Prealuminatele opinii directoriale desăvârșite prin cercuri mai restrânse sau întâlniri de top, se prăvălesc prin unități pe sistemul tăvălugului. Este suficient ca o astfel de opinie să fie doar mimată ca unii decidenți să emită instant pretenții de aplicare. Așa se face că veșnica zi de 29 iunie în contul căreia fiecare polițist de penitenciare beneficiază de o zi liberă plătită, se interpretează uneori după urechea directorială și nu în condițiile pentru care a fost prevăzut dreptul.
Pentru a preveni prejudicierea colegilor, admitem că este necesar a se clarifica modalitatea de pontare a zilei libere în contul zilei de 29 iunie. Am inserat în mod intenționat sintagma de ”zi libera” tocmai pentru a preveni folosirea termenului de învoire plătită, vehiculat în mod greșit în acest caz. Inclusiv aplicația de pontaj distinge pe trei paliere modalitatea de pontare a zilei libere și a învoirilor plătite:
Acordarea zilei libere în contul zilei de 29 iunie – se pontează selectând opțiunea ”Zi liberă conform legii” și introducându-se manual numărul de ore aferent tipului de program al celui care solicită acest drept. Exemplu: pentru cei care prestează în condițiile programului normal – 8 ore iar pentru cei care presteaza munca în schimburi sau program alternativ – se pontează numărul de ore care ar fi fost prevăzute în exercitarea serviciului (personal schimb – 12, 12,5 sau 13 ore funcție de organizarea timpului de lucru în fiecare unitate, personal grupa interventie – 12 sau 24 de ore, etc.);
Acordarea învoirilor plătite pe zi – în conformitate cu prevederile HG 1946/2004, pontarea în aplicație fiind preluată similar concediului de odihnă (cu 8 ore de luni până vineri);
Acordarea învoirii plătite pe ore – pentru situațiile extrase din HG 1946/2004 și al căror cuantum nu pot depăși limita a 40 de ore (5 zile calendaristice). Aceste situații apar în timpul exercitării serviciului iar acordarea este asumată de către conducerea unității, aceasta apreciind situația sau evenimentul ca fiind excepțional.
Colegii care s-au confruntat cu alte interpretări decât cele legale și au fost prejudiciați de impunerea ilegală a pontării zilei libere în contul zilei de 29 iunie, vă rugăm contactați liderii locali în vederea remedierii.
10 răspunsuri
Dar dacă această zi “liberă” sau “înviorează platita” este luată sâmbătă sau duminică cum se montează?
Articolul a fost conceput tocmai pentru a distinge termenii. Nu vorbim de zi libera sau invoire platita. Ziua libera conform legii este cea acordata in contul zilei de 29 iunie iar invoirile platite sunt acordate in regimul explicat in articol. De asemenea se explica inclusiv cum se pontyeaza, evident!
Gasesc potrivit ca sa se faca o completare in sensul ca aceasta zi libera se acorda si salariatilor personal coontractual sub denumirea prevazuta de lege.
Deși nu e subiectul articolului, vin cu o intrebare: de ce în legea pensiilor militare nu se stipulează, la fel ca în legea 263/2010 cu modificari si completări, ca persoanele care au lucrat în localități cu grad ridicat de poluare a mediului, să se pensioneze cu 2 ani mai devreme? Ce spuneți, s-ar putea aplica și la noi?
Suna abordabil subiectul!
Mulțumesc, mă gândeam că ar fi o temă de interes pentru noi și am considerat că trebuie adusă în discuție și de ce nu, făcute anumite demersuri?
Buna ziua! Daca respectivul solicita o zi libera in contul zilei de 29 iunie intr-o zi de sambata, duminica sau sarbatoare legala il voi ponta cu 12, 13 sau 24 ore, in functie de locul unde isi desfasoara (schimb, grupa interventie, etc.).
1. Aceste ore au sporuri? Sau respectivul se incarca doar cu nr. de ore pontat?
2. Pontându-l intr-o zi de sambata, duminica sau sarbatoare legala, respectivului îi vor fi adaugate orele pontate ca si SDSL? La sfarsitul lunii aceste ore îi vor fi platite ca si SDSL?
1. Orele nu sunt insotite de sporuri
2. Va fi platit similar prezentei la serviciu fara sporurile caracteristice locului de munca (de prezenta).
Pentru detalii mai amanuntite astept e-mail: cristud77@gmail.com
Punctul pe ! ?
intoarce monitorul :)))