Încă din 6 decembrie 2022 informam despre HG-ul trimis pe circuit de avizare în vederea actualizării salariului de grad. Tot atunci am sintetizat și eforturile făcute de SNPP împreună cu EUROPOL, pe linia aceasta, începând cu vara anului 2022 (întâlnirile de la Ministerul Muncii și Guvern, protestele în care am revendicat actualizarea și adresele cu solicitări motivate transmise către MJ, MAI și MF – totul este inclus în informarea noastră). Legătura dintre acțiunile noastre și rezultat, să o analizeze cine vrea. Noi știm ce am vrut, ce am cerut și ce am făcut. Nu suntem guvernanți să aprobăm. Suntem sindicaliști și revendicăm! Așa cum vom continua să facem și cu celelalte drepturi care se mențin plafonate de 13 ani și cu orice alte aspecte care sunt în interesul membrilor noștri.
Ieri Guvernul a aprobat hotărârea în forma din proiect și așteptăm publicarea actului normativ pentru acordarea dreptului. Au început întrebările cu privire la data de la care se aplică actualizarea, respectiv cu 1 ianuarie sau cu data publicării cum “se poartă” de obicei interpretările care menajează bugetul. Totodată mai sunt așteptări privind efectul acestei actualizări asupra altor elemente din sistemul de salarizare. Și deloc de ignorat, detaliile pe care se fundamentează HG-ul și anume raportarea coeficienților de multiplicare (scoși scurt la lumină pe parcursul avizării dar lăsați deoparte spre publicare) la salariul minim. Să le luăm pe rând!
Efectul actualizării salariului de grad începe de la data de 1 ianuarie 2023 indiferent de data publicării HG. Nu este doar părerea SNPP! Am discutat și verificat atent atât în relație cu ANP cât și cu celelalte instituții din structura de apărare, înainte de a informa. Această interpretare este facilitată de prevederile OUG 168/2022, art I, alin (6) (extras – mai jos). ANP lucrează la un set de instrucțiuni pentru unități, privind aplicarea normelor fiscal-bugetare pentru anul 2023, în care se vor include și precizări referitoare la această actualizare.
(5) În anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
(6) Începând cu data de 1 ianuarie 2023, pentru personalul militar, polițiști și polițiștii de penitenciare actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut se exceptează de la prevederile alin. (5).
Creșterea cuantumului salariului de grad nu va avea impact asupra altor elemente salariale sau de alt fel, având în vedere prevederile OUG 168/2022 art I, prin care se limitează creșterea salariului de funcție strict cu 10% în anul 2023, cu înghețarea sporurilor și plafonarea normelor de hrană și echipare, precum și a chiriei (în mod expres). Prevederea citată mai sus exceptează de la “îngheț” strict actualizarea elementului salarial. Deși de ceva timp evităm explicațiile prea tehnice și complexe care pot plictisi, poate că ar trebui să reluăm într-un articol ceva explicații despre structura salariilor. Pe scurt gradul, alături de gradație și indemnizația de comandă (cine are) se adăugau la salariul de funcție și formau salariul funcției de bază desființat ca denumire din 2017 (legea-cadru). Deci reținem în primul rând aspectul important că salariul de grad nefiind inclus în salariul de funcție nu influențează calculul diferențelor salariale pentru aplicarea legii-cadru! Practic rămânem cu aceleași diferențe de încasat pe Legea 153/2017.
Pe legislația veche care încă ultraactivează până când vom trece la o nouă lege salarială aplicată integral fie ea Legea 153/2017 sau alta, “gradul” se regăsește încă în baza de calcul a altor drepturi (misiune permanentă, fidelitate, confidențialitate, spor pericol, gradația, sporurile pentru condiții de muncă) inclusiv a chiriei și a majorării pentru misiuni speciale. În acest sens pot fi studiate OG 64/2006 și OMJ 399/C/2007 care reprezintă cadrul nostru principal de salarizare (încă). Pentru militari și polițiști lucrurile sunt ușor diferite – sistemele salariale sunt similare dar nu identice.
Dacă se prevedea derogare pentru efectul integral al salariului de grad actualizat, asupra sistemului nostru de salarizare, având în vedere faptul că drepturile enumerate cu excepția sporului de pericol, normelor și chiriei, se află în salariul de funcție ca sume compensatorii, iar salariul de funcție este baza de calcul a majorărilor pentru munca suplimentară inclusiv în sâmbete, duminici și sărbători legale, efectul final ar fi destul de greu de calculat dar mai mult ca sigur s-ar fi atins instant nivelurile salariale din legea-cadru care reprezintă de altfel și limita maximă permisă, deci nu ar fi fost posibilă beneficierea de întregul efect. În structura de apărare și în relație cu Ministerul Justiției s-au purtat discuții privind aceste aspecte dar concluzia a fost că nu se poate permite acest impact. Singurul efect va fi asupra fișelor de pensii care se vor actualiza corespunzător pentru cei care au încetat raporturile după data de 1 ianuarie 2023.
Referitor la fundamentarea actualizării, reamintim mențiunea din informarea noastră anterioară din care se poate observa modul de calcul. Practic în 2010 când salariile au înghețat acest drept avea o valoare căreia i s-a dat un sens (nu intrăm în detalii). Prin raportarea acelei “valori înghețate”, la referința de 600 lei (salariul minim din 2010), au rezultat coeficienții de multiplicare. Dacă acei coeficienți îi multiplicăm azi cu 3000 lei (salariul minim din 2023) avem cu totul alte valori. Gradul a crescut în 2015 (10% și respectiv 25% – medical și reintegrare) și in 2018 (25% care nu s-au simțit având în vedere transferul contribuțiilor la salariați). Acum s-a făcut pentru prima dată acest calcul dintre coeficienții respectivi și salariul minim, rezultatul acestui exercițiu fiind ponderat cu aproximativ 50% pe criterii bugetare, dar cu perspective de ajustare în viitor. O mențiune adiacentă ar fi că în Poliția Penitenciară prin această actualizare se elimină din diferențele valorii gradului între salariați, medicalul și reintegrarea având mai puțin de recuperat prin actualizare.
67 de răspunsuri
Modificarea salariului de grad are efect și asupra pensiilor aflate deja în plata (pensionați anterior anului 2022)?
nu / doar dupa 1 ian 2023
Dar dc persoana a iesit la pensie pe 10.01,inainte de publicare in MO,beneficiaza de solda de grad?
da / de la 1 ian e ok / cf OUG 168
Ieseai mai avantajos daca ieseai pana pe 31 dec . Luai indexarea , injur de 320 lei net @
Aveti niste calcule proaste! V-ati bulucit la pensionare in 2022 fara sa va informati!
Luand in calcul pensionare in 2022, cu o medie de pensie 5000 lei, se beneficiaza de o marire a pensiei in 2023 cu 5,1 + 1,9 = 7%, aproximativ 350 lei! In momentul actual o trecere in rezerva, cu marire de 10% + marire salariu de grad v-ar fi asigurat o marire a pensiei de 5-600 lei, in 2023! Dar, sa fim sanatosi!
Era vorba de un risc calculat, “Cand se va publica HG referitor la salariul de grad?”/ “Cand se va publica legea pentru trecere la 12 luni ca baza de calcul?”! Nu e mare inginerie sa urmaresti parcursul unei HG sau legi! Anticipand o HG si o lege, pana vor apare in MO si aplicabile, se putea alege!
Parerea mea este ca cei care au trecut in rezerva in decembrie 2022 au gresit putintel!
putin da / hg ul a fost anuntat
nu e mare diferenta, sanatosi sa fim,intradevar era putin mai buna formula actuala.
Buna seara. Cei care se pensioneaza in acest an nu beneficiaza de indexarea de 5,1%?
Nu am gresit deloc cei care am iesit in dec 2022…pt ca la data aceia nici la nivel de zvon nu se auzise de marirea gradatiei….doar de marirea sal de functie ,iar de inlatie si indexare se dtia si deja aveai siguranta asta
Bună seara domnule președinte, să înțeleg că dacă te-ai pensionat după 1 ianuarie 2023 se adaugă la pensie mărirea salariului de grad, alături de mărirea cu 10% a salariului de funcție mărit și el de la 1 ianuarie 2023?
da, pensiile de dupa 1 ianuarie sunt influentate
Legat de decizia 51, se mai știe ceva? Mai sunt 2,3 săptămâni și ajungem în februarie… Si nu avem nimic concret..
am explicat ca era o suprapunere riscanta de impact bugetar in 2022 / se va face in primul trim 2023 – asta este angajamentul anp
se pare ca MAI-ul avea mai putin de recuperat la grad fata de noi, stiati asta dle presedinte?
Colegii de la europol au facut publice soldele actuale care se par ca sunt mai mari ca ale noastre 🙂
europol a publicat valorile nete / in hg sunt brute / sunt similare cuantumurile
nu ati inteles, eu ma refer ca valorile lor ACTUALE BRUTE sunt mai mari decat ale noastre. La cele vechi (inca actuale) ma refer.
aveti ceva informatii de la MAI sau MAPN? in sensul publicarii in MO a hg-ului? se face pana vineri?>
vineri e maine / posibil dar nerelevant / dreptul curge de la 1 ian
EUROPOL a publicat in brut!
Una peste alta, am in fata un fluturas al unui agent sef de politie – salariu de grad 359 lei in brut Nu bate cu ce au publicat colegii, respectiv a.s. – 380 lei)/ iar noi asp – salariu de grad in brut 287 lei (al meu fluturas).
Inspector principal MAI – 451 lei.
Este o diferenta intre salariul de grad intre MAI si ANP, in brut. Logic ar fi ca impactul, comparativ vorbind, sa fie mai favorabil (adica o crestere mai mare) pentru politistii de penitenciare care au un salariu de grad mai mic!
Dar… compensarea lui Peste, HG-ul vietii, interpretari diferite. Citand un contemporan in viata “Trebuie sa ai 30 de ani vechime in financiar + juridic, pentru a avea idee de incurcatele cai ale Domnului!”!
Numai bine!
Exact asa va fi, pt noi va fi putin mai mare impactul, ei chiar au pe fluturasi sume mai mari ca noi.
PS: cele noi vor fi la fel pt toti, asta e clar, pe mine m-a surprins ca in prezent MAI le are mai mari ca noi
cititi cu atentie in articol…..
”Gradul a crescut în 2015 (10% și respectiv 25% – medical și reintegrare) și in 2018 (25% care nu s-au simțit având în vedere transferul contribuțiilor la salariați)”
Europol a pus valoarea bruta a gradului actualizat in 2015 si 2018, zic bine dl presedinte?
da / valoarea gradului e identica in toata structura !
Și la mapn erau mai mari… Asta e. De acum vor fi egale.
nu / singura diferenta e la cei care au primit in 2015 majorari de 25 in loc de 10 / atat / in rest identice pe niveluri de grad
nu stiu de ce spuneti ca este la fel, cand eu am 287 la brut ca ASP si la ei figureaza cu 395 lei brut. (tot ASP)
garantat sunt identice in toata structura
am verificat acum cu un jandarm , am vazut personal pe fluturasul lui, este mai mare in prezent la ei, acum cu noul HG se vor egaliza toate.
E acelasi, la ei fiind trecut majorat. 287 din fluturasul nostru plus cele doua majorari de 10% si 25% din 2015 si 2018 (287*1.1*1.25).
287 x 1,1 (majorare 10% dec 2015) = 316
316 x 1,25 (majorare 25% Ian 2018) = 395
Corect ce spui. La noi in fluturas nu apar acolo majorările ci mai jos, grupate pentru toate elementele salariale.
La alte structuri majorările respective sunt aplicate direct pe elemente. Nerelevant. Efectul este identic.
Dar de ce medicalul si reintegratea au primit 25% in loc de 10% ca noi toti(in 2018)? …. De curiozitate
pt ca asa s au acordat majorarile salariale in acel an / si au impactat si gradul / de ale sanatatii la care s a lipit si asistenta sociala si reintegrarea din penitenciare
Aveti cumva noi informatii legate de NOUA lege a salarizarii, care trebuie adoptat pana la sfarsitul T2 2023, conform jaloanelor PNRR?
va scoate capu n scurt timp 🙂
Adica, in curand va aprea proiectul, se stie cand anume? Presupun ca nu vor schimbari/imbunatatiri fata de legea 513/2017? Daca Banca Mondiala este la volanul acestui proiect, atunci nu vor schimbari majore.., in bine.
Dacă sunt în concediu de maternitate,când ma întorc la serviciu beneficiez de mărirea salariala ?
Daca sunt în maternitate ,când ma întorc la serviciu ,beneficiez de mărirea salariala ?
sigur
Mulțumesc
Bună ziua,
în legătura cu avansarea în funcție – creșterea coeficientului – până la ultima sau penultima treaptă, este vre-o noutate?
