O unitate mica cu o inima mare

Ne aflam inca departe de momentul in care putem respira usurati ca pandemia este istorie. Ramanem pe pozitii si ne asteptam la orice. Insistam si noi, organizatiile sindicale, alaturi de administratie si de toate autoritatile implicate in prevenirea raspandirii SARS-CoV2 pe responsabilitatea maxima pe care toti salariatii trebuie sa o manifeste in luarea masurilor stabilite. Este deosebit de important sa nu ne grabim sa venim la serviciu pentru a mai prinde o garda sau pentru ca nu ni se pare relevant faptul ca sotul sau sotia au temperatura sau alte simptome. Pentru o astfel de greseala o unitate intreaga poate intra in carantina iar masurile care se iau sunt stresante pentru tot personalul. Ramanem acasa si anuntam unitatea! Este cea mai corecta decizie. Nu ne grabim la munca chiar daca vom purta masca si manusi!

O situatie regretabila s-a petrecut la Penitenciarul-Spital Dej in urma cu o saptamana cand o colega din sectorul medical a anuntat ca este pozitiva la Covid-19, situatie in care se gaseste si sotul ei. Este deranjant faptul ca unitatea nu a aflat din timp de existenta unor probleme de sanatate in familie, probleme care s-au manifestat incepand cu o saptamana inainte de testare, timp in care medicul respectiv a venit la serviciu si si-a exercitat atributiile. Initial simptomele pareau ale unei simple viroze dar ulterior au aparut acele aspecte alarmante, deja notorii, respectiv lipsa gust si miros. La recomandarea unui medic specialist s-a facut testarea care a indicat temutul rezultat.

Evident ca o unitate care se afla intr-o astfel de situatie are de luat masuri aproape imposibile. Nu poti inchide si goli unitatea. Trebuie sa asiguri cumva functionarea. Un numar mare de salariati au intrat de indata in izolare la domiciliu iar paza si supravegherea s-a organizat cu cei ramasi la dispozitie, astfel incat un agent cu 3 ani vechime a preluat atributii de sef tura! Lista de contacte directe sau indirecte realizate pe durata catorva zile a  fost lunga iar testarea intregului personal nu este un proces simplu, mai ales ca DSP nu acorda prioritate cazurilor potentiale dar asimptomatice. Multi salariati au ales sa ramana in unitate sau sa  se cazeze in diferite alte spatii decat locuintele proprii, pentru a nu isi imbolnavi membrii familiilor.

Presiunea este uriasa in astfel de cazuri iar asteptarea pana la confirmarea unor teste este insuportabila. O unitate mica cu suflet mare, cam asa putem descrie Spitalul Dej. Nu s-au vaitat, nu s-au panicat, chiar daca teama nu poate fi negata. Doar s-au organizat si le-au dus pe toate in continuare atat misiuni uzuale cat si masuri de criza sau testari pentru COVID-19. Din fericire colega infectata a purtat masca si manusi permanent la serviciu si acest amanunt se pare ca este determinant alaturi de faptul ca doar doua zile a muncit de la debutul simptomelor sotului. Pana la acest moment au fost testati cu prioritate si ceva sustinere, contactii directi (2 medici si 12 detinuti) toti fiind negativi.

De ieri, unitatea a inceput prelevarea de probe din tractul respirator superior (exsudat nazal si faringian) pentru testul PCR (reactie de polimerizare in lant) care se va face la DSP. Prelevarile se realizeaza cu ajutorul unei echipe proprii (foto mai jos) formata din trei doamne pline de curaj si energie (una dintre doamne a lucrat anterior la DSP!) care pe parcursul a trei zile vor preleva probe pentru testare de la cate 50 de salariati pe zi. Deloc simplu si lipsit de riscuri dar altfel nu se poate, alternativele fiind sa izolam tot personalul si sa asteptam eventuale simptome sau sa ne continuam munca ca si cum nu s-a intamplat nimic si sa riscam aparitia unui focar de tip Suceava, dar mai ales pierderea evitabila a unor vieti.

Fiecare din aceste trei zile critice care au inceput ieri, se termina cu transportul probelor la Cluj urmand primirea rezultatelor in 24 de ore (foarte rapid), aceste rezultate fiind un fel de sentinte atat pentru colegii nostri din Dej cat si pentru unitate sau sistem. Rezultatele negative de la testarea contactilor direct ne dau curaj dar inca nu se poate dormi in liniste la Dej. Am aflat de la cei din Dej ca si-au descoperit anxietati si frici noi cu care s-au obisnuit si au invatat sa traiasca, de mare efect fiind incurajarile si sustinerile sau chiar sprijinul oferit direct din alte unitati, de la colegi sau prieteni ori de la persoane necunoscute pana atunci. Le dorim tututor colegilor din Spitalul Dej putere sa reziste presiunii enorme si sa fie in afara oricarui pericol atat ei cat si familiile lor. Toata sustinerea noastra si toata consideratia pentru modul in care actioneaza!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Suntem pregatiti pentru ce e mai rau? Spitalul Dej – in linia focului

30 Responses

  1. din pacate iar am avut o disfunctie de site / azi am autorizat tot / spune din nou te rog care este problema / cu privire la schimbul 5 ANP a introdus recent telemunca ca optiune / putin mai concret speta

     1. Asteptarile melensunt la fel ca si ale tuturor colegilor,o crestere de cateva sute de lei(200-400 poate) ,am vazut si o adresa de la ANP ca se va aplica si pt noi.
      Ce detalii ne puteti da si cand se va pune in aplicare?

