Salarizarea pentru anul 2023. Ordonanța 168/2022

La pachet cu creșterea salariului minim

În urmă cu câteva minute a fost publicată OUG nr. 168/2022 prin care se majorează salariile de funcție cu 10% începând cu 1 ianuarie 2023, în același Monitor Oficial al României în care a fost publicată si Hotărârea de Guvern prin care salariul minim brut crește de la 2550 la 3000 lei (200 de lei fiind neimpozabili și fără reținere de contribuții). Dar să urmărim puțin împreună ce se va întâmpla în continuare mai exact, fără să uităm detaliul că OUG recent adoptată deschide posibilitatea actualizării (prin HG aflată în fază de proiect) salariului de grad care este exceptat de la înghețările din 2023, așa cum am informat anterior.

OUG 168/2022 crește salariile de funcție cu 10% față de nivelul din decembrie 2022 dar fără să poată fi depășit nivelul stabilit în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 (valoarea de referință a coeficientului 1 fiind 2500 lei). Remarcăm faptul că ordonanța trenuleț ține pe loc în continuare legea-cadru care pentru anul 2023 ar fi permis calcularea salariilor prin multiplicarea coeficienților de ierarhizare cu salariul minim brut (3000 lei cu evoluție ulterioară).

HG privind salariul minim se aplică numai după ce se acordă majorarea de 10% la salariul de funcție ceea ce face imposibil ca în sistemul nostru să mai existe cazuri (chiar și debutanți) în care salariul de funcție să necesite majorare ca urmare a HG 1447/2022 (salariul minim brut). Acordarea majorării de 10% se face pentru funcțiile care nu au atins încă nivelul stabilit de legea-cadru pentru anul 2022 și strict în limita acestui nivel. Un calcul generic ar indica faptul că în Poliția Penitenciară media diferențelor pentru aplicarea legii-cadru la acest moment este de 14% (în timp ce în poliție depășește 20%) deci în mod normal nu vor exista cazuri de atingere a nivelului limită (denumit astfel pe scurt), poate cu excepția unor situații în care sporul TBC/HIV-SIDA (inclus în SF) generează un nivel mai ridicat al SF actual.

SNPP este preocupat de efectele atingerii nivelului limită pentru 2022 cu atât mai mult cu cât urmează sperăm actualizarea salariului de grad care pentru agenți reprezintă o creștere medie de 400 de lei (fără a calcula impactul asupra altor elemente salariale), ori după majorarea de 10% care se aplică de la 1 ianuarie, nu mai rămâne foarte mult din diferențele pe legea-cadru, astfel încât să poată fi absorbit tot efectul actualizării gradului fără să fie atinsă limita, cel puțin în anumite cazuri. Înclinăm să opinăm ca MAI/MApN/SRI au stabilit valoarea de actualizare a gradului cu un ochi atent spre nivelul SF din grila legii-cadru. Poliția penitenciară este în principiu instituția cu nivelul de salarizare (în special la agenți) cel mai apropiat de limită, din toată structura de apărare! Știm că explicația pare alambicată dar vom încerca un exemplu la finalul explicației cu mențiunea că nu cunoaștem care sunt calculele exacte pe care ANP ar trebui să le fi efectuat deja și ceea ce exprimăm la cald este strict interpretarea SNPP.

Referitor la salariul de grad observăm o modificare în textul OUG față de proiectul aprobat de Guvern, respectiv delimitarea prevederii într-un alineat distinct ceea ce indică o intenție chiar mai clară de materializare a deblocării dreptului:

Spre exemplificare, să luăm un agent cu un SF (salariul de funcție) actual de 3500 lei care are nivelul limită pe legea-cadru – 4200 lei. După aplicarea majorării de 10% SF va urca la 3850 lei. Mai rămâne deci o diferență de 350 lei față de legea-cadru (nivel 2022). Actualizarea gradului să presupunem că înseamnă per total 500 lei. Salariul de grad fiind în afara SF, va fi actualizat cu 500 de lei, în plus generând un anumit impact pe o serie de drepturi care se calculează la baza de calcul anterioară anului 2010 care include și gradul (a se vedea OU 64/2006 si OMJ 399/C/2007). Acest impact suplimentar al actualizării gradului poate duce unele SF din sistem până la nivelul prevăzut de lege pentru 2022. Peste acest nivel nu poate crește niciun salariu și sper că avem asta clar în minte cu toții! Întrebarea care ne preocupă este “ce se va întâmpla din acel moment”? Adică din momentul pentru care luptăm sindicalicește încă din 2020 fără totuși să pierdem din vedere anumite surprize cu care aplicarea integrală a legii-cadru actuale poate veni la pachet. Este drept că în curând Ministerul Muncii va scoate la lumină un nou proiect de lege-cadru, dar până una alta ne uităm la ce avem.

Aplicarea integrală a legii-cadru pentru o anumită funcție înseamnă activarea tuturor prevederilor din lege, în limitele prevăzute prin ordonanța trenuleț. Ceea ce ne îngrijorează în legea-cadru este faptul ca se prevede plafonul maximal de 30% pentru toate sporurile, inclusiv sporul pentru muncă suplimentară! Actualmente pentru munca în plus avem în plată o majorare prevăzută prin OUG care nu se include în acel plafon maximal și deci se adaugă la procentul de 30%. Am mai explicat în articole anterioare că această limitare din legea-cadru ar elimina (în mod injust) diferențele salariale dintre operativ și non-operativ, cât timp toți salariații ar avea un total de 30% sporuri și nimic în plus. Însă nu credem că v fi permis practic un astfel de efect; se vor identifica soluții fie de modificare a procentului de spor pentru muncă suplimentară și apoi exceptare din plafon, fie de înlocuire cu majorări.

Din salariul de funcție acordat pe Legea-cadru nr. 153/2017 vor dispărea practic toate componentele (sume compensatorii etc) iar SF va deveni o sumă rezultată din noul coeficient x 2500 lei la care se adaugă gradația. Este drept că procentul de 30% de sporuri se va aplica la o bază astfel crescută substanțial dar ordonanța trenuleț îngheață sporurile în 2023! Și nu ne este clar dacă în afara SF vom rămâne cumva doar cu valoarea actuală (plafonată la nivel 2009) a sporului de pericol ANP (30% raportat la SF). Tot aceeași ordonanță dată pentru 2023, prelungește regula de neplată a muncii suplimentare de la care structura de apărare este exceptată prin prevederea majorărilor salariale active din 2015  și care în principiu ar trebui să se mențină în plată și în cazul în care se atinge nivelul de salariu pentru 2022.  

Continuând exemplul nostru care este unul pur ipotetic (!), agentul de mai sus ar ajunge deci la un SF de 4200 lei (cu precizarea că este posibil să existe cazuri în care nu se va putea utiliza tot impactul actualizării gradului), la care se va adăuga gradația, rezultând noul SF la care se vor lipi gradul și majorarea de sistem (min 7,5%) plus sporul de 30% calculat la noul SF și în principiu majorările actuale pentru muncă suplimentară. De văzut riscul de îngheț la plafonul de sporuri și la majorările pentru muncă suplimentară. Nu credem că sunt motive de panică pentru vreun eventual risc de pierderi salariale (ar fi absurd), dar tot suntem atenți la efecte. Exercițiul final și complet al aplicării efective a legii-cadru în contextul nuanțat prin OUG 168/2022 trebuie evaluat atent și în detaliu de administrație sens în care vom sesiza DG ANP solicitând întâlnire urgentă pe subiect.

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Salarizarea pentru anul 2023. Ordonanța 168/2022

Distribuie

70 de răspunsuri

  1. Domnule Teoroc,
    As dori atentia si raspunsul dvs la un comentariu, daca se poate:

    Ce ar mai putea influenta cresterea salariului de grad, in ce s-ar mai reflecta?

    Din discutiile purtate la nivel inalt cand sw vrea a fi adoptat noul HG?

    Credeti ca sunt sanse pt deblocarea celor 2 norme?

    Asteptam raspunsurile dvs.

    Multumim!

  2. Ce inseamna concret? Tot se evita raspunsul……

    “ fără a calcula impactul asupra altor elemente salariale”

    ??

    1. nu se evita nimic dar am fi incarcat excesiv explicatia / voi ataca si subiectul asta
      gradul facea parte din salariul de baza pe legislatia anterioara anului 2010 / iar la acel salariu de baza se calculeaza elemente din actualul salariu de functie / trebuie facut grafic ca putem explica in detaliu / si tot va iesi complicat

      1. Deci, cu alte cuvinte e posibil sa mai influenteze si altceva si sa mai primim ceva in plus,nu?
        Insa aveti grija cu ANP, suntem satui de marii juristi de acolo si de frica tuturor.

        Multumim!

