O alta semnalare pe care am facut-o directorului general ANP in cursul discutiei despre programul personalului, se refera la programul grupelor de interventie, program care a fost profund si inutil bulversat, in opinia noastra, daca analizam si situatiile de infectare care au aparut ulterior. Luptatorii din aceste grupe extrem de utile in situatiile critice si care ar trebui sa isi respecte menirea de structuri speciale utilizate strict la interventie si nu la tot felul de misiuni sau sarcini obisnuite, pe motivul lipsei de personal, au pierdut recent obisnuitul program de de 24/72 care asigura, in opinia noastra, chiar o mai buna prevenire a raspandirii COVID 19.
Grupele de interventie au fost planificate in program similar cu turele operative respectiv 12/24-12/48. Nu vom analiza acum in detalii comparate eficacitatea anti-COVID a celor doua programe dar cei care cunosc bine detaliile specifice stiu ca masura luata in privinta grupelor este cel putin inutila, generand doar stres pentru salariati. SNPP a cerut revenirea la programul 24/72 pentru aceste structuri. In discutiile purtate ieri, directorul general ANP a admis inclusiv ca la acest moment avem o practica gresita in ce priveste grupele de interventie, practica care a transformat exceptia in normalitate si care deviaza cronic de la scopul pentru care au fost constituite formatiunile. In mod clar problema odata recunoscuta trebuie sa-si gaseasca si o rezolvare rapida.
Fie ne dorim trupe specializate si excelent pregatite capabile sa intervina in situatiile critice, fie ne dorim niste echipe de suport pentru toate misiunile normale pe care nu le acoperim cu resursele existente. Si atunci se procedeaza ca la Botosani unde pe langa inchiderea salii de sport unde se putea face macar pregatirea individuala, a fost sigilat si spatiul in care grupa statea in asteptare, membrii acesteia fiind distribuiti pe sectii. CPT ne acuza ca avem un numar prea mare de specialisti in interventie raportat la numarul de detinuti si la efectivele de personal, dar pentru sistemul nostru aceasta este o supapa de siguranta extrem de importanta al carui principal scop este prevenirea, simpla existenta si expunere a acestor forte fiind de natura a preintampina evenimente negative, iar de-a lungul anilor am reusit sa le mentinem in existenta, fiind de dorit chiar extinderea la nivelul tuturor unitatilor, evident cu o calibrare corecta a efectivelor la situatiile operative.
17 răspunsuri
Pai de ce sa intrebam sectorul de specialitatea inainte sa luam o asemenea decizie? Mai bine dam peste cap programul la aproape 1000 de oameni fara sa avem efecte reale(la prgr normal 24/72 aveam contact odata la 4 zile cu un schimb,acum ne intalnim de 2 ori,ce nu stie anp este faptul ca seara cu schimbul care intra in servici ne vedem 15 min la apelul de seara si atat,fara sa luam contact direct ptr ca se pastreaza distanta si bineinteles avem materialele de protectie pe noi,deci motivul lor si anume ca reducem contactul la minim datorita faptului ca intram cu un singur schimb nu sta in picioare)
Si uite asa dam peste cap programul familiei ptr ca sotiile isi fac serviciile in functie de noi.
Salile le inchidem ptr ca este mai usor ptr unii,altii inchid si dormitoare am observat,dar la verificarile anuale punem camere de luat vederi la start si final sa vedem daca avem luptatori profesionisti antrenati.
In perioada starii de urgenta ptr a ramane in forma alergam 4-5 kilometri pe strada cu declaratia pe propie raspundere in tipla sa nu se umezeasca,si acum inchidem dormitoare,sali dar avem pretentia ca la verificari sa rupem gardul,hai sa mai si gandim cand luam decizii
Bună ziua! La Botoșani dintr o răutate cum rar mi a fost dat sa vad au încercat practic desființarea grupei de intervenție. De vreo 3 sapt circula zvonul ca nu vor mai avea voie cu telefon mobil ca asa vrea dir adj. Acum cu adresa venita au închis sala de sport și doreau sa sigileze locul de așteptare care e folosit și ca dormitor și folosirea membrilor SASS pe secțiile de deținere punând în pericol sănătatea lor prin creșterea nr de contact. Au renunțat la idee însă au despărțit formațiunile, una stand într un loc impropriu (magazia de serviciu), indirect au fost și amenințări.
La Vaslui agentul de la echipa operativă este ținut la escortă de către director. E o normalitate la Vaslui. Tatăl agentului este și el agent și doar o coincidență face să fie și patronul magazinului din penitenciar. Relațiile și servilismul protejează.
