Sport, calculator, limba straina

Foarte probabil cel tarziu maine 7 august 2020 avem ordinul cu concursurile publicat in Monitorul Oficial iar in cursul saptamanii viitoare se vor semna cele doua decizii ale DG ANP pregatite din timp, privind conditiile specifice si probele eliminatorii. Imediat dupa semnare vor fi declansate schimbarile si apoi mutarile, reluandu-se la urgenta centralizarile pentru concurs. Avand in vedere alocatiile bugetare precum si dinamica de personal, intr-o perspectiva optimista, se poate spera la ocuparea unui numar de maxim 1500 de posturi vacante in Politia Penitenciara, daca va exista timpul necesar. Insa daca restrictiile impuse pe linia prevenirii raspandirii noului coronavirus, vor bloca in continuare concursurile, avem o probleme grava!

Vestea proasta este ca am scazut sub 12.000 de posturi ocupate dintre care inca 79 se vor vacanta ca urmare a angajarilor directe pe durata determinata (stare de urgenta si de alerta). Foarte probabil, pana la primele incadrari care se vor  reusi ca urmare a concursurilor (daca acestea se vor debloca!), vom ajunge la un minim pentru ultimul deceniu. In functie de numarul de pensionari, o estimare de 11500 de posturi ocupate, spre finele anului curent, este destul de realista. Si ne amintim ca avem peste 16.000 de posturi prevazute in statele de functii. Iar acest minim in planul resurselor umane se inregistreaza intr-o perioada extrem de dura si se resimte puternic de catre angajati. Mai adaugam ca avem in scoli poate cea mai mica promotie din ultimii ani. La academie vor fi repartizati doar 14 ofiteri dar in mod paradoxal, au fost gasite cu greu posturi in sistem pentru toti cei 14. Unitatile nu s-au aratat foarte interesate de ofiteri. Promotiile urmatoare din Academia de Politie, vor fi de cate 40 de absolventi.

In articolul anterior referitor la concursuri am anuntat ca vom trata separat probele eliminatorii care trebuie parcurse pentru a ocupa un post vacant de politist de penitenciare. Fara sa ne pierdem in detalii, vom puncta cateva schimbari importante care se vor produce odata cu semnarea deciziilor susmentionate. Conditiile specifice trebuie coroborate cu tipurile de probe pentru a intelege exact ce anume avem de sustinut la un concurs ori chiar la o schimbare sau mutare din functie. Din start observam o relaxare a pretentiilor cerute de la candidati, relaxare corelata cu normele similare din celelalte institutii ale sistemului de aparare nationala dar si cu specificul  activitatii noastre si cu aspectele constatate la concursurile anterioare.

Verificand conditiile specifice de ocupare a unor categorii de posturi vom observa ca probele de concurs difera. Astfel, ca exemplificare comparativa, pentru un post de director adjunct medical se va sustine doar interviu si proba scrisa, pentru un post similar din reintegrare, operativ sau economic se cere in plus si proba practica de calculator. Tipurile de probe sunt foarte variate in functie de postul vizat. Nu apar modificari esentiale in acest plan prin urmare nu vom dezvolta prea mult subiectul.

Ce ar fi de retinut este ca probele sportive care incurca  multi candidati din extern dar reprezinta o etapa dificila inclusiv pentru sursa interna interesata de mobilitatea in cariera (schimbari, mutari, concursuri), au fost modificate si fiind coborit semnificativ nivelul de dificultate chiar si sub cerintele pe care le au de indeplinit politistii. S-a decis renuntarea la atletismul de performanta, deci fara viteza si rezistenta si s-a optat pentru un traseu gandit astel incat sa poata fi parcurs in barem si de un student din academie dar si de un angajat in varsta de 50 de ani. Chiar au fost facute teste fizice in acest sens, pentru a se verifica relevanta si asprimea baremelor. Au fost realizate filmari si s-au facut analize atente.

Avem acum ca unica proba sportiva un traseu aplicativ care include 11 elemente/obstacole si care trebuie parcurs in 2,35 min de baieti si 2,50 min de fete. Obstacolele alese pentru traseu nu sunt de netrecut, decat poate pentru cei excesiv de supraponderali care nu vor reusi sa escaladeze o lada de gimnastica sau sa treaca printr-un tunel de 6 m cu latimea de 80 cm si inaltimea de 65 cm. Nu sunt nici deosebit de lejere pentru ca trebuie totusi sarit in lungime macar 1,70 m si facute niste rostogoliri ori mers in echilibru pe o banca sau tarat un manechin. Dar totusi, suntem politisti de penitenciare si nu ar trebui sa ne sperie acest traseu. Este vorba de putina concentrare si 2 minute si jumatate de miscare.

Ce preocupa mult personalul deja angajat este ca aceste conditii generale ale posturilor din operativ care prevad proba sportiva sunt impuse si la mobilitatea in cariera (schimbari, mutari, concursuri interne) si deci daca este vizat un post din operativ dar cel interesat ocupa un post in alt sector sau chiar la evidenta detinuti (unde nu s-au sustinut probe sportive anterior) este obligat sa faca totusi acel traseu aplicativ. Pe langa simplificarea clara a probelor sportive mai este prevazuta o exceptie de la mersul prin tunel si rostogolirile peste cap, si anume situatiile in care cel care solicita schimbare/mutare a efectuat anterior misiuni in operativ. In aceasta situatie este exonerat si de obligatia de mai da acel traseu. Textul din decizia care stabileste conditiile specifice de ocupare a posturilor este:

Art.5. În cazul procedurii de ocupare a posturilor de agent (operativ) prin schimbare din funcţie sau mutare dintr-o altă unitate penitenciară, nu se impune susţinerea probei sportive pentru evaluarea performanţei fizice, în situaţia în care poliţistul de penitenciare provine din alt sector de activitate şi în ultimele 12 luni calendaristice anteriore demarării procedurii, a executat, în mod constant, misiuni operative, evidenţiate în documente de planificare justificative.

Referitor la proba de calculator aceasta a fost eliminata dintre probele pentru mai multe categorii de posturi (cum ar fi cele din medical dar si cele de baza din economico-administrativ – fochist, electrician, instalator, conducator auto etc) si totodata s-a evitat suprapunerea de cerinte pentru nivelul 1 si 2. De exemplu poate exista un subiect din word la ambele niveluri insa pentru nivelul 2 subiectul va fi mai complex cu mentiunea ca acest nivel este impus doar pentru posturile din IT (cele de informatii clasificate nu mai au nivel 2). Mai apar de asemenea probele practice (IT, medical etc) dar nici acestea nu reprezinta o noutate. Si mai exista proba de limba straina care se cere celor de la cooperare si programe (similar cu alte institutii), pe considerentul ca un simplu certificat lingvistic usor de obtinut nu este suficient pentru acel sector care lucreaza intens cu parteneri din alte tari.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Probe eliminatorii pentru acces in Politia Penitenciara. Flexibilizare
Share on facebook
Distribuie

69 de răspunsuri

   1. Bună seara! La săritura în înălțime trebuie atins la 2,55 maxim și 2,40 minim pentru fete pentru a fi declarat admis? Conform baremului

 1. bună ziua . Stiti unde se va susține traseul ? Se vor face centre de concurs sau se vor susține la TgOcna . Mulțumesc

     1. am raspuns pe subiect / pt grupe – se adauga proba practica care este deja in vigoare / fara modificari / schimbarile si mutarile se fac cu respectarea conditiilor specifice ale fiecarui post / trebuie vazute deciziile care urmeaza a fi aprobate si coroborate cu restul cadrului normativ / raspunsurile date sunt in anticiparea deciziilor, pe baza proiectelor puse la dispozitie de anp

     2. Ptr grupele de intervenție exista Decizia DG 566 care reglementează probele sportive specifice și baremul ptr fiecare proba în parte
      Cei care doresc sa acceadă în aceasta structura,indiferent de sectorul de activitate din care vin vor susține aceste probe conform deciziei 566
      Exemplu:daca un coleg de la logistica care dorește sa vina la grupa nu da traseu după care probele specifice noua,logic nu?

    1. Deci domn președinte la grupa o sa ai interviu, calculator, proba practica si scris pt schimbare din funcție… Eu asta inteleg…

     1. te intereseaza schimbare din alt post din operativ pe unul de la grupa? se respecte regulile din OMJ privind schimbarea – este un mini interviu nu de tip concurs / si daca esti deja in operativ nu mai dai traseul aplicativ dar trebuie sa fii testat practic pt grupa

     2. Am înțeles… Credeam ca dam efectiv ca la concurs… Calculator, scris, interviu…

 2. Pentru postul de preot capelan care sunt probele și dacă sunt subiecte unde se pot găsi? Mulțumesc

  1. pentru preot – interviu si proba scrisa / subiectele se formuleaza exact inainte de concurs si sunt o surpriza si pentru noi / comisia de concurs stapaneste acest teritoriu

 3. As dori sa ma angajez in sistem.Am 40 ani ,licentiat in stiinte juridice si economice,traducator romana-engleza,abilitati calculator.
  Pot -tinand cont de varsta si ca nu am strict studii de specialitate in acest domeniu?

 4. Bună ziua, sunt interesata pt post de asistent medical, aveți disponibil? (Oradea) Mulțumesc frumos pentru eventualele răspunsuri .

 5. Buna seara, regulamentul mai sus mentionat se aplica de anul acesta pentru Școala națională de pregătire a agenților de penitenciare ??

 6. Buna ziua! Pt a te putea angaja în sistem ce condiții trebuiesc îndeplinite si unde anume se susțin examenele ? Multumesc !

 7. Bună seara!
  Dacă candidez pe mai multe locuri (agent) unde trebuie proba sportivă, trebuie făcut traseul pentru fiecare în parte sau este de ajuns o dată?

 8. Bună seara! Am văzut ca a apărut schița traseului sportiv
  Trebuie atins la 2,55 m maxim și 2,40m minim pentru fete (cu penalizare? ) pentru a fi admis? Mulțumesc pentru raspuns

    1. Nu se considera eliminare?
     Pentru ca scria ca obiectul este suspendat la 2,55 m, iar apoi scria în barem 2,40 femei și 2,50 bărbați..

 9. cerintele pentru test calculator nivelul 1 mi se par grele , chiar foarte grele si-mi dau dureri la stomac.Adica , sa ma ierte D-zeu …. dau examen pt AGENT penitenciar nu agent FBI sau NSA. N-am idee in ce consta testul .Stie cineva exemple de test -calculator ??Ca sufar de insomnii.

 10. Acest traseu este doar pentru cei din sursa externa sau se va aplica si pentru cei din sursa interna, anul viitor? Va mulțumesc!

 11. Care va fi proba sportiva la Tg Ocna, în cadrul scolii? Și când se va publica metodologia? Mulțumesc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *