Succint și sintetic prezentăm discuțiile din cadrul ședinței care a avut loc în data de 16 mai 2024. Ordinea de zi a avut 6 puncte, astfel:
1. Rezumat implementare Mecanism Financiar Norvegian – În anul 2024 s-a intrat cu o execuție de 17% (grad destul de redus) motivele principale fiind pandemia cu COVID respectiv războiul din Ucraina. Strategia/planul de achiziții s-a reconfigurat după discuții cu partenerii norvegieni astfel că au fost achiziționate echipamente/aparatură necesare sistemului (ex: defibrilatoare, camere video, etc). La acest moment gradul de execuție a ajuns la aproximativ 74%. S-a analizat și posibilitatea achiziționării de autospeciale/autobuze însă nu a fost o situație fezabilă și s-ar fi ieșit din termen.
2. Stadiu Grup de lucru mutare unități penitenciare din zonele centrale ale orașelor – Urmare a unui Memorandum o parte dintre unități trebuie să fie relocate. Termenul pentru informarea MJ cu privire la stadiul demersurilor este 31.12.2024 (nu pentru relocare). Grupul de lucru a întocmit un calendar privind activitățile pe care și le propune. Unitățile vizate de Memorandum (Oradea, Satu Mare, Tg. Mureș, Iași, Ploiești, Timișoara, Craiova, Tg. Jiu, Miercurea Ciuc, Brăila și Secția Exterioară Cluj) au inițiat demersuri către autoritățile locale spre a identifica terenuri sau spații corespunzătoare. Șanse reale pentru relocare sunt pentru Secția Exterioară Cluj a Penitenciarului Gherla. Pentru celelalte unități pare un obiectiv de neatins văzând răspunsurile negative ale autorităților locale și ținând cont de costurile enorme pentru construcția/amenajarea unor unități penitenciare.
3. Prezentare itemi principali Instrucțiunea 1 – S-au făcut precizări punctuale despre itemii/indicatorii prevăzuți de Instrucțiunea 1. Per ansamblu nu se constată probleme și indicatorii, de regulă, se păstrează în aceleași limite. Directorul general a dispus către structurile implicate o analiză când a constatat că sunt anumite diferențe între trimestrul 1/2024 și trimestrul 1/2023 sau trimestrul 4/2023. Un aspect important este că se păstrează coeficientul de agresivitate la nivelul deținuților. Pentru 2024 se intenționează mărirea numărului de locuri de cazare cu 2800-3200.
4. Prezentare stadiu implementare cereri on-line pentru deținuți – S-a prezentat situația cererilor depuse de deținuți în 2022 (574.900) și 2023 – până în noiembrie (446.976) și s-a reafirmat că traseul acestora este infernal și implică un volum enorm de muncă din partea multor angajați. Se estimează că impactul pozitiv al implementării procedurii de depunere on-line a cererilor de către deținuți ar putea depăși pe cel al introducerii telefoanelor în camerele de deținere. Cel puțin pentru început colegii care acum își desfășoară activitatea în zona de gestionare a cererilor se vor deplasa la camere de deținere și vor asigura operarea în siguranță de către deținuți. Pentru deținuții-problemă se poate folosi infochioșcul pentru a evita distrugerea tabletelor. Se dorește inființarea a încă 2 fluxuri pentru cereri (infochioșcurile respectiv, dispozitive cu touchscreen). Fiecare unitate are posibilitatea să-și seteze/customizeze traseul cererilor. S-au achiziționat 1000 de tablete (500 mari pentru personal și 500 de dimensiune mai redusă pentru deținuți). Inițial 3 unității vor testa aceste tablete (Giurgiu, Aiud și Timișoara) timp de 2 săptămâni începând cu 27.05.2024 iar ulterior după anumite reglaje (dacă va fi cazul) se vor utiliza în tot sistemul. Data estimată 01.07.2024.
5. Stadiu Grup de Lucru Secții Speciale la CD/CE pentru tratarea, recuperarea, reabilitarea și reinserția socială a persoanelor condamnate care sunt dependente de consumul de substanțe psihoactive – S-a informat cu privire la modificarea Legii nr. 254/2013 în sensul că un demers inițiat în 2018 de câțiva parlamentari s-a transpus într-o modificare importantă la lege. Se stabilește prin această modificare ca fiecare regiune să aibă secție pentru tratarea, recuperarea, reabilitarea și reinserția deținuților tineri dependenți de consumul de substanțe psihoactive. Se caută soluțiila acest moment de inființare a 4 secții deoarece 4 există (2 CD și 2 CE).
6. Stadiu îndeplinire Obiective asumate prin Planul Anual – S-au punctat câteva aspecte legate de Planul Anual de Management cu concluzia că totul este în grafic, în termenul de realizare. 7. Diverse:
- Se lucrează la o aplicație unitară de salarizare care să sprijine și procedura de calculare a perioadelor pentru pensionari; • DG a solicitat o soluție legală pentru a se evita, pe viitor, situația în care în mod obligatoriu se consituie comisii de cercetare administrativă în cazul unor sume. Se intenționează ca aceste cercetări să se facă doar unde situația impune respectiv, se constată rea intenție sau culpă evidentă.
- DG a consultat membrii CC privind activitățile de pregătire fizică și a propus ca acestea să se desfășoare vinerea de la ora 13.30 pentru personalul din cadrul ANP-Aparat central. Se dorește ca acest demers să fie un imbold și un exemplu pentru toate unitățile din sistem.
Informare a vicepreședintelui SNPP, Șerban OPRICĂ
10 răspunsuri
Si despre stadiul restantelor nimic?
Era vorba ca trebuia sa postati ceva in legatura cu stadiul discutiilor privind norma de hrana si celelalte restante salariale. Asta pe 21 aprilie. Vine 21 mai si niciun semn.
Sa trăiți!
pentru a beneficia de cele 46 de zile de concediu…..
se ia în considerare și anul de scoala?
9 ani de munca plus un an de școală?
45 de zile calendaristice (38 + 7 suplimentar)
Considerandu-se vechime in munca…da!
Ce informatii aveti de norma de hrana? Ramane cu 1 iunie cum se promisese “neoficial “?
De unde neoficialul asta?
Domnule Tudorache, am o rugăminte la dumneavoastră. Pe viitor, aprobați doar comentariile care au legătură cu articolul. La fiecare articol, vine câte un coleg care întreabă de restante, de norma hrana, de norma de echipare, de salariu de grad, de tco, de mutări etc. Unora le răspundeți, altora nu, dar tot din cei care. Pe unii ii interesează anumite articole și chiar și ce se discuta în secțiunea de comenturi, dar de cele mai multe ori 80 % din comentarii sunt pe lângă subiectul articolului.
Este păcat de munca celor care postează articolul și suplimentar de aceasta se pierde interesul pentru site și conținutul lui.
Va mulțumesc.
De cealalta parte pot fi suprari. Stiu, e deranjant cateodata sa raspunzi la aceeasi intrebare de n ori insa ne asumam cat sa nu se duca lucrurile in derizoriu.
Evident ca apar intrebari legate de stadiul discutiilor privind restantele. Daca nici acum nu e momentul oportun sa incercam prin proteste acordarea normei de hrana, e clar ca nu vom mai avea contexte similare favorabile ( ma refer la alegerile care tocmai urmeaza )
Majoritatea intreaba si vor sa stie despre stadiul restantelor, se avita aceste subiect deja de 2 luni, nu ar mai intreba nimeni la fiecare articol daca s ar informa cu un articol despre asta