Presedintele Romaniei a emis (publicarea realizandu-se imediat) Decretul 195/16.03.2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei. Nu este iminent un razboi si nici nu suntem in stare de asediu. Insa masurile sunt similare, riscul pierderii de vieti omenesti, in plina pandemie, fiind extrem. Suntem o institutie din structura de aparare a tarii si avem de indeplinit misiuni pe masura. Inca nu avem cazuri de infectare in Politia Penitenciara, nici de-o parte, nici de cealalta a gratiilor, dar ne pregatim pentru ce este mai rau.
Stire de presa: Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca joi, la ora 12.00, sa se dea votul in plenul reunit pe decretul emis de presedintele Klaus Iohannis cu privire la starea de urgenta. Deputatii si senatorii vor vota printr-o aplicatie informatica ce presupune accesarea unei adrese web si actionarea butonului de pe ecran corespunzator optiunii de vot, iar dezbaterile vor avea loc prin sistemul de teleconferinta. Potrivit procedurii privind desfasurarea sedintei de plen, sedinta este transmisa prin streaming live pe pagina de Internet a Camerei Deputatilor. Presedintii celor doua Camere vor fi prezenti in sala de plen.
Ulterior emiterii Decretului 195/2020, in dupa-amiaza zilei de ieri, conducerea ANP a intrat in videoconferinta cu directorii unitatilor, discutiile derulandu-se pe parcursul a trei ore. S-au dezbatut masurile avute in vedere de ANP, pentru punerea in aplicare a decretului. Cea mai delicata problema, specifica sistemului nostru, este echilibrul instabil dintre necesitatea limitarii riscului de infectare cu SARS-CoV-2 si respectiv potentialele reactii ale detinutilor generate de masurile care implicit restrang drepturi.
Avand in vedere izolarea deja existenta a detinutilor, prin insasi natura pedepsei cu inchisoarea, riscul principal de intrare a virusului in penitenciare vine din afara, de la apartinatori si de la… personal. Personalul nu poate fi trimis acasa pentru ca unitatile trebuie mentinute functionale, insa facem toate eforturile (si insistam pe respectarea regulilor impuse!) sa ne mentinem sanatosi si apti, dar mai alesi sinceri in declaratii!. Insa apartinatorii nu vor mai avea acces, nici nu vor mai putea trimite pachete, cursele sunt oprite, audierile se realizeaza (iata ca se poate!) prin videoconferinta, iar alte activitati se limiteaza. Ori acest tip de masuri nu pot fi apreciate de cei care sunt privati de libertate, dar care trebuie sa inteleaga totusi ca masurile ii protejeaza in primul rand pe ei si familiile lor.
Decretul 195/2020 – Art. 47
(1) În executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, cât şi recompensele constând în permisiunea de ieşire din penitenciar se suspendă.
(2) Pentru menţinerea legăturii cu mediul suport se majorează durata şi numărul de convorbiri pentru persoanele condamnate aflate în regimul de maximă siguranţă, la maximum 45 de minute pe zi, iar pentru persoanele condamnate aflate în regim închis, semideschis, deschis, regim provizoriu sau pentru cei care nu au regimul stabilit, la maximum 75 de minute pe zi. Dreptul deţinuţilor la convorbiri on-line, indiferent de situaţia disciplinară şi periodicitatea legăturii cu familia, se suplimentează corespunzător numărului de vizite la care au dreptul conform regimului de executare.
(3) Persoanele condamnate clasificate în regimul semideschis şi deschis pot executa pedeapsa în camere de deţinere permanent închise şi asigurate.
(4) Pentru minorii privaţi de libertate care nu au un reprezentant legal, medicul curant al locului de deţinere acţionează ca reprezentantul legal, exclusiv pentru acordarea asistenţei medicale şi a măsurilor de prevenţie.
Atentie la art 47 alin. 3! In varianta de proiect, decretul impunea inchiderea usilor, insa forma publicata lasa decizia la dispozitia administratiei. Ieri in videoconferinta ANP-directori problema a fost intens dezbatuta astfel incat, la pct 20 al Planului de masuri publicat mai sus, masura inchiderii usilor se va aplica in functie de 4 criterii:
Publicam integral Planul de masuri adoptat prin Decizia DG ANP 381/16.03.2020:
(legătura către document a fost anulată temporar, la solicitarea institutiei;
planul poate fi consultat local la nivelul filialelor SNPP)
Nu omitem nici prevederile din Planul de masuri care stabilesc posibilitatea utilizarii de armament inclusiv in sectorul de detinere in cazurile critice, dar nici ceea ce am mentionat la inceputul articolului si anume ca suntem ca si in stare de razboi, chiar daca inamicul invizibil si mortal se cheama Coronavirus. In stare de urgenta, regulile si ordinea se instaureaza inclusiv prin ordonante militare (D.195/2020 art 4 alin 2), drepturile (inclusiv sindicale) sunt restranse iar posibilitatea de reactie in plan social, practic neutralizata. Intelegem anumite restrictii, dar cu toate acestea ramanem deosebit de vigilenti la riscul unor abuzuri in planul drepturilor, intereselor personalului, protectiei sociale in general, exprimandu-ne totodata sprijinul total si neconditionat pentru punerea in practica a masurilor adoptate, astfel incat inamicul invizibil sa fie infrant cat de repede posibil si cu cat mai putine pagube sau victime.