Fără modificări profunde

Astăzi la Senat au avut loc sedințe in comisiile parlamentare si s-au prezentat amendamente la proiectul de lege L4/2023, Proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. Lucrurile au ramas exact cum SNPP a informat de ieri fiind admise amendamente strict conform modificarilor decise in coalitia de guvernare. Amendamentul USR de includere a pensiilor militare in sistemul unitar de pensii publice, a fost respins.

Pe scurt:

  1. pensiile militare nu se taie si nu trec pe contributivitate;
  2. se modifica si completeaza doar art 28 pe care il prezint mai jos, sustinut de coalitia de guvernare;
  3. la art 28 s-au adaugat prin amendamente la proiectul de lege 5 sporuri care nu se iau in considerare la calculul pensiei militare: 4 sunt date de sporurile COVID19 din pandemie, iar unul se refera la serviciile turistice (1450 lei, decont cheltuieli);
  4. se introduce impozitarea “progresiva” și ea se referă la 3 praguri:
    • primii 2000 lei din pensii nu se impoziteaza;
    • intre 2000 si 6789 lei (castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea BASS) se impoziteaza cu 10%;
    • suma care depaseste 6789 lei se impoziteaza cu 15% in loc de 10% (prin modificarea Codului fiscal).

Distribuie

38 de răspunsuri

  1. Referitor la indexarea anuală (care trebuie să fie obligatorie , nu ce a făcut câțu ) , o să apară în lege ?

  2. Aveau ocazia să aducă toate pensiile speciale la un nivel de echitate mulțumitor. Doar cu amendamentele de față acest lucru nu se va întâmpla. Păcat, chiar dacă sunt împinși de la spate tot treabă românească iese…

    1. Gândiți, nu repetați ca papagalul!!!
      Spuneți în ce țară, pensiile militare, se calculează cum vreți dvs.!!!

  3. Vedem cum ramane la final, dar se va aplica la net sau la brut? Daca ramane asa.

  4. Vă doresc multă sănătate tuturor colegilor care sunt în activitate, în rezervă ori în retragere!
    Referitor la indexarea anuală a pensiilor (care a fost anulată în mandatul lui câțu) ,se va face referire în L 4/2023 ?
    Dacă da ,sper să fie obligatorie !
    Mulțumesc pentru răspunsul care va veni !

  5. De ce nu se mai decontează medicamente ptr. Copii după ce ai ieșit la pensie

  6. Sa rămână așa cum sunt acum. nu sunt pensii speciale.ar trebui trași la răspundere usr pentru mizeria care au creat-o in pnrr.tradatori usristi

  7. Pai dacă e plafonata pensia la 58,5% din brut ( pe televizoare tot ii trag cu 65%), se mai impozitează și cu 10/15 %? Ce se întâmplă cu diferența de 41,5%?

  8. Toate bune.Sursa de finanțare?Imprumuturi,imprumuturi.Cine plateste?Poate UE? Legile speciale date de guvern sunt constituționale?

    1. Logic și legal ar fi ca, să fie că și până acum, cum se indexează și la ,,civili,,.
      Normal că, sunt constituționale…Dar, nu sunt speciale, nu repetați aceeași prostie la infinit.
      În toate statele din U.E., există pensii militare, care difera de cele ,,civile,,, este și normal.
      Militarii și polițiștii, au foarte multe îngrădiride drepturi în primul rând, în timpul activității, civilii, nu au nici o îngrădire și în general nu își riscă viața….

  9. Ghinea s-a tuns că sa nu mai spună lumea că e slinos.
    @Ioan: partea specială din codul penal cum e?

  10. Am onoarea să vă salut !
    În ian. 2024 se vor majora pensiile militare cu inflația din 2023 ?
    Dacă da, iar ne-au tas-o. În 2022 inflația a fost de 13,8%
    Vă mulțumesc.

