Federația PUBLISIND a publicat o informare detaliată privind mitingul BNS din cursul zilei de ieri, precum si rezultatele întâlnirii cu Președintele Camerei deputaților din Parlamentul României și al PSD care a avut loc imediat ulterior acțiunii de protest:
Mitingul BNS din 6 aprilie 2022. Întâlnire în Parlament. PUBLISIND a participat la discuții. Concluzii
sursa www.publisind.ro
BNS a ocupat ieri Piața Victoriei în cel mai mare miting sindical din 2022 dar si din ultimii ani. Protestatarii au umplut apoi Calea Victoriei mărșăluind până în Piața Constituției. Federația PUBLISIND, cu sindicatele membre ce reprezintă polițiști, polițiști de penitenciare, grefieri, asistență socială, mediu, curtea de conturi, sport și tineret, administrație locală și funcționari publici/personal contractual din multe instituții publice, au protestat ieri la mitingul organizat de Blocul Național Sindical, 6 aprilie, începând cu ora 11:00 în fața Guvernului României și ulterior în fața Parlamentului, pentru nivelul de trai tot mai scăzut generat de creșterea prețurilor la bunuri, alimente, energie și combustibil dar și de neaplicarea legii salarizării. De asemenea, afectarea dialogului social a dus la o serie de măsuri cu impact negativ, și asta deoarece guvernanții încearcă pe cât posibil să evite consultarea sindicatelor și a patronatelor. Președintele BNS a cerut Guvernului și Parlamentului întâlniri pe durata sau la finalul acțiunii. Din partea Guvernului care se afla în ședință a fost desemnat Ministrul Muncii, Marius Budăi, care a venit în Piața Victoriei și s-a adresat protestatarilor.
La finalul protestului, o delegație de 7 persoane din partea Blocului Național Sindical, din care au făcut parte trei lideri ai Federației PUBLISIND, a fost invitată de Președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, la o discuție pentru a dezbate principalele revendicări. La discuție a participat și Alfred Simonis liderul de grup al PSD din Camera deputaților. Ca măsuri destinate sectorului privat, pentru susținerea economiei, Marcel Ciolacu a spus că cel târziu săptămâna viitoare va fi prezentat planul de redresare economică ce va consta în ajutoare acordate angajaților și firmelor. Mai mult, se are în vedere creșterea salariului minim brut pe economie cu 200 lei urmând ca, pentru această sumă, să nu fie plătite contribuții sociale. De asemenea se va mări valoarea financiară a bonurile de masă, iar prețurile la energie vor fi plafonate la un nivel suportabil pentru populație. Pe durata întâlnirii au fost discutate și alte aspecte de mare interes pentru toți românii dar și specific pe anumite zone sau domenii, mai ales în contextul războiului din Ucraina, informarea completă urmând să fie făcută de BNS.
Cu privire la sectorul bugetar, Marcel Ciolacu a precizat că au fost mai multe discuții în coaliție. Prioritari pentru acordarea unor tranșe din legea salarizării suspendată în prezent, sunt cei care au fost la serviciu pe durata pandemiei și nu cei care au lucrat de acasă sau online. De asemenea, a precizat că fiecare minister va putea să vină cu propuneri în acest sens, pentru aplicarea legii salarizării, în măsura în care se încadrează în anvelopa bugetară pe care o au la dispoziție. Deja la nivelul camerei există o serie de amendamente propuse la proiectul legii de aprobare a OUG 130/2021 care a suspendat legea-cadru. În concluzie, la acest moment, în sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională, miniștrii de resort ar avea fondurile necesare pentru deblocarea legii-cadru. Președintele PSD a spus că „știe că are o datorie pentru cei din sistemul de apărare care au fost în prima linie în timpul pandemiei, că a ne-a promis la precedenta întâlnire pe care a avut-o cu delgația PUBLIDSIND și că se va achita de această datorie”. Orizontul temporar cel mai probabil pentru modificările necesare, este de o lună de zile.
În ce mod (aplicare integrală sau parțială) se va produce efectiv această deblocare a legii de salarizare și care sunt domeniile care vor reuși să se apropie de nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022, rămâne de văzut, precum și care ministere mai dispun de resurse pentru o astfel de măsură. Toate aceste aspecte ar urma să fie clarificate până la momentul votului final pe Legea de aprobare a OUG 130/2021 prin care s-a suspendat aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În cursul acestui an foarte probabil va fi inițiat și un nou proiect de lege-cadru privind salarizarea bugetarilor, BNS având asigurări de la Ministrul Muncii că vom fi parte la procesul de elaborare încă din start. Percepția de ansamblu la finalul protestului este că actuala guvernare reacționează la acțiunile sindicale ferme, realizând că traversăm o perioadă tumultoasă în care orice conflict social, dacă nu este tratat corespunzător, poate genera greve, revolte și mitinguri de amploare.
13 răspunsuri
Iar nu se mai platesc orele suplimentare?
ordin in transparenta / apoi se semneaza se publica si se achita retroactiv / dreptul e prevazut de lege
Tara lu’ Papura Voda, avem parlament si guvern degeaba.Salarizare in baza ordinelor de ministru.
ordinul e prevazut de lege / se emite si se prelungeste pe aceasta tema din 2015 an de an
Tocmai din cauza asta spun ca traim in tara lu’ peste ca asteptam anual un ordin de ministru. Daca legea era facuta calumea nu asteptam nimic. Acum cativa ani Belgia nu a avut guvern cam un an si treaba a mers inainte , economia a mers. La noi daca nu am avea guvern jumate de an, nu ne-am mai primi salariile ca sunt legile prost facute.
Mai avem o restanta, puteti pune pe undeva o intrebare in legatura cu https://www.just.ro/proiect-de-ordin-al-ministrului-justitiei-privind-conditiile-de-acordare-pentru-personalul-din-sistemul-administratiei-penitenciare-a-majorarii-salariale-in-cuantumul-prevazut-la-art-7-alin-4-din/
Multumesc
Se pare ca, inca este la MJ.
(editat)
Elegant este din partea SNPP sa aflam un punct de vedere vis a vis de ceea ce susține celalalt sindicat. Suntem foarte curioși sa aflam cine ne minte (editat)?
Cu respect… sper sa nu ocoliți…sau sa răspundeți gen: ăla sau : am mai scris despre asta.
Si noi suntem curiosi daca articolele SNPP sunt citite de la inceput pana la sfarsit si ulterior daca informatiile noastre sunt comparate cu se intampla in realitate. SNPP informeaza in urma unor actiuni concrete si certitudini extrase din procesul legislativ sau discutii reale cu factorii decidenti.
Pe de alta parte, nu facem articole de dragul rating-ului. Capacitatea SNPP de a gestiona problematica sistemului penitenciar o poti analiza si ca urmare a numarului de membri care constituie aceasta organizatie. Intrebarea ta este fireasca si pe termen mediu si lung multe intrebari de acest gen si-au gasit raspunsul de la sine. Mai bine zis, oamenii au realizat singuri cine face stire de rating si cine o face pe temei palpabil.
Majorarea normei de hrana ma Mapn este adevarata ? Cu 4 lei/zi?
S a cerut impactul la MFP…
Daca este adevarat, de cand se vrea a fi modificata?
Asa cum arata OUG 130/2021 norma de hrana este plafonata la nivelul decembrie 2021 indiferent de cuantumul stabilit prin ordin al ministrului. In aceeasi situatie este si dreptul de echipare care, desi a fost marit cuantumul, se plateste la nivelul decembrie 2021. Doar legea de adoptare a OUG 130 poate aduce modificari la acest capitol cum dealtfel poate fi deblocata si majorarea conform legii salarizarii (promisiune inca ”in picooare” a lui Ciolacu).
Domnule președinte,
Avand in vedere tocmai nivelul de trai tot mai scazut cauzat de cresterea brusca a preturilor la absolut tot ceea ce consumam, nu credeti ca ar fi oportuna o micsorare a contributiei lunare pe care o directionam catre sindicat? De asemenea, suma cotizata ar trebui sa fie aceeasi in cazul fiecarui membru, pentru ca, nu-i asa, nu exista niciun motiv pentru care unul plateste 40 de lei si altul 90 de lei, in afara de reglementarea aberanta a sindicatului de a se raporta la cei 1%.
Ar fi o dovada de solidaritate si respectare a propriului motto sa luati act de aceasta inechitate.
cotizatia a fost redusa la 0,8 din 2018 / cotizatia procentuala este o varianta pentru care opteaza marea majoritate a sindicatelor din toata lumea / toate sporurile implicit eventuale castiguri realizate prin actiuni sindicale sunt procentuale / efortul de plata este corelat cu cuantumul salariului / cine incaseaza mai mult poate mai mult / se numeste solidaritate / nedrept este si ca sporul de antena de exemplu are o valoare mai mare la un ofiter decat la un agent desi riscul nu difera in esenta / sau chiria sau altele / dar asa este setat sistemul de salarizare si implicit corelata cotizatia / in majoritate membrii SNPP apreciaza ca asa este corect / noi ca lideri ne supunem majoritatii / daca se va opta pentru alta varianta, nicio problema pentru noi