Unul dintre cele mai bine punctate și documentate articole postate de SNPP, Teo!
Acesta supapa de siguranță reprezinta un element strategic din componenta sistemului administrației penitenciare.
Semnează,
… Cineva care cunoaste bine problematica
Domnule președinte achiesez total la cele spuse in articolul scris de dumneavoastră la care as vrea sa fac si alte precizari…. In opinia mea si a altor colegi din tara in ultima vreme, sass-ul a fost lasat de izbeliște… La nivel de anp consider ca trebuie sa existe un specialist pe grupele operative care sa cunoasca foarte bine problematica cu care se confruntă toate structurile de intervenție din tara si sa le sprijine solicitarile si doleantele pentru un climat organizator foarte bun.. De asemenea, manualele privind sass trebuiesc refacute si actualizate la specificul vremurilor noastre intrucat cele vechi nu mai sunt de actualitate si nu isi mai pot dovedi eficacitatea… Consider ca trebuie organizat un grup de lucru cu toti sefii grupelor din tara pentru a se stabili toate detaliile activităților acestora si soluționarea problemelor pe care acestia le au..De asemenea, evaluarea structurilor de intervenție trebuie actualizata la noile metode tehnice de verificare(introducerea unui traseu aplicativ care sa contina atat echipare, manuire armament, forta in regim de viteza si reacția la diverse atacuri)… Evaluarile trebuiesc facute riguros incat sa ramana cei mai buni si sa scapam cumva de “cei care au venit pt program”, sau “da bine uniforma la gagici pe el”… Trebuie oprita acest fenomen de prostitutie al mascatilor care ajung prin post sau pe la curtea de plimbare pt a suplinii posturi lipsa… Nu e normal ca sefii de detasamente cu 40 de oameni in subordine sa aiba functie de sef birou, si ofiterii instructori cu 20 de oameni in subordine la celelalte unitati sa aiba functie de execuție.. Chiar nu e normal asa ceva… Sunt compartimente unde exista sef birou la 4 subordonati… Cum poti sa faci pe cineva sef birou la 40 de oameni si pe altul sa l lasi cu funcție de executie la 20 de mascati….Ma repet, cu sprijinul dvs al sindicatelor trebuiesc expuse toate aceste probleme si găsite solutii… O alta problema este echiparea(de foarte proasta calitate care nu de multe ori pune viata in pericol mai mult decat sa o apere).. GRUP DE LUCRU CU TOTI SEFII GRUPELOR DE INTERVENTIE DIN TARA ESTE SOLUȚIA… nu putem sa facem din rahat bici cand sunt atatea probleme de rezolvat… Le place pe 1 decembrie sa se laude cu sass… Mult respect domnule Teoroc!
Ei se plang ca seara sunt obositi de la tura de zi si se misca foarte incet cand sunt solicitati.De ce sa nu fie si la tura de noapte niste oameni odihniti?Daca ai nevoie sa intervii, cu cine intervii? Cu niste oameni gata obositi ?Sau nu mai au timp pentru alte activitati extrapuscarie?
Si altceva care mai intereseaza lumea: pe cand veti prelua initiativa pentru banii pierduti in timpul concediului?Partenerii in lupta sindicala au facut cate ceva.
concediul cu toate sporurile – este demers marca SNPP / ideea noastra si lupta din 2015 a dus ulterior catre procese / acum avem o anume practica a instantelor care include si multe procese pierdute totusi / vom impimge catre recunoasterea drepturlui si mod unitar de acordare / este un demers in lucru / informam si cu privire la acesta
https://www.snlp.ro/la-limita-de-jos-ca-de-obicei-concediu-platit-fara-sporuri-demers-snlp/
https://www.snlp.ro/sporuri-in-concediu-return/
De asemenea si aplicarea deciziei 51 a ICCJ nu o incurajati se pare,cea care ar ridica coeficientii la maxim din prima si nu numai,nici aici nu incurajati,desi e un castig pt noi,membrii dvs.
Poate faceti o informare si cu grupul de lucru care se ocupa de altii,ca momentan despre asta ne informam,uitandu-ne la vecini,peste gard 😉
Inca nu sunt lucruri concrete la capitolul concluzii in grupul de lucru / sigur ca sustinem eliminareea inechitatilor salariale, inclusiv prin actiunile puse pe rol, unele chiar castigate, insa interpretarile sunt multiple / am mai raspuns pe subiect / in corpul agentilor una dintre interpretari ar fi ca nu trebuie sa mai existe nicio diferenta de coeficient, indiferenyt de functie, insa ar fi ceva unic in sistemul de aparare – toti agentii cu 2,90 / insa aceasta ar functiona doar pana in 2022 cand legea cadru clarifica in materie de coeficient si fiecare va merge pe pozitia lui / lucrurile nu sunt deloc simple iar solutiile sunt de fapt un pansament de un an / asta daca intr adevar legea cadru chair se va aplica pana la final
concret,ce castig ne va aduce aceasta decizie a ICCJ?
De asemenea, sunt semne ca nu se va aplica marirea din ianuarie pana in 2022, asa cum este prevazuta de lege,banuiesc ca vom lua masuri din timp,inclusiv cu proteste,nu suntem bataia de joc a sistemului bugetar, aproape toti sunt de mult la grila din 2022,doar structura de aparare si profesorii au mai ramas.
Asteptam raspuns ferm si actiuni pe masura!!!
Am văzut ultima Decizie ANP…. Cum spuneam si mai sus… Sass ul este bataia de joc a anepeului… Toti revin la program normal, sclavii raman sclavi pe program de tura… Nu e niciun secret, cu totii stim ca Ungureanu nu iubeste grupele de intervenție inca de la Margineni… Ar trebui întrebati baietii aia cam ce activități fac acolo… O sa ramaneti socati….oameni chemati din a treia zi libera ca sa acopere misiuni la care nu aveau ce cauta, au bagat perimetru, porti sau insotire ca sa acopere incompetenta unora de a planifica oameni in serviciu….De ce trebuie sa sufere sass pt incompetenta altora ca au ore suplimentare???? Sefii grupelor fac solicitari catre director sa primeasca agenti din porti dsu gard cand nu au oameni???? Ma îndoiesc!!!
Mai usurel cu grupele de interventie. Tot operativul este la pamant(concedii, ore suplimentare restante de ani, lipsă personal, suprasolicitare) iar G.I. o duc boiereste.
Brenciule nu inseamna ca e roz peste tot daca la tine o duc boiereste… Daca e asa bine muta-te la G. I.
Domnule Presedinte,oare nu ar trebui ca cei de la G.I.sa stea acasa,sa nu mai vina la servici saracii ,obosesc.Acesti zisi componenti ai G.I. nu pot sa faca ture cu schimbul sau cand sunt solicitati,dar pot pazi restaurante,cluburi,terase,prietenii cu interlopii.Atunci nu mai sunt obositi?
este tendentios sa arunci in derizoriu o intreaga categorie profesionala pe care chiar ne sprijinim / orice padure are uscaturi / la fel, orice sector / dar nu cred ca acesta este tonul corect al discutiei / generalizarea pe baza unor anti-exemple nu face bine nimanui
Cu respect! Aveți idee dacă la schimbarea funcției de pe ag op paza IV pe ag op prin I (supraveghere) e nevoie de susținerea vreunei probe ( proba practica de utilizare a calculatorului)? Multumesc
Cel putin atunci cand sunteti interesati de o schimbare in cariera recomandam studiul normei care reglemeneteaza situatia respectiva / Internetul ajuta mult / o simpla cautare – de ex “ordin ministru schimbari penitenciare” si sunt doar 2 pagini de citit
OMJ 2641/C/2020 – Anexa (metodologie) – extras
Art. 6
(1) În cazul poliţiştilor de penitenciare definitivi ale căror cereri au fost aprobate de principiu de directorul unităţii, pentru schimbarea pe o funcţie din alt sector de activitate decât cel în care îşi desfăşoară activitatea, sunt necesare susţinerea şi promovarea uneia sau mai multor probe, după caz, cu relevanţă directă în ceea ce priveşte specificul funcţiei pe care solicită schimbarea, după cum urmează:
a) testare psihologică;
b) probă sportivă;
c) probă practică;
d) interviu profesional, cu caracter obligatoriu în toate cazurile.
(2) Probele prevăzute la alin. (1) se susţin în ordinea acolo menţionată, au caracter eliminatoriu, iar comisiile sunt desemnate prin decizie a directorului unităţii.
(3) Proba sportivă, proba practică şi interviul profesional se evaluează cu calificativul “admis”/”respins” şi împotriva lor nu poate fi formulată contestaţie. Rezultatele fiecărei probe se materializează printr-un proces-verbal care se înaintează structurii de resurse umane.