Am protestat din nou, intens, în stradă, pe final de 2021 și în primul trimestru al lui 2022 pentru deblocarea Legii-cadru 153/2017 suspendate pentru al doilea an la rând prin OUG 130/2021. Au fost promisiuni incerte din direcția PSD cu privire la o deblocare în cursul anului, fără alte precizări. Apoi au apărut informațiile că se încearcă acordarea unei părți din restanță doar pentru militari și polițiști. În final MAI și MApN au depus în Parlament un amendament prin care urma să fie acordată în 2022 un sfert din diferența pentru implementarea etapizată a legii cadru. Știm ca mai sunt restante doua tranșe anuale, deci 1/4 din diferență înseamnă jumătate dintr-o tranșă anuală. Am focusat chiar și pe acest aspect in ideea de a nu fi exceptată nicio instituție din sistemul de apărare (adică sa fim luați în calcul) și aceasta a fost singura țintă concretă până când Vasile Dîncu – Ministrul Apărării Naționale ne-a dat pe la nas cu o perspectivă care nu a făcut decât să agite inutil spiritele.
A fost practic trimis oficial în consultare un proiect inițiat de MApN prin care se viza acordarea diferenței integrale (doua tranșe) începând cu 1 iulie 2022. Plus alte ajustări cum ar fi actualizarea salariului de grad. Sigur că nu am avut observații decât privind bugetul care lipsește și trebuie asigurat.Când MApN inițiază un astfel de proiect într-un moment extrem de sensibil pentru salariați, evident că prezumăm anumite discuții prealabile care s-au purtat în Guvern pe această temă și exact această presupunere ne-a încurajat să credem că se va și întâmpla. Apoi a ieșit premierul Ciucă cu o declarație care nu indică altceva decât bâlbâială și confuzie la nivel guvernamental, dacă nu cumva, o repliere de ultim moment.
Premierul a afirmat că nu știa despre acest proiect și că a aflat din mass-media. Ne vine greu să credem. Mai degrabă suntem tentați să credem că după ce a fost dat un prim accept la această forma de inițiativă, după discuții în coaliție, care au implicat Ministerul Finanțelor, decizia finală a fost de acordare a unui sfert din diferență pentru toți bugetarii iar ieșirea cea mai la îndemână din situație a fost acea eschivă cu “nu am știut de proiect, iar în 2022 nu ne permitem mai mult de atât”. Cert este că practic s-a revenit la primul scenariu pe care focusam anterior de baletul ciudat Dîncu-Ciucă, de-a salarizarea pe sfert, pe jumate sau deloc. Scenariu care a și fost pus în practică la urgență.
Astăzi Camera deputaților a adoptat în viteză un proiect de lege care circula deja în Parlament dar la care a fost lipit un amendament prin care se materializează măsura susmenționată (1/4 din diferență):
Art.II. – La articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1202 din 18 decembrie 2021, cu modifcările ulterioare, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alin.(41) și (42), cu următorul cuprins:
„(41) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu data de 1 iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară şi indemnizaţiile lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.
(42) Începând cu data de 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iunie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna iunie 2022.”
Urmează a fi publicat pe pagina camerei deputaților proiectul de trimis spre promulgare cu mențiunea ca USR s-a exprimat că îl va ataca pe criterii de constituționalitate. Prin urmare trebuie așteptată decizia CCR, apoi promulgarea de către Președintele României și respectiv publicarea în Monitorul Oficial. Nu credem că există riscuri reale de neconstituționalitate astfel încât cel mai probabil salariile vor crește din iulie, cu efect la salariul din august 2022. ANP are buget pentru această creștere. Sigur că nu ne resemnăm cu acest praf în ochi și că luăm în calcul noi acțiuni de protest. Însă, apar aspecte noi în scurt timp, Ministerul Muncii urmând să scoată la lumină proiectele noilor legi de salarizare dar si de pensii pe marginea cărora vor începe consultări. Și o luăm de la capăt…
16 răspunsuri
Pentru a aplica o lege nu au bani dar au pentru tot felul de sinecuri.Cand se spune că la M.S. se vor mări salariile e vorba de medici și asistente care sunt pe grila maximă sau de jmecherii de prin minister? Și alte aparate centrale unde s-au aciuat numai meseriași?
Greva? Proteste? Refuz de ore suplimentare la nivel național? Tot ieri a mai fost aprobata o lege în care personalul ministerului sănătății beneficiază de o creștere de 25%.
Cum ei s-au unit, indiferent de ideologiile lor politice, pentru a ne da 1/4 din diferență ar trebuii sa ne unim și noi, indiferent de sindicat și gândirea fiecăruia, sa protestam toate sindicatele, din tot sistemul de apărare. E timpul sa facem ceva.
Păi dacă noi dăm cu fumigene, își permit să facă așa. Ne merităm soarta! Nu-i mai văd nici pe #rezist să protesteze pe undeva, totul e roz în țara asta. Eu,unul,am terminat cu protestele, stilul ăsta nu duce la nimic palpabil pentru noi.
Terminam cu protestele? Pai sa terminam cu totul, zic! Si sa pliem pe modelul nord-corean ca salariati…Am castigat multe batalii. Nu cred ca ar avea vreun sens sa ne transformam in moluste pentru ca trecem peste un episod mai dificil. Gandeste-te ca tot inspre noi se vor indrepta peste 2 ani…
Anuntati ceva concret de proteste sau mu??
Oamenii se intreaba daca exista interese ascunse de nimeni NU FACE ABSOLUT NIMIC??????
Se aude! Sa asteptam sa vedem ce se concretizeaza incepand cu 1 iulie…
Domnule TEOROC, NICI ACUM NU NE UNIM SI NU IESIM IN STRADA.
Va rog sa ne oferiti un raspuns concret!
Eu sunt pregătit să ies în stradă, fac vocalize, sa-mi pot striga indignarea… Care e programul protestelor?
Domnule presedinte, de avize ce se mai stie? S-au dat, nu s-au dat?
Nu stie nimeni nimic, ni se spune ca nu s-au primit, ca nu merge aplicatia s.a.m.d.
La încărcarea in aplicatie a mutărilor a apărut o eroare care întârzie destul de tare încărcarea având in vedere numărul uriaș de solicitări. Doi oameni au lucrat non stop dar mai au
Așa e când sunt 2 oameni și restul șefi și neamuri.Dureaza.
Domnilor din conducerea SNPP.
Stabiliți va rog o întâlnire cu toate sindicatele din sistemul de apărare, indiferent de cine sunt ele. Treceți peste orice retineri le-ați avea vis-a-vis de ei și încercați sa gândiți o acțiune comuna, sa fim o singura entitate… nu (editat), nu (editat), nu (editat), nu (editat), etc., ci ANGAJAȚII DIN SISTEMUL DE APĂRARE. Apoi organizați, dacă se poate, 2-3 microbuze sa plece de la unitatile penitenciare spre București, în ziua mitingului și astfel sa procedeze și celelalte sindicate. Eu la fiecare miting nu am văzut organizare în unitatea care lucrez. Adică președintele de filiala nu a organizat o adunare în care sa se spună ca e nevoie de oameni la miting la București, sa mergem în număr cât mai mare… Nimic de genul. Eu dacă as fi președinte de filiala as “trage” de oameni în momente ca acestea, i-aș împinge puțin pentru ca asta simt ca au nevoie sa fie mobilizați. Cel puțin asa tot aud ca nu e suficienta implicare. Cei drept a fost și pandemia și poate cu restricțiile astea, nu avea voie sa mobilizeze asa multa lume spre București. Acum numai e pandemie deci așteptăm mobilizarea la nivel național.
Sunt doar sugestii, nu le luați în nume de rău.
La cat de mult întârzie,nu ma mira sa apara de Crăciun.ANP-ul e maestru la intarzieri.Orice concurs,anunt etc e intarziere.Se dau niste date fixe (cum e cu mutarile astea) de prin martie,apoi se dau alte date prin aprilie,urmand ca in luna mai sa aflam prin iunie s.a.m.d.
Noi cei care am facut o scoala suntem defavorizati.Au scos zeci de posturi din sursa externa pe unitate iar noi ,absolventi de SNPAP, nu am mai avut locuri acasa si suntem nevoiti sa platim chirii mari si tot felul de cheltuieli prin alte orase.
Batranii astia cu functii mari care iau decizii din pix nu mai stiu ce e corectitudinea si normalitatea dar se dau buricul pamantului.
În comentariu de mai sus enumerarile ca se vad cu “nu (editat)” sunt numele altor sindicate din sistemul de apărare. Nu apreciez cenzura asta, nu o înțeleg, doar nu făceam reclama acelor sindicate ci doar enumeram că indiferent de numele acestor sindicate, trebuie sa fim uniți. În fine, cam abuziv, ținând cont ca nu aveți un regulament de “exprimare”… chiar și asa trebuia sa țineți cont de context, nu vad ce anume trebuie cenzurat. Trecem peste, trebuie sa fim uniți și sa uitam “culorile sindicale”. Trebuie acțiuni comune și cât mai în masă pentru a avea un impact asupra mediului politic sa vada cât rău ne-au făcut și cât de mult ne afectează!
Pentru a fi corecti, am editat inclusiv numele nostru. Este o decizie de a nu aparea pe acest site nume ale sindicatelor care nu sunt in sfera noastra de concept. Nu o consideram reclama insa orice stipulare a celorlalte sindicate nu le asumam pe acest site. Inclusiv celelalte sindicate evita sa ne foloseasca numele. De-a lungul timpului au existat cateva episoade si este de dorit sa le evitam. Pe de alta parte, nu s-a modificat cu nimic contextul a ceea ce ai dorit sa exprimi. Chiar absolut nimic !
un grup de parlamentari USR, au sesizat Curtea Constituțională, cu privire la neconstituționalitatea proiectului de lege prin care ”se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel
din luna iunie 2022”
….așa că pt. moment mai avem de așteptat.
http://www.cdep.ro/proiecte/2022/000/20/1/21sezUSR.pdf – sesizare CCR