Informare ca urmare a CDS din MJ

Săptămâna trecută a avut loc Comisia de Dialog Social la nivelul Ministerului Justiției, SNPP fiind reprezentat prin secretarul general Florin Stoica și președintele de filială SNPP Craiova, Florin Deloreanu. Pe linia problematicii sistemului penitenciar s-au luat în discuție mai multe subiecte:

Specialistul de clasă: se așteaptă investirea noului Guvern pentru emiterea ordonanței prin care se poate acorda acest drept. Reamintim faptul că SNPP a acționat inclusiv în stradă în plină pandemie pentru recunoașterea acestui drept, polițiștii de penitenciare fiind singura entitate din sistemul de apărare prejuciată prin neacordare. Detalii complete aici și aici. Urmare a mijloacelor de luptă sindicală ale SNPP a rezultat OMJ 3874/C/2021.

Concurs directori unități penitenciare: deoarece competența de numire a comisiilor de concurs intră în atribuțiile ministrului justiției, este necesar a se aștepta numirea unui ministru cu atribuții depline, în perioada de interimat nefiind posibil.

Analiză direcții de specialitate din cadrul ANP: în acest sens s-a solicitat ca specialiștii direcțiilor să nu se suprapună pe aceleași verificări concomitent cu DIP. S-a mai solicitat ca în momentul în care direcțiile de specialitate verifică anumite aspecte în penitenciare, la finalul acelor verificări să se prelucreze problemele constatate cu cei implicați și să se comunice soluțiile propuse de cei care îndrumă și coordonează acele sectoare vizate.

Decizia 51/2019: urmează o întâlnire a grupului de lucru cu sindicatele. Au fost identificate 170 de tipuri de funcții din care 120 în unități și 50 în ANP. Prima direcție în discuție va fi DSDRP.

Modificarea Legii 145 (statut polițist de penitenciare): direcțiile vizate de către ANP din statut sunt: cariera, răspunderea disciplinară, răspunderea administrativă și acordarea de drepturi polițiștilor de penitenciare. Termenul de finalizare a proiectului este luna august 2022. La momentul finalizării acestui proiect, acesta va lua calea transparenței prin transmitere spre consultare organizațiilor sindicale.

Proiect buget 2022: în proiectul schițat de MJ a fost prins și 1/4 mărire prevăzută de legea salarizări dar în funcție de deciziile Guvernului se actualizeaza. Încă nu s-au primit limitele bugetare în care trebuie sa ne încadrăm.

Informare a secretarului general al SNPP, Florin STOICA.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Specialist de clasă, statut și perspective bugetare
Share on facebook
Distribuie

24 de răspunsuri

 1. Sigur ca da, deja se încearcă Modificarea Legii 145 (statut polițist de penitenciare) la capitolul cariera pentru a accede mai ușor în funcțiile importante ale sistemului. Copiați modelul celor din poliție, armată, sri, jandarmerie să vedeți cum se promovează în carieră. Haideți să formăm un ghid al carierei bazat pe normalitate și nu pe oportunități pentru piloși și incopetenți.

 2. Buna ziua!
  Ne-ati putea informa dacă au aparut unele precizari noi legate de decontarea medicamentelor/protezelor/lucrarilor stomatologice in ultimele luni? Dacă DA, ati putea posta decizia/ordinul/adresa cu noile reglementari si modelele de decontare? Va multumesc.

 3. Domnilor , In noua formula de guvernare, cu psd parteneri si cu ciuca premier(fost ministru mapn,om de sistem) si cu socialistii care au facut legea salarizarii este cea mai buna sansa sa obtinem aplicarea legii salarizarii de la 1 ianuarie si la maximul ei, asa cum e prevazut in 2022. Asta e momentul sa ne unim toti fortele, sindicate din toate structurile si sa avem actiuni COLECTIVE!!! Dar, asta trebuie facuta acum , cand se face imparteala banilor si bugetul pe 2022.

  1. Pentru noi, indiferent ce partid este la putere, conteaza sa ne respecte drepturile. Este evident faptu ca o stabilitate politica ne deschide si noua cai de comunicare eficiente. Asteptam instalarea unui Guvern deplin in care ministrii sa-si asume deciziile. Si in functie de intentiile acestora noi vom actiona in consecinta.

 4. Se pare ca va avea loc o rectificare , deja, săptămâna viitoare.
  D-le Teoroc ce părerea aveti avem șanse sa ne regăsim și noi cu specialistul nostru?
  Joi avem guvern și ministru. D-le Teoroc pana nu se termina anul facem și noi ceva presiune pe ministru-guvern pentru specialist , salarizare de la 1 Ian?
  După 1 an în care am pierdut pe toate palierele ar fi cazul ca in timpul rămas pana la 31 Dec CHIAR SA FACEM CEVA, nu este suficient doar sa discutam pe site și sa ne amăgim ca vom avea discuții la nivel înalt și avem promisiuni ca o sa …
  Sper sa publicați și sa nu ma cenzurați pt ca ce am scris eu este ceea ce simt și gândesc peste 80% din membri cotizanți.
  Multumesc

