Un prim ordin de ministru din mare lista de acte normative subsecvente Legii nr. 145/2019 vede lumina monitorului si sparge gheata cu doar doua saptamani peste termenul limita de 6 luni pe care Statutul politistilor de penitenciare il impune pentru adoptarea legislatiei secundare. Este vorba despre OMJ 389/C/2020 – Sistemul de evidenta a datelor pentru personalul din sistemul administratiei penitenciare. Trecem peste enervanta evitare a sintagmei Politie Penitenciara chiar in titlul ordinului, desi Legea 145/2019 clarifica chiar la art 2: “Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate fac parte din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului şi constituie sistemul administraţiei penitenciare, denumit în continuare poliţia penitenciară.” Prea curand nu vom dobandi o identitate profesionala daca nu ne-o dorim cu totii si cu adevarat!

Nu este cel mai important dintre ordine, insa publicarea in sine este un semn bun si vom explica de ce. Principala preocupare pentru personal este publicarea ordinului pentru decontarea chiriilor/ratelor, ordin care a fost semnat de ministrul Predoiu urmand sa fie publicat. In ultima perioada, la nivelul ministerelor si institutiilor au loc discutii in contradictoriu privind modul in care perioada de interimat poate limita atributiile ministrilor.

Presiunea maxima fiind pe ordinul cu decont chirii/rate, ulterior informatiei ca a fost semnat, am sesizat si o anume ingrijorare privind publicarea efectiva a ordinului in Monitorul Oficial. Se afirma ca art 37 alin 3 din Codul administrativ (OUG 57/2019) poate fi de natura a crea problema in acest plan: “În cazul încetării mandatului sau, în condițiile prevăzute de Constituție, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să emită numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă, Guvernul nu poate să emită ordonanțe sau ordonanțe de urgență și nu poate iniția proiecte de lege.”

Atat publicarea efectiva a OMJ 389/C/2020, cat si discutiile purtate recent cu reprezentanti MJ dar, in principal, interpretarea corecta a prevederii susmentionate, ne linistesc cu privire la riscul de nepublicare a unor ordine pe motiv de interimat. Codul administrativ vizeaza actele emise de Guvern si nu ordinele de ministru. Prin urmare putem sta linistiti, cel mai asteptat ordin din ultimuii ani, se va publica in scurt timp si va produce efecte in sfarsit si pentru politistii de penitenciare inclusiv pentru locuintele achizitionate anterior publicarii ordinului dar ulterior datei de 2 august 2019 (intrarea in vigoare a noului statut special).

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: S-a spart gheata! Guvern demis si totusi primul ordin publicat

10 răspunsuri

    1. ANP a trimis 15 din 40 catre MJ iar MJ a publicat 1 si mai e unu pe traseu
      Ce ar fi de zis, decat ca la MJ sunt sufocati predominant prin cu totul alte prioritati decat politia penitenciara?

        1. cele doua mari situatii blocante cu potential de reactii sindcale sunt concursurile si chiriile/ratele / ambele pe cale de a fi rezolvate / nu avem alte blocaje majore in sistem / la rand ca importanta ar fi schimbari-mutari / dar este necesar OMJ cu concursuri pentru deblocare / ordinele vechi sunt aplicabile pana la emiterea celor noi

  1. Vă deranjez cu rugămintea de a-mi spune,dacă din cele trimise spre aprobare la MJ se regăsește și cel referitor la schimbări din funcție. Vă multumesc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *