SNPP, EUROPOL, Dicasterial, SNST si alte sindicate din Federatia PUBLISIND au protestat ieri la Administratia Prezidentiala aceasta fiind ultima actiune din calendarul de proteste stabilit de PUBLISIND pentru lunile ianuarie-februarie. Din luna martie vom decide o noua serie de actiuni urmand sa facem o informare publica in acest sens. Avand in vedere incidentele produse la protest care au fost preluate de mass-media si comentate in fel si chip de jurnalisti sau invitati in emisiuni, sunt necesare cateva precizari.
PUBLISIND protesteaza din 31 decembrie 2020 contra masurilor de austeritate adoptate de Guvernul Câțu fara niciun dialog desfasurat cu partenerii sociali. Protestam contra blocarii legii-cadru privind salarizarea, decizie care imparte bugetarii in doua, unii care au in plata salariile prevazute in grila legii si altii care au ramas cu salariile incomplete ca urmare a inghetarii decise de guvern. Acestia din urma trebuie sa suporte, in plus, si masuri de austeritate. Nu cerem majorari salariale ci doar aplicarea legii. Ne opunem mesajelor de amenintare lansate zilnic in spatiul public de premier.
Declaratia “in anul 2021 nu se taie nimic” nu poate fi de natura sa ne linisteasca cat timp inclusiv Ministrul Muncii anunta public ca se lucreaza la proiecte de norme pentru taierea unor sporuri (antena, calculator etc), iar intre timp au fost taiate deja voucherele de vacanta. Suntem organizati in sindicate si intelegem sa fim proactivi in propuneri sau reactii, nu sa asteptam deciziile si sa strigam apoi degeaba. Ne exprimam pozitia fata de intentia clara de taiere a unor drepturi si de disponibilizare a unor salariati, fara consultarea sindicatelor, chiar daca acest lucru se va intampla “abia” in ianuarie 2022.
Avem dreptul democratic de a ne asocia sindical si de a ne proteja interesele inclusiv prin proteste in strada. Exact acesta este motivul pentru care exista sindicate! Nu ne simtim deloc vinovati nici pentru salarii pe care le primim si nu sunt deloc de lux, nici pentru reactii pe care le avem prin sindicate! Am explicat in repetate randuri ca nu ne intereseaza sporurile in sine. Daca in locul actualului sistem de salarizare se va adopta un altul, fara sporuri si care sa vizeze performanta, acest lucru nu ne deranjeaza cat timp nu pericliteaza veniturile actuale ale salariatilor pe care ii reprezentam si cat timp vor exista principii clare de departajare si ierarhizare a salariilor din sistemul public.
Am protestat timp de doua luni implicand 5000 de oameni in peste 60 de mitinguri desfasurate in Bucuresti si in toate orasele din tara. Nu am primit nicio invitate pentru o discutie pe marginea revendicarilor noastre. Astfel incat am decis sa facem actiunile noastre mai vizibile si dupa ce am studiat legislatia, pe langa materialele de protest pe care le-am utilizat intotdeauna, am inceput sa folosim fumigene, utilizarea acestor materiale fiind permisa de actele normative in vigoare. La mitingul din fata Guvernului chiar jandarmii au organizat un perimetru cu distantare iar operatiunea a decurs fara niciun risc sau incident. Am folosit dispozitive cu fum colorat la Parlament si la Ministerul Justitiei, aceastea fiind dispozitive inofensive care pot fi utilizate de orice persoana cu varsta peste 16 ani, conform Legii 126/1995.
Pana si jandarmii care fac tot posibilul sa confiste sau sa blocheze utilizarea acestor materiale, admit ca nu sunt interzise si nu pot aplica amenzi pentru utilizare. Si atunci, care ar fi problema? De ce atata energie din partea Jandarmeriei Romane contra acestor fumigene? Este simplu: pentru ca actiunile noastre devin prea vizibile, sunt preluate masiv de mass-media si pot da idei altor sindicate, atragand in lupta cu un guvern ce refuza comunicarea, noi forte, noi organizatii, asa cum deja vedem ca se intampla. Practic jandarmii pun in aplicare niste ordine rigide care vizeaza evitarea unui nou tipar al protestelor, respectiv blocarea precedentului, desi legislatia nu prevede limitari in acest sens. In esenta este vorba despre un abuz in forma pura.
La protestul desfasurat ieri, jandarmii veniti in numar mare, au asigurat culoare de acces spre spatiul delimitat si au perchezitionat participantii la miting, ridicand inclusiv genti personale pentru control amanuntit. Presiunea pe participanti a fost una disproportionata avand in vedere ca actiunea se derula in formatul nostru normal cu discursuri si scandari de lozinci si fara incidente. Cu toate acestea jandarmii au fost deosebit de vigilenti circuland permanent printre participantii la miting si dand fel de fel de dispozititii, de parca eram huligani si nu colegi in sistemul de aparare nationala care striga inclusiv pentru drepturile lor, jandarmii neavand dreptul de asociere sindicala.
Situatia a iesit de sub control cand Secretarul General SNPP a fost efectiv imbrancit de un jandarm in timp ce incerca sa ajunga in zona in care Secretarul General PUBLISIND era inconjurat de un intreg dispozitiv dand senzatia unei busculade. Nu a fost vorba despre asa ceva, insa evident ca au fost reactii de nemultumire ale protestatarilor contra tratamentului disproportionat aplicat de jandarmi si chiar daca intelegem presiunile la care sunt supusi de catre sefii ierarhici care nu vor sa mai vada fum colorat, atragem atentia ca excesul de zel va fi considerat mai degraba o provocare decat o intimidare. Nu asa vom fi convinsi sa renuntam la reactii sindicale.
Actiunea a fost planificata in intervalul orar 10,00-12,00 iar la ora 12,00 a fost parasit spatiul delimitat, mitingul fiind finalizat. O parte dintre participanti au traversat strada, ceilalti au fost blocati inexplicabil de jandarmi in zona de protest. A fost nevoie de ceva energie si insistente inclusiv la portavoce, pentru ca jandarmii sa permita plecarea ultimei parti a sindicalistilor (intre care se afla si Presedintele BNS, Dumitru Costin!), din spatiul respectiv. Nu intelegem de ce s-a procedat astfel, intrucat evident nu avea nimeni de gand sa ia cu asalt presedintia. O delegatie de trei persoane a fost invitata in interior, protestatarii despartindu-se dupa cateva mesaje transmise la portavoce de coordonatorii actiunii, urmate de intrarea in Administratia prezidentiala, a delegatiei PUBLISIND. Nu avem nimic relevant de povestit despre intalnire intrucat a fost una formala in cadrul careia un consilier de stat si-a notat problemele ridicate de noi avand doar cateva scurte comentarii si explicand ca va transmite problemele pe linie ierarhica.
Stim ca imaginele si comentariile din mass-media duc pe multi cu gandul la o actiune agresiva din partea noastra dar cat timp nu mai traim in comunism si dictatura, si cat timp nu incalcam legea, nu vedem motive pentru interdictia de a utiliza la protest orice tip de materiale care sunt permise de legislatie si care nu reprezinta un pericol pentru sanatatea sau integritatea cuiva. Fumigenele utilizate sunt de tip P1 fiind folosite in mod uzual la petreceri sau in jocurile de tip Airsoft practicate de tineri peste 16 ani si se comercializeaza legal fiind achizitionate cu factura. A se vedea modalitatile de protest din alte state europene, inclusiv ale categoriilor cu statute speciale, modalitati la care nu ne dorim sa ajungem. Nu ne dorim si nu incurajam violenta si in niciun caz impotriva colegilor militarizati din sistemul de aparare nationala insa nici nu vom sta cu capetele plecate acceptand o guvernare abuziva care vrea liniste pe scena sociala, ca sa poata taia fara un minim dialog!
Cadrul legal
LEGE nr. 126 din 27 decembrie 1995 (*republicată*)
Art. 7
(1) Persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale.(2) Personalul special instruit poate manipula materii explozive numai sub supravegherea unui artificier sau a unui pirotehnician autorizat.(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1):
a) persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 şi P1;b) persoanele care au vârsta peste 15 ani şi care urmează cursuri de formare în învăţământul de specialitate pot avea la dispoziţie articole pirotehnice numai pe timpul instruirii.
LEGE nr. 60 din 23 septembrie 1991 (*republicată*)
Art. 12
(1) Organizatorii adunărilor publice sunt obligaţi:j) să interzică participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora.
sursa www.publisind.ro
2 răspunsuri
Buna seara ,
Este adevarat d-le Teoroc , ca incepand cu 08.03.2021 vor incepe planificarile psihologice pt sesiunea unica de trecere a agentilor in corpul ofiterilor?
Sau este doar un zvon , neconfirmar de ANP?
Felicitări domnule Ștefan! V-am văzut și la protestul mut… Poate vede și câțu florin – scissorhands… și, poate, devine interesat de proteste! E incredibil ce #rezistent este la problemele oamenilor acest premier al iadului!