Gl.mr.(r)conf.univ.dr. Constantin Năstase

Parte din mass-media a preluat frânturi din analiza fostului șef al Direcției Financiare din MApN, domnul g-ral maior (r), conf. univ. dr. Constantin Năstase. Apreciem că nu doar salariații sistemului de apărare ar trebui să-și însușească cele de mai jos ci și marea parte a societății civile care nuanțează termenul de ”special”, dintr-un motiv sau altul.

CLICK pe imaginea de mai jos:

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare: Pensiile militare. Mai mult decât un simplu punct de vedere
Distribuie

16 răspunsuri

  1. Da! Păcat că opinia publică nu are răbdare să citească o astfel de analiză! Iar unii din guvern și parlament (în cazul în care fac, totuși, un efort intelectual) nu vor pricepe mare lucru… E peste capacitatea lor de a înțelege…

  2. Pertinentă analiză! “Confuzia” asta a fost indusă voit și cu marele sprijin al mass-media care se face vinovata de multe mizerii, inclusiv aceea că ar fi fost o revoluție în ’89 și nu o lovitură de stat! Să ne amintim celebra zicere : “Cu televizorul ați mințit poporul!”

  3. Am tot urmarit articolele despre pensiile militare. In teorie este frumos. Aveti impresia ca acestea sunt suficiente? Sunt doar sa ne linisteasca.Da ne adoarma vigilenta. Sunte ti un sindicat ? Un sindicat nu inseamna doar sa spunem ca avem dreptate , cted ca inseamna sa trecem la actiuni concrete. Lupta sidicala ?Bla , bla. Chiar nu vede ti ca guvernantilor nu le pasa de nimic, nu au scrupule. Daca si au propus ceva o dic pana la capat. Daca nu actiona ti or sa faca ce vor vazand ca am luat pozitia ghiocelului. Or sa ne calce in picioare.Deci?

  4. Imi pare rău, dar asta nu este o analiza. Enumerarea faptelor istorice arata cum guvernele au decis in privinta renumerarii militarilor. Faptul ca un General Maior si profesor universitar cauta sa confuzeze lumea cu aceste afirmatii, nu arata bine. Problema de fond este integritatea fortei armate. Militarii sunt platiti de la bugetul de stat. Bugetul de stat este costituit din taxe puse pe sectorul economic, majoritar privat.
    Absolut toti pensionarii si angajatii statului sunt platiti din taxele platite de sectorul privat. Oricate explicatii s-ar incerca, nu poti jupui lucratorii la privat pentru motive mercantile.
    Nu numai ca militarii au salarii si pensii mai mari, insa ies la pensie dupa 25 de ani de activitate. Scolile militare sunt socotite la pensia militara. Povara fiscala este enorma pentru lucratorul privat.
    De exemplu in armata germana dinaintea celui de al doilea razboi mondial era de 65 de ani. Cititi cartile lui Sven Hassel daca nu ma credeti.
    Uitate la Nicolae Ciuca, s-a retras la 52 de ani general 4 stele. Pensie uriasa de 18.000 lei/luna. Daca îi auzi, munca de militar este foarte grea. Insa se dovedeste ca storsul de vlaga Ciuca se baga senator PNL in 2020. Deci omul nu a irosit timpul. Retras in 2019, senator in 2020.
    Chestiunea nu se rezuma numai la generali, coboara si la ofiteri si subofiteri.
    Toata acesta “explicatie” profita de oameni care nu au rabdare sa citeasca si sa inteleaga ca nu-i nici-o explicatie. Este doar dorinta sistemului de a trai foarte bine intr-o tara saraca.
    Acum nu am pretentia ca militarii ar trebui sa fie mai morali, se vede de la o posta ca nu sunt. Avem la generali mai multi decat are Germania. Majoritatea groasa sunt de carton.
    Sfatul meu este oprirea fabricilor de generali si alti ofiteri care nu merg cu trupa. Avansarea varstei de pensionare in linie cu privatul, adica 65 de ani. Pentru generali limita de varsta 70-75 de ani. Militarii pensionari nu se pot reangaja la stat in nicio capacitate. Romania este indatorata pana peste cap, administratia este incompetenta si corupta. Asa ca populatia nu trebuie strivita de taxe.

