Recursul compensatoriu. Intenții ministeriale

La doi ani de când administrația penitenciară a fost surprinsă de obligația de a se conforma unor proceduri în vederea aplicării de măsuri compensatorii pentru deținuți prin Legea 169, Ministrul Justiției, domnul Cătălin Predoiu, și-a exprimat intenția modificării acestei legi. Pentru colegii de la evidență, membrii comisiilor de liberare condiționată, cei din IT și organizarea muncii, această lege a creat adevărate probleme, polițiștii din penitenciare fiind puși în fața unor decizii neacoperitoare de interpretări predictibile.

La acel moment, structura noastră sindicală a reacționat pentru clarificarea și protecția colegilor cu rol de decizie pe L169. Deși li s-au transmis efectele legii ca și un semnal de alarmă, răspunsul Guvernului a părut a fi mai mult un mijloc de apărare la acuzații decât a aduce clarificări. Am ajuns totuși în 2019 cu o practică unitară de aplicare a L169. Similar perioadei în care această lege a provocat reacția noastră, și în present suntem atenți la intențiile modificării actelor normative care implică în mos direct activitatea polițiștilor de penitenciare.

„Trebuie să acţionăm pe trei planuri – un plan e cel în Parlament, să ajustăm legea astfel încât să nu mai poată fi aplicată în mod (…) neglijent şi excesiv de permisiv. (…) Al doilea plan pe care acţionăm este de a continua lucrările de extindere a capacităţii penitenciare. Aici, îmi pare rău s-o spun, în ultimii ani s-a pierdut timpul, timp preţios. Al treilea plan este unul juridico-diplomatic, să discutăm cu CEDO, să explicăm că în România situaţia este alta. (…) Nu se face probaţiune după ce se iese din penitenciar, adică aceşti deţinuţi care ies din penitenciare în condiţiile legii recursului compensatoriu nu sunt supravegheaţi, monitorizaţi aşa cum ar trebui să fie. La noi (…) tot serviciul de probaţiune gestionează 100.000 de cazuri. Un inspector de probaţiune are în grijă 173 de cazuri, ceea ce înseamnă efectiv că nu se face serviciu de monitorizare”, a spus Predoiu la Realitatea Plus Text preluat de pe www.hotnews.ro

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Recursul compensatoriu. Intenții ministeriale
Distribuie

18 răspunsuri

  1. Domnule Presedinte ce facem cu proiectul de norme pentru decontarea chiriei si a ratelor pentru creditele ipotecare? Observ că se merge in continuare pe discriminare. Eu sunt angajata din 2006 si in 2016 am renuntat la chirie ca sa-mi iau o garsoniera cu credit ipotecar pe 25 de ani. E corect ce se intampla? De ce suntem “sacrificati” ?!

    1. Eu lucrez din 1996 si mi-am achizitionat singur, prin banca, locuinta.
      Acum ce sa fac ?
      Cu cine sa ma cert?

    2. cum consideri ca esti sacrificata? tocmai tu ai spus ca ai renuntat la chirie de bunavoie. adica ai renuntat la un drept pe care il aveai. a fost alegerea ta sa achizitionezi un imobil.

      1. Editat – nu recomandam procese de intentie la adresa unor colegi si nici nu cream spete subiective care sa atraga lupta oarba de opinii intrre colegi. Multumesc pentru intelegere!

  2. Prin propunerea de abrogare a pensiilor speciale este prevăzută și modificarea legii pensiilor militare respectiv a art. 30. Sa înțelegem că dupa adoptare va fi eliminată limitarea pensiei la salariul net si se va limita la salariul brut din ultima luna de activitate. Ce se intampla daca ultima luna de activitate esti in concediu de odihna?

  3. Pe când un articol despre data când se va acorda dreptul mărit ca și în alte unități ale sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională??? – norma de hrană și norma de echipare.
    Nu de alta, dar nu credeți că suntem mai interesați de acordarea drepturilor cadrelor decât de ceea ce își propune ministrul să facă dpvd politic cu deținuții???
    Concret, care este stadiul și ceea ce fac sindicatele pentru atingerea acestui deziderat.
    În rest, toate bune.

    1. Colegii implicati in aplicarea L169 au fost direct implicati si suntem convinsi ca sunt interesati de ce li se ofera in viitor.
      Articol pe tema actualizariin celor doua norme a fost publicat si, in plus, la comentarii s-au facut precizari mai directe si de inteles. Atasez explicatii fara a omite sa precizez ca ar trebui sa fim cu totii constienti de contextul politic actual. Presiuni din partea SNPP exista si se fac eforturi spre aplicarea actualizarii:
      Ștefan Teoroc – În răspuns la Jumbix.
      actualizarea e facuta deja prin ORDIN dar numai prin OUG se poate aplica / iar OUG ul vizat (114/2018) actioneaza strict pentru 2019 / in 2020 nu stim cum se mai poate modifica o OUG care a activat pe 2019 iar modificarea sa produca efecte retroactiv / chiar si noi care in general vedem jumatatea plina a paharului avem dubii ca in 2020 se mai poate revolva anul 2019 / de aceea ar trebui sa rezolvam speta in cursul acestui an

  4. Domnule Teoroc haideți să ieșim în stradă pentru drepturile noastre sa stringem semnături ce ne transmit ăștia este numai vrăjeală pentru actualizarea normelor!

      1. Bună ziua. Domnule președinte, trebuie să facem ceva pentru a ne obține drepturile. Circulă zvonul că normele mărite nu se mai primesc din cauza lui SD de la celălalt sindicat, care fără calea dialogului și-a bătut joc de 12000 de angajați.
        Trebuie găsită o soluție, chiar proteste dacă este nevoie.
        Am ajuns bătaia de joc a intereselor personale ale unuia sau altuia, am ajuns să luăm salarii mai mici decât polițiștii locali și alte categorii (șoferi de ambulanțe, etc)

      2. Cu tot respectul, pana nu vedem efectiv plata acestora… De zvonuri suntem sătui..

      3. Buna ziua, nu vreau sa dezimformez tocmai de aceea intreb la sursa : este adev ce s-a postat pe celalalt site ( fsanp) referiror la faptul ca anul acesta nu sunt sanse iar la anul aproape imposibil de recuperat restantele?
        Multumesc.

  5. Este adevărat că urma să luăm diferența de bani pentru norma de hrană și cea de echipare și banii nu s-au mai virat “mulțumită” unei “reușite” în instanță a colegilor dintr-una din federațiile sindicale nereprezentative la nivel de țară?

  6. Daca am ajuns sa ne mancam intre noi,fronturi sindicale,e rau,foarte rau!De acest lucru,profita impostorii si ”specialistii”din ANP,precum si politicenii albastru-galbeni,care cred ca n-au nici un interes sa ne vireze bani,acum in preajma Sarbatorilor de iarna!