OUG 168/2022 a dat posibilitatea ca solda de grad sa fie actualizata in anul 2023, dar ca sa se si intample trebuia adoptata hotararea de guvern. O hotarare de guvern nu poate fi aplicata retroactiv. Daca guvernul adopta hotararea prin septembrie, tot de la 01 01 2023 credeti ca se aplica?
da se aplica de la 1 ian / se aplica oug nu hg / hg doar ajuta cu valoarea de luat in calcul
Ca idee, oare de ce HG -ul de ieri discutat in sedinta (in acelasi timp cu hg ul nostru cu gradul) privind reorganizarea MJ-ANABI s-a publicat deja in MO si al nostru nu?
Care e logica?
nu exista una / puhoi de acte / care cum pica / nu conteaza / important e ca s a aprobat
Sunt din sectorul reintegrare sociala, in luna decembrie 2022 am avut salariul de grad, brut, pe fluturas, pt gradul de comisar, 346 lei. La MAI comisarul are 462 lei. Mai mult de 100 lei diferenta. Abia cu aceasta legislatie va fi 850 lei in ambele ministere pt acelasi grad.
vedeti intre brut si net / gradul e egal in structura / doar medical peste tot si socio din anp au mai mult
Salariu grad marit +10% ramane 700 lei pe net la un ASP
10% si la majorari ore
Deci reintegrarea și medicalul primesc mai puțin la creșterea salariului de grad de acum? Vor fi egale salariile de grad acum?
nu neaparat egale / diferenta era cam de 15% intre ele / de facut comparatiile / aveti valorile brute in primul articol pe tema unde am inserat un link cheie
https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2023/HG-cuantum-solda.pdf
Nu înțeleg, medicalul/reintegrarea aveau salariile de grad cu 15% mai mari?
Acum primesc aceeași mărire salarială la grad, deci diferența de 15% se păstrează sau primesc mai puțin și diferența dispare?
La grad egal.
da aveau / din 2015 / prin urmare cuantumul gradului era diferit / sa spunem ca la un agent din operativ era 250 iar la altul din socio 330 / daca acum trebuie sa ajunga amandoi la 480 amandoi – poti vedea diferentele / cifrele sunt doar ca exemplu / diferentele dispar – asta e clar
exemplu concret primit acum: Comisar sef 490 in plata ajunge la 900, dif actualizare=410 lei brut( net 240)
Pt medical, comisar sef in plata 556, ajunge la 900 lei, dif actualuzare brut = 344 ( net 201)
Umblau informații acum câteva luni cum ca mărirea de 10% împreună cu actualizarea salariului de grad ar însemna undeva la 700-1000 lei. Calculând acum, nu cred ca depășim 500 lei din ambele măriri.
brut/net
Dl Presedinte, stim ca s-a mai pus intrebarea, dar vrem sa stim ce planuri de actiune avem in viitorul apropiat pt ACTUALIZAREA NORMEI DE HRANA/ ECHIPAMENT?
Preturile alimentelor au luat-o in sus rau de tot, cat ne mai pastreaza Norma de Hrana plafonata???
nu am vazut nici HG cu gradul publicata / ne apucam si de norme / presiuni solicitari proteste / ce altceva / reteta simpla
De indemnizatia de comanda pentru subofiterii cu functii de conducere care avea termen de implementare ianuarie2023 se stie ceva? Stima.
doar in cazul aplicarii integrale a legii cadru
Pare ca in ultimul timp e un trend al celor iesiti la pensie de la armata- unii fara sa aiba vechime completa- prin care reclama ca au pensiile mai mici decat cei care abia ies la pensie. Insa uita sa spuna tot adevarul ca au primit ajutoare, plati compensatorii si peste 100% din baza de calcul. Nu ar trebui sa contracaram cumva acest trend?
Nu toți au primit ajutoare/plăți compensatorii! Mai ușor cu contracararea..
Bună seara!
Domnule președinte, la ce aplicam acel 10%? Întreb pt a ne face o estimare privind majorarea de 10%. În privința gradului, s- au tot dat exemple.
salariu de functie / SF / si majorari sdsl si ore suplim
HOTARÂREA a fost publicată în Monitorul Oficial partea I nr 41 din 13.01.2023
https://monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial–PI–41–2023.html
Va salut,am iesit in pensie cu data de 04.01.2023,la calculerea pensiei nu mi sa calculat solda de grad marita,ma puteti ajuta cu o minuta,multumesc
ANP a decis sa refaca calculele acordand cu 13 ca restul structurii de aparare