Deși este luna august, caniculă și perioadă de concedii, liderii și membrii SNPP arată încă o dată că au o puternică cultură sindicală și răspund combativ la chemări iar acest lucru ne face mândri de organizația noastră. 400 de protestatari au scandat azi la 35 de grade Celsius în fața Ministerului Muncii, mulți veniți de la distanțe mari (Baia Mare, Timișoara, Botoșani etc). Respect pentru efortul depus! Alături de SNPP au fost Europol, FSSP si Phoenix Pelendava.
La acțiune au participat membri din Biroul executiv BNS în frunte cu Dumitru Costin – președintele BNS care a și facilitat o întâlnire cu Ministrul Muncii. Două ore de scandări și intervenții ale coordonatorilor au asigurat o livrare eficientă a revendicărilor noastre către guvernanți și opinia publică, inclusiv prin intermediul televiziunilor prezente care au transmis live momente din protest. Ne-am săturat să fim acuzați că cerem bani în plus! Nu avem nevoie de niciun act normativ care să prevadă drepturi noi sau creșteri de salarii! Tot ce revendicăm sunt RESTANȚE!
Am scandat azi pentru respect, asa cum am spus in comunicatele de presă, desi respectul pentru institutiile de forta ale statului ar trebui sa fie in natura lucrurilor si nu in revendicari scandate de salariati la mitinguri. Vrem din partea guvernantilor sa ne respecte pe noi si sa respecte legea, asa cum facem si noi. Nu ar trebui sa cerem asta in strada dar nu ni se dau alternative.
Cerem dreptate pentru polițiști și polițiști de penitenciare! Cerem recunoasterea si compensarea riscurilor asumate și nu amânări, restanțe și umilințe! Suntem fortati sa ne cerem drepturile in strada iar opinia publica ne condamna ca cerem bani in plus. Dar suntem in strada pentru DREPTURI RESTANTE in primul rand, sau PLAFONATE, sau ELIMINATE prin ORDONANTE desi sunt PREVAZUTE de LEGI!! Nu pentru bani in plus! Pentru bani in minus! Pe care ii socotim luna de luna, cu legea in mana. Sunt datorii care cerem sa ne fie achitate!
Luate pe rând revendicările noastre indică exact tema principală a acțiunii de azi – MITINGUL RESTANȚELOR:
Revendicarile noastre:
- acordarea integrală a diferențelor salariale restante conform legii-cadru privind salarizarea; nu vrem nimic in plus – este vorba doar de drepturi RESTANTE!
- actualizarea normelor legale de hrană și echipare cuvenite; acestea se actualizeaza periodic conform legii corelat cu evolutia preturilor de consum dar… sunt PLAFONATE prin OUG; deci nimic in plus – ci RESTANȚE!
- actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate începând cu anul 2010; ca exemplu – suntem salarizati pe sistem militar si avem salariu de grad – de asemenea actualizat conform legii si de asemenea PLAFONAT la 1/4 din valoarea reala (la nivel 2009) – deci tot RESTANȚE!
- indexarea pensiilor militare corelat cu inflația reală; sau guvernul sa tina si preturile pe loc daca poate – daca nu – sa nu blocheze corelarea pensiilor cu inflatia (15%) / pensiile nu sunt doar neindexate dar sunt si plafonate prin OUG 59/2017 – deci o dubla RESTANȚĂ
- majorarea salariilor de funcție – cu 15% similar cu salariații din alte ministere; nu este discriminare si tratament injust sa vedem intr-un proiect de OUG cum sunt majorate cu 15% salariile functionarilor si personalului contractual din Min Justitiei si nu numai? Cei din prima linie, care s au imbolnavit sau au murit de covid, la datorie, din aceleasi ministere, ce au de nu merita recunoasterea riscurilor? Nici sporul de COVID nu a fost gandit pentru noi – nu a contat ca am lucrat in contact direct si ca ne au murit colegi. Discriminarea o consideram echivalenta cu o noua RESTANTA identificata de noi! (proiectul de OUG a fost retras azi dimineata!)
Acestea sunt doleantele noastre si pentru ele vom iesi in mitinguri cat mai mari luna de luna.
Am ales Ministerul Muncii pentru că este ministerul care inițiază actele normative cu incidență în materie de salarizare și până azi dimineață încă se afla pe circuitul de avizare proiectul de OUG care debloca 1/4 din restanța datorată ca urmare a neaplicării legii-cadru privind salarizarea. Informația cu privire la retragerea proiectului era în posesia SNPP de la ora 8 dimineața și evident că a fost un subiect în întâlnirea cu Ministrul Muncii care a avut loc la ora 10,00 înainte de miting. În cadrul întâlnirii am fost informați și ulterior am comunicat protestatarilor și presei faptul ca va fi inițiat un alt proiect care va viza strict aplicarea parțială a legii-cadru fără majorările de 15% prevăzute inițial pentru o anumite domenii. Proiectul nou a ieșit la lumină de puțin timp exact cum Președintele SNPP a informat în miting.
Vom prezenta într-un articol imediat ulterior detaliile întâlnirilor de astăzi pe care SNPP – Europol le-au organizat la Ministerul Muncii (ora 10,00) și la Guvernul României (ora 14,00).
12 răspunsuri
Cu tot respectul, insa daca ne multumim cu 1/4 si salariul de grad nu, norma de hrana nu, norma de echipare nu, ne mintim sa spunem ca e o victorie.
Nu mai merge cu vorba”lasa ca e bine si asa” , nu e bine deloc.
Nu se mai poate reusi deblocare a nimic in favoarea noastra?
Cu respect Dle presedinte!
De la guvern ce au transmis?
Care e calendarul de aplicare al legii in integralitate?
Stim cu totii ca daca legea se modifica vom pierde, iar cei care deja se bucura se ea anticipat, se va bucura si in continuare.
Ar trebui vorbit direct cu premierul si cu ciolacu.
Guvernul se joaca cu ordonantele.Ba le baga, ba le scoate, baga altele.Circ total.
Acordati un pic de atentie detaliilor din cele doua articole. Sunt explicatii clare a acestor demersuri. Daca proiectul nu era retras exista riscul interpretarilor si generarii altor conflicte legate de discriminare salariala. E mult mai in regula sa ne asiguram ca cel putin 1/4 va produce efecte in acest an, chiar cu 1 august.
Am citit, tocmai din cauza asta am zis circ total. Ca tot incearca tot felul de tertipuri sa strecoare alti “baeti” de-ai lor cu gramada. Seamana cu “noaptea ca hotii” .
Nimic nu e noaptea ca hotii. Din contra, se apreciaza dialogul de care nu am avut parte cu tristul pemier Citu. Presedintele SNPP a fost invitat si s-a tinut cont de aprecierile acestuia vis-a-vis de OUG-ul care urmeaza a permite plata a 1/4. Cel mai important aspect a fost acela ca s-au pliat pe solicitarile presedintelui SNPP de a emite o OUG in care sa se regaseasca doar cresterea de 1/4 fara alte cresteri pentru alte categorii de bugetari, tocmai din considerentul de a nu crea situatii disciriminatorii sau alte inechitati si de a nu exista riscul impingerii de catre USR sau alta fractiune de genul asta catre o alta decizie a CCR.
domnule presedinte, nu ati intrebat si de actualizarea normei de hrana? nici pt asta nu se gasesc fonduri??
Repet: detalii complete in ultimele doua articole d
Întotdeauna am fost lăsați ultimii, când a fost vorba de drepturi. Acestă meserie este una cu responsabilități foarte mari, care în timp lasă urme adânci psihicului.
Să ne mulțumim cu puținul aruncat de către acești incompetenți? Nicidecum!
Acțiunile trebuie continuate dar nu ca până acuma, protestând, ci trecând la nivelul superior (Blocaje), nivel care (poate) o să-i trezească din amorțire pe acești oportuniști de ocazie, ajunși în fruntea țării.
Sunt prea multe nedreptăți, care trebuie corectate iar dacă nu le îndreptăm acuma, mâine v-a fi prea târziu!
Blocaj total, acesta este soluția! La alții s-a putut (grefieri)! Dacă nu au bani, să dea din salariile nesimțite!
1/4, nu înseamnă echitate, înseamnă înșelăciune (muncim pe caiet, de ani buni)!
Vrem, totul sau nimica! Alți specialiști ca să ne înlocuiască nu au! Sistemul este în “moarte clinică” de ani buni! Gata, ajunge cu minciuna! Am muncit acolo unde alții nu o făceau și am fost tratați drept “paznici” (nu că ar fi vre-o rușine, să fi paznic dar…) !
Blo-ca-je!
Subscriu “Just The Truth”.
Doar firimituri…ne milogim pentru o lege ordinară, votată, asumată ( ce sa mai vorbim despre alte cerințe în plus).
Să nu mai vorbim că a fost aplicată discreționar, sau poate că trebuia să ne includă și pe noi în conținutul art. 2, alin (2).
Blocaje conform legii și cu ajutorul unor avocați buni în domeniul lor, mergem în instanță. Într-un stat de drept legile sunt aplicate și respectate, ca altfel face fiecare cum crede…iar acest lucru se numește credință, care e bună și ea, dar doar religios, spiritual.
Dacă noi nu respectăm legea și obligațiile e grav, dacă statul nu aplică prevederile legale e asumarea răspunderii ( bla, bla, bla).
La cât ne-a împrumutat ( nici nu merită sa-i fie pronunțat numele…) actualii ne spun că nu sunt resurse financiare și că o să țină cont de sindicate la următoarea lege a salarizării… :-).
Ma opresc, poate am spus prea mult.
Chiar si o alta lege a salarizarii nu poate veni cu inventarea apei. Itemii vor fi aceiasi: coeficienti, valori fixe pentru unele elemente si grile ca cele actuale. Asta a insemnat reactia ”tacerii” cand SNPP avertiza din decembrie 2020 ce urmeaza a se intampla.
Păi atunci, alte metode de incurajare a executivului să aplice legea…cine nu învață din greșeli, e condamnat să le repete.