     2. cresterea de unde ar proveni? care este inechitatea salariala care s-ar corecta?
      ANP nu are un plan clar cu asta asa cum nu are nici MAI insa la politisti aplicarea ar produce efecte puternice intrucat fidelitatea este inghetata la momentul 31.12.2009 la politisti si la fel sporul de studii / nu e cazul la noi

     3. Cu respect,cum nu e cazul la noi daca la un agent sporul de studii e 147 lei calculat la salariul din 2009 de 580 lei ??

     4. Asta nu inseamna ca e plafonat la 2009,mai mic de atat nu se poate decat salariul de functie din 2009 la care se calculeaza si anteta,praf ,spor de studii,etc….

     5. ai sentimentul ca prin d51 se modifica baza de raportare a sumelor compensatorii din SF2009 in SF2010? Asta s-a inteles? Acesta ar fi momentul in care toate salariile din aparare ar fi la acelasi nivel, peste cel al sefului de stat major. fa un calcul simplu, plecand de la coeficient – 2,90 x 530 vs 2,90 x 2350 (sal min pt studii sup) si vezi ce coeficient ti ar rezulta / suma obtinuta o imparti la VRS actual 197 lei si iti va da coeficientul care in loc de 2,90 ar fi peste 10 🙂 / ma rog / e o intreaga filozofie aici si nu e locul in comentarii / multi ganditori si au dat cu parerea pe net si au otravit sperantele oamenilor

     6. Domnule Teoroc,
      Pai si sporul de studii si toate celelalte de altfel de ce se calculeaza la cei 530 lei si nu la 530 x 2.90 coeficient macar.
      Care e logica pentru a intelege toti?
      Ca la prima vedere 25% spor studii suna bine ,insa 25% din 580 sau 530 lei inseamna puti sub 150 lei,ceea ce nu mai e la fel de pompos.
      Cu respect.

    1. Domnule Teoroc,
     Va rugam sa ne oferiti detalii cu privire la sporul de studii? Cum nu e plafonat daca salariul la care se calculeaza e de 580 lei su sporul este de 146 lei?

   1. Cum adica sporul de calculeaza la salariul de functie x coeficient ?
    Sporul de studii este fix 147 lei adica 25-% din cei 580 lei …fara a fi inmultit cum spuneti cu,coeficientul.
    Cum este pana la urma??

     1. Si cand putem obtine depasirea valorii din 2009,stim ca nu e momentul insa,nu e de neglijat.
      La fel si abandonul normei de echipament,cea mai MICA DIN SECTORUL DE APARARE SI ORDINE PUBLICA.

     2. Reciteste raspunsul. Filosofia salariala de pana acum s-a bazat pe zeci de acte normative, multe vechi si ultraactive pe fiecare an ce aurmat lui 2009. Dupa perioada Covid-19 multe se vor schimba. Pana atunci sa avem sanatate si putere de munca!

 1. Mulțumim tuturor prietenilor pentru sprijinul moral ! ! Sa dea domnul ca toți sa fim bine ! Tuturor colegilor de la penit spital Dej lle spun : felicitari pentru felul cum s-au comportat in aceste zile grele !!
  Am cei mai buni colegi !

 2. Buna ziua! Am și eu o întrebare. Anexele la fisa postului cât sunt de legale, când tu ai funcție de 8h și șeful te cheamă in birou si îți baga pe gat o anexa la fisa postului (post paza spre ex) si îți spune sa o semnezi, dacă ar fi fost doar pe perioada stării de urgenta înțelegeam dar asa nu mi se pare prea ok… Și ce am putea face in cazul asta?

 3. Domnule Președinte cu respect , mai concret , cand Se va plăti majorarea de 75 % , care trebuia să o vedem pe card la 10.04 , cu scuzele de rigoare ma repet daca se considera venit si se ia in calcul la media celor 6 luni pt pensie . Va multumesc . Paste Fericit .

