Reforma pensiilor. Pensiile militare tratate separat

Ministrul Muncii - noi declarații

Proiectul de lege pentru modificarea pensiilor de serviciu inclusiv a pensiilor militare a trecut de Senatul României și a fost transmis către Camera Deputaților pe 29.03.2023. La pensiile militare, forma adoptată de Senat nu include decât modificarea cu privire la care am informat deja, respectiv modificarea bazei de calcul de la media salariilor pe 6 luni din ultimii 5 ani, la media pe 12 luni din ultimii 5 ani, aspect la care se adaugă modificarea sistemului de impozitare pentru toate pensiile.

Pensiile militare. Senatul admite amendamente

Începând de ieri, în spațiul public au apărut informații care indică noi modificări la pensiile de serviciu, avute în vedere de Guvern ca urmare a negocierilor cu Comisia Europeană, în legătură cu PNRR. Mai precis, Ministrul Muncii declară că vor fi depuse amendamente în Camera deputaților, la proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, care a trecut de Senat, ca rezultat al presiunilor de la nivel CE. Este evident că un set nou de modificări susținute doar în camera decizională, ar încălca principiul bicameralismului însă acesta nu pare a fi un impediment sau o practică nouă.

Ministrul Budăi explică ce se are în vedere:

Dar tot Ministrul Muncii declară:

Reținem în continuare separarea pensiilor militare de celelalte categorii de pensii, la nivel de declarații și intenții. La acest moment, în afara acestor declarații, nu există date noi sau aspecte concrete avute în vedere referitor la pensiile militare. Dacă vor fi depuse amendamente cu alte modificări care se au în vedere, vom informa din timp și vom reacționa. Revenim la precizarea că nu există riscul concret al unor modificări care să se facă peste noapte și să îi surprindă pe cei eligibili în prezent pentru o pensie militară dar care încă nu au depus cereri. Chiar după ce eventualele amendamente vor ieși la lumină (Ministrul Muncii le-a anunțat pentru joi, în cursul acestei săptămâni) acestea trebuie mai întâi admise în comisiile de raport, apoi legea trebuie votată în plenul Camerei deputaților, după care se trimite spre promulgare și apoi publicare (în cazul în care nu este atacată pe probleme de constituționalitate – puțin probabil).

 

sursa (declaratii): digi24.ro

 

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Reforma pensiilor. Pensiile militare tratate separat
Distribuie

36 de răspunsuri

 1. Dle Teoroc,

  Majorarea anexei 8 promiss de guvern pt invatamant se va aplica pt toti cum zicea dl Budai? In OUG ul ce va aparea?

  1. vom vedea proiectul / nu stiu sa existe intentii asumate de aplicare integrala a legii-cadru pentru toti bugetarii insa exista declaratii certe ca pe 15 iulie iese in transparenta proiectul noii legi-cadru impuse prin PNRR / pe care o vor adoptata la 1 sept

   1. Asta nu ne ajuta , imp e sa ajungem la maximul grilei PANA LA ADOPTAREA noii legi; stim toti asta.
    Si dl ciuca si dl budai au zis ca anexa 8 se va inchide pt toti.
    Nu credeti ca e un moment acum cu profesorii sa fortam si noi ceva ce e al nostru?

 2. Vom fi prinsi toti ceilalti restantieri de la maximul lg 153 in oug ul pt invatamant?

  1. Va felicit! Ati scapat de acest toxic sistem. Pensie indelungata!

   1. Nu sistemul este toxic, toxic sunt câțiva oameni cu funcții de conducere care îl face toxic. Cei care fac diferența între oameni pe baza relațiilor de prietenie, a gradelor de rudenie, a cadourilor primite sub diferite forme, care au pierdut noțiunea de demnitate, corectitudine, respectarea ierarhiei profesionale, ăștia fac sistemul toxic. Care mai de care mai șefi, mai specialiști, dar sunt șefi doar cu cei slabi, cu cei care sunt tari in gura și fac reclamații nu mai sunt șefi, le este frica sa ia decizii de teama reclamațiilor .

 3. Cu siguranță inechitățile din sistemul de pensii a MAI și MApN, nu se vor rezolva. O armată care funcționează activ, pe grade și funcții, iar la rezervă nu mai iei în considerare aceste atribute și se ajunge ca un caporal să depășească pensia unui subofițer, sau ofițer, cred că a atins limita legii supra-specialilor.

 4. Buna ziua ! Stiti cumva cand se dau rezultatele la 50 pentru directori, sa stim si noi cate posturi eligibile raman in unitati pentru ofiteri ?

 5. Nu neapărat sistemul nostru penitenciar este toxic ci politicienii din ultimii 30 de ani care au făcut praf totul în țara aceasta nu doar legile,incompetenți și ticăloși. Legi făcute de către ei care acum le retracteaza .Vezi cazul Valeriu Stoica și statutul magistraților, acum nu mai e în regulă legea inițiată de dumnealui pe când era Ministrul Justiției în guvernarea CDR.Ipocrizie maximă și nesimțire crasă la astfel de politicieni .

 6. Ne meritam soarta, de la majorarea profesorilor au ajuns la toata administratia din anexq VIII, fraierii pe bara.
  Nu inteleg ce astelptam, probabil maresc si varsta si noi STAM CUMINTI SA NU DERANJAM

  1. putina rabdare / suntem in egala masura deranjati / informam si ne organizam

   1. Dle Teoroc, noua lege va fi de durata si finalul anului inseamna pierdere pt noi, daca nu inchidem si noi anexa 6, va fi pierduta, nu se poate inchide doar pt “administratie”, trebuie sa oferim un raspuns pe masura.
    Haideti sa ne organizam ca ramanem iar pe langw.

 7. Dvs. chiar credeti ca noua lege a salarizarii se va aplica din septembrie ? 😅 Pe bune?

  1. nu “se va aplica” ci va fi transmisa parlamentului urmand procesul legislativ in cele doua camere / asta sustine premierul actual

   1. Se va duce in finalul anului, daca asteptam noua lege suntem pierduti

 8. Tehnic, Domnule Teoroc, cam cât ar dura tot procesul pana la promulgare?

  1. depinde de viteza cu care trece prin comisii / suntem atenti la parcurs si anuntam

 9. Faceam aluzie la actuala lege 153/2017, care, nu este aplicata in integralitate nici in acest moment. In sensul ca, chiar daca in lege vor exista majorari, pot face cum au facut si cu legea 153/2017. Trebuie sa ne organizam sa ne aduca pe maximul grilei, altfel nu vom mai primi nimic pe viitor.

 10. Nu ar fi momentul prielnic sa cerem și noi aplicarea legii salarizării, anexa 6? Zic și eu…

 11. Legea pensiilor speciale va aduce mari nenorociri mai ales în privința pensiilor militare ! Sper sa reactionam in consecință !

  1. Trecerea de la 6 luni ca baza la 12 luni in ultimii 5 ani si impozitare pe noua grila. Pensiile militare sunt tratate separat de cele speciale. Cumva lucrurile sunt transate in directia asta. Legea salarizarii este esential de aplicat pana la aparitia celei noi.

 12. Ipotetic vorbind, cum ar putea arăta o creștere progresivă a vârstei de pensionare? Raportat la ceea ce s-a întâmplat cu creșterea din 2010? Un polițist de penitenciare de 45 de ani, cu 23 de ani vechime, cât ar mai putea prinde în plus?

  1. La acest moment, dai 13 ani din 60 daca ai vechime total de 26 de ani. Legatd e varsta nu sunt certitudini ca s-ar schimba ceva. Pensiile militare sunt tratate separat de cele speciale.

 13. “Anexa VIII” de care se tot vorbește la TV și aici pe site cuprinde familia ocupaționala “Administrație”. Dacă ați întra pe anexa respectiva ați vedea un tabel cu funcții din administrația publica. Nu înțeleg de unde interpretarile astea ca poate ne creste și noua. Au zis clar Ciuca și BUDAI ca se mărește salariu personalului din ANEXA VIII pana la maximum prevazut de ea. Nu are treaba cu noi sau cu alte familii ocupaționale.

 14. Problema principala la pensiile militare este aceea ca: o pensie este 3000-4000 ron si altele incep de la 8000-10.000 si peste 15.000 ron pe luna. Acest decalaj este stipulat intentionat in lege fara a avea totusi o baza reala intre pensiile militarilor. Cei cu pensii exagerate din armata sunt de regula militarii cu activitatea preponderent in birori ,nu de lupta si in teren cu operatii speciale.
  p.s. Sunt multe de spus,insa ideaa este cuprinsa in cele descrise mai sus.
  Multumesc,

 15. Dle. Teoroc,
  Sa inteleg din amendamentele/anexele depuse la lege, ca pana pe data de 01.01.2029, sistemul de calcul, (chiar dacă va fi adoptată legea), va fi tot ca in forma actuala unde se pot alege 6 luni din ultimii 5 ani. Corect?
  Multumesc.

   1. Scuze…am vrut sa spun de fapt, ca din lege pare a se înțelege ca pâna la finalul anului legea actuala rămâne in efect, iar din 2024 se vor calcula ultimile 12 luni pana in 2029, urmând sa crească perioada pana in 2035. Ar mai fi astfel o portița de 7 luni in care se poate iesi pe legea actuala.

 16. Pentru baza de calcul în anexa 2 apare ca trecerea la cele 12 luni începând cu 01.01.2024…ce nu este clar perioada asta iunie-decembrie 2023, rămâne tot cu 6 luni??

 17. Dacă prin legea actuală un cadru activ ar iesi la pensie in octombrie 2023 modul de calcul și vechimea în specialitate rămâne aceeași până la 01.01.2024 sau se modifică?

 18. Ma numesc Varadi gavril,Lt.Col.Rz. iesit la pensie in anul 2001.Am primit toate drepturile de pensie conform Deciziei de pensie nr.128020.Dupa prorogarea Legii nr.223 prin O.U.G. total neconstitutional.Spun neconstitutional deoarece in Constitutia Romaniei,intr-un articol se stipuleaza ca Guvernului Romaniei ii este interzis sa proroge s-au sa anuleze o lege organica [cum este si Legea nr.223 ] prin O.U.G. Exceptie face ”starea de urgenta”Am intrebat la toate institutiile Guvernului; care a fost ”starea de urgenta ?La aceasta intrebare nu au dorit sa-mi raspunda.Am concluzionat ca scopul acestei prorogari a Legii nr.223. a fost blocarea majorarii pensiilor militarilor,politistilor,lucratorii din Siguranta Nationala si Ordine Publica incepand cu anul 2015.Diferenta de cuantum a pensiilor nete este cu 20-40% este cu 20-40% infavoarea celor care au iesit la pensie dupa anul 2015.In Legea nr.223 intr-un articol se precizeaza ca ”oridecate ori se majoreaza coeficientii de ierarhizare de grad si functie la cadrele active,se majoreaza cu acelasi procent si pensiile categorilor de pensionari militari,enumerate mai sus.Nu am cerut majorarea pensiei,doar aplicaea Legii nr.223.Astept un raspuns favorabil.

În primul rând, oamenii!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare derulează o serie de proiecte cu finanțare europeană care vin în sprijinul membrilor de sindicat.