Recent a fost publicată Hotărârea CJUE din data de 22 decembrie 2022 în cauza C-392/21 (Cerere de decizie preliminară formulată de Curtea de Apel Cluj. Trimitere preliminară – Politica socială – Protecția securității și a sănătății lucrătorilor – Directiva 90/270/CEE – Articolul 9 alineatul (3) – Lucrul la monitor – Protecția ochilor și a vederii lucrătorilor – Aparate de corecție speciale – Ochelari – Achiziționare de către lucrător – Modalități de suportare a cheltuielilor de către angajator):
- Articolul 9 alineatul (3) din Directiva 90/270/CEE a Consiliului din 29 mai 1990 privind condițiile minime de securitate și sănătate pentru lucrul la monitor [a cincea directivă individuală în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 87/391/CEE] trebuie interpretat în sensul că „aparatele de corecție speciale”, prevăzute de această dispoziție, includ ochelarii de vedere care vizează în mod specific corectarea și prevenirea dificultăților vizuale care au legătură cu o activitate ce implică un echipament cu monitor. Pe de altă parte, aceste „aparate de corecție speciale” nu se limitează la aparate utilizate exclusiv în cadrul profesional.
Articolul 9 alineatele (3) și (4) din Directiva 90/270 trebuie interpretat în sensul că obligația de a furniza lucrătorilor în cauză un aparat de corecție special, prevăzută la această dispoziție, care îi revine angajatorului, poate fi îndeplinită fie prin furnizarea directă a aparatului respectiv de către acesta din urmă, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de lucrător, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului.
|
În lumina acestei recente hotărâri și nu numai, SNPP a inițiat următorul demers:

42 de răspunsuri
De ce nu faceti ceva pt a beneficia și pensionarii de acest decont ? Mulțumesc!
Domnule Teoroc,
Încep prin a vă transmite recunoștința pentru toate eforturile depuse în obținerea drepturilor noastre.
Vreau totuși să atrag atenția asupra următoarelor:
Hotărârea nr. 1028/2006 este adresată tuturor LUCRĂTORILOR, așa cum sunt definiți de Art. 5, lit a din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
Astfel, prin LUCRĂTORI se înțelege „persoană angajată de către un angajator, potrivit legii, ….”. În cazul nostru polițiștii de penitenciare sunt lucrători, angajați de către un angajator.
În concluzie, de ce nu ni se aplică un act normativ superior ordinului de ministru, ordin ce limitează drepturile dobândite de lucrători, în sensul dat de către Lege ?
Hotărârea nr. 1028/2006, potrivit Art. 3, alin.1 stabilește printr-o normă imperativă că se aplică sectoarelor de activitate, atât publice cât și private.
1.De ce nu s-a contestat OMJ 1297/2016 ce limitează drepturile obținute de polițiștii de penitenciare dar de care, potrivit prevederilor legale, beneficiază toți lucrătorii de pe teritoriul României?
2. De ce în acest moment, nu se recomandă să uzăm de această Hotărâre, ce are prevederi mai largi decât un ordin ce ne privează de anumite drepturi?
Cu stimă,
la ce anume din HG 1028 va referiti / imi scapa putin linia ideii / putin mai specific daca se poate
Repet, într-o altă formă:
Noi, ca și angajați, avem un drept dobândit, drept ce presupune, potrivit prevederilor Art. 12-16 din HG 1028/2006, de a ne fi furnizați ochelari de vedere, în condițiile prevăzute.
Astfel, facem abstracție de faptul că suntem polițiști sau polițiști de penitenciar, pentru că suntem lucrători, în sensul stabilit de către art. 5, lit a din Legea 319/2016, ce are ca domeniu de aplicare atât sectoarele publice cât și private.
Având în vedere că HG 1028/2016 se aplică inclusiv lucrătorilor din sectorul public, de ce mai sunt relevante dispozițiile OMJ 1296/2016?
Dispozițiile OMJ 1296/2016 reglementează un drept , deja stabilit de către legiuitor, într-un sens mai larg, printr-un act normativ cu putere superioară (HG).
În astfel de condiții, cum poate un OMJ să restrângă ceea ce HG-ul a reglementat?
Anume, dreptul la ochelari (coroborând și decizia CJUE) pentru toți angajații , din sectoarele publice și private.
Cu stimă,
avem hg dedicat care trimite la ordin – plafon lentile / ordinea legilor in cazul asta – statut – hg – omj / lege speciala
Hg este este pe ordinea de zi de maine:
https://sgg.gov.ro/1/proiectele-de-acte-normative-care-ar-putea-fi-incluse-in-sedinta-guvernului-romaniei-din-11-01-2023/
bun
Salariul de grad se va plati integral pe ianuarie sau proportional de la data publicarii in MO?
vedem hg publicat / daca nu prevede data atunci teoretic este de la publicare si luna ianuarie se fragmenteaza in doua modalitati de calcul / vedem ce decid institutiile din structura
Din pacate nu e nimic de vazut, daca nu se va preciza in mod expres in HG, va fi de la publicare.
Nu putem interveni sa adaugam fraza asta?
avem sanse de la 1 ian / maine tragem linie
Pe ce va bazati cand spuneti ca sunt sanse de la 1 ianuarie?
Singura sansa ar fi sa fie mentionat in HG, aveti astfel de info?
am spus / hg 168 are o precizare care ajuta interpretarea / incepand cu 1 ian… si se refera expres la grad / sigur ca e o mica virgula dar ajuta
Oricat as vrea sa fiu de acord cu dvs, nu sunt de acord:
Oug deblocheaza actualizarea, insa neavand hg cu sumele nu are cum sa produca efecte pana la publicarea lor.
Parerea mea(desi as vrea sa nu am dreptate)
da este o virgula dar este si spatiu / nu ar fi prima interpretare in acest sens / daca ordonanta spune ca de la 1 ian un element salarial nu mai este plafonat, cum il dai / il dai plafonat dupa 1 pe motiv ca nu ai stiut valoarea / sau vezi valoarea atunci cand apare / ca nu putea aparea hg inainte de oug / si aplici oug / ma rog n as intra in detalii ultra tehnice prin comentarii / ati inteles ideea sunt convins / hai sa vedem ce decizie ia insitutia maine / vedem si colegii de structura
Da, am inteles ideea, aveti dreptate si dvs, raspunsul meu a venit dupa consultarea cu cineva de la DEA de la noi.
Avem sanse sa fie publicat hg ul panq vineri? Macar daca (poate) nu va produce efecte cu 01,sa fi cat mai repede.
suntem cu ochii pe emonitor / mapn si mai imping tare la hg / are propulsie si s a dovedit azi
Doamne ajută!
Buna seara! In vara anului 2022 era un proiect a dui Dincu cu dublarea indemnizatiilor de detasare, delegare. Mai stiti ceva ?
dus
Banuim ca nici nu va mai fi de actualitate,nu?
ceva informatii de la sedinta de guvern?
DLE TEOROC, DE LA CE DATA VA PRODUCE EFECTE HG-UL APROBAT ACUM CATEVA MINUTE?
maine trage linie anp / noi zicem ca merge de la 1 ian / ajuta oug 168
Domnule Stefan, valoarea marita a salariului de grad se va impozita? Daca da, cu cat la suta se impoziteaza?
sumele din hg sunt sume brute da
Colegii de la Europol, spun ca ar putea influenta si alte elemente salariale(asa cum spuneati si dvs) INSA raman la 2009 din cauza ordonantei trenulet.
La o prima citire asa este, INSA ordonanta plafoneaza la dec. 2022 generic, prin noul salariu de grad ar trebui sa se modifice si celelalte elemente(care raman tot la 2009, doar ca le schimba gradul putin prin actualizarea lui, e delicata speta si lasa loc daca cineva “are sange in instalatie”).
Sa intelegem ca in februarie sunt sanse ea actualizam norma de hrana la 45 lei? Sau si aici ne injumatateste ca la grad valoarea cand va vedea sumele?…:
Uitam totusi un lucru important AVEM CEA MAI MICA NORMA DE ECHIPARE DIN TOATE STRUCTURILE!!!
Cu respect!
normele sunt inca plafonate / deblocarea merge doar prin oug / vom vedea / important e ca s a reusit cu gradul / si e doar o prima etapa la grad
Dle presedinte, tot spuneti ca e doar o prima etape cu majorarea la grad, intelegem subintelesul insa credeti ca va fi anul asta? Exista sperante, ca, daca ne ia inca 13 ani….. e chiar culmea.
nu ma arunc cu estimari cand nici macar nu am vazut inca banii in card / dar daca va uitati atent la capul de tabel din captura pusa de mine in articol puteti deduce
Cu respect, am dedus deja asta, am si precizat ca am inteles substratul insa pe scurt , sunt sanse tot pt 2023?
Probabil sa stiti ca ce obtinem inainte de noua lege e bn primit…sper ca se intelege ideea
sanse s mereu / mai impingem si noi / ca de asta stam pe aici cu ochii cat cepele la orice misca 🙂
S-a inteles,actualizarea la maxim ar fi dubla fata de ceea ce se va lua acum, practic se va dubla tot ce avem 🙂
Cu respect!
Dle Teoroc, sunteti sigur ca actualizarea gradului nu influenteaza si altele?
Logica spune altceva, pe aceleasi considerente ar trebui sa se poata de fapt(gradul majoreaza o baza formats din elemente plafonate(care raman cf legii tot plafonate) oug nu a plafonat baza rezultata….
Nu se vrea, legea permite
da sunt sigur / au fost discutii sau incercari / OUG 168 limiteaza strict la cresterea de 10% / s a incercat cu chiria macar dar e ilegal / MJ nu ar aviza asa ceva
Chiar ar fi de ajutor o deblocare a chiriei(la noi la agenti chiar ne depasesc cu mult chiriile sumele decontate). Stiu ca in alte structuri este mai rau….dar….
Oare sunt perspective in februarie in afara de norma de hrana sa deblocam si ECHIPAMENTUL?
noi ne vom face treaba sigur / nu putem garanta rezultate
Intrebam tot neoficial(din culise) daca sunt sanse.
Sunt convins ca s a inteles intrebarea.
Pensionarii nu pot beneficia de decontarea lentilelor ochelarilor de vedere ? Va rog daca îmi puteți spune unde se specifica sau nu se specifica in mod expres acest lucru (ordin, hg, omj, ș.a.m.d.)
HG 1996/2004 art 1^1
(4) Funcţionarii publici cu statut special în activitate beneficiază, la recomandarea medicului oftalmolog, de lentile necesare corecţiei vizuale a căror contravaloare se decontează din bugetul angajatorului, în limita unui plafon valoric stabilit prin ordin al ministrului justiţiei; preschimbarea lentilelor necesare corecţiei vizuale se face numai la modificarea diagnosticului iniţial.
Multumesc !
Buna ziua, odata cu toate documentele pentru decontarea lentilelor de corectie optica mi s-a cerut biletul de trimitere de la medicul de familie. Acela ramane la medicul specialist, dar nu vad legătura cu lentilele recomandate de specialist.