Pandemia a terminat economia si nu doar in Romania. O fraza care rezuma cauza. Sa vedem efectul! Incep sa apara primele semne concrete. Circula pe Internet o pagina dintr-un posibil proiect de OUG din care aflam ca salariile dar si alte drepturi sau elemente salariale vor ingheta la nivelul actual. Nu apar intentii de diminuari salariale (inca) dar nici sanse de continuare a aplicarii Legii 153/2017 prin care a fost stabilita cresterea etapizata a salariilor in sistemul public. Pentru anul 2021 bugetarii cu salarii mai mici decat cele prevazute de lege pentru anul 2022 asteptau o noua ajustare de 25% din diferenta intre salariul de baza sau de functie din anul 2022 si respectiv cel din 2019.
O mare parte dintre cei 2000 de pensionabili din Politia Penitenciara erau cu ochii pe aceasta crestere pentru a lua o decizie. La MAI sunt probabil 14000 de politisti care s-ar incadra la pensie daca respectam proportiile de efective. Observand intentiile deja devoalate chiar si partial prin asa-zise surgeri de informatii care sunt mai degraba testari ale nivelului de deranj social generate de anumite masuri de austeritate, foarte probabil vom avea un nou exod din sistem, in conditiile in care posturile ocupate in Politia Penitenciara au coborat vertiginos de la 13000 la 11800 de politisti de penitenciare, iar ocuparea posturilor vacante prin concurs nu a reusit inca sa completeze handicapul de resurse necesare cel putin pentru posturile de agenti operativi.
Proiectul de ordonanta despre care vorbim nu are confirmari oficiale inca, acesta urmand sa primeasca o serie de avize inainte de o eventuala adoptare: directiile de specialitate din cadrul MFP (initiatorul cel mai probabil), celelalte ministere de resort, precum si Consiliul Economic si Social. Intelegem ca proiectul ar fi ajuns la MJ pentru avizare insa MMPS sustine ca inca nu l-a primit. Oricum estimam ca lucrurile se vor intampla foarte repede daca este sa luam in calcul si discutiile purtate astazi in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social format in principal din reprezentantii Guvernului si cei ai confederatiilor sindicale si patronale.
Conform informarii la cald facute de presedintele BNS – Dumitru Costin, aflam ca Guvernul va merge pe o crestere mica a salariului minim care va urca de la 2230 la 2300 lei insa premierul in exercitiu nu a oferit niciun raspus la intrebarea presedintelui BNS privind masurile preconizate pentru pensii, alocatii dar si pentru salariile din sectorul public. Pentru 2021, premierul anuntă un deficit bugetar de 7% desi EUROSTAT a prognozat un deficit de 11% iar acest aspect indica in mod cert o serie de masuri care se vor lua pentru ponderarea procentului, cea mai previzibila fiind inghetarea salariilor bugetarilor. In zilele care urmeaza vor avea loc sedinte ale noului Executiv care va lua in discutie si alte masuri in ce priveste administratia publica centrala. Urmeaza vremuri care ne imping la organizare sindicala, motiv pentru care Consiliul National al SNPP se va intruni intr-o sedinta in cursul zilei de maine. Stim ca sansele reale de a evita anumite efecte in planul salariilor in anul care urmeaza, sunt foarte mici, insa vom analiza optiunile si vom gandi un plan posibil.
9 răspunsuri
O posibila măsura generată de aceasta criza poate fi și suspendarea concursurilor deja anunțate sau sunt prevăzute in bugetul pe 2020 și vor continua ? Multumesc
speram sa nu
Dar nici nu ne trebuie noua asa ceva,ca sa facem noi cu maririle astea? Nu avem de ajuns? Noi oricum nu meritam! Ce,am facut ceva deosebit? Intr-o tara plina de doctori si informaticieni care sunt singurii care-si fac datoria……….asa ne trebuie,am stat si am asteptat,pur si simplu am amanat inevitabilul………nu facem nimic deocamdata asteptam sa vedem ce se intampla,nu sunt semne ca nu am primi marirea….mda arhicunoscuta melodia……si mai urmeaza surprize din acestea……..mai stii poate ne privatizeaza asa pot sa faca si mai multa economie,vor da afara dupa bunul plac si vor putea inflori afacerile private si in puscarii…..
Pot să înjur? Imi permiteți d-le administrator? Țara de c—t, politicieni de c–t! Ma gandesc tot mai serios să emigrez!
Pozitie sindicatelor care este daca se adeveresc cele de mai sus?
Poate ar trebui un comunicat.
Ha ha ha, a venit și mom adevarului. Am tot comentat p-aci ca nu trebuie sa așteptăm acest mom dar am fost ignorat.
Îmi place partea finala a articolului, cea în care Liderul meu sindical ma povatuieste( printre rânduri) sa accept situația… că asta e, e deficit, e pandemie, e… pă dracu
Pe mine ma întreabă cineva dacă sunt în regula cu situația asta? cu preturile care nu mai au limita de creștere, cu anunțata creștere a facturilor la curent, cu faptul ca am rezistat tot anul sănătos și m-am îmbolnăvit la serv?
Salariile lor sunt la nivel, sănătate la fel, învățământ la fel, noi am ramas ultimii fraieri de bugetari.
Ce facem?
Iarăși înghițim, iarăși tăcem și suntem noi bunii samariteni?
Nu avem nici o vina legat de pandemie și economie.
Au guvernat 1 an și puteau sa facă ceva pentru economie nu sa fure și sa supraestimeze preturi pe măști și izolete etc.
De ce trebuie sa fim mereu noi familia ocupaționala DE SACRIFICIU?
D-le Președintele, ce masuri luăm? Imi iau concediu de odihna si vin la București!
Venim TOTI ,actionati din timp,gata ,NU SE MAI POATEE!!!
Deci toate pensiile speciale sunt inghetate, in afara de cele ale magistratilor care cresc si se indexeaza la maximul prevazut de lege!!! Deci fix pensiile alea de 30.000 de lei cresc!!!