În 2010 au tăiat 25% din salariile bugetarilor, au interzis premierile, au blocat plata muncii suplimentare și au plafonat drepturi care au rămas până astăzi plafonate. Apoi lucrurile au revenit în mică parte la situația anterioară și asta a fost văzută ca o creștere salarială. Legea-cadru 153/2017 a fost dată la viteză pentru a opri cât mai repede posibil valul de procese pe inechități salariale. Apoi au blocat-o la jumatatea perioadei de aplicare susținând că… induce inechități!
Iar acum și-au propus prin Planul Național de Redresare și Reziliență care vine cu un ajutor de 29,2 mld de Euro de la Comisia Europeană să… mai taie câte ceva din salariile și pensiile bugetarilor. Cam acesta pare singura soluție posibilă a guvernanților de carton din ultimii ani, atunci când au de făcut reforme, pentru care se mai primesc și niște saci cu bani. Fiecare guvern își plasează în sistemul public cohortele de protejați pe posturi călduțe, imediat ce preia puterea. Apoi încep văicărelile populiste că sunt prea mulți bugetari și trebuie să taie.
În pandemie Câțu a zis că taie. În războiul de după pandemie, Ciucă zice la fel. Cam așa se consolidează forțele armate în pregătirea pentru un eventual conflict – mai trecem în rezervă 30% din personalul existent cu amenințarea că vor fi diminuate salarii și pensii speciale și ne pregătim să nu mai avem candidați la concursuri pe motiv de neatractivitate a posturilor. Vom vorbi în scurt timp și despre ce au de gând cu salarizarea, dar sigur nu vor inventa apa caldă. Pentru că alte principii de construcție a unui sistem de salarizare față de ce există, nu pot fi scoase din joben. Tot niște coeficienți de ierarhizare vor sta la baza salariului și tot la o anumită bază vor fi raportați, adăugându-se gradații și sporuri. Problema este – câte dintre cele existente vor mai rămâne și la ce nivel?
La acest moment Guvernul încearcă să formalizeze procesul de elaborare a actelor și să respecte termenele corespunzătoare jaloanelor din componentele PNRR. Niciun proiect de act normativ nu a fost pus încă pe masa dialogului social pentru dezbateri sau reacții concrete. Intențiile de a fi operate modificări la pensii și salarii sunt cunoscute – acestea sunt vizibile în PNRR de la început. Ce efect concret se va resimți încă este neclar așa cum este încă neclar dacă acest guvern chiar își dorește să bage pensiile militare în sistemul bazat pe contributivitate. Pe linie de salarizare este posibilă o micșorare a diferențelor între nivelurile de funcții (“diminuarea ecartului”) ceea ce poate veni cu avantaje pentru funcțiile mici dar cu pierderi pentru celelalte.
Un singur exemplu aleator care poate genera un astfel de efect în salarizare: sporul pentru anumite condiții nu va mai fi 10% din salariul de bază/funcție ci 10% din salariul minim pe economie sau chiar o suma fixă, să spunem 100 lei. Și exemplele pot continua. Până una alta este bine să ne pregătim din timp și atent pentru ceea ce se anunță a fi o toamnă extrem de complicată și o iarnă deosebit de grea dacă la toate necazurile se adaugă un nou val de pandemie, plus o acutizare a crizei energetice dar și o creștere necontrolată a prețurilor.
De astăzi PUBLISIND/SNPP își consultă toți membrii de sindicat din Poliția Penitenciară cu privire la formele de reacție pe care le vom decide la momentul concretizării riscurilor. Cea mai deranjantă acțiune sindicală este în mod evident greva. Cu eforturi sindicale am reusit să păstrăm în Legea 145/2019 dreptul la grevă însă este necesară o interpretare a cadrului legal care include și o interdicție prevăzută de Legea 62/2011, pentru a evita consecințe juridice ulterioare. Am cerut MJ/ANP dezbatere pe această temă. Apoi trebuie denunțat Acordul colectiv întrucât pe perioada de valabilitate a acestuia legea interzice declanșarea grevei.
Apoi este necesară o procedură de conflict colectiv așa cum am derulat în 2009, cu o conciliere care să eșueze. Și nu în ultimul rând reținem necesitatea ca cel puțin jumătate din salariații din sistem să semneze tabelele si să înceteze lucrul la data decisă cu precizarea că pe durata grevei se suspendă raporturile de serviciu deci se întrerupe vechimea și nu se plătesc salarii sau alte drepturi. Totodată statutul nostru special prevede obligația de a asigura 1/3 din activitate, de a nu afecta drepturile deținuților și siguranța deținerii. Legislația din România este deosebit de rigidă având scopul clar de a preveni un val de greve ulterior anului 2010.
Singura formă de reacție care poate perturba activitatea, alternativă grevei, care așa cum vedeți mai sus nu este deloc simplu de declanșat, este refuzul în masă a efectuării muncii suplimentare. Este o modalitate simplă și perfect legală în care, sub coordonare sindicală, toți salariații refuză în scris să presteze muncă în plus. Impactul se resimte evident în sectorul operativ, în special din direcția schimburilor operative, acest tip de program generând automat ore suplimentare. Condiția necesară pentru impact este ca toți salariații sau în cel mai rău caz, marea lor majoritate să utilizeze această reacție și să o mențină până când administrația ajunge în criză de soluții și pot apărea blocajele în activitate, efect care generează interes real în mass-media.
Soluțiile administrației de a contracara această reacție coordonată sindical vizează planificarea în muncă suplimentară și în munca în repaus săptămânal exclusiv a salariaților care nu cuplează la protest și al căror salariu va crește, reducerea activităților (puncte de lucru etc), presiuni pe salariați să accepte munca în plus etc. Dacă însă, o mare parte a colegilor, așa cum știm bine că s-a întâmplat anterior, vor alege să nu refuze munca suplimentară pe considerente care țin evident de menajarea veniturilor, acțiunea este sortită eșecului, singurul efect fiind acela al pierderilor salariale care vor fi înregistrate de membrii de sindicat care refuză munca în plus. Totul se va rezuma doar la declarații de presă dar fără o presiune sindicală reală. Dăm aceste detalii nu pentru a descuraja ci pentru a înțelege toți ca nu se pot întâmpla minuni dacă nu există o asumare unitară a reacțiilor. Și evident vom avea oricând la îndemână posibilitatea legală de a protesta în stradă prin organizarea de mitinguri și marșuri, acțiuni al căror număr l-am pierdut dacă este să ne uităm retrospectiv la ultimii 3 ani.
Tabelul care va circula începând de astăzi în ANP și unitățile subordonate (sindicatele afiliate PUBLISIND vor adapta formatul). Precizăm că semnarea tabelului nu atrage nicio răspundere și nu va genera automat declanșarea grevei sau a refuzului de muncă suplimentară, tabelul fiind de natură a orienta deciziile și acțiunile pe care le vom declanșa, de a indica nivelul de deranj resimțit de salariați și implicit de a permite evaluarea cât mai exactă a forțelor pe care ne bazăm în această luptă:
22 de răspunsuri
asa DA!
Este imperios necesara unirea tuturor forțelor sindicale din ANP în aceste acțiuni, altfel ecoul acțiunilor va fi unul nesemnificativ . Numai uniți vom putea fi auziți!
Buna ziua,
Dar cum putem refuza munca suplimentara cand o parte din noi o efectuam si nu suntem pontati in aplicatie pentru acest lucru? Cum putem spune ca refuzam efectuarea de ore suplimentare cand noi nu figuram ca am fi efectuat acest lucru?
Multumesc
Cum adica nu esti pontat cu ore suplimentare ? Daca ai date certe despre acest fapt, asteptam sa ne contactezi in privat.
Date sunt , dar in situatia de fata nu stiu cum ar exista o rezolvare cand de “sus” se pune problema asa: nu stiu , nu ma intereseaza, nu vreau sa vad ore suplimentare.
Si uite asa nu poti cere posturi spre angajare, pentru ca nu exista justificare. Cat timp te descurci cu ce ai nu vei primii nimic. Trist dar adevarat. Nu personal, nu echipament adecvat, nu tehnica …
Buna ziua,
Dar cum facem in situatia in care noi efectuam ore suplimentare dar nu suntem pontati in aplicatie? Cum putem refuza efectuarea de ore suplimentare daca noi nu figuram cu ele pontate?
Facem ore suplimentare pe care le recuperam la mica intelegere cu superiorii.
Pai faci sau nu faci ore suplimentare? Recuperarea lor presupune efectuarea lor. Ce recuperezi daca nu ai ore ?
Foarte simplu, angajatul si seful tin o evidenta pe hartie, iar la sfarsitul lunii , cand se pune problema “recuperarii lor” seful nu ponteaza aceste ore, dar ii da liber angajatului, iar in aplicatia de pontaj apare ca fiind la munca.
Oare ce se intampla angajatul are un accident in acest interval?
Ceea ce afirmi este extrem de grav. Contacteza-ne in privat
Asa se practica si la MAI , ce e atat de grav? Asa se practica din ultimii 10 ani. Nu ai ce le face , ca te distruge individual
Nu inteleg de ce atata teama…trimite-ne in privay o anonima si facem verificari. Daca se procedeaza in felul asta presupun ca nu esti singura persoana care este supusa acestui tratament.
Teama ne face sa ne gandim la represalii, si nu cred ca Sindicatul ne poate “apara” , nici macar sa intervina. Sincer va spun ca nu exista siguranta ca identitatea celui ce indica probele va ramane anonima, iar de aici pana la razbunare este doar o linie foarte fina.
Alegi sa traiesti in teroarea asta? Chiar nu inteleg de unde spaima asta….raman totusi la parerea mea ca nu exista o astfel de procedura in nicio unitate din tara. Probabil esti unul dintre cei nou incadrati. Acolo unde au fiost probleme am percutat pe cei responsabilki asigurand membrii de protectie. In fine, este optiunea ta sa decizi daca se merita sa traiesti cu astfel de temeri crezand totodata ca esti si prejudiciat. Nu ne ajuti cu informatii, nu avem nici noi cum sa te ajutam ….
Multă vrăjeala, niciun sindicat nu își asuma sa dispună membrilor blocarea activităților sau refuzul efectuării orelor suplimentare.un agent de paza de la o firma de securitate ajunge sa câștige cât un agent de la penitenciar
Sa nu ne ascundem lipsa de reactie personala dupa aceste cuvinte. Intotdeauna SNPP si-a asumat actul de vointa al membrilor. Refuza munca suplimentara si vei fi protejat inclusiv juridic.
https://www.newmoney.ro/vesti-bune-pentru-profesori-sorin-cimpeanu-anunta-cresterea-salariilor-cu-43-din-acest-an/?fbclid=IwAR295xnSr2YQtXW9Qa9GvxgwgRZf1gi5YRpBQ5NZdfGTzs6TMQX2zGvNzI0&fs=e&s=cl
La altii se poate!!!!
Au mai fost ministri care anuntau aplicarea legii salarizarii in integralitate si pentru alte categorii profesionale…gen Dincu!
pozitia lui nu a fost publica in media, ci o ordonanta care a circulat intre ministere
Au ministrul lor care va baneficia si el de prevederile legii.Noi suntem ruda saraca si necioplita la care uita toate neamurile urat.
Alta abordare
https://flux24.ro/ungaria-creste-din-nou-salariile-soldatilor-politistilor-si-granicerilor-o-crestere-medie-de-30-44-la-subofiteri-si-de-18-25-la-ofiterii-de-politie/?fbclid=IwAR3DUOLwNGrjG475bPeKzbDzRdFJFEapxpZNI2BLP3Z5BKx7Im_n-Y56xnw&fs=e&s=cl
In Ungaria un angajat cu 30 ani vechime in sistem iese cu 2500 lei … cârpesc ceva aflat in dezastru…
În cazul în care celelalte organizații sindicale”reprezentative” nu vor avea aceeași abordare în privința formelor de protest (refuz efectuare ore suplimentare, grevă… etc.), toată treaba asta se va finaliza cu un grandios eșec….