Joi 19 august 2021 la sediul ANP a avut loc o întâlnire între administrație și sindicate pe tema proiectului de decizie privind constituirea comisiilor care analizeaza cererile polițiștilor de penitenciare de încetare a raporturilor de serviciu pe motivul clasării apt limitat, în scopul pensionării.
Directorul general ANP a explicat demersul și motivația despre care am vorbit într-un articol anterior, apoi a cerut părerea participanților menționând că, dacă în cadrul întâlnirii vor fi invocate argumente clare care să demonstreze aspecte de nelegalitate, este dispus să retragă proiectul și să dispună reluarea practicii anterioare cu mențiunea că se va analiza posibilitatea modificării cadrului normativ similar statutului cadrelor militare unde trecerea în rezervă este reglementată mai restrictiv prin includerea sintagmei “pot fi”:
Legea 80/1995 – Art. 85 (1) Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate pot fi trecuţi în rezervă sau direct în retragere, după caz, în următoarele situaţii: c) sunt clasaţi “apt limitat” de către comisiile de expertiză medico-militară (…).
SNPP a susținut ferm evitarea unui astfel de proiect de modificare a Legii nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, în materia pensiei militare, având în vedere riscul ca la nivel de Parlament, modificările preconizate de MJ/ANP să se transforme în final în pierderea unor drepturi, așa cum experiențele recente ne-au arătat că se poate întâmpla, ca urmare a amendamentelor propuse de parlamentari. Directorul general a explicat ca nici ANP nu își dorește asumarea unor astfel de riscuri și de aceea s-a ales calea mai simpla, respectiv aceea a unei decizii care sigur că poate fi contestată în instanță dacă se apreciază ca deviază de la lege.
Pe parcurul mai multor ore de discuții au fost invocate diferite prevederi legale și s-a analizat cadrul normativ, plecându-se de la prima opțiune respectiv poziția unitară a tuturor organizațiilor sindicale în favoarea renunțării la inițiativă. Cele mai relevante argumente au vizat absența din cadrul normativ a unei prevederi care să impună ori să permită constituirea acestor comisii. În final directorul general ANP a concluzionat că nu au fost identificate aspecte care să indice nelegalitatea deciziei, sens în care a anunțat că decizia se va finaliza pe baza eventualelor observații urmand să fie transmisă unităților și să producă efecte de luni 23 august 2021.
Având în vedere determinarea exprimată de directorul general ANP, de a menține totuși această decizie, s-a trecut în etapa de dezbatere pe marginea proiectului, fiind transmise propuneri pe text de către o parte dintre organizațiile sindicale. SNPP a insistat pe câteva aspecte cum ar fi posibilitatea ca salariații să fie asistați de reprezentanți sindicali în fața comisiilor, precum si pe flexibilizarea condițiilor de exceptare de la analiza în respectivele comisii.
Astfel, ANP a plecat de la intenția de a excepta doar solicitanții cu vechimea sub 20 de ani în sistem care au și cel puțin trei clasări apt limitat sau peste 20 de ani cu cel puțin două clasări. Prin negocieri în cadrul ședinței, pragul a coborât la 17 ani, pentru ca după ședință directorul general să ne anunțe că vor fi eliminate aceste praguri, toți cei care nu sunt la prima clasare urmând să fie exceptați indiferent de vechime. Decizia DG ANP, care a primit nr 893/20.08.2021, precum și anexele acesteia au fost transmise în unități în cursul zilei de vineri 20 august.
Nu excludem nici depunerea unei acțiuni în instantă pentru anularea deciziei, sens în care ne vom consulta cu avocații cu care SNPP colaborează, analizând bine opțiunile. Reținem și aspectul că pierderea unor acțiuni pe această linie ar întări interpretarea ANP consolidând o decizie care la urma urmei așa cum a fost dată, poate fi și retrasă, însă care va fi consacrată de eventuale acțiuni care s-ar pierde.
20 de răspunsuri
Suntem de râsul lumii,de mâine încep comisiile de libertate și pentru angajați.
Încercați sa dregeti busuiocul?
Au sărit oamenii la gatul vostru?
DE ce nu ați avut atitudine împotriva acestei decizii.
O să-ți în instante acum sa nu va plece lumea?
Hai ca știu, acest mesaj nu apare.
Apare, de ce sa nu apara? Dar pana sa-ti pui intrebarea asta ai si citit integral articolele pe tema asta sa constati atitudinea SNPP ? Ca idee…
Bună ziua.
O întrebare retorică, deciziile directorului general ANP nu trebuiesc publicate în MOf al României înainte de aplicare???
Scrie pe undeva…prin lege, parcă, NU???
Sănătate multă și lăsați scrisul prin articole pe site ca și motivație, atitudinea trebuia să fie concretizată în decizie, părerea mea.
Fără intervenția SNPP, Decizia ar fi apărut mult mai restrictiva. DG și-a asumat emiterea indiferent de opinia din interiorul sistemului. In situația asta nea rămas opțiunea negocierii unor aspecte, cele propuse de SNPP fiind in proporție mare inserate și asumate. In strategia comunicării și negocierii, când o parte își asuma și are atributul deciziei/asumării, celeilalte părți ii revine obligația de a armoniza prevederile asumate, apropiate de cele de interes general. Iar SNPP și-a respectat blazonul in situația asta. Punctual, unde se vor identifica urme de abuz, se vor deschide procese in instanța.
Asta nu este decât o mascarada făcută de DG . Ce este mai rau urmează și anume schimbarea legii privind pensionarea ca urmare a deciziei de apt limitat. Ce este mai rau este ca aceste lucruri se cunosc și ele încep etapizat cu aceste comisii ca sa nu fie directa, lucru ce ar crea dezechilibre mari și ar inflama foarte mult angajații existând posibilitatea sa nu mai fie controlați de către Sindicate . Totul este psihologic mai vorbim. Părerea mea este ca sindicatele trebuie sa acționeze acum pentru ca legea este alta nu exista comisii in lege, ele sunt inventate de DG
Când vorbești de un act medical si de o comisie medicala decizia directorului general este egală cu 0.
Domnule presedinte, daca exista posibilitate de a bloca iesirile din sistem pe apt limitat, nu ar exista posibilitatea reactivarii celor care au iesit din sistem clasate astfel?
Daca un director general ar fi clasat “apt limitat” , ce comisie evaluează situatia acestuia ? Se face si la MJ o comisie prin OMJ ?
Secţiunea a 5-a Stabilirea și plata pensiilor
Articolul 61, Legea Nr. 223/2015
(1) Pensiile militare de stat se acordă la cererea persoanei îndreptățite, a tutorelui sau curatorului acesteia, a persoanei căreia i s-a încredințat ori i s-a dat în plasament copilul minor, după caz, depusă personal sau prin mandatar desemnat prin procură specială.
(2) Cererea de pensionare, depusă conform prevederilor alin. (1), poate fi retrasă la cererea persoanei îndreptățite, până la emiterea deciziei de pensionare
Problema care se ridica este dacă cei declarati apt medical, asa pe ne pusa masă, au probleme administrative sau penale și în acest mod vor să-și securizeze veniturile. Este de văzut care sunt medicii care i-au diagnosticat … cine știe poate sunt aceiași…
Bună ziua.Referitor la o posibilă modificare a legii pensiilor militare aveți vreo informație? Mulțumesc anticipat
Nu exista un demers concret in acest sens.
Buna ziua
In cazul in care cererea mea de pensionare pe apt limitat nu va fi aprobata de catre comisia ce pot sa fac?
vedem argumentele comisiei si ulterior venim cu sfat
Au mare dreptate interlocutori de mai sus fiecare pune problema pe ,,cel doare,, Legea 223 este facuta ,,praf,, de HG.uri..nu s-a respectat nimic din ea de cand s-a aplicat…asa ca ca sindicat si celelalte sindicate care apartin MAI si cei de la MApN..care prin ,,glasul,, Dl. Dogaru mai ataca Guvernul prin procese inclusiv la CEDO..ar trebui uniti procese la greu caci ..greve si manifestati degeaba se fac mai ales organizate ,,conform legi,, pai…cum nu respecta ei o lege organica asa ar trebui nici noi sa respectam si sa ,,mergem,, peste ei..multi si organizati…n-au ce sa ne faca Jandarmi chiar daca primesc ordine…numai asa reusim toti odata si ,,ii urcam,, pe un vapor de carton,, cum era metafora pe timpul lui ceasca si ii trimite la Turcaleti pe Marea Neagra ori se ineaca ori intra ,,in haremurile,, lor. Cu o mica doza de gluma dar mare adevar..trebuie sa mergem peste ei…altfel nu se rezolva…ii schimbam cu forta daca ne unim toti M ApN si MAI inclusiv toti pensionari din aceste structuri.Grevele …ma repet se fac degeaba rad de noi Guvernul si fraierul de Iohanis pe care nu-l mai intereseaza!!!
Unde putem gasi anexele la decizie?
Nu se mai ataca in instanta Decizia directorului general ca fiind nelegala?
am spus ca avem in analiza / o actiune pusa de dragul de a o pune, care s-ar pierde, inchide jocul definitiv / pe un astfel de proces pus aiurea s a ratat in trecut corectii amiabile in materie de drepturi
Ceva noutatti?
S au ca toate celelalte încă un drept pierdut?