Modalitatea de examinare

Pentru concursurile in derulare ANP a acceptat propunerea sindicatelor de a orienta forma probei scrise predominant catre cea de tip grila, insa competentele ANP au anumite limite in aceasta privinta. Am explicat din start faptul ca nu toate functiile vor avea proba scrisa tip grila chiar daca este cea mai dorita si nu trebuie sa ne gandim prea mult ca sa ne dam seama de ce. Anumite functii au ca atributii redactarea de materiale complexe, iar coordonatorii directiilor respective, la nivel ANP isi doresc o examinare cat mai completa, fiind de interes sa se observe la candidati capacitatea de exprimare si modul de gandire. In aceasta categorie sunt cel putin functiile din juridic si resurse umane.

Sa observam impreuna care sunt limitele de competente ale ANP, mai precis ce poate si ce nu poate face ANP pe aceasta tema, respectiv a formei in care se va sustine proba scrisa. Prevederea de baza este art. 98din Legea 145/2019, alin (6):

(6) Prin membrii specialişti în domeniul postului scos la concurs, în cazul probei scrise, sau, după caz, prin subcomisiile de concurs, în cazul probelor eliminatorii prevăzute la alin. (2) lit. a)-c), comisia de concurs întocmeşte, pe baza tematicii şi a bibliografiei de concurs stabilite prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau, în cazul concursurilor/examenelor prevăzute la art. 983 alin. (1), prin ordin al ministrului justiţiei, subiectele, baremele de evaluare şi notare, modalitatea de susţinere a probelor de concurs şi realizează evaluarea, corectarea şi notarea acestora.

Acest articol destul de rigid (a se urmari partile evidentiate), atribuie exclusiv comisiilor de concurs sarcina stabilirii formei in care se va sustine proba scrisa (punem accent doar pe aceasta proba, acesta fiind subiectul articolului). Prevederea a fost putin indulcita de MJ/ANP prin art 28. alin. (4) din OMJ nr 3065/C/2020:

(4) Pentru concursurile organizate concomitent la nivel regional şi/sau local, care vizează aceleaşi tipuri de posturi, proba scrisă are aceeaşi modalitate de susţinere.

Prin urmare, conform ordinului susmentionat, doar in cazul in care exista mai multe centre de concurs pentru aceeasi procedura, indiferent de tipul de concurs (sursa externa, interna sau sesiune unica pentru agenti), ANP poate interveni in scopul de a asigura o modalitate unitara de sustinere a probei astfel incat sa nu existe diferente de examinare intre centre. In cazul unui concurs organizat centralizat, cu un singur centru de concurs pentru acelasi tip de posturi (exemplu ar fi posturile din medical scoase la extern sau posturile pentru sesiunea unica pentru care este prevazuta o singura unitate organizatoare inclusiv ANP), competenta stabilirii formei in care se va sustine proba scrisa apartine chiar comisiei.

Sigur ca ANP are in vedere sa recomande un mod de lucru unitar si estimam ca se va tine cont de recomandari. Se lucreaza la un ghid cu instructiuni pentru comisiile de concurs, acestea urmand sa fie instruite atent inainte de a se apuca de treaba. Pe langa tipul probei scrise multe alte detalii sunt avute in vedere. In functie de numarul de candidati, de bibliografie, de timpul disponibil, grila multdorita de candidati se va calibra corespunzator. Daca la o intrebare sunt 4 variante de raspuns se va lasa un interval de raspuns corespunzator aceste aspecte fiind preluate din normele si practica de specialitate. Nu se va inventa apa calda in Politia Penitenciara.

Putin probabil sa existe grile cu o singura varianta de raspuns cum sunt asteptarile multora dintre concurenti. Cand avem 30 de candidati pe un loc in anumite unitati, media pe tara fiind peste 12 oameni/post si cand legislatia noastra speciala nu prevede criterii clare de departajare in caz de egalitate, este evident ca grilele se vor construi astfel incat sa permita o aerisire cat mai buna a punctajelor obtinute. Daca 60% din grila va avea intrebari mai simple in mod sigur restul acestora vor avea un grad de complexitate mai mare, tocmai pentru departajare.

Prima provocare sau primul test de trecut de intregul nostru sistem este concursul pentru functiile de agent operativ din sursa externa. Vom detalia in alt articol cu privire la fluxul de candidati si impartirea disproportionata a acestora pe unitati, cu toate eforturile facute de colegii din resurse umane, de a echilibra pe cat posibil, acutizand recrutarile acolo unde numarul de inscrisi era foarte mic. Asa cum la acest moment dar si in continuare, structurile de resurse umane din unitati resimt o presiune uriasa, in scurt timp aceasta presiune va fi perceputa si de comisiile de concurs.

Pentru redactarea a doua variante de grile in vederea sustinerii probei scrise, comisia se va apuca de lucru in dimineata zilei in care este stabilita proba, urmand ca proba scrisa sa aiba loc cel mai probabil dupa amiaza, redactarea unei grile cu raspunsuri multiple nefiind o treaba chiar simpla.de aceea este foarte important ca aceste grile sa aiba un format standard analizat in prealabil de ANP si recomandat comisiilor de concurs cu mentiunea facuta anterior ca exista totusi o libertate de actiune a comisiilor. In orice caz recomandam tuturor candidatilor o preocupare mai mare pentru studiu decat pentru forma probelor si le dorim mult succes la concurs! Un ultim sfat – nu tratati cu usurinta probele eliminatorii si mai tineti cont de o estimare facuta de noi acum si anume aceea ca la testarea psihologica vor pica, din pacate, peste jumatate din candidati! Estimarea este bazata pe datele si experientele din anii anteriori.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Proba scrisa – sinteza, grila sau mixta? Cum va fi in realitate?

68 de răspunsuri

 1. Pt posturile de ofițer grupă intervenție, consider că ar fi oportună posibilitatea testării sub forma test grilă si speță, avand în vedere că nivelul de exprimare poate fi analizat si in cursul interviului.
  Reinterez acest aspect și datorită gradului ridicat de dificultate propus pt testele fizice, iar rezultatul acestora pot constitui un veritabil suport de departajare.

 2. speram ca in momentul cand aflati ceva sa ne spuneti si noua ce modalitate se prefera si la ce examen ! In plus de asta cum credeti ca va fi programarea la psihologic pentru sesiunea unica? dupa ce se termina cu cei din sursa externa ? inaintea lor? in paralel cu ei ? va rog sa imi raspundeti daca aveti aceasta informatie deoarece are o foarte mare importanta ! va multumesc

  1. nimeni nu are aceasta informatie / avem aproape 11000 incrisi pe operativ din extern / insa curg inscrieri pe economic si medical / urmeaza si alte posturi din extern / nu este clar cum vor curge testarile / in mod normal in ordinea declansarii procedurilor dar vedem ce decizii se mai iau din mers

   1. Când ne numeau toți peste tot gardieni nu erau 11000 de înscriși,acum că suntem numiți polițiști + avantaje avem 11000 de candidati.And counting.

 3. Stiu ca trebuie sa mai avem răbdare, dar puteti sa ne dati o perioadă când se vor scoate posturile pe reintegrare socială din sursă externă?
  Vă mulțumesc!

 4. Cred ca trebuie facuta foarte bine distinctia intre modurile de organizare a probei scrise. Proba se desfasoara scris indiferent daca:
  -Testarea este grila cu 1 pana la 4 variante de raspuns;
  -Testarea este scrisa sub forma unei sinteze;
  -Testarea este sub forma unui studiu de caz.
  Este adevarat , asa cum sustine si ANP, ca proba scrisa pentru anumite posturi nu se preteaza a fi sub forma de test grila.
  Este de asemenea adevarat ca trebuie facuta diferenta intre candidati, in special pe posturile unde concurenta este mare.Dar este de asemenea adevarat ca toti concurentii, pana la sustinerea probei scrise, au trecut prin examen de bacalaureat, eventual si de licenta, ba chiar si un interviu, motiv pentru care, modul de exprimare nu cred ca mai trebuie verificat.Au facut-o deja altii inainte ( la bacalaureat, licenta, interviu etc), suplimentar de aceasta , scopul testarii este testarea cunostintelor, nu a modului de exprimare.
  Acum, fiecare dintre modalitatile de testare vine cu avantaje sau dezavantaje pentru canditat/ANP.De exemplu:
  -Testarea grila este utila candidatului, dar il pune in dificultate pe ANP in a departaja candidatii.De asemenea, testarea grila poate fi foarte inselatoare.
  -Testarea sub forma unei sinteze, ii dezavantajeaza pe unii concurenti, dar il avantajeaza pe ANP, pentru ca poate departaja candidatii.Pe de alta parte, modul de corectare mot a mo si punctarea/depunctarea tinand cont de acest criteriu mi se pare exagerata. Ar trebui testat modul de a intelege, nu de a retine, pentru ca multi candidati, uita ce au invatat fix la o luna dupa examen.Acest mod de testare poate avea si avantaje pentru candidati, in ideea in care pot aduna punctaje partiale, suficiente poate pentru o nota buna.
  -Testarea sub forma de studiu de caz ar trebui facuta pentru posturile pentru care se preteaza acest mod de testare sau pentru departajarea candidatilor.
  In principiu, sustin o modalitate de testare mixta , cu testare grila pana la atingerea notei 7 , iar restul sa fie sinteza/studiu de caz.Cred ca este cea mai echilibrata metoda, atat pentru ANP cat si pentru candidati.

 5. Deci pana la urma nu este stabilit cum se va desfasura proba scrisa? Ma intereseaza pentru asistent medical generalist cum se va desfasura

 6. Bună seara! Acestea sunt toate posturile din sursă externă? Se vor mai scoate alte posturi la concurs din sursă externă de agent/ofițer? Vă mulțumesc!

 7. Bună seara!

  În legstura cu testele grila pentru agenții operativi, se vor scoate niște exemple de teste până la susținerea probei?

  Mulțumesc!

 8. Bună seara! Dacă m-am înscris pe locurile scoase pentru agent operativ, pot renunța pentru a mă înscrie pentru ofițer (educație)? Dacă da, pot folosi aceleași documente deja depuse în dosarul de la resurse umane (+altele specifice postului) sau este necesar să întocmesc un alt dosar? Vă mulțumesc!

    1. Proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a posturilor de ofiţer (economist)/ofiţer (economist) – Unitatea de Implementare Proiecte/ofiţer(coordonator financiar- ontabilitate), ofiţer (achiziţii publice), agent (responsabil economic), agent (bucătar), agent (conducător auto), agent (contabil), constă în redactarea unei lucrări.

 9. Domnul teoroc ne puteti raspunde la ce am intrebat mai sus va rog? Si daca stiti cumva in ce ordine se vor sustine probele:scrisa, practica si interviu pentru aceeasi categorie profesionala. Va multumesc!

  1. Extras din anuntul de concurs – Pentru concursurile organizate concomitent la nivel regional și/sau local, care vizează aceleași tipuri de posturi (asistent medical generalist), proba scrisă constă în
   redactarea unei lucrări.

  1. Proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a posturilor de ofiţer (economist)/ofiţer (economist) – Unitatea de Implementare Proiecte/ofiţer(coordonator financiar-contabilitate), ofiţer (achiziţii publice), agent (responsabil economic), agent (bucătar), agent (conducător auto), agent (contabil), constă în redactarea unei lucrări.

 10. Bună ziua. Pt posturile de ofițer pentru sursă externă (de ex. Educație, achiziții publice) sunt prevăzute funcții diferite (ofițer debutant, principal, specialist)? Un căpitan sau colonel în rezervă de exemplu care are o vechime de peste 15 ani în sistem dar nu este pensionar va fi încadrat pe o funcție și cu un grad corespunzător vechimii sale?

  1. (3) La încadrarea în poliția penitenciară a cadrelor militare în activitate/rezervă, precum și la încetarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor de penitenciare, gradele profesionale ale polițiștilor de penitenciare se echivalează cu gradele militare, după cum urmează:
   A. Ofițeri:
   a) subinspector de poliție penitenciară – sublocotenent;
   b) inspector de poliție penitenciară – locotenent;
   c) inspector principal de poliție penitenciară –- căpitan;
   d) subcomisar de poliție penitenciară – maior;
   e) comisar de poliție penitenciară – locotenent colonel;
   f) comisar șef de poliție penitenciară – colonel;
   g) chestor de poliție penitenciară – general de brigadă;
   h) chestor principal de poliție penitenciară – general maior;
   i) chestor șef adjunct de poliție penitenciară – general locotenent;
   j) chestor șef de poliție penitenciară – general cu patru stele.
   B. Agenți:
   a) agent de poliție penitenciară – maistru militar cls. a IV-a sau sergent major;
   b) agent principal de poliție penitenciară – maistru militar cls. a III-a sau plutonier;
   c) agent șef adjunct de poliție penitenciară – maistru militar cls. a II-a sau plutonier major;
   d) agent șef de poliție penitenciară – maistru militar cls. I sau plutonier adjutant;
   e) agent șef principal de poliție penitenciară – maistru militar principal sau plutonier adjutant șef.

 11. Buna ziua ! Probele concursului pt functia agent operativ ( sursa externa- anuntul de concurs -sept 2020 ) vor fi sustinute pana la sfarsitul anului , sau exista posibilitatea sa se desfasoare si pe parcursul anului viitor ?
  Multumesc !

 12. Care este următorul pas pentru posturile neocupate la concurs?Mai este vreo șansă pentru un candidat care a obținut mai puțin de 7?

 13. Buna ziua, la proba scrisă dacă sunt mai multe variante corecte și nu le bifezi pe toate ,se anulează punctul pe intrebarea respectivă sau iei un punctaj mai mic? Mulțumesc!

 14. Am aplicat si eu in septembrie pentru un post de agent contabil, pana in prezent din 10 candidati doar eu mai sunt in picioare, au picat la psihologic si 2 prin neprezentare.
  De curand am finalizat si fisa medicala o alta “problema” cand ai de facut o analiza ce normal iese in 7 zile lucratoare la orice cabinet si tu trebuie sa aduci fisa completa in 7 zile 😐 noaptea mintii.
  Intrebarea mea este legata de simplu fapt ca din ce vad, faptul ca am ramas singurul candidat parca franeaza si mai mult demersurile pe care le-am de urmat.
  Exista vreo sansa sa am un examen scris grila chiar daca acolo scrie lucrare redactata?

  1. Examenul scris se va desfasura asa cuma hotarat comisia..lucrare redactata…fata de acea analiza luati legatura cu medicul unitatii si stabiliti de comun acord o varianta daca nu exista timpulș fizic necesar…

 15. Bună ziua,
  Urmează să se susțină proba scrisă pentru postul de ofițer economist prin redactarea unei lucrări.
  Se menționează faptul că în sală ne este permis doar cu actul de identitate, colile și instrumentele de scris le vom primi în sala de examen.
  Întrebarea mea este dacă ni se vor pune la dispoziție și un calculator pentru rezolvarea calculelor și un plan de conturi?
  Mulțumesc!

  1. 🙂 Nici rezolvarea unor calcule si nici un plan de conturi nu cunoastem daca vor fi subiecte certe la sustinerea examenului scris.
   Cu siguranta se vor asigura toate conditiile sustinerii testarii scrise.

 16. Bună ziua! Pentru concursurile din sursă externă de ofițer educație știți cumva cum se va proceda în cazul probei scrise? Se va da examenul scris tip grilă,mixt sau sinteză?
  Mulțumesc anticipat!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *