Disperarea financiară a Guvernului de a aduna 9 miliarde de lei, și cu acest prilej realizăm contextul bugetar nu tocmai favorabil, vine la pachet cu măsuri de limitare a unor cheltuieli care, aparent le putem considera derizorii. Suspendarea decontului pentru transportul la efectuarea concediului de odihnă se ramifică pe întreg palierul instituțional bugetar, realizând astfel că disperarea guvernamentală a condus la calcule minuțioase.
Trecând peste aspectele care au convins să limiteze acordarea acestui drept, încercăm să ne plasăm pe zona de interpretare și aplicabilitate în sistemul penitenciar. Așa cum este prevăzut, sintagma de acordare în natură nu este una chiar pliată pe termeni actuali, însă produce efecte clare pe drept având în vedere stipularea lui în mod clar. Plecând de la aceste elemente, disjungem pe mai multe zone pentru ca fiecare dintre voi să înțelegeți poziționarea noastră ca structură sindicală în raport cu unele interpretări ce pot crea neplăceri.
Astfel, ca primă intervenție, președintele SNPP, Ștefan Teoroc, a inițiat discuții referitoare la aplicabilitatea dreptului pentru cei care au efectuat concediul până la 31 august 2024 și vor depune în luna septembrie cererile de decontare a transportului. Pentru această situație nu ar trebui să existe probleme, ideea fiind tolerată inclusiv la nivel ANP, urmând ca în perioada următoare să fie înaintate către unități instrucțiuni/clarificări în acest sens.
Fiind limitat în mod discriminatoriu dreptul pentru o parte din acest an, SNPP îndeamnă salariații să-și depună cererile de decont inclusiv în perioada septembrie – decembrie 2024, urmând ca abordarea subiectului să fie reluată cu primele zile ale anului 2025 raportat și la eventuala ordonanță trenuleț care va reglementa salarizarea și măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025. Practic, situația ar reveni la normal dacă vor exista prevederi exprese de extinedere a posibilității decontării cererilor depuse intre septembrie – decembrie 2024 ori dacă nu vor exista limitări la fel de exprese asupra dreptului.
Cunoaștem abordarea, inclusiv la nivel de ANP, a modului în care se raportează aceste deconturi la anul fiscal însă nu putem ignora posibilitatea reinterpretării în sensul că, deși trecuți în anul bugetar 2025, decontarea drepturilor pentru 2024 să fie posibilă. Rămâne un subiect pe care-l vom trata cu atenție, în funcție, evident, și de prevederile viitoare. În ecuația prevederilor viitoare putem semnala încă un aspect care poate produce efecte, și anume lipsa unei rectificări bugetare, pentru prima dată ca practică guvernamentală. De pe surse, ar exista intenția unei rectificări pe final de an și asta ne pune oarecum în gardă având în vedere că pot apărea surprize mai puțin tolerabile, inclusiv dacă ne gândim la faptul că pentru salarii se dislocă din fondul de rezervă al Guvernului pe final de an.
OUG 107/2024:
17 răspunsuri
se opreste si decontarea pentru voucherele de concedii? multumesc
Nu
Credeti ca mai exista sperante privind actualizarea in acest an a normei de hrana?
Si daca ne puteti comunica, legat de ultimul spor introdus, respectiv cel reglementat de ordonanta 24, daca se are in vedere includerea acestuia in salariul de functie in eventualitatea adoptarii unei noi legi a salarizarii. Multumesc anticipat
noi așteptăm să luăm restanțe și ăștia or început să taie, înainte de alegeri atenție, păi ce o fii din ianuarie Dumnezeu cu mila!
Sunt curios dacă tu ești polițist de penitenciar. Dacă da, cum Doamne iartă ma ai făcut școala asa agramat? Sau nu ai făcut o? Mai fraților, dacă nu sunteți în stare sa scrieți o propoziție corecta, nu mai scrieți. Ne faceți de râs…
inainte de aceasta ordonanta, prin hg, a limitat transportul saptamananal sau bilunar al personalului la si de la domiciliu, conditionand decontul prin a avea in intretinere persoane din familie. desi spunea ca faciliteaza gasirea de joburi la distante considerabile de domiciliu. prin asta nu poate decat sa ceara un vot de blam impotriva lor.
vedem la vot cine ii voteaza
Ii mai votează dracu
Art. 12
(1) Personalul militar şi poliţiştii au dreptul, anual, la acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului
de odihnă sub forma unei sume forfetare, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
(2) Dreptul prevăzut la alin. (1) se acordă pentru efectuarea concediului de odihnă aferent anului calendaristic pentru
care se cuvine sau pentru efectuarea concediului de odihnă restant……militarii si politistii de acest drept beneficiaza si nu are legatura cu articolul din lege la care faceti referire dvs.In cazul militarilor este o suma forfetara si in cazul articolului este vorba de ceontare carburant.
De ce nu s-au primit banii pe orele suplimentare și sporul de hiv? Cică nu sunt bani. Dacă în luna septembrie nu avem bani de salarii până la sfârșitul anului ce facem? Ei vor să muncim ca la carte dar banii pe care i-am muncit de ce nu sunt la zi?
Nu stiu sa fie probleme cu plata orelor suplimentare. Despre ce unitate este vorba ?
Gherla
Pentru depășirea plafonului de 3% este necesară aprobarea ANP. Teoretic fiecare unitate trebuie să se încadreze în acest plafon.
Jilava
Trebuie avut in vedere faptul ca depasirea plafonului de 3% implica proceduri in plus. Plata efectiva peste plafonul de 3% se amana pana la indeplinirea acestor proceduri (aprobari anp)
Deci deja incepem cu taieri. Probabil nici nu mai avem vreo speranta la drepturile restante sau norma de hrana sau echiparea marita. Sunt sanse si sa nu se mai dea ultima majorare de la anul la cum arata treaba
Ce va mai place fraților să prevestiti Apocalipsa… ne vor tăia, ne vor da afară. Sunt masuri bugetare tipice pentru ultimul trimestru din an, atunci când socotelile nu ies și dă prost sa faci tocmai înainte de alegeri o rectificare bugetară. Uităm că și în anii trecuți pe final au fost sistate unele drepturi (transport, decontare vouchere concediu, etc) și ulterior au fost reglate!?
Sursa “sanatate” este exceptata de ordonanta 107)2024?