Stadiul problemelor din batalionul disciplinar al Poliției Penitenciare

Primele întâlniri la Penitenciarul Giurgiu

Expunerea detaliată a situației de la Penitenciarul Giurgiu a adus în lumină elemente care vin să puncteze încă o dată relevanța acestui sistem în familia ocupațională apărare și riscurile enorme pe care și le asumă polițiștii de penitenciare în exercitarea atribuțiilor specifice, riscuri ce se pot extinde până la pierderea libertății, similar colegilor de la Giurgiu. Situația prezentată pe cifre în raport cu reglementările legale și cele conexe prin instrucțiuni de lucru și alte ”viziuni” administrative, a fost transmisă inclusiv Ministerului Justiției la întâlnirea din 21 august în cadrul căreia a fost prezentat și un material cu propuneri ale SNPP pentru ameliorarea situației din Penitenciarul Giurgiu.

În continuarea demersurilor inițiate de Filiala Giurgiu a SNPP, una dintre cele mai puternice organizații a avut loc o ședință tehnică în data de 25.08.2023 la sediul ANP, imediat după întâlnirea perioadică a conducerii ANP cu organizațiile sindicale. La ședință din partea SNPP Giurgiu am participat însoțit de colegul Dănuț Dinu – vicepreședinte filială.

Discuțiile privind situația din Penitenciarul Giurgiu au durat peste 4 ore (cu precizarea că DG a părăsit justificat întâlnirea pentru 30-40 de minute) timp în care, la începutul acesteia directorul general a ținut în mod explicit să aibă o prezentare despre modul în care percepe situația de la Giurgiu. Am explicat și argumentat motivele pentru care am solicitat sprijinul ANP și am lăsat timp colegului meu pentru prezentarea în detaliu a situației și formularea unor propuneri de remediere a problemelor. S-au discutat punctual aspectele sesizate și cele deja cunoscute de ANP din alte surse. Suportul tehnic oferit de acesta a fost de natură a convinge o dată în plus factorii de decizie din ANP că aici sunt probleme ce nu pot fi rezolvate local.

Nu o să prezentăm punctual analiza însă, precizăm că au fost convenite termene de soluționare sau remediere a problemelor.

În finalul discuțiilor am reținut solicitarea DG de a transmite membrilor SNPP că ANP prioritizează Giurgiu pe lista de atenție, sprijină activitatea în această unitate, inclusiv măsurile convenite în ședință se circumscriu acestei abordări însă, fără o mobilizare a întregului personal, fără spirit de echipă, la Giurgiu, măsurile nu vor avea efect. Ni s-a cerut, așadar, să fim uniți și să ne sprijinim reciproc. De asemenea, a dispus ca luni, 28.08.2023 o delegație formată din directorul general adjunct dl. Claudiu Românu și directorul DSDRP dl. Marian Ilie să se prezinte la Giurgiu pentru discuții cu personalul unității. Considerăm această întâlnire ca răspuns al ANP la solicitarea formulată zilele trecute de SNPP. Menționăm că ofițerii au participat și la ședința tehnică de vineri.

La întâlnirea de la Giurgiu cu personalul unității, ofițerii din conducerea ANP au reluat analiza de vineri, spre informarea personalului prezent și au informat cu privire la termenele de soluționare. De asemenea, s-a reiterat sprijinul ANP pentru Penitenciarul Giurgiu și s-a cerut, pe viitor, sesizarea deîndată a factorilor decidenți dacă lucrurile nu merg tocmai în parametrii normali în vederea unei intervenții rapide pentru a se evita situații limită așa cum este în acest moment.

Concluzia este că semnalul de alarmă tras de la Giurgiu a fost auzit la ANP și că se fac pași pentru remedierea unor probleme sau soluționarea altora.

Dacă măsurile și termenele stabilite vor fi respectate, cu siguranță Giurgiu va avea gura de oxigen pe care o caută în aceste zile. Oamenii de aici au nevoie să simtă asta în mod concret și ANP are posibilitatea să o demonstreze în perioada următoare. S

-a reținut și faptul că feedback-ul personalului va fi transmis direct directorului general peste aproximativ 2 luni când va vizita Penitenciarul Giurgiu.

Șerban OPRICĂ – Președinte SNPP Filiala Giurgiu/Vicepreședinte SNPP

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Stadiul problemelor din batalionul disciplinar al Poliției Penitenciare
Distribuie

2 răspunsuri

  1. Nimic despre colegii noștri purtați în cătușe,nimic despre sprijinul pentru ei și familiile lor,măcar 3 cuvinte?

  2. Este un dosar penal instrumentat de Parchetul Jud. Giurgiu. Filiala a asigurat avocat încă din faza audierilor și a sprijinit plata. La acest moment ne organizam pentru a reduce impactul negativ suferit de colegii noștri care au fost suspendați din funcție (4 pentru 12 zile, unul rămas in arest la domiciliu pentru 30 de zile).
    Sprijinim in continuare plata avocatului (deoarece acum este constituit un dosar distinct) și mobilizam membri filialei Giurgiu pentru o colecta voluntara.

În primul rând, oamenii!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare derulează o serie de proiecte cu finanțare europeană care vin în sprijinul membrilor de sindicat.