 4. Va rog sa imi spuneti daca stiti, de ce majorarea pt SDSL nu se actualizeaza la data deschiderii dreptului la pensie? Este singurul spor care se rapOrteaza la salariul de functie majorat. OUG 114/2018 MODIFICATA PRIN OUG 1/2020 asa PREVAD ,ca aceasta majorare se calculeaza la salariul de functie cuvenit. In unitati se invoca o adresa ANP DIN MARTIE 2018, ANTERIOARA OUG MENTIONATE MAI SUS. LA ANP TOT ASA SE SPUNE CA NU SE IAU IN CONSIDERARE ACESTE OUG AMINTITE ANTERIOR. EU AM IESIT LA PENSIE IN 5 FEBRUARIE 2020 , CU CELE 6 LUNI OCT.2017-MARTIE 2018, IAR PT ANUL 2019 SI 2020 MAJORAREA DE 75% PT SDSL NU A FOST ACTUALIZATA LA DATA DESCHIDERII DREPTULUI LA PENSIE. DUPA CALCULELE MELE E VORBA DE VREO 230 LEI IN NET PT AMBII ANI, DECI MEDIA NETURILOR TREBUIA SA FIE MAI MARE CU ACESTA SUMA. EU NU ZIC CA AM DREPTATE, DAR IMI POATE DA CINEVA MOTIVATIA LEGALA, OPOZABILA??? MA REFER LA ACTE NORMATIVE PUBLICATE IN M.OF
  DESIGUR!!!MULTUMESC MULT!

 5. FELICITARI COLEGILOR DE LA DEJ! DACA TOTI NE-AM COMPORTA CU RESPONSABILITATE SI IMPLICARE, LASAND DEOPARTE VAICARELILE SI DORINTA DE A PRIMI DAR DE A NU DA LA SCHIMB NIMICA, DACA AM FI O ECHIPA IN TOATE SITUATIILE, NOI TOTI AM AVEA O VIATA MAI BUNA!

 6. Felicitari colegilor nostrii! Din prima clipa am stiut ca ne vom descurca si m-am bazat pe munca in echipa a acestor oameni. Si, de asemenea, subliniez ca cel mai important lucru pentru o echipa este prezenta liderului in mijlocul lor. Va imbratisez cu drag, dragii mei! Continuam batalia❤️

 7. Sanatate si putere de munca colegilor de la Dej!Intr-adevar, este o situatie deosebit de grea si delicata acolo, dar, asa cum ii stiu eu, curajosi si responsabili, vor trece cu bine si peste asta.Felicitari tuturor!

 8. Sunt extrem de dezamagit de tonul acestui articol cu iz tabloid. Dincolo de faptul ca, poate, personalul medical ar merita ceva mai mult respect, atat in general cat si, mai ales, intr-o asemenea perioada, ar trebui sa ne cutremure simpla idee ca boala poate fi reprosata bolnavului, ori ca un singur om poate fi facut vinovat pentru o situatie absolut imprevizibila si nedorita, dar invocata permanent bocetul privitorilor la drobul de sare care sta sa se pravale… Ce va urma acum? Sanctiuni disciplinare, dosar penal pentru zadarncirea combaterii bolilor? Ce competitie absurda e asta – cine se protejeaza mai bine, unde apare primul caz, care sunt cele mai grozave masuri aplicate etc? Ne-am pierdut uzul ratiunii? Boala poate lovi intr-o clipa pe oricine si-i poate tavali intr-o clipa pe cei mai cei dintre virtuosi, fara sa aleaga… Abia atunci ne-am da seama , poate, ca ne datoram viata unui cadru medical care ne-a putut fi aproape pentru ca a refuzat sa stea acasa doar fiindca-i curgea nasul…

  Insinuarea ca unii vin la munca „pentru a mai prinde o garda” s-o fi potrivind celor care se inghesuie sa nu faca nimic, dar nu celor inzestrati cu simtul datoriei. Cand stii ca esti asteptat la munca pentru ca ceilalti nu se descurca fara tine, ca ai pacienti internati care te asteapta ca pe painea calda sa mai afle ceva despre boala lor atunci, credeti-ma ca nu-ti mai vine sa numeri garzile si vrei doar sa termini ce ai de facut si sa poti dorimi linistit cand ajungi acasa.

  Nu ma mai mir acum ca sectorul medical are o reputatie atat de buna in toate unitatile penitenciare (incluzand aici si spitalele), de vreme ce au ajuns si sindicatele sa-i tina lumanarea… Oare ce-ar trebui sa se intample ca sa se sparga odata buboiul orgoliilor? Cert e ca nu mai poate tine mult doar cu prișnițe aplicate peste spiritele inflamate, ceva trebuie sa ne trezeasca la realitate…

  1. intelegem pozitia dar nu are legatura cu realitatea / din pacate realitatea e mai deranjanta dacat am descris o noi in articol / departe de noi intentia de a minimaliza vreun efort, dimpotriva / insa la Dej situatia era evitabila!!! / puteam sa nu riscam sanatatea si vietile a 150 de salariati care stau acum in stres / cand ai pe cineva in familie cu simptome de gripa, continui sa vii la serviciu fara sa spui nimic??? poate e sau poate nu e COVID / dar iata ca a fost / ce asteptam / ceva decese?? haidem sa fim macar sinceri cu noi insine daca vrem sa iesim sanatosi din astea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *