Președintele SNPP în dialog oficial cu Ministerul Finanțelor

Excepții de la suspendarea concursurilor - atenție la termen!

Astăzi începând cu ora 15,00 a avut loc Comisia de dialog social din Ministerul Finanțelor pe tema Proiectului de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Discuțiile au fost coordonate de dna Daniela Pescaru secretar de stat MF. Președintele SNPP a reprezentat Blocul Național Sindical la ședința CDS și a susținut propunerile referitoare la menținerea în derulare până la finalizare a procedurilor de concurs deja inițiate precum și asigurarea unui flux viitor de ocupare a posturilor care continuă să se vacanteze prin pensionări. 

Președintele SNPP care are și calitatea de vicepreședinte BNS precum și președinte al Federației PUBLISIND reprezentând majoritatea bugetarilor din BNS, a arătat că blocarea fără discernământ a concursurilor, indiferent de situația reală a resurselor umane din anumite instituții bugetare nu este sustenabilă și trebuie să se revină asupra prevederilor din proiect prin flexibilizare. În acest sens a fost dat exemplul Poliției Penitenciare, Poliției Române dar și al celorlalte instituții din sistemul de apărare națională unde ritmul galopant al pensionărilor (generat de teama unor modificări în planul pensiilor militare) generează un flux de vacantări de posturi care nu poate fi contracarat decât în mică măsură prin concursurile care se organizează totuși în ritm alert, iar blocarea acestor concursuri va genera intrarea în colaps în scurt timp.

De asemenea Președintele SNPP a arătat ca stricta exceptare a concursurilor la care s-a parcurs proba scrisă este inutilă întrucât finalizarea probei scrise reprezintă practic finalizarea concursului, dar multe proceduri sunt în stadii incipiente de la declanșare, până la proba scrisă fiind de parcurs alte etape și probe. Secretarul de stat MF a admis că problema este reală și ca sunt în discuție anumite amendamente ale prevederilor din proiect, având în vedere și propunerile înaintate de instituții.

Urmare interpelării avute în comisie, Președintele SNPP a fost informat oficial în cadrul ședinței CDS MF de către secretarul de stat MF cu privire la faptul că în varianta finală a proiectului de OUG ce urmează a fi aprobat în Guvern vineri 12 mai 2023 (publicarea fiind posibil să se realizeze în aceeași zi având în vedere prioritatea actului normativ), se va introduce o excepție suplimentară pentru instituțiile din structura de apărare națională în sensul că toate procedurile declanșate vor continua până la finalizare cu condiția ca dosarele de candidat la concursurile respective să fie deja depuse la data intrării in vigoare a ordonanței de urgență.

Prin urmare, dacă există colegi sau viitori colegi interesați să candideze pentru un post vacant în poliția penitenciară trebuie să depună cât de repede dosarele, de preferat cel târziu până la finalul zilei de joi 11 mai 2023 având în vedere riscul de publicare a OUG chiar vineri pe data de 12 mai 2023, imediat ulterior aprobării în ședința de Guvern. Rămâne totuși să vedem forma finala a prevederii, întrucât o varianta de lucru a excepției preconizate pentru structura de apărare vizează continuarea procedurilor de concurs care au prevăzut un termen maxim de depunere al dosarelor anterior intrării în vigoare a ordonanței (propunere susținută de Agenția Națională a Funcționarilor Publici). Indiferent cum va ieși prevederea finală, recomandarea este de urgentare a depunerilor de dosare în cursul zilei de mâine pentru a crește șansele de a merge înainte cu concursurile.

Totodată, dna Pescaru a explicat faptul că ulterior blocării posturilor, vor fi aprobate memorandumuri pentru structura de apărare atât pentru a putea încadra absolvenții din școli/academii cât și pentru a ocupa posturi vacantate ulterior prin pensionare, posturi care nu sunt unice acestea fiind deja exceptate de la blocare, în mod similar cu procedurile aprobate prin memorandum și în anii anterior în care au fost aprobate astfel de măsuri de austeritate.

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Președintele SNPP în dialog oficial cu Ministerul Finanțelor
Distribuie

10 răspunsuri

 1. În structura de apărare a țării, Doamna Pescaru numai vine nimeni.Voi politicieni vati bătut joc de siguranța națională pt dosarele voastre penale.Si pt asta vor beneficia pe lângă voi și penali de ultima speță ( violatorii, criminali, pedofili, etc) Sa dea Dumnezeu să fie în casă voastră!!! Pt prosti politice,pe acestea ia-ți favorizat!!! Să fie în casă voastră dragii politicieni!!!

 2. Dle Teoroc,
  Cu privire la cele de mai jos:

  pentru instituțiile din structura de apărare națională în sensul că toate procedurile declanșate vor continua până la finalizare cu condiția ca dosarele de candidat la concursurile respective să fie deja depuse la data intrării in vigoare a ordonanței de urgență.

  Stim cu totii foarte bine ca nu este legal asa ceva deoarece exista niste termene legale care nu s-au scurs, nu se poate opri “la noroc” inscrierile doar pt cei care au apucat sa faca pt ca ulterior sa si continue concursul.
  Daca nu se va modif forma intruna in care in mod expres sa zica ca cele aflate in derulare continua, raman suspendate asa cum sunt!

 3. Sistemul penitenciar a suferit întotdeauna de deficit de personal cam la aceleași proporții, însă nu toate unitățile au suferit, cam cum este și în prezent. De ce mai avem ANP, dacă nu asigură un număr rezonabil pentru toate unitățile? Nu realizați că în acele unități cu personal puțin, oamenii sunt la limita epuizării? Cu concedii neefectuate și cu posturile neacoperite…

 4. Bună ziua !
  Pentru concursul cel de 472 locuri unde au fost dosarele verificate…..va fi sau nu suspendat

  1. !!??!!
   MAI e in urma noastra cu mult la acest capitol / poate este necesar un articol mai complet de drept comparat / doar polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul – are dreptul la chirie/rate cf L360/2022 / la noi e la liber pt toata lumea / pana acum 3 zile locuinta era musai sa fie in localitatea unde e unitatea / acum au preluat si ei de la noi raza de 70 km / la noi se retine conditia cu fondul locativ care la unitatile din orasele mari e mai greu de depasit dar incercam sa o eliminam la prima modificare de statut / dar chiar si cu asta suntem pe plus ca procent din personal care beneficiaza de drept

   1. Dar de decontul transportului lunar/bilunar??
    Au inceput sa se deconteze si la mapn/mai.
    Sume de peste 1000 lei/luna.
    Si aici tot ei sunt in urma??

    1. pai analizati:

     politisti/militari: la deplasarea zilnică de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință, în limita a 70 km, pentru personalul mutat în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu ori de reședință, căruia nu i se poate asigura locuință în localitatea în care este mutat;

     politisti de penitenciare: Polițistul de penitenciare are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport, în cazul deplasării în interes de serviciu, în cazul mutării în alte localități, în cazul deplasării de la domiciliu la locul de muncă, când domiciliază în altă localitate decât cea în care își desfășoară activitatea, în limita a 70 km dus și 70 km întors, și, o dată pe an, pentru efectuarea concediului de odihnă, precum și în alte situații, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.

     difera mod de calcul dar avem prevederi prin statut – de interes la modificare
     insa drepturile sunt mult mai flexibile in politia penitenciara ca arie de acoperire personal

     1. Haideti sa nu ne ascundem, decontare lunari si bilunara nu avem, si inseamna destul de mult.
      Noul hg al lor este mult mai bun, interesant e ca nici nu vrem sa schimbam nimic, asta nu inteleg….

   2. La noi legea se aplica gresit. Va rog sa parcurgeti expunerea motivelor ce a stat la baza acestei modificari.

În primul rând, oamenii!

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare derulează o serie de proiecte cu finanțare europeană care vin în sprijinul membrilor de sindicat.