probabil cu luna august deci cu efect conrcet la salariile din 10 sept / inca nu avem nicio norma in acest sens / doar angajamente
Si concret cand vom sti?
Care este data preconizata pt rectificare?
Vom STI in Septembrie pe 10. Rectificarea este preconizata pentru August
Am observat , nu o singura data, ci in repetate randuri aceasta atitudine putin deranjanta a dvs dle Tudorache 😉
In schimb, la dl Teoroc, NU am observat o niciodata, oare de ce?
De câteva zeci de ori ai pus aceeași întrebare și s-au făcut inclusiv articole pe tema pentru a clarifica ce și cum e cu rectificarea și actualizarea sporului. Înțeleg insistenta pt ca ar fi un câștig pentru noi toți însă, presupun ca la fel de firesc e sa și înțelegem când ni se Răspunde.
Dle Tudorache,
(editat) Nu fi rau
Nu era rautate, doar atrageam atentia ca abordarea nu este cea mai potrivita….;)
Cred ca ar trebui sa le primiti după ce se actualizează si pensiile din sistem. Diferenta dintre un pensionar de anul trecut si unul dr anul acesta este de 1000 lei .Asta e colegialitate? Acuma luptati pt pensionarii sistemului. Si voi o să ajungeti aici. Ce veti spune cand o sa vedeti ca se dau drepturi numai la cei activi? Si pt noi trebuia să se aplice legea….Dar nu-i asa…fiecare pentru el.
Sunt de acord cu tine, însă vad că, sindicatele nu prea discută despre această situație!!!
Stiti care e partea proasta? Ca aia de sunt ei ofuscati pe pensiile din SNOPSN + magistrati sunt exact aia exceptati de plata unor impozite si contributii catre stat. Si atunci intrebi: care e mai special? Toate derogarile astea de la plata unor contributii si impozite trebuiau date pe termen fix.
Dle Teoroc,
Forma finala de modificare s statului cand o vom vedea?
forma finala a PROIECTULUI va fi cea care se va decide sa fie transmisa guvernului pentru aprobare si depunere la parlament / pana una alta avem doar un prim draft la care am facut observatii / obs au fost discutate doar la nivel anp / proiectul nu a ajuns nici la stadiul de transparenta pe pagina mj si nu a avut loc nicio dezbatere cu sindicatele la nivel mj
Cum poate fi pus in aplicare un proiect de lege,chiar daca trece de CCR, fara norme de aplicare,pe care nu le- am vazut. Este si discriminatorie ,pt unii se amana pt.altii nu.
In tot acest timp , pana frustratii vor decide ceva concret , noi stam ca boii pe coada si asteptam sa ….. ce ???
Interesul poartă fesul. Nu-i prima dată când acest “cimitir al elefantilor” numit Curtea Constituţională a României (CCR) se comportă ca o institutie puternic politizată care prin actiuni anacronice a sabotat constant toate încercările de modernizare a societătii românesti. Spre exemplu, chiar anul trecut CCR decizia de neconstituţionalitate a legii prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor:
(Vezi: https://romania.europalibera.org/a/pensii-speciale-constitutionale/31835970.html
Astfel, parlamentarii și-au recăpătat privilegiile și pot să-i sfideze în continuare pe românii obișnuiți, care , după o viață de muncă au niste pensii de mizerie.
Dar, dincolo de ticălosia CCR se află ipocrizia PSD care anul trecut a insistat ca proiectul lor de de lege privind desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie cel adoptat. Acum PSD-istii sustin din nou că ei nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari si că vor repeta procedura ori de câte ori va decide CCR că este nevoie, până când, într-un final se va ajunge la rezultatul dorit. Ipocrizia este că prin aceste tergiversări si decizii de neconstitutionalitate parlamentarii beneficiază pe mai departe de pensii nesimtite. In plus, duplicitatea PSD este evidentă când se pronuntă categoric fără pensii speciale pentru parlamentari, dar fără sa faca acelasi lucru cu pensiile speciale ale primarilor care au fost introduse prin Codul Administrativ în timpul guvernului Dăncilă în anul 2019. Chiar dacă pensiile speciale ale primarilor nu au intrat niciodată în plată, legea fiind prorogată pe termen limitat, urmând ca după expirarea termenului de amânare să producă efecte. De aceea si in acest caz este nevoie de abrogarea legii.
De data asta CCR a amânat luarea unei decizii în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul, până pe 2 august si respectiv pe 2 septembrie, pe motiv că sunt necesare lămuriri suplimentare, desi adoptatrea celor două acte normative reprezintă reforme obligatorii la care România s-a angajat pentru atragerea de ponduri europene pentru proiectele incluse in Planul National de Redresare si Rezilientă. Fără aceste “jaloane” există riscul pierderii unor transe importante de resurse financiare europene in conditiile in care România se află intr-un deficit bugetar excesiv.
Au mai spus-o și alții nu doar eu, că CCR nu poate și nu are dreptul, să se pronunțe cu privire la neconstituționalitatea legii pensiilor speciale, atâta timp cât ei înșiși, sunt beneficiari de pensii speciale. Este conflict de interese și, în mod normal nu ar trebui să producă efecte sau să fie ascultate, dar trăim în România unde totul este cu susul în jos. Ați văzut reacțiile la decizia CE, privind prescrierea faptelor la infracțiunile cu fonduri europene, că nu trebuie neapărat respectate deciziile CCR, au sărit în sus de 2 m, că de ce se bagă CE, în justiția din România, dar suntem și vrem drepturi ca UE, dar de respectat deciziile UE, nu.
Cred ca ar trebui sa le primiti după ce se actualizează si pensiile din sistem. Diferenta dintre un pensionar de anul trecut si unul dr anul acesta este de 1000 lei .Asta e colegialitate? Acuma luptati pt pensionarii sistemului. Si voi o să ajungeti aici. Ce veti spune cand o sa vedeti ca se dau drepturi numai la cei activi? Si pt noi trebuia să se aplice legea….Dar nu-i asa…fiecare pentru el.
Va rugam sa ajunga informatia la dl presedinte:
Dle Teoroc, colegii nostri de la MAI, anunta modificarea HG ului cu chiria in vederea noilor modificari legislative si alinierea cu “salariu de baza”, nu putem verifica intentiile si sa ne aliniem? Cu siguranta nu este intamplatoare modificarea.
https://sindicateuropol.ro/se-modifica-hg-nr-284-2005-cu-privire-la-conditiile-de-acordare-a-chiriei/
Asteptam raspunsul
Dvs!
Domnule coleg,
dacă studiați L 145/2029, OMJ 482/2020, L 393/2004, veți observa că în ANP se beneficiază de multă vreme de compensare chirie/rată la nivelul salariului lunar aflat în plată.
Este interesant alt element prevăzut în L 153/2017,
Articolul 87
(1) Drepturile bănești stabilite a fi acordate, prin alte acte normative, în raport cu solda de bază sau solda lunară se vor calcula față de solda de funcție aflată în plată.
(2) Drepturile bănești stabilite a fi acordate polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, prin alte acte normative, în raport cu salariul de bază se vor calcula față de salariul de funcție aflat în plată.
Astia zic ca se fac consultari cu familiile ocupationale si noi nu stim nimic de cum ar arata??
Se pare ca nici sporul de Anp nu va mai putea fi 30%…..
sper ca nu iesim pe minus din noua lege in momentul in care vechea a fost aplicata cu intarziere….
https://m.ziare.com/legea-salarizarii/ministra-muncii-legea-salarizarii-1817413
Modificarea colegilor de la MAI si partenerilor nostri de proteste de la Europol NU este intamplatoare 😉
Poate ar trebui sa ne interesam putin si sa vedem scopul.
https://sindicateuropol.ro/se-modifica-hg-nr-284-2005-cu-privire-la-conditiile-de-acordare-a-chiriei/
Dle Teoroc, tichetele se majoreaza la 35 lei din august si la 40 din ianuarie…..norma de hrana la noi cand va creste?? Sunt sanse la rectificare
Cel mai probabil nu. Pentru mărirea normei de hrana este necesar un efort conjugat al celor din Mapn ori știm cu toții ca in armata nu sunt factori dd presiune gen Sindicate….
https://www.stiripesurse.ro/guvernul-majoreaza-valoarea-tichetelor-de-masa_3007203.html
Norma noastra de hrana si echipament??
La munca nu la pomeni militare!
Bună ziua. Actualizarea sporului ANP, influențează pozitiv și cuantumul pensiei (în cazul în care mi-am ales la pensie cele 6 luni din anul 2021),pentru cei ce se pensionează după data întrării în vigoare a acestei majorări?
sporul face parte din salariul net la care se plafoneaza valoarea pensiei / deci ajuta, evident / baza de calcul genereaza oricum un nivel mai mare al pensiei care apoi se plafoneaza cf OUG 59/2017
Eu cred ca c toți cei din sist militar trebuie sa muncească pana la 62 de ani iar pensia sa fie la fel după contributivitate și după 40 de ani de munca calculate. Nu au făcut nimic fata de sist civil care duce greul acestei tari iar căpușele bugetare profita. Destul ca cei din sist militar au atâtea facilitați cât sunt activi la pensie nu trebuie sa fie Avantajați. Nimeni nu ia obligat sa se facă militar așa cum nici pe noi nu nea obligat sa ne facem, medici, ingineri, muncitori etc. Țara de speciali și favorizați pensionați la 40 ani. Suntem o Rușine de Țara!
Luați un angajator corect, care sa vă plătească contribuțiile!
Din orice vârstă standard de pensionare se pot scădea 13 ani pentru condiții deosebite, speciale, alte condiții!
Sunt convins că nu ați priceput!
Totul trebuie sa fie pe contributivitate, in constitutiebscrie ca toti sintem egali in fata legii.
Dle presedinte, colegii de la MAI nu fac degeaba aceasta modificare cu “salariul de baza”, se urmareste o viitoare actualizare a chiriei la noul salariu de baza, noi ce facem??
https://sindicateuropol.ro/se-modifica-hg-nr-284-2005-cu-privire-la-conditiile-de-acordare-a-chiriei/
Pune-ți și studiati L 145, L 293, OMJ 420/2020!
ANP are de multă vreme compensațiile la nivelul salariului net, la ceea ce încearcă MAI acum să ajungă!
Colegii din MAI au compensațiile la salariul de bază! Ia uitați-vă în fluturaș ce înseamnă salariu de bază și salariu lunar!
Poporul care va plătește aceste pensii speciale, la care li se retine din salar impozit silit , care lucrează de dimineața până seara in mizerie, abia au ce manca, stau toată ziua în frig că nu au bani de încălzire, oare ce opinii are poporul?
fa si tu ceva sa castigi mai multi bani,nu sta ca un milog cu mana intinsa…
Ștefan Teoroc spune:
28 iulie 2023 la 12:02
sporul face parte din salariul net la care se plafoneaza valoarea pensiei / deci ajuta, evident / baza de calcul genereaza oricum un nivel mai mare al pensiei care apoi se plafoneaza cf OUG 59/2017.
ESTE VALABIL RAȚIONAMENTUL ȘI PENTRU CEI CARE ÎȘI ALEG PENTRU PENSIE CELE 6 LUNI DIN ANUL 2021? Mulțumesc.
Da
Pentru Lucian:
Nu. Sporul ANP nu se va calcula la pensie dacă îți alegi cele șase luni din 2021. Dacă vrei să beneficiezi de acesta, va trebui să mai stai încă șase luni începând cu luna din care se acordă. De ce? Pentru că doar majorările la salariul de funcție sau grad actualizează pensia, nu și sporurile.
Ar trebui să fiți realiști, nu va exista vreun termen de grație pentru militari.
Nu, nu este valabil. Nu mai induceți în eroare oamenii
Mulțumesc pentru răspuns Gogu Pintenogu. E logic ce spui, dar vad ca domnul Tudorache zice pe dos, (poate știe el ceva mai mult decât noi).