SNPP cere creșterea numărului de posturi prevăzute!

Respingem orice radiere de posturi sau eliminare de funcții

SNPP a cerut Ministrului Justiției sprijin pentru exceptarea Poliției Penitenciare de la măsurile de austeritate care prevăd radierea posturilor vacante și eliminarea funcțiilor de șef birou și echivalente (șef secție și șef tură). Proiectul de ordonanță de urgență care circulă în spațiul public nu este încă asumat de guvern și nu a intrat în etapa de dialog și transparență decizională ci reprezintă mai degrabă o testare a reacțiilor în plan social, în funcție de care proiectul neasumat trece prin diferite modificări.

În ultima variantă lăsată la aer (v.13.08.2023) toate instituțiile publice inclusiv Poliția Penitenciară și Poliția Română trebuie să radieze cel puțin 30% din posturile vacante adică 1000 de posturi în cazul sistemului nostru. Totodată ar trebui eliminate din nomenclator, statele de funcții și organigrame, atât funcțiile cât și structurile de șef birou și echivalente (peste 500 de astfel de funcții în Poliția penitenciară și peste 5000 în Poliția Română). În aceeași ultimă variantă emanată de la vârful unei coaliții de guvernare conduse de un lider politic social democrat care în mod surprinzător (sau mai degrabă calculat electoral) se arată mai haotic și distructiv chiar și decât liberalul Cîțu de tristă amintire, se creează o exceptare de la radierea de posturi doar pentru Ministerul Apărării Naționale. Reamintim că măsura eliminării birourilor nu produce efect în instituțiile militare cărora nu li se aplică Codul administrațiv.

Prin urmare, până la acest moment, promisiunea de sprijin făcută de Ministrul Justiției Alina Gorghiu nu s-a materializat oficial în ajustări ale proiectului care deja a indus o iritare enormă în toate instituțiile publice. SNPP a solicitat din nou în scris Ministrului Justiției intervenție pentru exceptare, în caz contrar urmând să fie afectată grav funcționarea Poliției Penitenciare atât prin efectul măsurilor absurde de austeritate cât și prin acțiunile de protest care vor fi declanșate. Totodată SNPP a solicitat convocarea Comisiei mixte privind Poliția Penitenciară constituite la nivel MJ, având ca prioritate de dezbatere exact acest subiect.

Vineri, Președintele SNPP Filiala Tichilești, Enache Marcel, cu ocazia vizitei făcute de doamna Alina Gorghiu în Centrul Educativ Tichilești, a informat cu privire la tensiunile din rândul personalului la aflarea intențiilor Guvernului de a radia posturi vacante si funcții de conducere și a exprimat așteptările noastre privind sprijinul din partea MJ. Ministrul Justiției a spus că problema este discutată și rezolvată și că vom fi exceptați. Mesajul este liniștitor dar ar fi și mai bine dacă am vedea promisiunea materializată în scris. Până atunci, începem să ne organizăm sindical pentru blocarea activității la finalul lunii august, în cazul în care Guvernul își menține decizia de a tăia posturi din Poliția Penitenciară.

Presiunile devin de nesuportat. Putem demonstra cu cifre exacte faptul că resursele umane existente sunt la 60% din necesar (în următorul articol). Muncim cu ceva mai mult de jumătate din forțele necesare și reușim să menținem sigur un sistem care în realitate se zbate sa trăiască. Dacă pe acest fond greșim, nu suntem iertați. Dacă reușim să facem chiar mai mult, nu suntem recompensați. Pensiile militare sunt pe cale de desființare, iar noua salarizare anunțată de Guvern vine cu tăieri de sporuri și alte ajustări negative. Acum trebuie să acceptăm și perspectiva unor tăieri de posturi. Este prea mult! Gata, ajunge, opriți-vă! Înțelegem baletul electoral pentru anul de grație 2024, dar refuzăm să mai fim carne de tun și pagube colaterale!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: SNPP cere creșterea numărului de posturi prevăzute!
Distribuie

15 răspunsuri

 1. Care sunt motivele pentru care functiile sef sectie, sef tura sunt echivalente functiei sef birou?

  1. acesta este nivelul alocat raportat la numarul de functii de executie din subordine si corelat cu indemnizatia de conducere care se acorda / pentru fiecare nivel e alt procent

   1. Actualizarea sporului de anp in ce stadiu mai este?
    Ce masuri vom lua cu aceasta tergiversare si bataie de joc??

 2. Funcții de șef birou mai sunt o grămada in pușcărie și au subordonați mulț mai putini ca șeful de tura sau șef secție . Șef birou evidenta, șef birou prevenire, șef birou resurse umane, șef birou educație ….
  De ce tot faceți tevatura cu șef secție și șef tura ?

 3. Domnule președinte, in caz de desființare a funcțiilor de șef birou se poate ieși la pensie cu 20 ani vechime in cazul unui refuz de trecere pe alta funcție ?

  1. Conform statutului, așa se pare! Însă nu avem ceva concret asumat pentru a ne lansa și in alte interpretări pe alte spete legate de potențiala asta măsura.

 4. Usor, usor se apropie rectificarea bugetara, iar lipsa protestelor va avea drept rezultat neacordarea asa promiselor actualizari de sporuri. Multumim pentru pasivitate! Probabil, veti transmite un comunicat ulterior rectificarii bugetare ca nu a existat vointa politica sau ceva de genul :))(

  1. un comentariu absolut fara rost care prezuma pasivitate / fix la acest moment finalizam intalnirea de la MJ inclusiv pe aceasta tema / cu promisiuni MJ de exceptare si cu avertizari din partea noastra cu privire la blocarea activitatii pe final de luna prin refuzul muncii suplimentare – singura reactie sindicala care genereaza o presiune consistenta asupra angajatorilor

   1. Promisiune de exceptare de fapt inseamna nimic, NU ne dau nimic, doar nu ne iau.

    Concret dle presedinte, care este statusul actualizarii sporului? Si ce vom face in aceasta privinta?

  1. incercam si credem ca vom si reusi sa fim exceptati de la radieri taieri si blocaje

   1. Mai bine ați încerca să corectați acolo unde trebuie nu să blocați orice reformă. Când nu ne facem singuri ordine în curte vin alții și ne fac. Din topor.
    Șef birou organizarea muncii, șef birou prevenire, șef serviciu evidență, șef secție, director adjunct reintegrare plus doi șef serviciu (educație și asistență), șef birou producție, șef serviciu financiar și noile funcții create ofițeri achiziții, ofițeri monitori sportivi, ofițer șef de garaj, ofițer secretariat, organizarea muncii și aproape toate funcțiile de agent evidență transformate în ofițer evidență… Ați distrus noțiunea de carieră! Ce se mai aude de TCO pt că vă dați seama cu ce examene se ocupă posturile astea…

    1. Respect Ion! Foarte pertinent comentariul.
     Atata timp cat noi fortam tot si cream anomalii de genul, vor veni altii sa faca ordine la noi in curte…cu forta!

   2. Dle presedinte, va rugam frumos , ajutati ne cu o informatie pt a sti si noi cum sa ne planificam concediile:
    Graficul de acum cateva luni in care era precizat ca psihologicul pt TCO va fi in septembrie , mai este de actualitate? Puteti face o verificare la ANP?
    Ne ar ajuta foarte mult.
    Multumim frumos!

În primul rând, oamenii!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare derulează o serie de proiecte cu finanțare europeană care vin în sprijinul membrilor de sindicat.