  11. Abia aștept să se adopte legea marțială in România. Sper să văd în linia întâi de război: politicieni ( useristi in principal), comentatorii ce urăsc militarii/polițiștii/magistrații, dar mai ales cucoanele (deși ar merita alt termen sa folosesc), gen, “Clotolde Armand”. Îmi voi freca mâinile de bucurie, cum se bucură ei la tăierea drepturilor personalului ocupațional. Alooo, am și o replică pentru cei ce le bubuie in cap sintagma pensii speciale la militari/polițiști: “Decât să tăiați pensii și salarii, in contextul economic și geopolitic actual, nu mai bine vă tăiați câte o mână fiecare, fiind suficient să furați la butoane???!?”

  12. Toate au plecat de la Ghinea și Câțu iar tolomacul de Ciuca care era ministrul MAPN în perioada drogatului nu a luat atitudine absolut deloc referitor la pensiile militarilor când le-a introdus în PNNR și bineînțeles boul bălții din deal care culmea mai e și comandantul suprem al armatei, vai steaua lor de slugi trădătoare!!

  13. Ma adresez parlamentarilor in speranta ca politistii si militarii vor achiesa si vor distribui catre acestia urmatorul mesaj …
    Daca doriti sa eliminati inechitatile intre civili si militari aplicati exclusiv principiul contributivitatii, dar atunci redefiniti drepturile si obligatiile militarului sa mfie si ele similare cu a civilului … iar eventuala mobilizare se va face cu toti cetatenii, care se vor mai prezenta sa lupte pentru …
    Nu acuz Comisia Europeana ca isi urmareste interesele negociate cu repreezentantii vremelnici (posibil tradatori) ai statului roman pentru inchiderea capacitatilor energetice bazate pe carbune, respectiv pentru asigurarea unei stabilitati financiar-bugetare, dar pot sa acuz guvernantul si parlamentarul roman de ticalosie si/sau prostie, respectiv de aplicare a unui dublu standard care creaza/mareste decalajul intre pensii pe criterii necontributive, in conditiile in care la nivelul anului 2023:
    – prin Legea 197/2021, urmare a recentei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, energeticianului ii da (cu efect retroactiv) conditii de pensionare aferente grupei a I a de munca, respectiv o reducere a varstei standard de pensionare cu 13 ani si calculul aferent unde o pensii asa-zis contributive de peste 5.000 lei net, fara insa ca si energeticianul sa fi platit un CAS de 35% aferent grupei a I a de munca (spre deosebire de minerul de subteran care desi angajatorul sau/statul roman nu a prea platit, totusi i s-a retinut pe statul de salar);
    – politistului si militarului, care lucreaza in conditii deosebite sau alte conditii care sunt similare grupei a I a de munca, i se reproseaza ca beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare cu 13 ani (este adevarat ca aceasta este de 60 ani fata de 65 de ani in cazul civililor), respectiv i se clasifica pensia militara de stat ca si pensie speciala necontributiva … oare nu ar fi mai avantajos pentru militari, unde pensia medie este de cca.4.000 lei net, sa li se calculeze dreptul de pensie dupa modelul aplicat la energeticieni (adica aplici calculul de contributivitate si apoi aplici sporul de 50% aferent grupei a I a de munca, desi nu ai contribuit pentru acesta).
    Si daca doriti ca acel principiu al contributivitatii sa aduca intradevar si echitate in cadrul sistemului militar (pensii egale la munca egala, reflectata de grad, functie, vechime efectiva, vechime militara si vechime cumulata aferenta grupelor de munca: conditii deosebite sau alte conditii) actualizati pensiile militare in raport de acesti indicatori si scoateti din calcul pensiei sporurile nepermanente de natura salariilor/soldelor de exceptie si a orelor suplimentare platite, sau definitile clar ca acestea sunt premii, deoarece aceasta nu se rezolva cu sloganul pensia sa nu fie mai mare decat salariul, deoarece plafonarea pensiei la salariul/solda neta avuta in plata mentine in cuantumul pensiei aceste premii/sporuri nepermanente de care au beneficiat cei favorizati de soarta (dupa criterii pur subiective, definite de conditia istorica a romanului:„capul plecat sabia nu-l taie”) din cadrul sistemelor de ordine publica si aparare nationala.

