Singur acasa? Majorarea de 75% pentru parinti. Explicatii

Pentru politistii de penitenciare - majorare de 75% in locul zilelor libere

Majorarea salariului de functie cu 75% pentru politistii de penitenciare si personalul civil din Politia Penitenciara se va acorda retroactiv,  incepand cu data intrarii in vigoare a Decretului 195/2020 respectiv 16 martie 2020. ANP va emite la inceputul saptamanii (cel tarziu marti) care urmeaza, o decizie de aplicare a prevederilor care reglementeaza acest nou drept.

Majorarea se acorda pe perioada inchiderii unitatilor de invatamant, ca si compensatie pentru exceptarea politistilor de penitenciare de la prevederile Legii 19/2020, act normativ care stabileste ca regula acordarea de zile libere platite cu o indemnizatie de 75% din salariul de baza. Multi colegi ne intreaba ce se intampla cand incepe vacanta, insa pentru a incepe vacanta ar trebui mai intai sa fie reluata activitatea in scoli, altfel am avea vacanta suprapusa pe scoli inchise ceea ce nu este logic.

Urmeaza sa fie adoptate decizii pe aceasta linie, despre care vom afla in curand. La nivel de ministere este foarte multa confuzie in perioada asta plina de provocari unice in istoria contemporana. Pana la alte decizii sau clarificari, textul aplicabil utilizeaza formula – zilele lucrătoare până la încetarea situației de urgență decretată, cu excepția zilelor lucrătoare din perioada de vacanță.

Pentru a beneficia de majorare, trebuie indeplinite cateva conditii si cerinte:

  • politistii de penitenciare sa aiba copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;
  • locul de muncă ocupat sa nu permita munca la domiciliu sau telemunca;
  • sa depuna o declarație (vezi foto) pe propria răspundere a celuilalt părinte (sunt evident exceptate familiile monoparentale) din care să rezulte că  că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit Legii nr. 19/2020, respectiv că nu se află în concediu de odihnă sau concediu fără plată (ATENTIE – nu sunt prevazute expres invoirile platite ca si motiv de exceptare de la majorare; angajatorii trebuie sa decida in aceste cazuri);
  • sa depuna copia certificatului/ certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor;

 

Privitor la cadrul normativ care reglementeaza majorarea de 75%, un drept salarial consistent pe care parintii din Politia Penitenciara il vor primi daca indeplinesc criteriile legale, avem urmatoarele repere relevante in cadrul normativ aplicabil:

Decretul 195/2020 – Art 32

(1) Pe perioada stării de urgenţă, prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, nu se aplică angajaţilor sistemului naţional de apărare, angajaţilor din penitenciare, personalului din unităţile sanitare publice şi altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, şi al ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, după caz.
(2) Personalul prevăzut la alin. (1) are dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 19/2020, în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.

Legea 19/2020 (atasat – varianta cu modificarile evidentiate)  

Art 31
(1) Personalul prevăzut la art. 32 alin. (1) din anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantumul prevăzut la art. 3 alin. (1), corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada stării de urgenţă în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1 sau în prezentul articol.
(2) Pentru personalul din Sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, majorarea prevăzută la alin. (1) se suportă din bugetul de stat.
Art 4
Numărul de zile libere acordate potrivit prezentei legi, respectiv numărul de zile lucrătoare pentru care se acordă majorarea prevăzută la art. 31 alin. (1) se stabilesc de către Guvern, prin hotărâre, pentru fiecare situaţie dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1) şi art. 31. (ATENTIE – hotararea la care se face referire este emisa – HG 217/2020; prin urmare, conditiile pentru indemnizatie se aplica si pentru majorare)

Este important sa observam in Legea 19/2020 modificata, la Art 31, alin. (1), faptul ca acordarea majorarii este permisa doar daca celalalt parinte nu beneficiaza de indemnizatia pentru zile libere (“drepturile prevazute la art 1”) sau de majorarea specifica structurii de aparare (“drepturile prevazute… in prezentul articol”). Deci daca ambii parinti sunt exceptati de la zile libere, doar unul poate primi majorare salariala.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Singur acasa? Majorarea de 75% pentru parinti. Explicatii

Distribuie

29 de răspunsuri

  1. Dacă celalalt părinte lucrează la privat și nu a solicitat zile libere sa stea acasă cu copilul se poate cere aceasta majorare de către părintele care face parte din sistemul de aparare?

  2. Trebuie dovedit cu un act eliberat de școală faptul că minorul de până la 12 ani este înscris la școală? Dacă da, cine eliberează actul ? Pentru că școala este închisă…

  3. Buna ziua !
    Daca sotia sta acasa cu 75% din salariu ca urmare a faptului că firma a luat măsura închiderii temporare, (deci nu este in concediu de odihna si nici nu a solicitat zile libere) pot beneficia de această mărire?
    Multumesc !

    1. L19/2020 art 3^4 – Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul persoanelor ale căror raporturi de muncă sunt suspendate pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului sau în cazul soţului/soţiei acestora…

      1. Îmi pare rau ca va contrazic dar este vorba despre, citez : pentru întreruperea temporară a activității angajatorului sau în cazul soțului/soției acestora, în condițiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
        Nu este vorba despre intreruperea activitatii in urma decretarii stării de urgenta. Va rog sa ma contraziceti daca nu am dreptate.

        1. Nu am spus nimic / doar am citat din lege

          Acesta este art integral / nu inteleg exact speta si varianta ta de interpretare a dispozitiei

          Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul persoanelor ale căror raporturi de muncă sunt suspendate pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului sau în cazul soţului/soţiei acestora, în condiţiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

  4. Am impresie ca lucrez intr-un sistem de milogi ! Incepe sa imi fie scarba de a mai discuta pe sectie, fiindca numai de transformarea chiriei in rate se vorbeste. NU e moral sa întinzi mana sa iti plateasca statul rata la casa de 800 ron dar sa iti cumperi masina noua de 18 000 – 25 000 euro. Statul este prost.

    1. Cine te oprește pe tine să ceri , bani de rată” și să îți cumperi mașină de treijdemi ca mine ?

      Oare vă mai suferiți? nu puteți să vă vedeți de serviciul vostru pe secție sau în ce sector vă desfășurați activitatea și să nu mai urmăriți viața colegilor voștri?
      fiecare profită de oportunități în felul lui.

  5. Ce se întâmplă când celălalt părinte este în concediu medical? Situația nu este menționată expres în cele două acte normative.

    1. medicalul este incapacitate temporara de munca /. daca nu e prevazuta conditia de exceptare din acest motiv, teoretic se poate acorda majorarea / ANP va decide

  6. Cum se procedează dacă minorul are mai puțin de 3 ani și nu a putut fi înscris până acum la grădiniță? Mai se poate beneficia?

  7. Buna seara. In cazul in care amandoi parintii lucreaza in sistem, mai e nevoie de declaratie?Si sporul , carui parinte i se acorda, cel cu vechime mai mare sau mai mica?

    1. nu este spor / este majorare / declaratia este obligatorie / nu este impus cui se acorda / doar unul singur poate beneficia / nu mai mult de 75% din sal mediu brut pe economie / nu este fara limita / cititi atent

  8. Daca sotia este in post natal si eu sunt politist de penitenciare mai beneficez de aceasta majorare?

    1. L19/2020 – (33) Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care una dintre persoanele prevăzute la alin. (3) se află în una sau mai multe din următoarele situaţii:
      a) este în concediul prevăzut la art. 2 alin. (1) sau art. 11 alin. (2) ori art. 31 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare;

      (3) Prin părinte, în sensul prezentei legi, se înţelege:
      a) părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
      b) adoptatorul;
      c) persoana care are copilul/copiii în încredinţare în vederea adopţiei;
      d) persoana care are în plasament copilul sau în tutelă;
      e) persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
      f) părintele sau reprezentantul legal al persoanei adulte cu handicap înscrisă într-o unitate de învăţământ.

  9. Dl președinte dacă soția are pfa coafeză și a trebuit sa închidă coaforul pe perioada nedeterminata din cauza ordonanței de urgenta eu pot beneficia de acea mărire?

  10. Daca eu sunt in concediu fara plata pentru 30 de zile din data de 17.03.2020 cum asi putea sa beneficiez de cei 75% pe perioada aceasta? Am o fetita de 9 ani.Administratorul trebuie sa plateasca contributia la stat pentru mine?Cine ar trebui sa plateasca cei 75%,statul sau angajatorul?

    1. L19/2020 – (3^3) Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care una dintre persoanele prevăzute la alin. (3) se află în una sau mai multe din următoarele situaţii:
      c) se află în concediu de odihnă/concediu fără plată.

  11. Buna ziua ,d.le Teoroc soția lucrând la privat si in aceasta perioada este data acasa sa faca telemunca lucrând cate 8 ore pe zi fiind dispecer la locul de munca(in prezent facand acasa acelasi lucru) ,mai pot beneficia de această majorare ca eu din ce am citit la cerințe nu spune ca nu as mai beneficia,va multumesc

    1. cazuri in care situatia celuilalt parinte poate genera “pierderea” majorarii: a primit zile libere sau majorare / este in concediu odihna / este in concediu fara plata / are raport suspendat ca urmare inchidere activitate / nu realizeaza venituri (deci poate sta cu copilul)

      imposibilitatea telemuncii este alaturi de cea care vizeaza munca la domiciliu – ceea de-a doua conditie cumulativa pentru acordarea de zile libere unui parinte / nu reiese ca telemunca unui parinte impiedica dreptul la zile/majorare a celuilalt / situatia e diferita de cea cu cazurile explicite prin faptul ca desi este acasa parintele respectiv trebuie sa munceasca si nu poate avea grija 100% de copil (este doar interpretarea noastra – angajatorii decid cum aplica)

      1. Cred ca majorarea nu are treaba cu daca are cine sa stea cu copilul, ca daca beneficiezi de majorare copilul nu sta cu majorarea de salariu acasa. Majorarea este o compensatie financiara ca nu poti beneficia de zile libere cat este scoala intrerupta.

  12. Dacă în urmă unui divorț, unul din părinți a primit custodie exclùsiva asupra minorilor,poate beneficia de acest spor.ma aflu in aceasta situatie. Rog un raspuns. Copii sunt sub Tutela mea si a m decis să merg la servici in aceasta perioada

  13. Buna seara! As vrea sa aflu daca un parinte este incadrat intr-o unitate sanitara, iar celalalt parinte lucraza la o banca si nu a beneficiat de zile libere platite, parintele din unitatea sanitara beneficiaza de majorarea salariala de 75%? Eu stiu ca majorarea salariala poate fi obtinuta doar de catre parintii angajați in sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri, și al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor. Se mai pune problema acordarii zilelor libere in cazul angajaţilor din unităţile sistemului energetic naţional, din unităţile operative de la sectoarele nucleare, din unităţile cu foc continuu, din unităţile de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unităţile care asigură transportul în comun şi salubritatea localităţilor, precum şi aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, comerţ alimentar, producţie şi distribuţie medicamente şi echipamente sanitare, distribuţie carburanţi, personalul din cadrul unităţilor farmaceutice se realizează doar cu acordul angajatorului. In cazul acestora, parintele care lucreaza in unitate sanitara beneficiaza de majorare salariala? Multumesc!

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.