        1. teoretic influenteaza, practic vom vedea daca se permite aceasta influenta suplimentara care ar misca salariile de functie mai sus de nivelul prevazut in oug 168/2022 care prevede o majorare de 10% peste un anumit nivel concret al SF

          1. Daca influenteaza teoretic, inseamna ca exista baza legala, sa o facem si practic.
            A mai fost o situatie sa zicem oarecum similara acum 2-3 ani cu actualizarea celor 2 norme care fix in ultima zi a picat datorita lipsei de asumare in ANP.

  3. Si uite asa unii “experti” o sa ne spuna ca cioara este de fapt un papagal ,dar ca noi nu vedem bine.
    Si o sa creasca salariul exponential pina la Luna si poate pina la granita universului si asta mai ales “IN SPECIAL LA AGENTI”.
    Lasind la o parte aceasta demagogie, poate ne spuneti adevaratul scop al acestei expuneri dle Teoroc-ADEVARUL.
    speranta moare ultima, de aceea sper ca veti publica acest coment.

    1. nu inteleg intrebarea si nici tonul tendentios / am explicat ce urmeaza sa se intample si se va intampla / daca nu va intereseaza informarile noastre, ignorati-le!

    2. “EL” este probabil “un ofiter de cariera” , mult peste nivelul agentilor multi care nu merita prea multe si pt care vrea sa zica ca militati dvs.

      1. “Cam asa” probabil nu sint un ofiter, dar sint ceva peste nivelul de perceptie al adevarului al unora, si nu am spus niciodata ca agentii nu merita apreciati la adevarata lor valoare si daca nu ar exista agentii atunci ofiteri “ar centra si ar da cu capul”

  4. Daca am iesit la
    pensie in luna august acesta crestere salariala are
    vreun efect si asupra noastra??

        1. Fff buna întrebare! Mai ales că în privat se lucrează 1 cat 3 la stat ,iar salariul este jumate cat la stat !
          Bătaie de joc

        2. Nu se dau nici la bugetari la toți d-apo la privat,am și eu o întrebare cit este salaru de baza pe 2023 cu gradație 4 la un asistent personal

  5. O nebuloasa totala legi peste legi,totul se raportează la valoarea sectoriala din 2009. Care valoare nu mai exista dar suntem blocați acolo, doar în armata poate exista asa ceva. Si toți cei neoperativi se lupta din rasputeri ca vor sporuri cel puțin egale cu operativul ,dacă se poate și mai mari. O întreaga debandada gestionata de niște steluțe care stau pe niște scaune confortabile și vor sporuri cât mai mari pentru fundurile lor babane. Si în caz de război Doamne ferește vor sa ne dam viata la ordinele lor. Cam ciudata situația.

  6. Domnule președinte,am impresia că suntem condusi de niste (editat).
    Cum să faci tu o lege prin care ceri,ca cei care lucrează in ture de noapte,sambata,duminica si sărbători legale cu 300 de deținuți pe sectie sa fie platiti ca cei care lucrează la (ex) popota unitatii.Toti avem rolul nostru in funcționarea sistemului penitenciar,dar după munca si răsplată

  7. Buna ziua! O intrebare ce nu are legatura cu subiectul de mai sus. De ce nu se primeste spor de conditi grele la cei care lucreaza la popota, bloc alimentar si magazie de alimente? Multumesc

    1. Sporul de condiții grele echivalează cu genericul spor de praf. Ar putea exista germeni care care ar putea declanșa posibilitatea acordării acestui spor ? Dacă ar exista, nu crezi ca s-ar desființa magazia de alimente și blocul alimentar dacă nu ar corespunde condițiilor de funcționare ?

  8. Cei care lucram în spitale infimiere îngrijitoare beneficiem de marire de la1 ianuarie cu10 la suta

  9. Dacă ieșim la pensie în ianuarie 2023, ne ajută majorarea de 10% conform OUG 168/2022?
    Mulțumesc!

  10. Daca ies la pensie cu data de 30 dec. 2022,pot include si luna decembrie in cele sase luni ptr caculul pensiei ,mentionez ca lucrez la schimb si fac nr total de ore de lucru. ptr luna decembrie . Multumesc !

  11. Domnule Presedinte. Despre sporul de studii la cei care nu au facultate in domeniu agreat de ANP se mai schimba ceva de la intrarea in vigoare a legi 153/2017?
    Va multumesc!

  12. Domnule Presedinte.
    Despre sporul de studii pentru cei care nu au facultati agreate de ANP se mai schimba ceva odata cu intrarea in vigoare a legi 153/2017?
    Va multumesc.

  13. Dacă ma pensioneze începând cu luna decembrie se actualizeaza salarul de grad mărit în ianuarie la pensie.

  14. Bună ziua! Personalul nedidactic beneficiază de cei 10%? Sporul de vechime când se va acorda?

  15. Bună ziua! Vor creste, în sfârșit, și salariile soldaților? Mulțumesc!

  16. O prostie de HG. Cum adica prin exceptie de la l153? HG inseamna guvern adica organ de executie iar lege inseamna parlament, adica cel care spune guvernului ce sa faca. Cum se permite guvernului sa faca exceptii de la lege? Inca din 2017 a fost totul gresit, cand guvernul si mai apoi ministrii, nu au tinut cont de autoritatea mai mare a parlamentului. Este o prostie. Mai bine sa taie salariile, sa plecam toti prin demisie si sa vina guvernul la MAI, MAPN etc…. Sa exercite ei atributiile a cate 10 functii pe salarii de rahat. Au ajuns soferii de Bolt si Glovo sa ia 8mii-12mii pe luna si in armata si politie e considerat mare un salariu de 3500 lei.

  17. Bună seara eu lucrez la sc ca îngrijitor. Am înțeles ca noi avem salariu puțin mai mare ca minim pe economie,dar am înțeles ca noua nu ni se va mari salariu,și întreb de ce ? Va întreb dacă se poate trai în România cu un salariu de 1967 de lei

    1. Art. I. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare.

    1. In sistemul penitenciar decontarea serviciilor turistice nu se poate realiza in 2023 pentru 2022. Posibilitatea decontarii in acest fel ar fi trebuit reglementata distinct.

  18. Dacă lucrez la un supermarket și am salariul de 3003 lei voi mai beneficia de creșterea acestuia începând cu data de 01.01.2023?

  19. Bună ziua!
    Sunt primarii care interpretează ca Ordonanța 168 le obliga sa majoreze salariile de la 1 ianuarie cu 10%.
    Care este opinia dvs?
    Mulțumesc mult!

  20. Bună seara,mii de scz că va deranjez cu o întrebare,daca mi am ales cele 6 luni ptr pensionare și mărirea salariului de grad mă prinde in activitate este posibil ca acele luni să fie recalculate cu noua mărire a salariului de grad sau nu se ia în considerare? Va mulțumesc frumos…

  21. Buna ziua! Numărul de ore lucrate sâmbăta/duminica și sărbători legale intr o luna influentează pragul SF?

  22. Buna seara domnuleTeoroc.
    Sunt asistent personal gradația 5 și astăzi am fost informat că am salariu de 3099leibrut,deci voi lua salariu net mai mic decât salariul minim pe economie.
    Este corect?
    Vă mulțumesc anticipat!

  23. Buna seara domnuleTeoroc.
    Sunt asistent personal gradația 5 și astăzi am fost informat că am salariu de 3099leibrut,deci voi lua salariu net mai mic decât salariul minim pe economie.
    Este corect?
    Vă mulțumesc anticipat!

  24. referitor la voucherele de vacanta, totusi OUG 168/2022, art. III, alin (1), spune ca nu se acorda bilete de valoare (iar voucherele de vacanta sunt bilete de valoare conform legii 165/2018). care este opinia dvs?

  25. De ce ca asistent personal gradația 5 salariul de baza este 3098, mai mic decât cel calculat la salariul minim pe economie adunat cu sporul de vechime?
    Am văzut pe lista de salarii în funcție de gradații, diferența dintre un nou angajat cu gradația 0 și cel cu gradația 5 cu peste 20 ani vechime e de 3098-3000 =98 lei brut.
    Este corect asa?
    Anul trecut trebuia sa am salariul 3150 dar a fost sub 2900 și au mărit cu 10% rezultand 3098. De ce nu aplica gradația la salariul minim pe economie de acum, adică 3000?
    De ce nu vor sa ne dea vaucere de vacanta?
    Îmi spuneți va rog pe baza cărei legi pot cere vaucer de vacanta și dacă nu vor sa acorde unde ma pot adresa? Răspunsul lor verbal este ca nu primesc fonduri pentru asta.
    Vaucerul de vacanta se poate cere pentru anul 2022 în luna aceasta odată cu cererea de concediu pentru 2022, deoarece nu l-am
    efectuat?
    Daca nu vor sa-mi acorde acest voucher cum pot acționa pentru obținerea lui?

  26. Bună ziua..Ce salariu va avea o infirmieră din asistență socială cu G5,cu o vechime de 30 de ani.Va mulțumesc…

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt solicitate pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.