  14. Banii pe compensatorii?de ei nu se mai spune nimic, se mai dau sau se așteaptă ca să moară omul sa I primească, pana când guvernul va da ordonanțe prin care sa amâne plata lor!?

  15. Ultimul cuvât il are CE ,eu zic că tot se vor face modificări mai adânci.Sporurile vor fi scoase toate din calculul pensiei.Trag de timp să se liniștească spele in zonă,sa aduca noi contingente NATO,apoi incep tsierile

  16. Bună ziua, în acest caz, urgent trebuie schimbata legea prin care inflatia medie pe anul trecut și
    50 la suta din mărirea salariului mediu brut, trebuie acordate pe anul în curs și acest lucru demarat urgent ca intr-o luna ,doua sa avem parte de ele, cum e normal de altfel!Spor la treaba!

  17. Nu am înțeles cum se calculează?! Pe 6 sau pe 12 luni! Ca în noul proiect era pentru 12 luni!

    1. cititi proiectul si amendamentele / o pagina / 12 luni a fost din start in proiect si asa a ramas / este inca proiect

  18. Cum este sa ai 37 de ani lucrati in viata civila si sa fie recalculati la valoarea puctului de pensie de 700 delei ani lucrati si grupa 1 si doi sa ai pensie de 1000 de lei si 20 de ani in cadrul politie si sa ti dea o pennsie de 1200 de lei in total 2200 de lei cind alti au lucrat la jumatatea mea si au pensie de 4000_ 6000lei iar la casele pensi sa ti spuna ca te am pus eu sa muncesc doresc un control la casele de pensi si masuri care abuzeasa de fuctie mai ales cind spun ca este pensie speciala nedreptate care se vede din avion

  19. Mai alegeti USR, foarte tare , nu o sa ajunga si ei vreodata la (editat)? Sa aiva parte de suferinta bunicilor si parintilor care acum se chinuie din cauza nestiintei si inculturii acestor oameni de ceea mai joasa speta, oribili, cine ii voteaza sunt la fel oameni inculti si de doi bani.

  20. Mă adresez camarazilor din armata,politie,jandarmerie,etc aveți grije de jigodiile care,vreau să distrugă sistemul de apărare tarii.Atentie la LEPRELE din USR care, vreau distrugerea tarii.
    Să ne apărăm drepturile meritate și să inlaturam, jigodiile fin PARLAMENT USRISTE.

  21. Dar de personalul civil din armata nu se zice nimic cum si cu cat se pensioneaza si la ce varsta,ca si cum nu exista.Nu au ingradiri si privatiuni?

  22. Doamne ferește.platim pensii din împrumuturi.se iasă la pensie speciala și se angajează tot la stat și se cumulează pensia cu salariul.cei care lucrează ca civili plătesc o grămadă de taxe ca să susțină dezmățul din fonduri publice.cata vreme sunt apți de munca?ar trebui sa muncească nu sa fie scoși la pensie și angajați ulterior cu pensie și salariu.!

  23. Ba se taie și încă cum.
    Art. XI prevede că ” pensia (inclusiv pensiile militare)…. nu poate fi ai mare decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul a pensiei de serviciu).
    Această prevedere va face ca un general care s-a pensionat in 2004 să aibă o pensie mai mică decât a unei femei de serviciu pensionat în 2023.

  24. Ba se taie și încă cum.
    Art. XI “pensia (inclusiv cele militare) nu poate hu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut ce a stat la baza de calcul a pensiei de serviciu).
    Această prevedere conduce la situația în care un general pensionat în anul 2004 să aibă o pensie mai mică decât a unei femei de serviciu pensionata în 2023.

Caută