    1. Sunt aproape convins ca ai comentat de la vreun ”adapost” de prin Germania (daca ai tot invocat-o). Iti respect punctul de vedere! Pe acest site te poti exporima atat timp cat folosesti un ton decent, Insa tot continutul comentariului tau reflecta o incredibila intoleranta la obiectivitate. Asociezi statutul de militar cu cel al unei lipitori care suge fara ratiune din sangele poporului. Este incredibil ca intr-o societate ce se doreste apreciata exista astfel de analize vis-a-vis de structura de aparare si securitate.
      Pentru orice tip de munca exista un set de reguli/conditii ca sa poata fi indeplinita. Fix aceste conditii/reguli au pondere si in stabilirea remunerarii celui care o presteaza. Pentru fapptul ca esti macaragiu ai un spor pentru munca la inaltime, daca esti gunoier ai un spor pentru rusine. Evident, daca esti angajat in structura de apartare ai un set de reguli la care trebuie sa te supui si te priveaza de unele drepturi de care acel angajat la privat se bucura din plin. Pentru fix aceste lucruri se stabileste un cadru salarial ca sa poata exista aceasta structura de aparare.
      Probabil esti unul dintre cei care nu cunosc ce inseamna o disciplina de pluton, care nu simt ce le genereaza creierul cand folosesc o arma de foc! Probabil le vei considera vorbe. Insa fix acesti militari sunt cei care pun mana pe arma si-ti vor apara spatele luand viata altor oameni in cazul unor evenimente de genul celor din Ucraina.
      Apropos – ai invocat salariile mari din aparare. Te asteptam sa te pregatesti fizic si mental de un razboi cu un salariu de 3000 lei/luna. Restul cu generalii pe care-i amintesti…nu este treaba noastra!

    2. Da. Militarii sunt platiti de la bugetul de stat. Este normal. Daca sunteti platit de o multinationala care va hinghereste cum vrea ea pe bani putini , aceasta este opitiunea dvs. Doar nu trebuia sa fie platita , de OMV, de exemplu.Stiti foarte bine ca si militarii platesc CAS,CASS, sanatate si altele, dar suneti trâmbita lacheilor .Chiar nu am facut bătături în genunchi ? Hai sa ne folosim cteierul si bunul simț (daca mai avem) si sa nu mai redam ce ne spun licuricii. O sa ajungem sa iesim la pensie la 90 de ani fara sa crâcnim. La privat sunte ti platiti putin deoarece vă apreciati munca.

  5. Foarte bine punctat și argumentat ca să înțeleagă nu numai cel de mai sus și marea masă a parereologilor de serviciu,de aici și de aiurea,domnule Tudorache.Daca tot ai o sumedenie de interdicții de a lungul carierei să ai și beneficii ulterioare,de ce nu a dus-o la capăt pe cea cu Sven Hassel,omul(Sven) a venit din Danemarca în Germania chiar pentru aceste lucruri enumerate mai sus nu să stea în serviciul activ până la 65 de ani,a recunoscut-o în una din cărțile sale:a venit pt solda,uniformă și stabilitate după carieră, fiecare interpretează după bunul plac niște chestiuni foarte pragmatice și evidente .

  6. Percepția gresita si indignarea publică față de sistemul de apărare și ordine publică este urmarea a marii manipulări a politicienilor și mass mediei aservite,hrănită cu subvenții. Acolo nu e nimeni indignat și vehement pe cheltuirea nesăbuite a banului public.

  7. Bună seara !
    Apropo de pensii militare, cei care au depus cererea în data de 03.01.2023 mai primesc amartrirea de 10 % ?
    Dacă ma poate ajuta cineva ?
    Mulțumesc!🙏

      1. Mulțumesc!
        Am auzit de o adresa prin care se menționează ca nu s-ar mai da marirea le cei care au depus cererea pana în 15 ianuarie 2023.

      2. Cei care au ieși incepand cu 02.01.2023 pana pe 12.01.2023 se actualizează doar cu 10%.
        Cine a iesit la pensie incepand cu 13.01.2023 se actualizează baza de calcul cu 10% plus solda de grad

        1. Mai sus, la întrebarea unui coleg, d.nul Tudorache scria ca se actualizează și marirea de 10% și solda de grad celor pensionați după 3 ianuarie. E ceva oficial în sensul asta?

      3. Domnule Cristian , astăzi 21:03 :2023 ANP a hotărât să retragă sumele plătite în perioada 02-13:01 2023 pentru salariul de grad, pentru a veni la nivelul structurii de apărare,sa înțelegem că cei ieșiți la pensie in perioada 02-13:01:2023 nu o sa mai primim mărirea de grad???

  8. Bună ziua !
    Pana la urma se acorda actualizarea soldei de grad la personalul care a depus cererea de pensionare în data de 02-12.01.2023 ?
    Care ar fi legalitatea îngrădiri acestui drept ?
    Mulțumesc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *