Ministerul Afacerilor Interne a convocat Comisia de Dialog Social pe marginea proiectului de HG privind actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, respectiv polițiștii și polițiștii de penitenciare (click pe imagine pentru vizualizarea integrală a proiectului HG).
Mâine pe ordinea de zi a ședinței Plenului Consiliului Economic și Social, se află și Proiectul Ordonanței de Urgență a Guvernului privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene precum și modificarea și completarea unor acte normative (click pe imagine pentru vizualizarea integrală a proiectului OUG).
Salariul de grad este înghețat din anul 2010 la fel ca celelalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte din salariul de funcție. Fac excepție normele de hrană și de echipare care au fost actualizate parțial. Guvernul României a înțeles că nu poate continua la nesfârșit politica de înghețare a unor drepturi având ca unică strategie suspendarea aplicării legii-cadru în contextul în care inflația a depășit limitele normale iar prețurile la bunuri, combustibil și energie au explodat.
SNPP împreună cu EUROPOL au susținut această revendicare de două ori în întâlniri cu reprezentanții ministerului muncii si solidarității sociale pe 17 august și 17 noiembrie 2022, precum și în întâlnirea de la Guvernul României din data de 17 august 2022. Toate aceste întâlniri pentru susținerea revendicării noastre de a fi actualizat salariul de grad, au fost bazate inclusiv pe argumentul că este vorba despre un drept plafonat de 13 ani, specific doar familiei ocupaționale apărare, ordine publică și securitate națională și care nu face parte din salariul de funcție, având un impact bugetar ponderat, în funcție de valoarea care se va decide pentru actualizare.
Simpla actualizare prin HG nu ar fi fost suficientă dacă “ordonanța trenuleț” adică OUG-ul tranzitoriu cu măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2023 ar menține înghețarea tuturor drepturilor salariale care nu fac parte din salariul de funcție, însă așa cum vedem din textul proiectului ordonanței, pentru prima dată din anul 2010, vedem o “debranșare” a unui drept din pachetul de elemente care îngheață. Ordonanța urmează a fi aprobată și publicată la urgență în zilele următoare. Se creează astfel cadrul legal necesar aplicării efective a normelor prin care gradul va fi actualizat. SNPP/EUROPOL au purtat discuții despre intențiile care începeau să se contureze între instituțiile din structura de apărare națională și care răspundeau corect revendicărilor noastre sindicale, însă au existat recomandări privind o anumită discreție care poate fi necesară în legătură cu acest demers, pentru a nu altera perspectivele, astfel încât facem cu oarecare întârziere deliberată informarea de față.
Astfel după 13 ani de blocare a acestui drept la nivelul avut în anul 2009, guvernanții răspund revendicărilor noastre și încep construcția cadrului normativ care va permite actualizarea salariului de grad în anul 2023. Efectul concret al acestei ajustări salariale dincolo de valorile vizibile în proiectul de HG (din care se scade valoarea actuală a gradului) urmează să fie cuantificat ulterior având în vedere faptul că salariul de grad face parte din baza de calcul a altor drepturi specifice. Pentru multe funcții este foarte posibil ca această actualizare să echivaleze cu aplicarea integrală a legii-cadru ducând nivelul unor salarii la cel prevăzut în grilele pentru anul 2022. În unele cazuri s-ar elimina astfel practic diferențele salariale neacordate ca urmare a suspendării legii-cadru. SNPP va continua să acționeze și să protesteze pentru actualizarea salariului de grad, urmând un nou miting de protest pe 15 decembrie 2022, precum în întâlniri pe temă, în perioada următoare, la Ministerul Justiției și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Vom reveni cu detalii pe acest subiect.
87 de răspunsuri
Dle Teoroc, la agenti de exemplu este diferenta de aproximativ 400 lei fata de cat este acum pe fluturas la salariul de grad, acesti 400 de lei vor fi impozitati si ei tot cu 42% ?
Actualizarea salariului de grad se va impacta si in alte drepturi cum ar fi chiria?
Cam asta spune :Art. IV. – (1) În anul 2023, pentru personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de
penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile
compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi
acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară
brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii decembrie 2022.
(2) În anul 2023, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei
valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de
echipare și valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la
nivelul acordat pentru luna decembrie 2022.
Nu neglijati norma de hrana, avem acoperire totala pt actualizare avand in vedere inflatia
Cat reprezinta ca suma neta aceasta actualizare a salariului de grad?
Sunt câteva drepturi avute in vedere. Vom informa cu toate darele pe masa
Cum adica cateva drepturi avute in vedere?
Influenteaza pozitiv si alte drepturi aceasta actualizare a gradului?
spuneti-ne si noua, in ce anume se va mai impacta cresterea salariului de grad ? concret? sau in ce ar mai putea influenta, in ce sporuri? acest aspect este in sine mai important decat cresterea in sine
Momentan se analizează acest potențial impact
Cum adica in functie de valoarea care se va decide?
Nu va fi valoare din acest HG??
“…. drept plafonat de 13 ani, specific doar familiei ocupaționale apărare, ordine publică și securitate națională și care nu face parte din salariul de funcție, având un impact bugetar ponderat, în funcție de valoarea care se va decide pentru actualizare.”
Praf in ochi, e vorba de 200 lei…
Daca ar actualiza DOAR NORMELE ar insemna aproape DUBLU!!
🙂
Zambetul este ironic sau cu subinteles la actualizarea normelor?
Nu va mai ajunge!
Lipitori!
Domnilor, cei 10% si salariul de grad nu acopera DECAT jumatate din inflatie??
Unde e aplicarea legii salarizarii??
Insistati acum pe OUG sa mai obtinem ceva.
Pe noua lege, tot ce e restant va fi pierdut, STITI ASTA!!
Domnule Teoroc/Tudorache,
Actualizarea salariului de grad mai are implicatii directe si la actualizarea unor sporuri? Ex: chirie, fidelitate, studii, etc?
Multumesc anticipat!
Avem in vedere interpretări corecte pe mai multe drepturi ca parte a salarizării
Se au in vedere aceste “actualizari” incepand cu 1 ianuarie 2023 ca in ordonanta trenulet?
Ps: poate nu e de interes decat pt agenti, insa era corecta si o actualizare a sporului de studii superioare la agenti, 25% , insa sunt 140 lei…. Ce 25% e asta….
Ar fi corect, probabil pt dvs nu prezintabinteres pt ca nu ajuta pe toata lumea….
Puteti detalia mai concret ce vreti sa spuneti aici, va rugam?:
“ Efectul concret al acestei ajustări salariale dincolo de valorile vizibile în proiectul de HG (din care se scade valoarea actuală a gradului) urmează să fie cuantificat ulterior având în vedere faptul că salariul de grad face parte din baza de calcul a altor drepturi specifice. ”
Pentru cei care vor ieși la pensie anul viitor, cuantumul pensiei se va indexa cu noua valoare a soldei de grad? Va mulțumesc!
Măsura produce efecte pentru cei aflați in activitate și începând cu 1 ian 2023
dle Teoroc, oferiti-ne si noua detalii azi dupa ce se discuta in CES, cu ce observatii a plecat si care din observatii au sanse de reusita?
Dle Tudorache,
Cand se fac in unitati propunerile de 50%?
In unele unitati s-au facut deja. Decizia apartine directorilor de a convoca consiliile de comanda pentru discutare/aprobare
Aplicarea celor 10% se va face după actualizarea salariului de grad?
In articol regasiti o nuanta care raspunde la toate intrebarile legate de cuantumuri si mod de aplicare. Cititi cu atentie! Aproape ca este irelevant cum se aplica (inainte sau dupa) avand in vedere ca se poate atinge pragul 2022.
Pentru a.ș.p. actualizarea gradului, dacă rămâne așa, vine cu 200 de lei net, iar majorarea de10%, vine cu 250. Deci undeva la 450 de lei net. Sumele sunt, desigur, aproximative. Care vreți să ieșiți la pensie până la sfârșitul anului, răzgândiți-vă. Veți pierde fix suma asta. Chiar și dacă s-ar schimba legea pensiilor până atunci, variantă foarte improbabilă, tot merită să mai stați. În cel mai rău caz, mai stați cel mult trei luni, adică cât se vrea a se adăuga la vârsta în fiecare an până la atingerea vârstei de 65 de ani.
Și, da, pensiile se actualizează cu noile majorări, pentru că sunt elemente din salariul de bază.
Baza de calcul nu pensiile aflate in plata!
Bineînțeles.
Domnule Tudorache, în perspectiva aprobării prezentei ordonante-proiect, ce recomandați membrilor “pensionabili”? Sa iasă la pensie în decembrie 2022 cu indexare 5,1% la pensie sau sa iasă după 1 ianuarie? Ce ne sfatuiti? Care ar fi cuantumul mai avantajos?
Decizia de a va pensiona va apartine in integral! Aveti o baza pe care v-ati ales-o! Cuantificati potentialele cresteri si refaceti-va calculele! Retinem ca avem inca un proiect si nu o norma publicata in MO. Perspectiva este de a se publica in aceasta forma! Si de aici pot pleca unele calcule. In acelasi timp, pe circuitul legislativ nu exista vreun proiect care sa vina cu modificari la legea pensiilor militare de stat. O opinie PUR PERSONALA: nu m-as grabi sa ies la pensie!
