Luni 13 mai 2024, începând cu ora 10.00, SNPP / PUBLISIND vor scanda în Piața Victoriei alături de celelalte federații din Blocul Național Sindical, împotriva creșterii exagerate a taxelor și impozitelor, care afectează deopotrivă sectorul privat dar și pe cel bugetar. Sarcina fiscală pusă pe umerii salariaților este mult peste 50% atât cât reprezintă sarcina maximă prevazută de Convenția OIM și Codul european de securitate socială.
România este singura țară din Uniunea Europeană și din lume în care contribuțiile mediului de afaceri la sistemul de securitate socială au fost mutate în cârca salariaților începând cu anul 2018. Astfel, contribuția la sănătate și la sistemul de pensii s-a dublat pentru angajați, în timp ce pentru angajatori s-a redus la zero.
PUBLISIND reprezintă 35.000 de bugetari, membri în sindicatele afiliate din toate domeniile sectorului public. Niciunul dintre angajații reprezentați de PUBLISIND nu este mulțumit cu sistemul de salarizare implicit de impozitare/taxare care îi este aplicabil. Pentru anumite categorii legea-cadru privind salarizarea nu este aplicată, multe drepturi fiind plafonate la valori de acum 15 ani. Pentru alte categorii legea-cadru blochează acordarea drepturilor câștigate în instanță.
Și noi, polițiștii de penitenciare suntem victimele lipsei de strategie și de competență a guvernanților care fac toate eforturile să mențină suspendată legea-cadru privind salarizarea urmând să livreze un nou act normativ pentru salariile bugetarilor și să facă pierdute restanțele datorate. În 2024 în Poliția Penitenciară la fel ca în toate instituțiile de apărare, sporurile se plătesc la nivelul anului 2009 (“creșterea” din 2018 a fost neutralizată prin transferul contribuțiilor de la angajator la angajat). La fel și anumite drepturi decontate (chiria). Norma de hrană a polițiștilor de penitenciare este plafonată mult sub nivelul normei de hrană acordate polițiștilor locali care au preluat în acest sens prevederile din structura de apărare. În schimb avem din belșug impozite, taxe și prețuri exagerate.
Guvernele din ultimii ani nu au vrut să găsească soluții pentru aplicarea unei legi-cadru care să elimine inechitățile salariale dintre bugetari, însă pentru inventarea de noi taxe și impozite care aruncă în derizoriu micile ajustări salariale împachetate cu fast electoral, există permanent energie și decizie politică. Blocul Național Sindical: „Ne-am săturat să fim cobaii experimentelor fiscale! Taxele și impozitele voastre ne sufocă! Vrem reformă fiscală acum!”
În ce privește membrii de sindicat bugetari, reprezentați de SNPP / PUBLISIND, mitingul BNS de luni 13 mai 2024 care va fi urmat de unn marș către ministerele economiei, muncii și finanțelor, este doar începutul! Voi intrați în campania electorală și alergați după voturi – noi intrăm în campanie de proteste și vă promitem cât mai puține voturi!
31 de răspunsuri
juri sa aperi tara,sa suporti cu tarie privatiunile serviciului militar!asta nu inseamna sa iti moara familia de foame cand iesi la pensie dupa 35 de ani,uzat fizic si psihic,cu sanatatea pe butuci,huiduit de niste lepre cu ajutoare sociale mai consistente decat pensia ta!
Cand scoatem si noi TCO dle Teoroc? Ajutati ne si pe noi va rugam
Daca sant apt limitat din 2018 pana in prezent 24 ani vechime in decembrie 2023 pe ce lege voi iesi la pensie ultima decizie decembrie 2023
Pe legea noua.
Bună ziua!
Cu APT LIMITAT îndeplineați și îndepliniți condițiile de pensionare pe legea 223 nemodificată. Vă veți pensiona alegând 6 luni consecutive din ultimii 5 ani anteriori solicitării de încetare a raporturilor de serviciu prin pensionare, art. 18, L 223.
Nh, aliniere echipament si restantele trb sa fie prioritare vara aceasta, proteste pana suntem la zi!!
Bla, Bla, Bla…. Îi doare – n cot pe ăștia care ne conduc și, la fel și pe ăia de conduc ANP – ul… Nimic nu se va rezolva, sunt doar vrăjeli și fiecare este, cumva, pe cont propriu. Trăim vremuri grele, cum nu au mai fost, așa că gândiți-vă bine : ce votați, ce mai faceți în privat și cum vă veți adăuga un surplus, legal, pe mintea voastră! Succes în tot ceea ce veți face!
Ați disperat site-ul cu “TCO-TCO!”!
Tu realizezi că nu știi să scrii?! Vă vedeți unii ofițeri…
🙄
“Ajutați-ne și pe noi, vă rugăm!”
Nu sunt convins că vei sesiza diferența.
Mergi și candidează la MAI, IGSU are scoase la concurs 300 posturi, DGPI -100 posturi, urmează 1000 posturi pentru IGJR, până pe 31 mai se fac înscrieri la studii postuniversitare (după înmatriculare îți dau grad și soldă), SIE recrutează…
Demonstrează că ești bun!
Batman – Batman!
suntem pe baricade!
Legat de salarizare, este un “analist” care e el mare si tare in economie, a se citi cum sa tragi statul in piept si sa nu platesti taxe dar sa tipi tare, Biris care explica el doct faptul ca daca va creste salariul minim o sa aiba statul o gaura mare la buget ca daca creste salariul minim tuturor bugetarilor le vor creste salariile. Deci dezinformare pe fata, fara sa zice cineva ceva.
Pentru Adi:
dacă vrei să primești un răspuns corespunzător, de natură juridică, trebuie să te exprimi mai clar, nu ca atunci când scrii pe Wattsapp sau Facebook cu tovarășii tăi.
Încă un pic și se fac 20 de ani de când primim 50 de lei pe așa zisul spor de noapte. Poate reglementăm chestiunea asta cu noua lege a salarizării.
Nu e chiar 50 însă este avut în vedere să fie raportat corect în noua lege
Bună seara, era 160 lei/lună în iulie 2021 când m-am pensionat acum nu știu exact cât este dar oricum este insignifiant,intr-o lună ai 7-8 ture de noapte.
Va fi un subiect avut in vedere sa fie abordat
Chiar nu se poate face nimic cu orele de noapte? 200 de lei brut pentru atâtea nopți pierdute pe luna?
Este avută în vedere raportarea corectă
sa se acorde și la “serviciile de permanență pe unitate” în cadrul MAPN ,nu doar la serviciul de “Lupta și comunicații.”..propuneri sunt pe masa decidenților de ani și ani de zile…cu ajutorul tuturor sindicatelor competente ,celor decidenți speram și noi la sporul de noapte la orice noapte pierdută ! și încă o mare bătaie de joc și discriminare pt cei care poarta uniforme militare și din toate structurile care primesc banii de chirie și contravaloarea pt Plata unei. fracțiuni din rata la banca pt locuință…sa se gândească amendamente la această Lege și să se acorde o sumă egală la toți cei care lucrează în sistem indiferent dacă și-au achiziționat casa înainte și după lege…nu doar cei de după lege !!! este jalnic!!! că și act doveditor este suficient un contract de credit la banca pt locuință indiferent de vechimea contractului (înainte sau după lege) … și să fie valabil și pt cei 10% care au un contract de credit cu banca pt “construcție locuință” nu doar sa cumpere cu “contract de vânzare cumpărare” de la Nemernicie de dezvoltatorii care își bat joc de oameni în ceea ce privește calitatea construcțiilor…mana in mana cu cei care dau autorizații și semnături pt verificarea lucrărilor… mirosim doar betoane nu vegetație !!! avem încredere în SNPPC ,SNPP și împreună cu factorii decidenți din MAPN sa ne scoată la lumină și pe o linie de plutire cu toate discriminările aduse tuturor celor din sistem, și restanțele cuvenite la zi… 🙏🤝
Noutati de la discutii? Ne au chemat?
Buna ziua!
Vad ca toate lumea zice de nh, dar nimeni nu zice de chirie…
Un tânăr care vrea sa intre in sistem se va uita prima data cat ii ofera statul chirie si apoi la altele…
In București o chirie pleacă de la 1500 de lei
De ce nu trag sindicatele să actualizeze chiria?
Ne au chemat la discutii? In ce stadiu suntem cu nh? Dar cu alinierea echipamentului? Celelalte restante inainte de aplicarea unei noi legi a salarizarii?
Oare art 14 alin 3 din anexa VI din Legea 153/2017 nu se aplica si la noi exact ca la Mapn?
Bună seara, era 160 lei/lună în iulie 2021 când m-am pensionat acum nu știu exact cât este dar oricum este insignifiant,intr-o lună ai 7-8 ture de noapte.
Noua lege ar aduce salarii mai mari decat cele aflate acum in plata?
Nu stie nimeni ce aduce. Oricum nu vor inventa apa calda acum. Cert este ca vom pleca de la principiul ca nimeni nu pierde la salariu in plata cu potential d crestere predictibila
D-le Tudorache,am 23 ani vechime în sistem,îmi pare rău că nu pot posta aici fluturașul, dar ,se pare ca dvs,cei de la butoane ,nu cunoașteți realitatea!La un cuantum de 56 ore de noapte,ca se ponteaza tura de la 22-06 ,suma plătită este fix 132 ron.Deci ,ficatului meu,inimii mele,lipsei creierului meu de somn,statul Român, ma răsplătește pe oră cu 2.35 ron!Pe secție de maxima siguranță, cu raportări bineînțeles din ora în ora, ca nu cumva sa adorm.
Nu e chiar 50 ron?Eu va zic ca nici 500 ron ,nu i mult!
Dar ne,nu prea interesează sporurile care se dau pe secții!Ca nu ia toată unitatea!
Nu vreau sa mai zic de specificul armei noastre,-spor supraveghere ppl -este remunerat de ANP cu suma imensa de 0,47 ron pe oră!La o vechime de 23 de ani!
D-le Tudorache…..
Domnule Gheorghiu….nu inteleg de unde ai concluzionat ca nu stiu cat este sporul de noapte! Personal am afirmat ca nu e doar 50 lei fara sa dau alte sume. Nu fac apologia interventiilor mele pe salarizare inca din 2009 :). N-ar avea niciun rost. Suntem in paradigma a celor 30% sporuri cf legii salarizarii, 30% acoperit integral de sporul ANP. Toate celelalte sporuri sunt in suma compensatorie si, practic, nu mai au caracter de spor ci doar ca sintagma pentru a stabili aceasta suma compensatorie (principiu aplicabil din 2009 pe considrent ca nimeni nu pierde la salariu). Asadar, sporuri de genul celui de noapte, neuropsihic sau alte tipuri de sporuri care pot acordate in afara celor 30% vor fi avute in vedere. Asta daca acest 30% va ramane in picioare in noua slege a salarizarii. Putina rabdare pana la identificarea unui proiect care va fi supus oricum dezbaterilor publice si unde ne vom implica cu toate fortele.
Art. 125. [definitia legala si durata muncii de noapte]
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
(3) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
(4) Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
(5) In situatia prevazuta la alin. (4), angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
(6) Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.
[ 2 adnotări ]
Art. 126. [compensarea muncii de noapte]
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Trageți dvs. concluziile cu sporul de noapte, articolele provin din codulu muncii. Noi ar trebui sa avem un 25 % din salariu de baza, acum primim 25 %din salariu de funcție (salariu de acum 15 ani) . Dacă sporul de noapte este asimilat ca și suma compensatorie înseamnă ca noi teoretic nu avem spor de noapte și se încalcă legea ( codul muncii). Deci, nu ar trebui să mergem cu un proces pe acest aspect, dl. Președinte? Precizez ca salariu de baza acum este cam la toți angajați peste 4500 lei, opinez ca de la acel salariu ( cum precizează și în codul muncii de altfel) ar trebui să se plătească sporul de noapte. Aceasta ne este nemulțumirea, celor care prestează muncă de noapte, faptul ca nu avem, in practica, spor de noapte, iar prin sindicat, personalul implicat ar trebui cu ajutorul sindicatului acționat in judecata. Este cineva de acord? Dacă, nu , va rog sa veniți cu o explicație plauzibilă, logica și juridică, astfel vom depăși acest subiect și o să merg să lucrez noapte pe 75 lei( atât primesc pe net la 60 ore de noapte). Aștept un răspuns și vă mulțumesc!
Corecta explicație:felicitari!
Dar pe ai noștri nu i inetereseaza decât dacă are de câștigat toată lumea!Tip pe aici de ani de zile, ca noi,cei de la ture nu mai avem spor la tura de noapte și supraveghere!Ni se baga mereu mana în gât, și se motivează cu faptul ca și asa avem SDSL uri.,ore suplimentare. Pai sunt drepturile mele,câștigate prin munca ,atunci când ceilalți colegi dorm pe perna lor acasă sau petrec sărbătorile alături de cei dragi!
Mai bine,nu se mai dau deloc,ca ma ia capul când ma uit în fluturas.
Se invoca legislația alambicata, suma compensatorie.Din 2009 pana în prezent sunt …15 ani!
Mai așteptăm încă 15?
Se aude despre majorarea salariile lucratorilor din muzee.. numai noi nu doar ca nu inregistram mariri dar nu suntem nici macar la zi dormim pe noi..
buna ziua! sunt șanse să ni se mărească Norma de hrana ?! macar la asta sa mai speram anul acesta ! deși mai sunt restante și la Legea salarizării din 2017 … că de Proteste suntem sătui ,nu exista o zi sa nu iasă lumea să își ceară drepturile…un lucru firesc ! pan al urma cine are putere si voie să-și ceară drepturile ,să iasă !!!