Parlamentarii s-au spălat repede pe mâini de obligația autoimpusă prin PNRR de a modifica pensiile de serviciu inclusiv militare. După ce decizia politică a fost luată, proiectul a trecut ca fulgerul prin procesul legislativ de la o camera la alta și înapoi, fiind transmis cu o grabă nemaiîntâlnită și către Președintele României spre promulgare. Atât doar că ÎCCJ a luat hotărârea să depună sesizare pentru controlul constituționalității înainte de promulgare, iar CCR a stabilit termen de judecată pe 26 iulie. Până atunci nu se poate mișca nimic. Greu de estimat soluția însă există o șansă totuși ca legea să pice. Mai multe argumente pentru admiterea obiecției de neconstituționalitate a transmis și publicat Asociația Magistraților din România.
Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.
Sub primul aspect, a fost avută în vedere existența următoarelor motive de constituționalitate extrinsecă:
- Caracterul eterogen al legii și nesocotirea principiului unicității reglementării. Încălcarea art.1 alin.(5) privind principiul legalității coroborat cu art.147 alin.(4) din Constituția României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale.
- Încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) din Constituția României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului.
- Încălcarea art.1 alin.(3) și (5) din Constituție sub aspectul clarității și previzibilității normei juridice
De asemenea, instanța supremă a constatat că se impune examinarea următoarelor motive de neconstituționalitate intrinsecă:
- Încălcarea art.124 alin.(3) prin raportare la art.1 alin.(3) și (5) din Constituție referitoare la independența justiției și la statul de drept.
- Încălcarea art.44 din Constituție și art.1 din Protocolul adițional nr.1 la Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale, prin dispozițiile art.I pct.2 din Lege, cu referire la abrogarea alin.(2) al art.211 din Legea nr.303/2022 și ale art.I pct.4 din Lege, cu referire la art.211 alin.(41 ) din Legea nr.303/2022.
- Încălcarea principiului egalității în drepturi prevăzut de dispozițiile art.16 coroborat cu art.53 din Constituție.
- Încălcarea dispozițiilor art.1 alin.(5), art.16 alin.(1) și art.56 alin.(2) din Constituție prin prevederile art.XIII din Lege cu referire la art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
- Încălcarea art.1 alin.(4) din Constituție privind principiul separației și echilibrului puterilor, referitor la cooperarea loială și respectul reciproc între autoritățile statului, inclusiv prin raportare la dispozițiile art.147 din Constituție.
Punem la dispoziție forma finala a Legii transmise spre promulgare și care până una alta așteaptă controlul CCR – extras strict cu modificările la Legea 223/2015 privind pensiile militare (inclusiv anexele corespunzătoare), precum și partea finală referitoare la impozitare:
51 de răspunsuri
Dle Teoroc,
Va mai rog inca o data, poate nu ne ignorati de aceasta data, si va intrebam(suntem mai multi):
Cand putem sti si noi un calendar estimativ pt concursurile de TCO care pot continua procedura?
Asteptam cu interes raspunsul dvs(personal).
S-a transmis/va exista raspuns ANP
Si cand vom avea un raspuns clar? Chiar si estimativ , dar sa stim sa ne programam si noi concediile.
Se încearcă accelerare pe programare testare psihologică. Nu exista încă un calendar estimativ
Bună ziua!
Exista ceva noi informații privind actualizarea sporului ANP? Cel care ar fi trebuit sa fie aplicat majorat cu 1 iulie?
Mulțumim!
Actualizarea sporului se va realiza doar in conditiile emiterii unei OUG si mai devreme de august (la rectificarea bugetara) este destul de dificil. Este o promisiune, vedem cums e voir tine de cuvant. In caz contrar, raspundem sindical!
Ar cam fi cazul sa se tine de cuvânt. Cadrele didactice au primit, cele medicale la fel….noi rămânem iar doar cu promisiuni?
Și noi trăim tot în România, nu doar categoriile mai sus amintite, așadar inflația ne a afectat și noua buzunarele!
Dacă mă incadrez în august la pensie ce modalitate de calcul, 6 sau 12 luni?
Momentan nu e nimic in vigoare. In funcție de ce vor judeca cei de la CCR probabil vor urma și alți pași. E posibil sa ai o șansa sa nu se publice in August.
Bună seara,
Având în vedere perioada concediilor, ne puteți ajuta cu informații privind calendarul estimativ pentru concursurile de TCO care se continua?
La acest moment nu exista unul. Se fac eforturi de accelerare testare psiho și setarea unor termene estimative
Dacă mă incadrez în august care este modalitatea de calcul, 6 sau 12 luni?
Bună seara d-le președinte,
să presupunem că Legea pentru modificarea pensiilor militare este constituțională, eu cu data de 01.09.2023 am 24 de ani de sistem, situație în care devin și eligibil pentru a trece în rezervă plus 1 an de școală, 1 an de armată și 9 luni de șomaj. Beneficiez în continuare de Legea veche? Chiar dacă Legea nouă este în vigoare?
Dacă cea noua va intra in vigoare esențiala va fi interpretarea CCR cu privire la cei 25 de ani (dacă va exista una in acest sens). La acest moment condiția îndeplinirii celor 25 de ani pentru a intra in termenul de gratie de 5 ani este supusa mai multor teze de interpretare (vechime efectivă in sistem, cumulata). Încă este totul incert.
Eu zic că interpretarea corectă este de 25 de ani de sistem, astfel încât cei care au vechimea asta dar nu au vârsta să nu fie discriminați în raport de cei care au ieșit deja la pensie, totodată fiind și o ofertă de a mai rămâne în sistem.
Ar trebui să țineți cont de un lucru: magistrații vor face tot ce pot ca să fie și mai rău pentru pensionarii militari. Dacă proiectul de acum pentru pensionarii militari e rău, înseamnă că nu sunteți conștienți de ce va putea fi.. Adică mult mai rău decât vă puteți închipui. Șansa ca să pice e pentru magistrați, nu pentru militari.
Usor, usor s a abandonat actualizarea sporului de Anp de la 1 iulie, asteptam cuminti in august daca va fi rectificarea, ordonante se dau pe banda rulanta, noi nu suntem prinsi.
Asteptam cuminti, NIMENI NU ZICE NIMIC
S-a explicat contextul. Ordonanța privind sporul Anp este ombilical legată de rectificarea din August. Demersul nu poate fi reluat decât la momentul la care sunt date clare sau mai clare decât cele de acum când coaliția încă nu se dumirește asupra deficitelor. Vor fi setate acțiuni in funcție de semnale. Nimeni nu sta cuminte in banca lui. Nu cred ca ți s-a arătat din partea SNPP ca s-ar înfige cu capu-n zid de dragul unor actiuni
Si totusi de ce s-a ajuns la situatia in care politistul cu drept de pensie conform cu anii lucrati ,sa ramana in servici inca 2 luni pentru perioada de stare de urgenta care nu se ia in calcul ca si grupa 1.Bine ca aptii limitati nu au nici o interdictie,dezerterteaza din sistem iar cei care trag pana la ziua scadenta li se spune ca mai trebuie 2 luni ca na a fost o situatie deosebita si na nu vede platforma grupa.
Pentru perioada respectiva activitatea pp este încadrată in “alte condiții” și conform Legii nr. 223/2015 se aplica o reducere a vârstei de pensionare similară grupei I (condiții speciale). ART. 21 din Legea 223
De la ce unitate sunteți?
Buna ziua ! Va rog ,sa-mi raspundeti la urmatoarea nedumerire: am o adeverinta de vechime (de la Centrul Militar) in care specifica ca datorita celor 208 zile de misiune in teatrul de operatii beneficiez de grupa ,,alte conditii”.Am intrebat la Resurse daca pot iesi la pensie mai devreme cu 208 zile (de exemplu conform calculului celor de la Resurse pot iesi in dec 2023 eu sperand ,ca in iunie 2023 sa indeplinesc conditiile datorita acestor luni de grupa ).
Raspunsul celor de la Resurse apoi si al celor din ANP a fost ca aceea perioada de grupa ,,alte conditii” ma ajuta la cresterea(calculul) valorii pensiei ,nu ,la reducerea perioadei.
Conform celor afirmate aici dar si pe alte site-uri sunt oameni care au iesit mai devreme la pensie (reducerea varstei )datorita celor 2 luni de grupa ,,alte conditii” din pandemie.
In final perioada de grupa ..alte conditii ”ar fi in cazul meu 208 zile (din MApN )+60 zile din perioada starii de urgenta.
Va multumesc !
Buna ziua, avand in vedere ultima valva cu Concediile medicale din presa , as avea si eu curiozitatea , cum este posibil ca cei care participa la concursuri TCO si altele sa stea in Concediu medical ? Este corect? Avand in vedere ca nu au nicio problema , ba mai mult obtin si aviz apt medical!
Pensiile militare sa fie calculate cu aceeași măsură pentru toti pensionarii.
Au fost introduse în calculele celor sase luni tot felul de sporuri,sporulete și salarii de excelenta contrar calificativelor militare anuale.Nu este corect ca cei pensionați anterior unor modificări din articolele legii pensiilor militare sa nu primească aceleași drepturiretroactiv.
Ajungem în stadiul sa existe militari pensionari saraci și militari pensionari bogați!
@Velcu: le-ai avut că sa le ia în calcul? Daca da atunci bine, daca nu atunci rău că nu are ce sa ia in calcul. Daca nu ai avut nu are de unde să-ți dea.Sunt civili care le-au avut și au câștigat în instanță recalcularea pensiei cu elemente salariale impozitate și la care au fost luate și contribuții și inițial nu se luaseră in calcul.
Sintem calul de bătaie a guvernanților;
Napircile din UNIUNEA SABOTATI ROMANIA,si-au bătut joc de armată, politie,SRI etc
(Editat) își bat joc de armata,politie etc
Motivele de neconstitutionalitate extrinseca ridicate de magistrati sunt o gluma proasta.
Probabil ca vor fi admise cateva exceptii, dar numai in ce priveste statutul magistratilor. Singura de care vor profita si militarii va fi cea privind neclaritatea definirii bazei de calcul a impozitarii.
Subscriu.
Magistrații de la ICCJ se fac de râs cu justificările alea.
Bună ziua, vă deranjez și eu cu o întrebare: la militari e valabilă cumpărarea vechimii în muncă? Dacă da, in ce condiții?
Mulțumesc
Orice cumparare de vechime este valabila pana in august 2023.
Art. 21 din Legea 223 specifica in clar conditiile referitoare la reducerea varstei. ”Alte conditii” nu implica reducerea varstei de pensionarte ci doar dublarea stagiului de cotizare care, oricum nu are nicio relevanta pentru noi, pe motv ca nu are pondere in stabilirea bazei de calcul. Deci, pentru cele 208 zile muncite in alte conditii se asimileaza castigul la varsta de pensionare similar ca cele actuale (conditii deosebite), adica pentru 12 luni muncite in alte conditii ti se redue varsta cu cu 6 luni. Alte conditii sunt simillare grupei zero insa studiind tabelul corespunzator art 21 din L223 iti poti face singur calculele. Castigul muncii in alte conditii (vechea grupa 0) este doar pe linia dublarii stagiului de cotizare NU si al reducerii varstei altfel decat conditiile actuale (conditii deosebite).
Cu alte cuvinte, perioada din starea de urgență se scade conform grupei I de muncă ?
Da
Mulțumesc
Deși din interpretarea dvs a legii rezultă că și la militari se poate aplica cumpărarea vechimii în muncă, din practică, acest demers mai greu se pune in practică
Credeți că cineva care are acum 24 de ani de vechime efectivă, poate cumpăra 1 an de vechime pt a se încadra la articolul care da dreptul celor cu 25 de ani vechime sa se pensioneze pe legea veche?
Pentru Sandu:
A fost o perioadă până când s-a putut ieși la pensie din sistemul nostru prin cumpărarea de vechime. Portița s-a închis, prin modificarea legii pentru că se abuza de ea prin ieșirea la pensie anticipată. Or scopul acestei reglementări a fost de ajuta acele persoane care au rămas fără locuri de muncă (fabrici sau industrii închise din perioada comunistă), au îndeplinit vârsta și nu-și puteau deschide dreptul la pensie.
Puteţi fi mai concret vă rog? De ce spuneţi că “portiţa s-a închis”?
Din ceea ce am citit în cadrul normativ, plus ceea ce spunea si dl. Tudorache, nu rezultă că nu se poate. Cred că trebuie doar încercat, mai ales în situaţii în care se regăseşte dl. Sandu
Concret, când s-a reglementat această posibilitate de a cumpăra vechime, s-a ieșit la pensie de-a valma. Inclusiv din sistemul nostru. Asta a durat aproximativ șase luni, până când și-au dat seama de greșeală și au modificat legea. Repet: nu se mai poate cumpăra vechime decât pentru a ieși la pensie cei care au deja vârsta și nu au vechimea necesară.
Ultima dată când s-a ajuns la CCR trocul a fost făcut cu Băsescu și a doua la eliminarea tuturor pensiilor cu excepția celor ale magistraților.
Credeți că acum o să fie altfel?
Cumpărarea de vechime se poate realiza numai pentru perioade deschise (adică până la ziua încheierii contractului de asigurare socială). Nu este – și, din câte știu eu, nu a fost niciodată – posibil să cumperi vechime pentru o perioada deja încheiată (adică pentru a acoperi un gol din trecut, perioadă încheiată). Din moment ce în prezent sunteți angajat, nu puteți cumpăra vechime până la zi și nici din urmă (perioade încheiate dinainte de angajare).
Adică, dacă am peste 16 ani vechime, plus apt limitat, cum aș putea proceda, să îmi dau demisia și ulterior să îmi cumpăr vechime în muncă?
Cei care am lucrat la Bg drumuri poduri și cai ferate Anghel Saligny am fost detașați la Ministerul transporturilor unde am lucrat efectiv cu toții la fel din anul 1956 până in2001 pe șantier .Din 1994 am fost scoși chiar din statele de org la pace .Se poate vedea ușor conform hotărârii de guvern 1230 din 20 noiembrie 1996.(apare și pe google imediat) csat 0043 1993 e secret dar Co tine același lucru.De ce nu vrea sa ne calculeze conform legii art. 28 pct 5.Am lucrat in aconomia national
Bună ziua, am si eu o întrebare: dacă ma încadrez pt ieșirea la pensie cu data de 26 10 2023 se calculează 6 sau 12 luni? Mulțumesc
Depinde ce act normativ va produce efecte la acel moment. In privința noului proiect al legii pensiilor de serviciu, acesta urmează a fi pus in acord cu deciziile CCR. Încă nu s-a produs nimic la acest moment
Am o întrebare.Recunoasterea reciproca a stagiilor de cotizare în sisteme diferite este posibila la deschiderea dreptului de pensie în unul din sisteme :civil sau militar ,cu Îndeplinirea condițiilor legale.Pensia militara a devenit contributiva din 01.01.2011 pana la 31.12.2015.Subsemnatul cu pensia în plata anticipata din 1999 conf OG.nr.7/1998 am realizat stagiilor de cotizare în sistemul public pe care o parte :14 anii le-am valorificat în anul 2015.Legea nr.223/2015, desi nu prevedea în forma ei inițială,,vechimea cumulata,, aceasta fiind adăugată la lege prin Ordinul comun nr.M25/2016 mi-a recalculat pensia capturandu-mi perioada de contributivitate din sistemul public.De ce nu sa recalculat pensia militara numai pentru perioada de serviciu ,cu eliberarea perioadei din sistemul public. Perioada alăturată pensii contributive în 2015 nu pensii de serviciu.
Buna ziua in lege este un amendament care zice că : cei care îndeplinesc condițiile de pensionare sau au peste 25 ani vechime se încadrează pe legea veche care prevede 6 luni din ultimii 5 ani aplicată până în 2028 deci 5 ani de grație ..
Cei care se încadreaza in aceste prevederi și nu ies la pensie se vor calcula la 6 luni sau la 12 luni ?
6 luni / conditiile actuale / exact asta e ideea / perioada de gratie 5 ani pentru a preintampina un exod subit
Mulțumesc sa sperăm că până la publicare nu se scoate amendamentul
Buna dimineața ce se știe de amendamente???
Aveți ceva informații cum va fi legea…?
Buna ziua aveți informații despre noile măsuri adoptate după deciziile CCR ? Privind pensiile militare…