  1. Evident ca suntem cu ochii pe noul de fapt vechiul ministru 🙂
   Care de altfel este foarte in tema cu speta insa in fostul mandat a fost cam fara chef
   Potential are si speram ca acum cu reducerea substantiala a musculaturii peneliste in umbra psd sa fie ceva mai atent
   Oricum suntem pregatiti si de miscare stradala ca de obicei
   Pana la numirea unui guvern nu am avut tinta reala sau mai degraba fixa a unor actiuni

   1. Cu respect, insa comentariul de mai sus reflecta parera a cel putin 99%, nu 80.
    Tot cu acelasi respect, aspteptam de la dvs , d-le Teoroc mai mult implicare si revendicarea aplicarii legi salarizarii la nivelul lui 2022, cu ambele transe, e de ajuns sacrificiul facut anul asta cand ne-au sarit, altii se bucura anticipat inca din 2017.
    stim ca sunteti angrenat in mai multe probleme, insa e cazul sa fim putini mai activi pe final de an, sa nu uitam si de norma de hrana ca necesita actualizare cf INS.

    1. criticile nu sunt justificate dar le primim totusi cu atentie / am avut intalnire cu ministrul bode si am avut o promisiune / apoi guvernul a fost suspendat / cu cine anume sa fii discutat si ce sa cerem / nu mai aveau cum sa dea ordonante si excat de asta avem nevoie / acum urmeaza un nou ministru / suntem pregatiti

     1. si despre aplicarea legii salarizarii , ce se aude neoficial?
      nu sunt critici, insa nu ati mai fost prea activ, si cu tot respectul pentru ceilalti colegi ai dvs, cele scrise de dvs au mai mare insemnatate si din acest motiv se simte lipsa…

     2. nu se pune problema de activ inactiv / toate postarile pe site au girul sau chiar tema ori recomandarea mea / a fost o perioada de vid politic in care orice declaratie sau poveste facuta public ar fi avut valoarea unui numar de patinaj artistic / SNPP a demosntrat in toate momentele importante ca stie sa se pozitioneze si sa lupte / si ca nu este interesat de patinaj 🙂 / nu cred ca ar trebui sa mai existe indoieli dupa atatia ani si atatea rezultate / suntem aici suntem ff atenti si cand vine vremea formam frontul imediat / despre salarizare auzim doar niscai declaratii sforaitoare de la anumiti politicieni / inca nu avem certitudinea ca in noua alianta politica sa se decida “eliminarea suspendarii aplicarii” legii cadru

     3. pai trebuie sa ii convingem in strada ca nu mai acceptam altceva, ajungem la maximul prevazut si dupa, daca e cazul sa se modifice pt toti legea, sa plecam de la aceleasi standarde, mai ales ca acum chiar cei din noua alianta au facut legea.
      Se impune cu orice pret aplicarea la nivel maxim , sa nu zicem retroactiv chiar si pt 2021.

 5. PS: urmeaza o rectificare bugetara in urmatoarea saptamana, e momentul PERFECT pentru a prinde derogarea cu specialistul de clasa!!!

  1. nu este necesara rectificare bugetara / banii exista in buget / prin rectificare nu se opereaza astfel de modificari legislative / situatia a fost discutata la nivel mj / este necesara o oug pentru a se depasi masurile de inghetare a salariului decise prin OUG 226/2020 / in doua randuri au fost sanse pentru acest oug / prima data a zburat ministrul stelian, a doua oara a zburat tot guvernul desi ministrul interimar bode isi aratase disponibilitatea / trebuie ministru nou care fie va vrea si va putea sa impinga in guvern o oug pe final de 2021 fie va asigura cadrul pentru reglaj in 2022 probabil la pachet cu noile norme care se vor decide pe salarizare

   1. eu zic sa incercam aplicarea din 2021, e mai bine si mai sigur asa, stim cu totii asta!
    trebuie fortata aplicarea legii salarizarii cu ambele transe, nu trebuie sa ne multumim cu una, noi mereu sunt fraierii de serviciu , impreuna cu profesorii (care neoficial am inteles ca au primit asigurari de la 1 ianuarie pt nivelul maxim)

   2. Da, dar dacă se țin de cuvânt și vor discuta peste 120 zile situația celorlalți salariați… o luam iarăși în…( gândiți voi mai departe)

 6. Problema suprapunerii controalelor DIP, auditului si directiilor de specialitate nu are solutie pentru ca cei de acolo nu doresc niciunul sa comunice intre ei.
  Rapoartele DIP au devenit efectiv niste mizerii, multa maculatura si pareri personale. Zeci de pagini aiurea si constatari in afara cadrului legal. Solutia pentru masurile dispuse de DIP si audit ar fi sa treaca pe la directiile de specialitate care sa le aprobe. Azi vine (editat) in control si zice una, maine vine (editat) cu 3 ani vechime si mare specialist si zice ca nu-l intereseaza ce zice (editat) si ca nu sta sa-l intrebe daca e adevarat sau nu.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată.