Fara alte comentarii, punem la dispoziție mai jos reacția SNPP cu privire la forma Proiectului de HG privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, publicat pe data de 12.01.2024, in transparenta decizionala pe pagina Ministerului Justitiei. Reacția a fost transmisă către MJ și ANP.
Stimata doamnă ministră
Referitor la Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, publicat pe data de 12.01.2024, in transparenta decizionala pe pagina Ministerului Justitiei, SNPP a luat act cu surprindere de anumite modificari efectuate la nivel MJ in proiectul elaborat de ANP cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative din Politia Penitenciara, modificari care nu au la baza nicio consultare sau dialog cu ANP sau cu sindicatele.
Ne exprimam dezacordul si chiar indignarea cu privire la eliminarea reglementarii distinctiilor care se acorda politistilor de penitenciare prin ajustarea art 1 din proiectul publicat, precum si cu privire la includerea unui articol nou (art. 22) la finalul proiectului care atrage aplicarea prevederilor Legii nr. 296/2023 denumita “legea austeritatii” si conduce la desfiintarea unui numar de aproximativ 700 de posturi de conducere din Politia Penitenciara si implicit reorganizarea profunda a posturilor care vor ramane, prin corelare cu dispozitiile Codului administrativ.
Avand in vedere aspectele transate la nivel MJ pe finalul anului 2023 inclusiv in dialog cu ANP si sindicatele, referitor la neaplicarea Legii 296/2023 in Politia Penitenciara privitor la desfiintarea functiei de sef birou si a celor echivalente, interpretare consolidata atat la nivel MJ cat si la nivel MAI, pe principiul conform caruia functiile si structurile din organigramele institutiilor care formeaza sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala, nu sunt reglementate prin Codul administrativ (OUG 57/2019) ci prin legislatie speciala, avem convingerea ferma ca forma proiectului de HG publicat pe pagina MJ nu reflecta pozitia MJ asumata si aplicata deja pe aceasta linie extrem de sensibila, ci un exces de zel cu potential distructiv al unui angajat sau grup de angajati din cadrul MJ.
Referitor la prevederile susmentionate ale proiectului, criticate de SNPP, apreciem ca textul inserat la art 22 ne ofera indicii clare privind urmărirea deliberata a efectelor care s-ar produce in situatia adoptarii acestei forme de HG, respectiv radierea majoritatii posturilor de conducere din sistemul penitenciar avand ca rezultat periclitarea functionarii Politiei Penitenciare intr-o perioada extrem de sensibila atat din punct de vedere al evolutiei resurselor umane din sistem dar si al obiectivelor cu termen foarte strans pe linia extinderii capacitatii de detinere, remarcand astfel o nota de rea intentie pe care nu o putem trece cu vederea si care trebuie sanctionata in prezent si corectata pe viitor.
Indiciile de urmarire clara a efectelor la care facem referire mai sus constau in includerea impunerii de aplicare a unei norme recente (Legea 296/2023), restrictive care modifica alte acte normative (inclusiv OUG 57/2019), ori, daca o eventuala opinie minimal obiectiva a specialistului/-ilor care a/au elaborat acest text s-ar fi bazat pe interpretarea privind aplicarea generica a Codului administrativ in privinta politistilor de penitenciare si implicit a politistilor (!) atunci trimiterea din proiect s-ar fi facut la textul de baza si nu la cel prin care norma este modificata, de unde rezulta intentia clara de a atrage aplicare concreta si directa, strict a normei restrictive care priveste taierea posturilor indicate mai sus.
Solicitam modificarea proiectului si respectarea variantei transmise de ANP precum si o intalnire pe aceasta tema cu Ministrul Justitiei, in scopul clarificarii pozitiei MJ si implicit a modului in care SNPP isi va decide strategia in continuare in functie de evolutia situatiei
Cu deosebita consideratie
—
Ștefan Teoroc
Președinte SNPP
Președinte Federația PUBLISIND
20 de răspunsuri
Cred ca este foarte clar ca pina la urma vor desființa funcțiile cum au zis .Asta și multe alte masuri vor lua pentru ca nu știm sa fim uniți și sa ne cerem drepturile. Domnule președinte credeți ca asta va fi forma finala a proiectului .
Nu. Forma finală nu se va adopta în forma asta
Dacă Legea 296/2003 prevede desfințarea funcțiilor de șef birou (și echivalente) în toate instituțiile finanțate din bani publici, acestea se vor desfința, până în 30.06.2024.
Legea e mai presus de H.G.
Deci ne au tras o, se desfiinteaza posturile de sef birou+echivalente? Sa vina ei sa munceasca. Ne pesionsm anticipat sau parasim corabia prin demisie!
Calm/SNPP a intervenit deja pentru reglare
Doamne ajută să rămână așa proiectul și să se desființeze funcțiile de sef birou ca să mă pot pensiona anticipat. NU am înțeles niciodată de ce sindicatul, la care am cotizat mulți ani, se opune unei decizii care în sfârșit ne poate ajuta (vorbesc de cei vechi care nu au beneficiat de plata ratei nici de alte facilități cum ar fi coeficientul la maxim, facilități pe care cei vechi nu le-au avut, dar cei noi le au din prima zi de la angajare)
Să nu amestecăm lucrurile. Sindicatul nu poate pleda pentru tăieri de drepturi.
Datorită unuia ca “sef birou” nu o sa câștigăm nimic…Pe el îl interesează de ce iau alții chirie…Presupun că nu este nici sef de tură nici șef de secție..ci vreunu de la birouri..Dacă ar lucra pe secție și ar face 3 dosare de incident într-o zi..Să arunce deținuții cu obiecte spre el…Atunci poate ar gândii ce scrie…Dar dacă domnul în cel mai urât scenariu se zgârie în coala de hârtie normal că nu îl interesează!!
Daca n-ar lucra cei de la birouri sa se ”Zgaraie in coala de hartie” nu ti-ai mai lua salariul 😉
Eu as desfiinta toate functiile de sef birou din unitatile penitenciare, fara sa clipesc un ochi. Sa ramana functiile de sef tura si sef sectie pentru ca este clar ca acesta este modul de functionare al unui penitenciar.
As transforma functia de sef birou RUFP in functie de executie. Anual fac 10 incadrari, 10 pensionari, analizeaza la 3 luni 50 de cereri de acordare chirie si rata si in rest maruntisuri facute odata la niste ani ( avansari, gradatii , specialist de clasa etc). Formarea profesionala este doar pe hartie, in rest freaca menta prin curte o armata de agenti si ofiteri.
As transforma functia de sef birou asistenta sociuala si sef birou educatie in functie de executie. Reintegrarea sociala in sistemul nostru penitenciar oricum este la genunchiul broastei, prin urmare avand in vedere performanta acestui sector, numarul mare de functii de conducere si numarul mic de functii de executie, ar fi oportuna transformarea lor in functii de executie. De ce trebuie sa existe sef birou asistenta sociala, sef birou educatie, sef serviciu si director adjunct? Nu vede nimeni organizarea stufoasa, ineficienta si cu multe functii de conducere, care nu au ce conduce?
As transforma functia de contabil sef in functie de executie.La finciar sunt o armata de ofiteri si 2-3 agenti. Au director adjunct peste ei, nu le mai trebuie contabil sef.
Sigur că am putea să le desființăm. Dar activitățile profesionale asociate acestor funcții nu vor mai fi realizate. Mă întreb retoric, controlul financiar preventiv îl realizează colegii din pază? Viza CFP ar trebui să fie pusă de colegul din PC1? Concursurile cu 50-70 de candidați pentru pază sunt organizate cu 2-3 persoane din BRU. Poate că sunt încadrați 10 oameni, dar procedura este realizată pentru mulți candidați. Pe langă aceste activități, colegii din administrativ sunt parte din multe Comisii, spre deosebire de cei din operativ ( inventarierea patrimonială anuală, comisii de cercetare administrativă, comisii de agresivitate, grupuri de lucru privind riscurile la corupție, selecție oferte, întocmit caiete de sarcini, recepții marfă, etc. ) Sigur, unii pot afirma că nu avem nevoie de aceste activități. În realitate însă, fără ele nu funcționează însă nicio unitate.
Dacă trăiți sentimentul că se stă degeaba undeva, la finaciar sau BRU, urmează etapa de schimbare din funcție- nu ezitați să vă mutați pe o astfel de funcție.
Dle Teoroc,
Care este stadiul revendicării salariului de grad? De cerut noi cerem dar se concretizează? Cand aflam noutati?
Se pare ca nu s-a renuntat la reorganizare si la desfiintarea functiilor de sef birou, sef tura, sef sectie. ?
Șefii de birou (vreo 90, în tot sistemul) ce puteau ieși la pensie anticipat la sfârșitul anului 2023, nu vor mai ieși cu calculul pensiei la 6 luni, ci la 12 luni. Țeapă.
Nu inteleg de ce nu putem recurge la unitatea sistemului sa se uneasca toate organizatiile sindicale sub un sigur scop ca sa putem sa facem ceva , cand tiristii si fermierii s au unit imediat au primit ce au vrut, noi suntem bataia de joc primim o farama si ni se ia alte doua plus ca suntem prostiti cum vor din cauza ca nu suntem in stare sa facem valuri in masa !
Glumiti? Suntem copii?
Asta e aruncata sa deturneze atentia de la majorarile cerute, la fel ca intotdeauna, sa para ca le iei ceva si dupa ii lasi asa cum erau, si tot noi le multumim!
Corect! Drepturile salariale restante și mai ales legea pensiilor militare de SERVICIU, în forma ei dinainte de 01.01.2024, acestea sunt miza noastră. Să nu ne lăsăm păcăliți, manevrați de șiretlicurile lor politice (demne de comuniști).
I-ați gândul de la modificarea pensiilor de serviciu , mass-media duce o luptă susținută împotriva tuturor bugetarilor, mai ales ca urmează un pic de reorganizare , desființare o unor primării ,scuze ,comasare, etc ! Pină nu va există o creștere reala a veniturilor incasate la buget , economia reala e praf, au grijă de asta și multinaționalele, profit zero declarat , de ce crezi că este atâta ura pentru digitalizarea fiscului, a facturilor ,etc.
De ce nu recurgem la actiuni sindicale sa ne cerem drepturile salariale, cand suntem atat de multi membrii care ne dorim asta, ce se asteapta?
Sa ne ia la misto guvernul si acum?
Buna ziua domnule presedinte! Nu stiu cum sa incep dar constat cu stupoare ca fac parte dintr-un penitenciar care a ajuns rasul penitenciarelor. Si o spun sus si tare pt ca inclusiv presedintele nostru care se implica nu piate face fata (editat – am transmis semnalarile catre ANP)