Directorul Penitenciarului Iași, Marian-Pompiliu Dima, a reusit sa schimbe istoria. La Iasi s-a reintrodus sclavia. Pe puscarie se vor urca salariatii, detinutii nu vor mai avea loc. Pentru ca asta pare a fi singura metoda care merge la Iasi, dialogul de pe acoperis. Ieri, pe 5 februarie, au raspuns la chemarea sindicatelor din Federatia PUBLISIND (SNPP si Manifest) un numar foarte mare de salariati revoltati de metodele prin care stapanul Pompiliu incearca sa-si impuna actul unilateral de management, pe plantatia personala cu care confunda Penitenciarul Iasi. Comportamentul aberant al lui Dima, pe care in trecutul apropiat, pe cand coordona finantele ANP, l-am cunoscut ca pe un om aparent echilibrat, aproape ca nu se explica decat daca nu cumva este un fel de seppuku, de eliminare a riscului unei noi imputerniciri. Este ca si cum ar striga cu putere ca nu mai poate fi la comanda. Altfel nu putem descifra aceasta situatie. Si sincer, ii dam dreptate! Chiar nu mai poate, trebuie ajutat!

Pai sa fii tu, ditai managerul cu atata experienta de sistem, invitat frumos de doua organizatii sindicale la o discutie cu propriile trupe care manifesta nemultumiri cu pivire la actul de management si sa dai flit in scris, asumat, invocand balarii de prevederi fara legatura? Dispret, frica, aroganta, ignoranta? Pai daca la o sedinta unde au venit zeci de oameni din timpul liber, clubul unitatii devenind neincapator pentru cei 150 de participanti (multi nefiind membri in niciuna dintre cele doua organizatii sindicale), nu ai bunul simt sa iti asumi pana la capat functia de conducator al institutiei, ba chiar in loc sa-ti misti fizicul si sa te explici oamenilor, ii mai si ameninti, putem fi noi acuzati ca ne gandim serios la dialogul de pe acoperis? Ori, ce anume sa mai facem ca sa avem un director care poate fi si partener social, la Iasi? Proteste pentru demiterea lui Pompiliu Dima? Simplu de organizat. Dureaza doar 3 zile cat se avizeaza notificarea catre primarie. Daca in loc de club ne strangem in fata portii, numarul de participanti la intrunire va fi dublu, de asta ne ocupam noi. Prezentul articol este primul si ultimul avertisment public. Daca situatia nu revine de urgenta la normal, intram in dispozitiv!

Adresa de raspuns-amenintare la invitatia sindicala (precizam ca participantii la intrunirea sindicala au fost monitorizati, numarati, pusi pe o lista si amenintati ca vor face note de informare, cat bumbac a adunat fiecare in ziua respectiva, pe plantatie):

La sedinta din 5 februarie, SNPP a fost reprezentat de Enache Marcel – vicepresedinte. Lista problemelor:

 • Program soferi pana la ora 22 (desfiintare tura de noapte) apoi permanenta la domiciliu (ilegala) pentru a nu ponta si plati munca suplimentara, netinând cont de specificul unității (penitenciar de maximă siguranță cu rol de coordonare pe regiunea nord-est)
 • Mutare centru monitoare seara la dispecerat fara ca acesta sa aiba acces video la sectii si spatii interioare; suplimentare atributii supraveghetor video (practic pe timp de noapte sunt desfiintate si dispeceratul si centrul de supraveghere video)
 • Fisele postului incarcate cu toate activitatile si sarcinile posibile din operativ (anexe)
 • Modificare program la insotire curti de plimbare cu chemari din timpul liber la serviciu la diferite ore ale zilei dupa bunul plac al directorului
 • In fisa de post a sefului de tura s-a trecut faptul ca acesta are obligatia sa cheme de acasa soferii ori de cate ori are nevoie de ei
 • Toate sectiile au cate un singur supraveghetor in conditiile in care unitatea are toate regimurile
 • S-a constituit o echipa care se ocupa doar de perchezitii pe sectii fapt ce produce nemultumiri atat pe schimburile operative diminuate dar si  salariatilor al caror program a fost modificat drastic suprapus cu pierderile salariale aferente (in fiecare zi, 8 oameni din schimburi, prin rotatie)
 • Lipsa de comunicare atat cu ofiterii (inclusiv cu cei de conducere) cat si cu agentii
 • Conditii improprii pentru desfasurarea activitatilor (socio);
 • Conditii de munca improprii pentru supraveghetori si comandanti de sectie
 • Nu se acorda timp pentru sctivitati sportive
 • Directorul promite ca plateste orele suplimentare dar in realitate nu plateste nimic; daca apar ore suplimentare seful de tura trebuie sa dea nota explicativa; directive obligatorii în a planifica cât mai putini oameni pentru a nu se efectua ore suplimentare (se ajunge la un singur om pe două secții)
 • Deși exista fonduri pentru plata orelor suplimentare, acestea nu sunt puse în plata; oamenii sunt forțați exclusiv la compensare cu timp liber cu toate ca acest lucru înseamnă acutizare lipsa de personal și vulnerabilizarea putinilor colegi rămași în serviciu
 • Neplata spor HIV in ultimele trei luni la Schimbul operativ 3; la acelasi schimb nu au fost platite orele suplimentare pe motivul argumentatiei insuficiente
 • Directorul nu colaboreaza cu nimeni, el decide, el controleaza si tot el “pedepseste”; ameninta si chiar sesizeaza parchetul parchetul pentru orice i se pare cat de putin suspect; exemplu (decont stomatologic de valoare mare / dar nu a sesizat si pentru el insusi cand a decontat 5000 lei); utilizeaza foarte des amenintari (ex – va dau afara si aduc jandarmii)
 • Cu toate ca este sesizat parchetul, este trimis si directorul economic sa verifice prestatorul de servicii (acesta chiar a fost dat afara de prestator)
 • In timpul sedintei cu toate ca avea un om la schimb a cerut unui supraveghetor sa se intoarca pe sectie
 • A cerut ST sa intocmeasca o lista cu toate persoanele prezente in sala, la sedinta sindicala (Vicepresedintele SNPP a transmis ca daca pateste ceva salariatul, va fi sustinut in instanta de sindicat)
 • Directorul a afirmat in fata sefilor de tura ca “a ascutit sabia si va curge sange” (se pare ca nu are doar bici in arsenal)
 • Pe tot parcursul zilei directorul urmareste camerele de supraveghere si sesizeaza comisia impotriva salariatilor
 • Directorul unității refuza sa tina cont de părerile celor responsabili de sectorul siguranta-regim
 • In discutia cu liderii sindicali a aratat clar ca nu crede ca a gresit in vreo situatie dintre cele expuse
 • Participantii la intrunirea sindicala au fost deosebit de iritati de toate aspectele susmentionate, fiind vocali si asumandu-si afirmatii ferme referitor la managementul defectuos, aratandu-se dornici de a merge la director in masa si mai ales de a protesta in fata unitatii pentru schimbarea conducerii; s-a cerut prezenta la Iasi a directorului general al ANP.
Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Plantatia lui Pompiliu. Penitenciarul Iasi la un pas de revolta… personalului

22 de răspunsuri

 1. Acum ne dăm și noi seama de unde a luat practica doamna director de la Centrul Educativ,care imputernicita are aceiași metoda,”metoda pumnului in gura”.Nu colaborează cu nimeni,a modificat programul soferilor de la la 07:30-15:30 la 14:00-22:00. Umbla prin birouri încercând sa sperie lumea cu uși trantite si țipete.Desi avem un deficit foarte mare de personal,”pe ea nu o impresionează”.A făcut o tabără cu domnul (editat) de la resurse care se ține numai de prostii,cand ai schema plină in birou e ușor. Întrebam si noi ce se poate face?Asa nu se poate lucra si noi doar ne facem treaba.

  1. Se pare că (editat) de la Centrul Educativ (editat) îl copie intocmai pe fostul şef de la Penitenciarul Iaşi. A inteles ca isi exercite puterea prin abuzuri asupra personalului , urlete, jigniri si intimidăŕi. Tot personalul este terotizat si peste tot domneste teama si o atmosfera toxică în care nu poți lucra. Angajatii sunt hărtuiți si puşi să facă lucruri pe care nu le au în atribuții şi nu sunt lăsați să vorbescă ci li se pune pumnul în gură. Arogantă si inabordabilă, (editat) mprastie ură si priviri ucigatoare peste tot pe unde trece. In asa climat de munçă venim cu groază la servici si am ajuns mai rău ca persoanele private de libertate…

 2. Se știe că acest simulacru de conducător este susținut în actul mangerial de niște oameni fără valoare, dir adj economic un arogant care vânează angajații, le lezează demnitate probabil uitând că avea o coadă întte picioare când a plecat de la Codlea…apropos citiți istoria Fabricii Țigreta din Iași și vedeți ce capacitate ne a dat societatea!…(editat) ne a dovedit ani de zile cât sprijin au oamenii, doar dacă ar fi fost deținuți, iar (editat) e o nevinovată, ghinionistă a împuternicirilor,care tb să mănânce o bucată de pâine ….asta e marea conducere de la Iași care stau ascunși ca șobolanii prin birouri când oamenii își arată nemulțumirea, dar au atât de multă muncă la final de program încat abia au apucat să se uite pe camerele de supraveghere și să-și noteze viitoarele ținte pentru comisii…bravo comandanților ne faceți cinste și ne mândrim cu voi!…mă întreb oare dl director ne scoate la o cinste după ce își încasează banii pe orele suplimentare pentru care a transpirat zilnic și au intrat în plată?…ale noastre nu au intrat, poate fi surprinzător dar noi agenții chiar muncim….dar vorba dl comisar, dacă dumnealor o duc bine, au bunăstare, noi agenții suntem și trebuie să fim fericiți…ieșiți la pensie toți 4 conducători că sunteți o rușine pentru sistem!…ați mâncat o pâine degeaba și încă mâncați.

 3. Sa speram, ca vom reveni la normalitate, la Iași, după acest semnal de alarma care a fost tras de angajații penitenciarului. Nu au fost doar câțiva “nebuni” care au ceva cu directorul, au fost prezenți aproximativ jumatetate din salariați, și ar mai fi venit dar oamenii din păcate mai au și altele pe cap.
  Poate unele decizii pe care stimabilul patron le-a luat sunt justificate sa speram și altfel decât “sa facem economie de bani”, ca dacă aceasta ar fi singura justificare ii transmitem domnului ca poate să-l susțină și Papa de la Roma ca noi nu vom accepta sa fim călcați în picioare.
  Au plecat oameni la pensie și suntem mai putini, asumați plata orelor suplimentare și oamenii vor veni la serviciu în plus, dar pe bani. Nu vom veni la serviciu luni ca să primim liber sambata și duminica ca să se facă economie.
  Oare nu va este rușine domnule director ca dumneavoastră sa încasați bani pe orele suplimentare și unor colegi sa nu le fi plătit sporuri din luna octombrie, oare nu va este rusine sa faceți presiune asupra șefilor de tură sa trimită oameni în ture libere, nerespectand legea printr-un număr insuficient de personal în serviciu, singura motivație fiind economia de bani, în condițiile în care suma alocata orelor suplimentare era suficienta?
  Domnule Teoroc, pe asta poate nu o știți, dar nu departe de aceste zile am avut colegi din escorta care nu și-au putut desfășura serviciul la unul din spitalele locale din iasi pentru ca nu au fost lăsați de personalul medical sa între în salon pe motiv ca e steril. Au stat colegii câteva ore fără sa vadă deținutul și au fost nevoiți colegii sa i-a legătură cu șeful clinicii (au cautat ei număr de telefon au transmis mai departe la pușcărie) pentru a reuși sa între în salon. Pai ce dracu o internez pe mama și intervin să-i caut un pat mai bun?
  Mai stiti ca o raza făcută noaptea pentru un nou depus durează și 2-3 ore la UPU, (dacă nu ai norocul sa găsești în serviciu vreun cunoscut, vreun soț sau soție a vreunui coleg sa te ajute mai repede)? Și tot timpul escorta la aceasta raza făcută noaptea e făcută de rezerva din perimetru și de unul din cei doi supraveghetori de la regim deschis, astfel rămânând un supraveghetor pe doua secții și doar o rezerva în perimetru la 6 posturi. Asta pentru ca nu este permis sa existe noaptea vreun om în plus în serviciu.
  Mai sunt multe de spus.
  Mai sunt multe de spus, dar sper după acest semnal de alarma sa se schimbe ceva.

 4. Domnule Teoroc, am să-mi permit sa va cert pentru acest articol.
  De ce aruncați cu pietre doar în stimabilul director, luați-i la rand ca sleatca e mare.
  Aveți impresia ca (editat) nu e implicat în toate masurile astea, probabil are o influenta foarte mare (cine își face un decont stomatologic mai mare ca el vizitează parchetul, limita maxima de decont legala e cea pe care și-o face dumnealui, drumul spreocalitatea unde îți faci concediu nu este asa cum ar fi normal pe DN și DJ, îți face el traseul prin toate satele uitate de lume, numai sa fie mai scurt să-ți deconeze mai putini bani.
  La (editat) dacă ajungi împăratul de acolo te tratează ca pe hoți.
  Credeți ca șeful de la (editat) nu e implicat în schimbarea orarului șoferilor, este sigur ca omul e cu inițiativa asa cum îl cunoaștem cu toții.
  Asa ca va rugam noi, săpați mai adânc pentru ca buboiul e plin de puroi.

 5. Se pare că în sfârșit am mai prins curaj sa mai semnalăm anumite nereguli ale sistemului. La fel se întâmplă și la penitenciarul Mărgineni unde se lucrează de ani de zile cu doar 1 supraveghetor pe secție de maxima/gsr , fara rezerve în perimetru și mai ales după un program stabilit după bunul plac al conducerii și asta mai ales după ce a plecat de la conducere dn. Ungureanu. Au rămas stăpâni pe pușcărie și fac doar abuzuri in planificări și în toate sectoarele de activitate obligând oamenii să lucreze după bunul lor plac. Ne am saturat sa tot auzim doar ‘ nu se poate să vă dăm libere / concedii avem lipsa de personal

 6. De la est la vest…….
  La Oradea stau lucrurile putin mai rau ca la Iasi, cu o mica precizare, unii fac ore suplimentare “fără numar” in ideea ca urmeaza sa iasa in pensie, zicem de unii, ca nu toti sunt pile…..

 7. Aseara am trimis un comentariu despre jignirile (editat) din Galati la adresa celor din paza, dar nu a fost publicat. Azi dimineata s-au repatat iar jignirile in PC1 … dar nimeni nu face nimic.

   1. Am inteles. A fost informat directorul adj. pe paza si cel de la socio, dar nu s-a facut nimic, iar incidentul s-a repetat in PC1 vineri la intrare in serviciu. Ne facem doar datoria si e absurd sa fim tratati cu gesturi obscene (care se vad pe inregistrare) fiindca controlam un cms. sef la intrare in serviciu. Din pacate nimeni sa nu i-a atitudine ci doar se discuta pe la colturi de incident. O sa informam si liderul de sindicat, desi cred ca stie. Pentru cei din Iasi, ii încurajam sa continue. Dupa cate stiu eu, era dezastru pe perioada directorului (Editat), angajatii si sindicatele au facut presiune iar ANP l=a revocat. Deci se poate !!!

    1. Cateodata nu este suficient doar sa informezi. Din ce inteleg detii probe (imagini video) fata de gesturile obscene ce ti-au fost adresate in mod direct din cate inteleg. Spun ca nu sunt suficiente informarile pentru ca aici depinde si de tine. Ai probe, nu ramane decat sa sesizezi comisia dew disciplina. Abordeaza din nou liderul SNPP pentru sprijin.

  1. Președintele SNPP a reverificat acum 1 minut informația primită săptămâna trecută de la nivel MJ și ANP întrebând dacă sunt probleme cu ordinul și este confirmare ferma ca la acest moment este semnat!!! Urmează sa fie publicat

  1. Președintele SNPP a reverificat acum 1 minut informația primită săptămâna trecută de la nivel MJ și ANP întrebând dacă sunt probleme cu ordinul și este confirmare ferma ca la acest moment este semnat!!! Urmează sa fie publicat

 8. D-le Teoroc,
  Cum e pana la urma cu omj-ul pt chirii?
  Unii zic ca deabia ieri a fost semnat si nici nu a plecat inca la publicare,altii zic ca e de sapt trecuta la monitor pt publicare…insa pana acum nu a aparut nimic,nu ar fi trebuit sa apara pana acum in MO?
  Ajutati ne cu un raspus clar si de actualitate va rugam.

 9. Domnule Teoroc,
  Parca era chestiune de zile pana va fi publicat omj-ul cu ratele ?
  Mai avem noutati,ca tot umbla zvonuri ….?

 10. Așa se întâmplă și la Peniteciarul din Galați, dar nu are curaj nimeni sa comenteze, se da libere cu forța ca nu vor sa plătească orele suplimentare, sau adăugat în fisa postului pentru supraveghetori obligații și îndatoriri cât cuprinde dar drepturi mai puține, în perimetru se sta 13 ore și nu te schimba nimeni, acolo mănânci acolo îți faci nevoile fiziologice, pe secții supraveghetorii nu au dreptul la pauză de masă, asa a decis domnul director al Penitenciarului Galați, iar liderii de sindicat din Penitenciarul Galați sunt ofițeri și merg la brat cu domnul director. Poate va faceți timp și pentru noi cei din Penitenciarul Galați sa vedeți ce se întâmpla la noi.

 11. Buna ziua, se pare ca in continuare exista munca pe plantatie, ciudat mi se pare ca el spanzura si taie. Ma intreb sa mai incerc sa ader la sistem sau nu …:)

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *