Sărbătorile legale se adaugă la perioada concediului. HG 604/2021

Concedii acordate corect și plătite cu toate sporurile

În anul 2018, SNPP întreba în scris Ministerul Muncii dacă este corect ca sărbătorile legale (plus ziua de 29 iunie) să fie incluse în perioada concediului de odihnă al polițiștilor de penitenciare, având în vedere art 145 alin 3 din Codul muncii care stabilește exact contrariul. Ministrul Muncii a adus ceva lumină printr-un răspuns transmis organizației noastre, răspuns care a fost pus la dispoziția ANP într-un demers care viza remedierea situației și care a inclus un proces câștigat la nivel de aparat central. ANP și-a luat un angajament de rezolvare a problemei dar au mai trecut trei ani până la corectarea efectivă a situației.

La finalul săptămânii trecute a fost publicată HG 604/2021 pentru aprobarea condiţiilor în care poliţiştii de penitenciare pot beneficia de concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite, concedii fără plată şi bilete de odihnă. Actul normativ vine cu câteva lucruri bune despre care am oferit detalii anterior, cel mai relevant fiind art. 1 alin. 5: “zilele de sărbători legale în care nu se lucrează, stabilite prin legislaţia naţională, precum şi zilele libere plătite stabilite prin acordul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual”.

Poliția Penitenciară este astfel singura instituție din structura de apărare naționala care introduce acest mod de calcul al concediului de odihnă, aprobat prin HG 604/2021. Aplicatia de pontaj va trebui modificată, astfel încât perioadele de concediu care includ sărbători legale să fie calculate corect. În fapt, fie se va produce un fel de întrerupere teoretică a concediului pe durata sărbătorii legale, el continuând automat cu următoarea zi lucrătoare, fie salariatul va solicita un eventual concediu mai lung, format din fracții care evită sărbătorile legale din perioada vizată. O procedură va fi transmisă de ANP în unități în acest sens.

Merită spus că Poliția Penitenciară va deveni în mod cert și cât de curând, prima instituție din structura de apărare care plătește indemnizațiile de concediu cu sporurile acordate pe bază de pontaj, incluse. Acest demers a fost început de SNPP în 2015, însă ANP s-a decis mai greu să corecteze situația având în vedere cadrul procesual format de-a lungul ultimilor 6 ani, precum și intervenția MJ de anul acesta. MJ a limitat opțiunile ANP prin depunerea unei solicitări de recurs în interesul legii. Mai repede însă decât soluționarea acestui RIL, se asteapta publicarea unei sentințe care anulează o prevedere din vechiul OMJ 399/c/2007, prevedere de care ANP se împiedica când să recunoască dreptul și să-l pună în plată.

De la data publicării acelei sentințe, fără să mai fie nevoie de alte norme, trebuie să devină activ noul mod de calcul al indemnizației de concediu care va include cel puțin sporurile de antena si praf. Evident că situația se va corecta de către instituție doar pentru viitor, trecutul fiind reglabil doar pe bază de acțiuni în instanță, câștigarea acestora fiind însă mult facilitată de situația descrisă mai sus, precum și de un rezultat previzibil favorabil al RIL-ului MJ. Acestea sunt demersuri pur sindicale, similare cu multe altele derulate din 2005 până în prezent, demersuri la care prima reacție a instituției este de a menaja bugetul și de a limit riscul în zona de management. De aceea o soluție nu este posibilă de îndată ce organizația sindicală începe o astfel de acțiune, la fel cum este și în problema cu titlul de specialist de clasă, drept a cărui acordare ne dorim să o urgentăm cât de mult se poate și scop pentru care credem că acțiunile de protest vor fi inevitabile în scurt timp.

Legaturi utile:

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Sărbătorile legale se adaugă la perioada concediului. HG 604/2021

Distribuie

20 de răspunsuri

  1. Cum vine asta cand esti in concediu 2 săptămâni iti e și frica sa te uiți pe fluturaș la salariu cel putin 500 lei in minus asta la o vechime pana in 10 ani , peste 10 ani 800-1000 chiar … altul la 8 ore in concediu ia la fel ca la munca plus beneficii ca bilete de voie șamd…. nu e normal sa fii in concediu pontat ca la munca cu drepturi și sporuri depline exceptând weekendurile … speram la un viitor mai bun!!! Agentul’ 👮‍♂️

    1. Esti amuzant!! Deci toti (cei de la tura si cei de la 8 ore) beneficiem de anumite sporuri. Unele sunt permanente, altele sunt “temporare” (adica cat timp esti efectiv in serviciu). Cei de pe tura cat si cei de la 8 ore o data plecati in concediu pierd anumite sporuri (antena, praf…). Cei de pe tura intrunesc conditii sa beneficieze de sporuri EXTRA (norma 12b, spor de noapte, orele de weekend si in unele cazuri plata orelor suplimentare). Aceste sporuri EXTRA se acorda doar celor care lucreaza noaptea, depasesc 12 ore in servici sau lucreaza in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale. Daca TU pleci in concediu pierzi antena si pfaful (ca si cei de la 8 ore) dar nici numai intrunesti conditiile pentru a beneficia de sporurile EXTRA deci nu mai beneficiezi nici de astea (nu interpreta ca le pierzi ca nu le pierzi , astea se acorda doar daca indeplinesti anumite conditii). Deci si cei de la 8 ore pierd cand pleaca in concediu dar impactul la ei e mai mic deoarece sporurile pe care le “pierd” sunt in cuantum de 100 – 150 lei pe luna (la un concediu de peste 2 saptamani). Sper ca te-am facut sa intelegi.
      Nu pretind ca sunt 100 % exact in ce am explicat dar sigur sunt “pe acolo… in mare parte”

  2. Ce anume reglementeaza numarul zile de CO suplimentar ? in noul HG apare interval 3-14 zile, cine reglementeaza anual nr la 7 zile ?

  3. Asta înseamnă că se va introduce în aplicația de pontaj activitatea CO cu spor praf și antenă?

      1. Putina mai multa operativitate in comunicare : postate comentarii si raspuns la ele ar fi de mare folos.
        Suferiti mult la acest capitol, la cum va cunosc imi e greu sa cred ca nu vreti sa imbunatatiti asta, ori moderatorii nu va transmit si mesajele de acest gen….

  4. cu specialistul de clasa, pana la urma cum va fi ??
    in nota de fundamentare dupa site-ul MJ spune ca se va pune in plata dupa aplicarea legii salarizarii in totalitate……
    se va pune in plata sau nu ?

    1. am explicat anterior / pentru punere in plata este nevoie derogare de la oug 226/2020 care ingheata salariile la val din dec anul trecut / este urmatorul demers pentru care probabil vor fi necesare actuni sindicale

  5. Ar trebui sa precizati domnule presedinte ca este vorba doar de sarbatorile legale, religioase si alte zile in care nu se lucreaza cum este 29 iunie pentru noi, nefiind vorba despre sambete si duminici.
    Unii de la programul de 8 ore au inteles concedii fara zile de week-end, ori noi avem concediu pe zile calendaristice nu lucratoare.
    E bine de subliniat acest amanunt caci ar genera zile in plus la concediu pt administrativ in detrimentul operativului.
    Multumesc.

    1. reiese si din titlu / demersul nostru initial a vizat si SD insa pe instanta am reusit sa consolidam cel putin sarbatorile ca necesitate de eliminare din durata co

  6. Nu vreți să înțelegeți odată că sdsl nu este spor nicăieri în lumea asta civilizată la care ne raportăm și spre care ne tot uitam .Este plata separata pentru munca prestată sdsl.Ca se plătește cu un spor din oră normala e altă treabă.

  7. Am si eu o nelamurire si o contradictie cu alti colegi referitor pe acest subiect si poate ma puteti lumina: daca lucrez la 8 ore si mi-am luat 15 zile de concediu de odihna in care este cuprinsa ziua de 29 iunie asta inseamna ca de fapt imi vor scadea doar 14 zile de concediu plus ca la intoarcerea din concediu voi avea in continuare dreptul la acea invoire platita in baza zilei de 29 iunie? Va multumesc anticipat pt raspuns

    1. 29 iunie are un regim special / nu este sarbatoare legala ci zi libera negociata in acordul colectiv / nu este afectat nr de zile lucratoare ale lunii / in contul acestei zile fiecare salariat are dreptul la o zi invoire platita oricand in cursul anului

  8. Consider că ar trebui emise niște instrucțiuni din partea ANP-lui (și cât mai repede) deoarece luna asta avem 2 sărbători legale și se apropie sfârșitul lunii când trebuie încheiate și validate pontajele iar în unități este haos, toată lumea își dă cu părerea dar nimeni nu știe să lămurească exact pontatori cum să procedeze cu cele două zile. Eventual ar fi oportun și un update la aplicația de pontaje, ea în momentul de față recunoaște zilele de sărbători legale, ce ar mai trebui ar fi doar “învățată” și ce să facă cu ele.

    1. Nu pontezi zile de concediu in zile de sarbatoare legala. Asta in cazul in care concediul nu face obiectul vreunei decontari. In acest sens aplicatia de pontaj va suferi cu certitudine modificari care sa regleze chestiunea asta

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.