După 6 ani de la momentul la care SNPP a deschis dezbaterea solicitând plata corectă a indemnizației de concediu, fără eliminarea sporurilor acordate pe bază de pontaj, joi a avut loc un Consiliu de conducere ANP în care s-a tranșat în sfârșit problema. În cei 6 ani de dispute au fost câștigate 249 de procese pe această temă dar s-au și pierdut 40, motiv pentru care MJ a ținut să ceară Procurorului General depunerea la ÎCCJ a unui recurs în interesul legii, recurs care a fost înregistrat pe 25 august 2021.
De reținut faptul ca în cuprinsul recursului depus, Procurorul General, abordând cele două înterpretări ale instanțelor, concluzionează cu referire la procesele câștigate: “Apreciez că a doua orientare jurisprudenţială este în litera şi spiritul legii” iar orientarea respectivă este exprimată pe scurt în următorele paragrafe care sintetizează ceea ce SNPP a susținut din 2015:
“Acordarea de către legiuitor a sporurilor pentru condiţii vătămătoare, grele sau periculoase are ca raţiune faptul că aceste condiţii sunt de natură să influenţeze negativ organismul uman, astfel încât nu se poate susţine cu temei că în perioada concediului de odihnă efectele condiţiilor vătămătoare de muncă dispar pur şi simplu. (…)
În consecinţă, apreciez că, (…), la stabilirea drepturilor băneşti cuvenite poliţiştilor de penitenciare pentru perioada concediului de odihnă trebuie avute în vedere sporurile pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de care aceştia au beneficiat ca parte a salariului lunar în ultimele trei luni de activitate anterioare celei în care este efectuat concediul.”
Reținem aspectul ca recursul în interesul legii este abia depus astfel încât ANP ar fi avut motive să aștepte mai întâi decizia ÎCCJ, chiar dacă aceasta este în oarecare măsură previzibilă având în vedere tot contextul precum și argumentația Procurorului General. Directorul general a anunțat totuși o asumare în luna septembrie, chiar și în absența deciziei ÎCCJ. Motiv pentru care a fost întrunit Consiliul de conducere al ANP pe 2 septembrie, cu un singur punct pe ordinea de zi.
În ședință, după directorul general ANP care a expus toată situația, au intervenit șefii direcțiilor juridic și economic din ANP cu anumite precizări, după care a urmat președintele SNPP care a adăugat câteva observații în completarea argumentației. Cea mai importantă observație făcută de SNPP vizează faptul că la data de 1 ianuarie 2010 toate sporurile pentru condiții de muncă (cu excepția sporului “de pericol”) au devenit sume compensatorii în componența salariului de funcție (Poliția Penitenciară este singura instituție cu această structură salarială), iar din anul 2017, Legea-cadru nr. 153 a echivalat salariul de funție din structura de apărare, cu salariul de bază, sens în care aplicarea prevederii de referință din Codul muncii este simplă, cu atât mai mult cu cât codul stabilește limita minimă a indemnizației, angajatorul având opțiunea de a include chiar și sporuri temporare:
Art. 150
În cadrul ședinței s-a decis practic revizuirea modului de calcul al indemnizației de concediu de care beneficiază polițiștii de penitenciare. Foarte important este faptul că nu se va face o plată selectivă prin blocarea unor sporuri, ci se va acorda tot! Conform legii se va lua ca referință o perioadă anterioară de trei luni pentru o medie care va sta la baza calculului indemnizației. Se au în vedere toate sporurile permanente și nu cele temporare, astfel că nu se va putea lua în calcul un drept acordat pentru o situație punctuală (de ex. spor TBC acordat pentru câteva ore, spre deosebire de sporul TBC acordat permanent în locurile de muncă stabilite prin ordin de ministru).
În cursul săptămânii care urmează, Direcția juridică din ANP va întocmi o interpretare completă ca fundamentare a modificării decise. Cei de la IT au ca temă modificarea aplicației de pontaj. Direcția economică va aviza interpretarea juridică, apoi Directorul general o va aproba, după care se va trimite o adresă în unități pentru punere în aplicare, nefiind necesară o decizie administrativă. Deci intrarea într-o normalitate este acum o chestiune de zile. Mai putem aștepta niște zile la capătul a 6 ani de divergențe pentru nimic altceva decât pentru aplicarea corectă a legii…
12 răspunsuri
Se mai poate aștepta chiar și o lună, pentru că pontajele se închid la sfârșitul lunii septembrie, chiar începutul lunii octombrie. Mult a fost, puțin a rămas!
Nu ar fi normal ca cei din operativ sa beneficieze de mai multe zile de concediu suplimentar ( 10-12 in loc de 7 ) decat cei din administrativ ?! Daca tot prevede legea maxim 15 zile?!
Am avut in discutie in trecut si avem in intentie pe viitor pentru ca se oricum se actualizeaza legislatia subsecventa noului statut / prin ordin de ministru se stabileste nr de zile de CS
Ok, s-a câștigat! Dar din câte înțeleg, nu se acordă retro, pe cei 6 ani pierduți, corect?
nu / dreptul este recunoscut de acum incolo
Asa suntem noi, nu ne mulțumim niciodată. Nu vedem importanța a ceea ce am câștigat, vrem mai mult, vrem și din urmă.
Atat timp cat vorbim de sumele compensatorii care sunt incluse in Salariu functie 2020, nu putem vorbi de stabilirea unei baze de calcul fixe pentru indemnizatia de concediu. La privat este usor de stabilit deoarece avem un salariu de baza fix la care, mai pe urma, se acorda sporuri si alte drepturi. Salariul / luna nu trebuie nici sa scada, nici sa creasca ca urmare a intrarii in CO a angajatului. Riscam alterarea modului de calcul a unor alte elemente salariale si ale unor alte drepturi. Sa nu mai vorbesc ca tehnic este foarte greu de realizat “omiterea” din modul de calcul a sporului de HIV. Ma tem ca aceasta metoda sa nu aduca si mai multe neclaritati asupra modului de calcul al salariului si asa la nivel de lucrare de licenta dpdv al intelegerii.!!!
indiferente de unele detalii, sprorurile permanente se vor acorda si in acestea se includ cel putin cele doua drepturi relevante – antena si praf
D-le Teoroc,
spuneati ca sunt discutii in spate pt acordarea uneia din cele 2 transe de 25% ramase restante, cand se discuta a fi acordata ? cu 1 ianuarie 2022 sau inainte de aceasta data ?
Daca nici de la 1 ianuarie nu luam masuri drastice cu bataia de joc a lor, e tragic…
pentru niste pasi in directia asta era nevoie de un guvern normal / ceea ce se intampla in prezent a iesit cu mult din limitele normalului
Buna ziua. Cei care ies la pensie, avand zile de concediu pe care nu le-au putut lua din diferite motive, vor beneficia de plata lor in noua formula de calcul? Multumesc.
da avem o noua HG – 604/2021
Art 4 alin (3) Polițiștilor de penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat înainte de a fi efectuat concediul de odihnă li se compensează în bani concediul neefectuat, aferent perioadei lucrate.