S-a publicat! OUG 1/2020 – aspecte salariale

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 11/09,01,2020, s-a publicat OUG 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, esențiala normă care reglementează aspecte importante ale salarizării polițiștilor de penitenciare. Ce este relevant de reținut, lucruri care ne-au îngrijorat, sunt cele legate de menținerea unor drepturi precum remunerarea muncii prestate în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, decontarea serviciilor de turism ori plata actualizată a normei de hrană.

Pe scurt, OUG 114/2018 se modifică prin OUG 1/2020, articole de interes reprezentându-le;

Art. 34, respectiv alineatul 2, menține plata sporurilor la nivelul decembrie 2019, nivel care presupune raportarea sporurilor de prezență la un cuantum maxim al lunii decembrie 2019,

12. La articolul 34, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în  măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.”

Art. 35, alineat 2 se modifică în sensul prevederii noilor indicatori, respectiv acordarea drepturilor salariale pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale. Ca indicator de perioadă avem prevăzuți anii 2020 și 2021, Ce este mult mai important e că această majorare se aplică la salariul de funcție cuvenit în lună.

14. La articolul 35, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în perioada 2020-2021, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii din penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate  naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru  acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenit(ă).”

Poate cel mai așteptat și tergiversat drept din varii motive, este dreptul acordării normei de hrană la valoarea actualizată în anul 2019, Evităm apologia explicațiilor de neacordare în 2019 și trecem direct la art. 37 al OUG 1/2020 la care se adaugă  alineatul 3 și care consolidează plata normei de hrană la valoarea actualizată în ianuarie 2019. Foarte important de observat e că norma de hrană se va acorda actualizată începând cu data de 01 ianuarie 2020, A nu se înțelege că prin adăugarea acestui alineat s-ar acorda inclusiv retroactiv din ianuarie 2019.

16. La articolul 37, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
„(3) În aplicarea alin. (2), începând cu luna ianuarie 2020, toate instituţiile publice de apărare, ordine publică  și securitate naţională acordă cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019, potrivit normelor în vigoare.

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: S-a publicat! OUG 1/2020 – aspecte salariale
Distribuie

19 răspunsuri

 1. Avand in vedere ca maine se va face plata salariilor,pentru luna ianuarie diferenta de la NH pt aceasta luna o vom lua in februarie?

 2. Norma de hrana s-a actualizat,foarte bine,asta pentru ca a fost in interesul MAI,de acoli a si plecat problema initiala si rezolvarea intrun final.
  INSA, MAI nu are interes sa mareasca norma de echipament la valoarea din 2019 pt ca pt ei nu ar genera mariri salariale,ce facem noi in aces caz,am ramas singurii care ar mai fi avantajati de aceasta crestere,domnule Teoroc,avem sanse??

 3. Cedăm fără luptă la actualizarea normei de hrana pe 2019? Ne resemnăm? Daca (editat)-ul a pierdut procesul, renunțăm? E incredibil ce s-a întâmplat anul trecut cu actualizarea asta… de noaptea minții!

  1. Lucrurile au devenit limpezi odata cu pierderea acelui proces. Au atacat dreptul in sine in loc sa se indrepte in instanta in numele membrilor lor. Cum am putea noi regla acordarea retroactiva pe anul trecut cand o instanta a decis definitiv ca acordarea nu este posibila pentru anul 2019? Frustrant este faptul ca inca existau elemente de care ne-am mai fi putut agata pana la pronuntarea acestei decizii a instantei.

 4. Extras din text:
  “….A nu se înțelege că prin adăugarea acestui alineat s-ar acorda inclusiv retroactiv din ianuarie 2019.”
  Foarte bine haideți sa ne mulțumim cu jumătate. Bravo lor ca ne-au “făcut”, rușine vouă ca i-ați “lăsat”.

  1. Reiterez comentariul adresat unui coleg s: Lucrurile au devenit limpezi odata cu pierderea acelui proces. Au atacat dreptul in sine in loc sa se indrepte in instanta in numele membrilor lor. Cum am putea noi regla acordarea retroactiva pe anul trecut cand o instanta a decis definitiv ca acordarea nu este posibila pentru anul 2019? Frustrant este faptul ca inca existau elemente de care ne-am mai fi putut agata pana la pronuntarea acestei decizii a instantei.
   Ne asumam si cand trebuie sa ne fie rusine insa acum chiar nu este cazul.

   1. Pana sa piardă ceilalți acel proces ați tot crezut-o pe dna Birchall ca mărește sau ca face ea nu știu ce. De ce nu am făcut presiuni? De ce nu știm dacă ați făcut presiuni? De ce am renunțat la greva fără sa ne dea scris ca face?

    1. Intelegem perfect supararea si pentru asta am incercat sa explicam cat mai clar lucrurile. Nu intelegem insa urmatoarele:
     – de ce nu se citesc articolele in care s-a explicat in detaliu actiunea SNPP si ce a stat la abaza acestor decizii a SNPP;
     – de ce dupa 10 ani de cand nu mai avem dreptul la greva inca se mai enunta acest tip de actiune.
     De recitit, te rog: https://snpp.ro/ceasul-rau-la-un-pas-de-asumarea-deceniului-actualizarile-de-norme-mai-asteapta/
     Si un pic mai vechi dar relevant: https://snpp.ro/intalnire-cu-ministrul-justitiei-prioritati-solutii-perspective/

     1. Daca am lucrat 9 ani in armata in conditii deosebite(grupa a doua de munca) primesc 4 luni la an ?Stiti ceva despre asta?Am inteles ca dupa noua lege(14 noiembrie 2019) se primesc 4 luni nu 3.Multumesc!

      1. Da. este vorba de Lega nr. 215 din 14 noiembrie 2019 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
       Daca activezi in sistemulș penitenciar, cei nouia ani lucrati se iau in considerare la calcul vechime si acordareamedaliilor. La calculul anilor care scad din varsta standard in sistemul de aparere se ia in conesiderare doar o singura grupa de munca, la alegere.

 5. Domnule președinte
  Există riscul măriri vârstei de pensionare din luna februarie, când se va vota in Camera deputaților legea amânată din decembrie? (dacă nu s-o amână iarăși)

  1. Inclusiv presedintele s-a pronuntat ca nu va fi marita varsta de pensionare in mod obligatoriu ci au in vedere doar posibilitatea acceptarii sittatiei ca unii salariati sa poata activa pana la o varsta mai inaintata si doar cu acordul acestora. Daca urmarim evenimentele putin, sfarsitul lui februarie e posibil sa ne prinda inclusiv fara Guvern in perspectiva alegerilor anticipate. Nu intru in detalii de genul asta.
   Cert este ca sansa maririi varstei de pensionare este momentan o utopie.

 6. Bună ziua. Având în vedere faptul că în legea civilă se recunoaște grupa 2 de muncă pt. fiecare an muncit (nu după 6 ani cum era înainte) acest lucru se aplică și în legea 223/2015? In speță dacă cineva a muncit 4 ani in grupa 2 după care s-a angajat in sistem militar beneficiază de cei 1an și 4luni in vederea pensionării? Cu stimă. Vă mulțumesc.

  1. Pentru stabilirea varstei de pensionare avand in vedere munca desfasurata in anumite conditii, pentru calculul efectiv se ia in considerare o singura grupa de munca, la alegerea persoanei implicate. Deci, daca ai un numar de ani lucrati cu grupa 2 si un alt numar de ani lucrati cu grupa 1, doar o singura grupa se ia in calcul, la alegere.

În primul rând, oamenii!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare derulează o serie de proiecte cu finanțare europeană care vin în sprijinul membrilor de sindicat.