Cu procentele la pensiile militare cum a ramas?
se pare ca HG-ul (de care am mai zis) tuturor institutiilor din sistemul de aparare incepe sa produca efecte.
Lipsa ordin serviciu, decont saptamanal/lunar pana la domiciliu pt anumite categorii de personal, etc
Chestii benefice si pt noi….
https://sindicateuropol.ro/normele-privind-decontarea-transportului-au-fost-publicate/
Buna ziua .
Referitor la actualizarea salariului de grad, daca se va realiza ….
Urmează să mă pensionez și vreau să aleg o perioada din ,trecut influențează cu ceva pozitiv?
Mulțumesc pentru răspuns!
Nu. Norma produce efecte din momentul publicarii in Monitorul Oficial
Ați înțeles greșit întrebarea lui “Be pro”, domnule Tudorache. Dânsul vrea să știe dacă după majorare poate să-și aleagă o perioadă din urmă, astfel încât să câștige la pensie. Răspunsul este da. Puteți să vă alegeți acea perioadă din urmă și majorarea vi se va aplica.
Deşi e absurd, legea nu precizează decât actualizarea la zi, fără a se face alte lămuriri privind modul de aplicare a formulelor de calcul. Se pare că vestitul calculator face totul, se introduc lunile alese şi acesta v-a calcula actualizarea la zi doar la gradul şi funcţia pe care aţi avut-o în perioada aleasă. De exemplu dacă se alege o perioada de 6 luni consecutive din 2020 şi în acea perioadă aleasă aţi avut un grad şi o funcţie inferioară(de ex. plt. adj.), calculatorul v-a lua ca bază de actualizare gradul şi funcţia avute în perioada respectivă din 2020(adică pt gradul de plt. adj.), nu v-a actualiza solda de funcţie şi grad la gradul din data ieşirii la pensie(dacă acuma sunteţi plt. adj. şef).
Domnule Teoroc,
Ne oferiti si noua informatii din CES de azi cu ordonanta? Ceva notabil??
Oug avizata favorabil cu observatii. Avizul e consultativ. Urmează adoptarea cel mai probabil in varianta stabilită deja de Guvern
Domnule Tudorache,daca se aplica vreo marire salariala se aplica pentru tot personalul, inclusiv pentru personalul din sectorul educatie si asistenta sociala (educatori, psihologi, asis. Sociali)?
Da, evident!
Avem detalii de la CES, s a modificat ceva in bine sau rau?
OUG avizata favorabil cu observatii. Avizul e consultativ. Urmează adoptarea cel mai probabil in varianta stabilită deja de Guvern
Dle Tudorache ati fost intrebat de mai multe ori, si tot evitati raspunsul la intrebarea:
In ce anume sporuri s-ar mai putea reflecta aceasta crestere salariala a gradului?
Și “evitarea” e un răspuns 🙂 Publicarea in MO va genera discuții și concluzii mai aplicate
Ok, am inteles!
Aveti mai multe detalii despre marire? Cat ar fi?
Dacă citiți articolul integral regăsiți ca ar pitea fi atins pragul 2022 cf legii salarizării
https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/proiectOUG_08122022.pdf
s-a modificat trenuletul.
cand se va adopta hg-ul cu salariul de grad? mai se poate majora aici sumele daca tot nu se deblocheaza nici macar norma de hrana?
Domnule Tudorache\Teoroc,
Tot discutam de salariul de grad, insa cand se preconizeaza ca se va adopta HG-ul pus in dezbatere??
Exista vreo problema daca se aproba ordonanta trenult inainte HG-ului cu salariul de grad?
Nu
Pai si din discutiile purtate de dl presedinte cu factorii decizionali cand se preconizeaza a fi aprobat hg-ul propus?
In timp util aplicarii normelor de la 1 ian 2023
adica pana la 31.12.2022 sau pana la 1 ianuarie 2023, inainte de acordarea drepturilor din februarie aferente lunii ianuarie?
Teoretic da
Ceva informatii nou in urma discutiilor de azi din cadrul sedintei CES?
Cand se va aproba hotararea de guvern cu deblocarea salariului de grad?
Cand se decide asta?
N Deținem agenta politica
OUG privind salarizarea pe anul urmator a fost adoptata.
10 % crestere?
Restul? Salariul de grad, norma de hrana?
Asteptam info!
Va veni INFO pe măsura ce evolueaza lucrurile
Exista riscul sa nu fie aprobat HG-ul anul acesta?
Sau sa sufere modificari IN BINE?
Lucrurile tind spre ce s-a informat in articol. Dinamica este pozitiva.
Aveti ceva informatii noi rezultate in urma sedintei CES de azi??
Sporul de noapte cänd se va actualiza ?
Pentru sporul de noapte nu exista actualizare ca si cuantum in procent. Sporul de noapte este unul dintre sporurile de prezenta si se aplica la un salariu de functie aferent 2009.
Puteți informa mai repede și pentru cei care sunt hotărâți să iasă la pensie luna aceasta să mai stea până în ianuarie să prindă mărire de salariu.Ce este mai avantajos mărire de salariu sau indexarea pensiei.Multumesc!
Fiecare isi are calculul personal. Fiecare isi poate actualiza baza cu cresterea preconizata si tot fiecare isi pot calcula cat reprezinta indexarea daca s-ar afla in pensie. Calculele sunt individuale in functie de caz.
Credeti ca va intra in vigoare la inceputul lunii ianuarie, o modificare de calcul a pensiei, respectiv cu 12 luni consecutive? Trebuie sa optez intre 31.12 si 03.01. Daca se schimba varianta de calcul, dar parca momentan era amanata, ma dezavantajeaza, altfel as fi in castig.
Exista probabilitatea intrarii in vigoare a unor modificari peste noapte? Nici nu pot astepta prea mult.
Nu exista aceasta posibilitate. Inm varianta in care vor exista astfelk de intentii, ele vor aparea intr-un proiect ce va fi supus dezbaterii. Aveti timp suficient
Multumesc!
Sa mai stea, actualizarea pensiei la militari e mult mai ica decat cresterea salariala.
Ptr Marius- tie ce iti spune vocea interioara? esti hotarit sau nehotarit? Dai vrabia din mina pe cioara de pe gard(pe care alti o vopsesc frumos si iti zice ca este papagal)
Domnilor colegi mai jos este un extras din “ordonanta trenulet”, aprobata ieri de Guvern
“(6) Începând cu data de 1 ianuarie 2023, pentru personalul militar, polițiști și polițiștii de penitenciare actualizarea cuantumulului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut se exceptează de la prevederile alin. (5). ”
Daca s-au obosit sa creeze acest alineat (initial aceasta “exceptie” era mentionanta in cadrul altui alineat, acum se pare ca are pripriul alineat) inseamna ca au in vedere sa aprobe si HG-ul cu sumele din imaginea acestul articol. Oarecum este normal sa apara aceasta ordonanta care prevede exceptia salariului de grad de la plafonare si apoi sa apara HG-ul la care cuantifica sumele. Nu inteleg totusi cum se calculeaza aceste sume diferenta intre tabelul de mai sus si fluturas, la mine, ar fi de 400 (si ceva…) de lei la care se mai raporteaza si alte sporuri, deci ar fi un semn bun. Acum sa vedem HG-ul….
Degeaba se mărește solda de grad dacă sporurile sunt plafonate la 2022 și nu se poate aplica peste aceasta mărire de solda
Mulțumesc!
Pentru Dan-sunt foarte hotărât dar vreau sa știu care este varianta mai bună.Sper să înțelegi acum.Voi reveni dacă nu ai intales nici acum- Dan.Ai scris și tu să te afli in treabă.
Ptr Marius, nu am scris sa ma aflu in treaba iti sugeram sa te decizi, parerea mea personala este ca mai bine iesi la pensie( cuantumul acesteia il stii) si vei beneficia si de indexarea cu 5,1%+ suplimentar la ce procent te incadrezi,dar precizez este parerea mea,se prea poate ca la anul care vine sa se schimbe legea pensiilor militare(5 ani in plus, 12 luni consecutive in loc de 6, etc)
Pentru cei pensionați în decembrie,mărirea salariului de grad produce efecte.
Mulțumesc! Este mai marea indexarea de 10% de aceea aș mai sta câteva zile în ianuarie dacă nu se adoptă legea ce-a nouă.
Este decizia ta, sper sa nu ai surprize neplacute,
O zi buna si bafta!
Eu cred ca 10% este 150 maxim pentru că este fără sporuri, pe când la pensie iei mai mult!
Ptr Marius- deci te-ai hotarit? iesi in 2023? sau iesi ACUM?
Domnule Tudoeache, pensionarii care au iesit la pensie anterior anului 2017 beneficiaza de cresterea soldei de grad ?
Multumesc !
Cred ca niciun pensionar nu va beneficia de actualizarea soldei de grad, parerea mea.
Ce se mai stie de actualizarea soldei de grad?