Salarizare 2024. Prima rundă de negocieri

Nu există un proiect

Ieri, pe 7 august 2023, Ministrul Muncii însoțit de o întreagă echipă de suport a participat la o rundă de discuții cu structurile asociative din familia ocupațională apărare și ordine publică, în vederea finalizării proiectului noii legi-cadru privind salarizarea bugetarilor. Concluziile dezbaterilor care sunt în derulare pe baza unui calendar anunțat, vor fi transmise Băncii Mondiale (consultantul contractat de România în acest sens) urmând ca după discuțiile cu Banca Mondială să fie finalizat proiectul de lege care va fi prezentat sindicatelor.

În cursul întâlnirii de ieri, în lipsa unui proiect, reprezentanții Ministerului Muncii au explicat care sunt principiile generale care stau la baza noii legi și au răspuns pe alocuri la intervențiile participanților de pe partea sindicală. Președintele PUBLISIND/SNPP a prezentat câteva date, temeri dar și așteptări, în legătură cu această renovare/anvelopare, în realitate, a sistemului de salarizare existent dar totodată decedat:

“Din date și informații obținute indirect, noua lege replică de fapt sistemul existent, cel mai mic coeficient fiind 1, cel mai mare 12, în această scală, funcția cea mai înaltă din structura de apărare )șeful de stat major) fiind 4,35, exact ca în prezent. Totodată se are în vedere diminuarea procentului de sporuri la maxim 20% în loc de 30% iar acest aspect, corelat cu situația în care legea-cadru în vigoare nu s-a aplicat, impune o ajustare pozitivă a coeficienților, deci o creștere a salariului de funcție, pentru a se compensa pierderea din partea de sporuri, respectându-se principiul “nimeni nu pierde” dacă se dorește pace socială.

În plus, solicităm explicarea algoritmului propus de Banca Mondială, prin care poziționarea noastră în grilă (ca să nu mai menționăm sintagma “relevanță a ocupației” desuetă de 10 ani, de când s-a trecut de la “lege-unitară” la “lege-cadru”) este atât de jos, raportat la complexitatea și riscurile profesiei. Totodată menționăm necesitatea menținerii unei motivații corespunzătoare pentru personalul din sectorul operativ prin exceptarea plății muncii suplimentare și a muncii în repaus săptămânal din plafonul maximal de sporuri (în prezent se acordă majorări aprobate prin OUG.’

Reprezentanții MM au confirmat informațiile cu privire la coeficienți și sporuri, arătând totodată că este corect ca baza salarială să fie crescută pentru a compensa pierderea de sporuri și ca plata muncii suplimentare să se mențină sub forma majorării salariale și să nu intre în plafonul de sporuri. Un aspect de interes adăugat de Ministrul Muncii este că salariile vor avea o parte fixă și una dinamică bazată pe performanță, fiind încă neclar mecanismul de segmentare a salariului.

Din intervențiile participanților la întâlnire sunt de remarcat cele ale MAI și MApN care au explicat că ar fi greșit să se plece în noua construcție salarială de la ierarhizarea existentă, stabilită anterior tot cu banca Mondială. Având în vedere aplicarea etapizată a salarizării care ulterior a fost suspendată, precum și plafonarea sporurilor la nivelul anului 2017 (primul an de aplicare a Legii 153/2017 când majorarea de 25% a fost de fapt neutralizată prin transferul contribuțiilor la salariat), reducerea sporurilor trebuie pusă în context corect prin comparație cu celelalte funcții bugetare.

Pe scurt, se cere o plasare mai sus pe grilă a funcțiilor din apărare națională și ordine publică precum și menținerea majorărilor pentru munca suplimentară. De asemenea, reprezentanții MAi/MApN au arătat că se înregistrează o scădere acută a atractivității posturilor din structură și că este anormal să se discute de diminuări salariale în contextul creșterii cerințelor și a unui grad de complexitate al activităților, din ce în ce mai mare. “Trebuie să atragem oameni care să creadă în cauză și să vrea să moară pentru România” a menționat un reprezentant MApN.

Ministrul Muncii a explicat că ministerele de linie au transmis o serie de propuneri în perspectiva noii legi-cadru, propuneri care se vor transmite și sindicatelor, precum și că va urma o nouă runda de consultări după finalizarea proiectului pentru care nu se poate hazarda să indice un termen concret de adoptare în Guvern și depunere la Parlament.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Salarizare 2024. Prima rundă de negocieri
Distribuie

30 de răspunsuri

  1. Sper ca urmeaza o mobilizare masiva pentru participarea la proteste. Este inadmisibil ca acum sa ne multumim ca nu vor fi scaderi la salariu prin noua lege a salarizarii. Ca sa nu mai zic de pozitionarea in grila, care este “ sub nivelul marii”. Daca aveti certitudine cu privire la aceste noi abordari, sper sa constientizati necesitatea demararii protestelor din timp pentru a nu fi luati iarasi prin surprindere!

  2. 1. Scala de la 1 la 12 este una mult prea ridicată. S-ar putea cobori măcar la 1 la 10 pt că efectele sociale ale acestor diferențe duc la discrepanțe uriașe care în realitate se adâncesc. Nu văd în vest astfel de formule, de ce ele ar fi un succes în România? Apoi ele efectiv dinamitează coeziunea socială.
    2. Coeficienții din MAI/MAPN sunt o rușine vizazi de cum s-au pus unii pe grilă. Șeful de stat major abia se compară cu un grefier șef…
    3. Este nevoie de rorganizare a ANP și a unităților. Noua realitate demografică ne arată că trebuie să ne restrângem.

      1. Si ce facem? Si aici tot cuminti asteptam??
        Daca astia nu dau niciun semn ca vor deblocarea celor 2 norme si a chiriei, ce facem noi CONCRET?

        1. Am mai explicat. Actualizarea normei de hrana se va produce cand va exista un efort conjugat al MApN. In privinta chiriei, norma este ombilical legata de legea salarizarii cu ordonantele trenulet care au urmat-o. Perspectiva unei noi legi a salarizarii va deschide calea si spre deblocare alte drepturi. Acum nu exista un proiect asumat, lansat oficial. Urmarim proces si participam cu toata energia cand va ajunge inm pe masa dialogului.

  3. Dle Teoroc,

    Aveti grija si la agentii cu sporul de studii superioare(care oricum teoretic nu mai exista), poate or fi ei 150 lei, insa in vremurile astea, sunt buni.
    Sa nu fie trecut la pierderi cu noua lege, sa fie pierdut din vedere.

    Multumim

  4. Dragi colegi!
    Noi suntem importanti,doar pentru familia! In rest suntem niste cifre

  5. Dle presedinte, si anul acesta ca si inainte trb ca toate unitatile sa aiba clasificare de la ministerul turismului pt decont voucher?
    Sau e de ajuns factura si bon?

  6. In concret, când începem protestele? Și sper că de data aceasta sa fie un protest comun din partea tuturor sindicatelor, scopul fiind clar același pt toți.

  7. Ei ..romanas, romanas ..stramosii tai erau daci..oameni blajini ce pasteau oi, calmi in mare parte ..pana nu dadeau de vin.. dupa care deveneau ghiolbani..de ce nu te raliezi tu lor…de ce te superi ca altu are si tu nu.. de ce nu cauti sa pleci de aici daca nu iti place 🙂 te tot plangi peste tot ..crezi ca munca ta e cea mai importanta si consideri o remuneratie mai stufoasa te.ar face mai valabil social si ti.ar satisface mai bine nevoile tale de viscerale.. Sunt sigur ca toate neajunsurile tale se vor aplana cu 1000 lei in plus. Sunteti simpatici. Va salut din nordul tarii!

  8. Dragii mei camarazi, A mai rămas o singură soluție: ,,O ADEVĂRATĂ REVOLUȚIE” ? Fiecare să răspundă cu: DA sau NU. Eu sunt primul care răspund cu: DA.

  9. Carpatian man: un sfat pt.măria ta dacul.Ramai in varf de munte cu oile tale si nu mai face pe lupul moralist !

  10. Domnu’ “CarpathianMan” sunteți pe lângă cu istoria. Poporul DACIC exista doar în scurte perioade când amenințarea era mare. Adică oamenii se uneau doar în caz de foarte mare pericol… În rest erau dezbinați. Păreți un om intelectual asa ca meritați o lecție de istorie non-comunista.
    Probabil ca situația dumneavoastră este mulțumitoare pe planul local unde chiria sau rata e mica, costul vieții e mai mic și inflația nu v-a afectat asa mult precum noi, restu’, din marile orașe…
    Suntem cu toții oameni și e normal sa plângem când nu ne convine ceva. Nu mai judecății colegii care se plâng, pentru ca nu știți situația lor.
    Nu mai invitați colegii sa plece din sistem, invitați-vă pe sine a părăsii sistemul în caz de nu suportați “văicărelile” unor colegi despre care nu știți nimic…
    Aveți dreptul de a judeca și comenta ce considerati dumneavoastră, dați dovadă de inteligență minimă și, va rog, judecați mai puțin colegii și îndreptați-vă atenția asupra factorilor politici decidenți…
    Ați fi mult util în acest fel!

  11. Hai sa vin eu cu un mic ex:
    Achizitie locuinta acu` 4 ani=90000 euro; rata lunara 2300 lei-o puteam suporta;
    Astazi: rata 3900 lei-ma cam zdruncina financiar serios.
    Asa ca domnule dac`, spune-mi: ti se pare normal sa stai linistit in banca ta si sa nu urli??!!

    1. Daca ti se deconteaza rata , unde scrie ca decontul trebuie sa acopere toata rata?

  12. Dle Teoroc, ce se aude de actualizarea sporului Anp??
    Cand va fi rectificarea??

      1. Pana la urma suntem exceptati de la masurile de austeritate, nu gasesc nicaieri proiectul de oug. Multumesc

      2. Buna ziua, mi se pare foarte ciudat ca nimeni nu face caz ca se vor desfinta functiile de sef tura si sef sectie.Are cineva idee cat a trebuit sa invatam si cat stres am luat cu acea modalitate imbecila de testare paihologica? Si acum dupa foarte pun timp de la promovare sa vina cineva si sa loveasca cu piciorul in toate acestea!! Noi ,cei care am luptat pt o cariera mai frumoasa , care ne am zbatut sa promovam examene, ce vom face? Ce se va intampla cu noi?? Prin unitati toti cei din conducere sunt foarte relaxati si pot spune ca satisfacuti ca vor avea mai putini oameni cu functii de conducere in subordine!!! Dar ca si curiozitate, cum pot fii eu, (care in afara orelor de program si in zilele nelucratoare asigur conducerea unitatii si am 45-45 oameni in subordine,) asimilat unui sef de birou ( care in multe cazuri are un om in subordine)?? De ce nu expuneti concret aceasta problema?? De ce nu o considerati functie unica ( exista una singura in unitate, functie pe care lucram 4 oameni sa putem sa asiguram continuitatea)… sincer mi se pare foarte suspecta atitudinea conducerii unitatilor, relaxarea liderilor de sindicat si nu in ultimul rand, satisfactia unor persoane care probabil la un momentdat au avut un esec!!! Faceti ceva, veniti cu argumente concrete la intalnirea de luni cu Doamna MINISTRU si incercati sa inteleaga ca functia de sef de tura ( ca numar de oameni avuti in subordine, si ca mod de subordonare) , este aceeasi cu functia de SEF SERVICIU!!!

  13. Cristi Tudorache daca imi permiti aceste chestiuni :
    1. Pentru “baietii” care se plang ca ratele sunt mari, zic sa va stergeti lacrimile si sa veniti alaturi de noi in strada. Multumiti-va cu ce aveti acum ca alti de pe la alte structuri militare nu au asa ceva. Sunt colegi care NU beneficiaza de decontare pentru ca si-au achizitionat inainte cu 2-3 luni de publicarea legii si ar mai fi multe de spus.
    2. Cu actualizarea sporului ANP si alte actualizari de sporuri, cum era de asteptat, inca de la ultimul protest, “in dulcele stil clasic, guvernul de atunci ca sa detensioneze situatia a promis ca o va face in doua etape, 1 iunie si 1 iulie (Spor ANP)”. Cand s-au vazut cu sacii in carutza au uitat de 1 iulie. Practic guvernul “ne-a servit micul dejun ca-n armata – 1 cana cu ceai+felia de paine cu margarina si marmelada. Cand a venit vremea pentru consistenta masa de pranz, au spalat putina”.
    3. Cristi, asteptam cu interes programul SNPP de “stimulare a energiilor guvernamentale,pozitive.

În primul rând, oamenii!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare derulează o serie de proiecte cu finanțare europeană care vin în sprijinul membrilor de sindicat.